Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / ФК 09-2з / Казначейська система Заоч. 2012.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Розрийте основні положення щодо організації роботи з казначейського обслуговування виконання бюджетів за доходами.

  2. Розкрийте сутність операцій із зарахування платежів за доходами.

  3. Розкрийте порядок операцій за платежами, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету.

  4. Назвіть операції за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами.

  5. Яким чином проводиться облік та складається звітність про надходження коштів до Державного бюджету та місцевих бюджетів.

  6. Як здійснюються операції за надходженнями до загального фонду Державного бюджету та місцевих бюджетів?

  7. Яким чином оформляються операції за надходженнями до спеціального фонду Державного бюджету та місцевих бюджетів?

  8. Розкрийте механізм здійснення операцій за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами.

  9. Складіть словник термінів, понять:

  • доходи бюджетів;

  • податкові надходження;

  • неподаткові надходження;

  • доходи від операцій з капіталом;

  • офіційні трансферти.

Теми для підготовки доповідей .

1. Функції органів Державної казначейської служби України при казначейському обслуговуванню бюджетів за доходами.

2. Організація роботи по казначейському обслуговуванню виконання бюджетів за доходами органами Державної казначейської служби України..

Бібліографічний список

[1,2,3,4,5,6,7,14,15,16,18,19,20,21,22,25,33,34,35,36,37 ]

Тема 4.

Казначейське обслуговування Державного бюджету України та місцевих бюджетів за видатками

Мета:

поглибити, систематизувати та закріпити знання студентів про організацію роботи щодо казначейського обслуговування Державного бюджету та місцевих бюджетів за видатками, а також облік і складання звітності про виконання Державного бюджету та місцевих бюджетів за видатками.

План вивчення теми

  1. Загальна характеристика видатків державного та місцевих бюджетів.

  2. Організація роботи, щодо доведення показників бюджетних асигнувань бюджетним установам.

  3. Облік і контроль виконання зобов’язань розпорядників бюджетних коштів.

  4. Порядок відкриття асигнувань по державному бюджету та перерахування коштів на здійснення видатків місцевих бюджетів.

  5. Перерахування міжбюджетних трансфертів.

  6. Повернення бюджетних кредитів.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При розгляді першого питання необхідно звернути увагу на те, що видатки бюджету згідно з Бюджетним кодексом України – це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом. До видатків бюджету не належать: погашення боргу; надання кредитів;розміщення бюджетних коштів на депозитах; придбання цінних паперів;повернення надміру сплачених до бюджету сум податків і зборів(обов’язкових платежів) та інших доходів бюджету,проведення їх бюджетного відшкодування.

Для більш детального з’ясування ролі бюджетних видатків студентам потрібно розглянути їх класифікацію за такими критеріями: за часовим виміром, за фондами фінансових ресурсів, за роллю в суспільному виробництві, за суспільним призначенням, цільовим призначенням, а також за територією.

Розглядаючи питання щодо розпорядників бюджетних коштів потрібно згадати, що розпорядники бюджетних коштів – бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення витрат бюджету. Залежно від ступеня підпорядкованості та обсягу наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Вивчаючи питання щодо організації роботи по казначейському обслуговуванню виконання Державного бюджету та місцевих бюджетів за видатками необхідно розглянути основні положення по формуванню Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, єдиної бази даних мережі розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, організації роботи щодо забезпечення обліку бюджетних асигнувань та контролю за їх дотриманням, а також порядку оформлення змін, що виникають у процесі виконання Державного бюджету та місцевих бюджетів. Необхідно вивчити бюджетну класифікацію в частині застосування кодів економічної класифікації видатків. Крім цього потрібно розглянути порядок організації роботи органів Державної казначейської служби України щодо обліку та консолідації інформації за зобов’язаннями та фінансовими зобов’язаннями розпорядників та одержувачів бюджетних коштів,порядком оплати рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів за виконані роботи,отримані послуги та товарно-матеріальні цінності. Ознайомитись з порядком перерахування дотацій місцевим бюджетам, здійснення видатків за рахунок загального і спеціального фонду тощо,а також виплати готівки розпорядникам та одержувачам бюджетних коштів за їх заявками.

Потрібно відмітити, що для обліку операцій з виконання кошторисів доходів та видатків коштів розпорядників та одержувачів до кожного аналітичного рахунку відкриваються особові картки за кодами бюджетної класифікації. Відображені у цих особових картках облікові дані повинні відповідати аналогічним даним оборотно-сальдової відомості і сальдової відомості, що є підставою для складання органами Державної казначейської служби України звітності про виконання бюджету.

Правила ведення синтетичного та аналітичного обліку проведених видатків установлені Державною казначейською службою України .

Звіти органів Державної казначейської служби України складаються за формами та в порядку згідно з чинним законодавством. Основним принципом складання форм фінансової звітності є використання показників інформації безпосередньо із баз даних Державної казначейської служби України .

Казначейське обслуговування виконання Державного бюджету за видатками здійснюється відповідно до наказу Міністерства Фінансів України № 1223 від 30.09.11 2011 р, а місцевих бюджетів наказу Державного Казначейства України № 205 від 04.11.2002 р та інших нормативних актів.