Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-16.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

17.Що таке доходи ві основної діяльності як джерело фінансування санації підприємства.

До дох. Від основної дяльності відносять:загальний дох від продажу товарів,робіт, послуг у тому числі допоміжних іобслуговуючих виробництв,а також дох від ЦП крім операцій з їх первинного розміщення та кінцового погашення;дох від здійснення банківських,страхових та ін операцій з наданя фін послуг,торгівлі валютними цінностями,ЦП,борговими зобов’язаннями та вимогами;дох від здійснення товарообмінних операцій;дох від спільно діяльності та дох від здійснення операцій лізингу.У дох від основ діяльності важливе місце займають дох від реалізації робіт,продукції і послуг.На практиці момент реалізації продукції настаї при її відвантажені чи зарахування коштів на розрахунковий рахунок,складанні актів про прийом робіт чи отриманні коштів.Тому важливим резервом зростання дох від основної діяльності є зменшення розриву в часі між наданням продукції,робіт та послуг і їх оплати.

20.розкрийте сутність аналізу точки беззбитковості.

Аналіз точки беззбитковості зводиться до визначення мінімального обсягу реалізації продукції (у разі незмінних цін та умовно - постійних витрат), за якого підприємство може забезпечити беззбиткову операційну діяльність у короткостроковому періоді. Точка беззбитковості характеризує такий обсяг виробництва та реалізації продукції, якому відповідає нульовий прибуток підприємства — обсяг реалізації продукції дорівнює валовим витратам на її виробництво та реалізацію. Точка беззбитковості характеризує обсяг реалізації продукції за якого прибуток підприємства дорівнює нулю, тобто виручка від реалізації продукції відповідає валовим затратам на її виробництво та реалізацію. Точку беззбитковості називають також точкою «порогового» прибутку чи точкою рівноваги. Розглядуваний метод побудований на тезі, що із збільшенням обсягів реалізації величина умовно постійних витрат на одиницю продукції зменшується.Складовим елементом аналізу точки беззбитковості є розрахунок суми покриття (маржинального прибутку). Маржинальний прибуток — це показник, який характеризує частину виручки, що спрямовується на заміщення умовно постійних витрат і формування прибутку від реалізації. Розрізняють одноступінчастий (спрощений) та багатоступінчастий розрахунок суми покриття.

21.розкрийте сутність амортизації.

Амортизація – це процес зношування і поступового перенесення вартості основних засобів на вартість продукції, виготовленої за їх участю. Амортизаційні відрахування включаються до складу валових витрат, що беруться для обчислення оподатковуваного прибутку.Амортизаційні кошти надходять на підприємство у складі виторгу від реалізації готової продукції (робіт, послуг) i нагромаджуються в амортизаційному фонді для подальшого використання як джерела відтворення вартості основних засобів. Підприємства мають право самостійно застосовувати метод прискореної амортизації. За рахунок амортизаційних відрахувань фінансуються витрати:1)на придбання основних засобів та нематеріальних активів для власного виробничого використання, у тому числі на самостійне виготовлення основних засобів для власних виробничих потреб (включно з витратами на виплату заробітної плати працівникам, які зайняті на виготовлені таких основних засобів);2)на здійснення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших способів поліпшення основних засобів. Більшість підприємств використовує метод прискореного списання для податкових і лінійний для бухгалтерських розрахунків. Сутність прискореного методу нарахування полягає у від’єднанні фізичного процесу зношування машин та обладнання від калькульованого процесу перенесення вартості цих машин та обладнання на вартість виготовленої продукції. Завдяки прискореній амортизації більша частина вартості машин та обладнання переноситься на вартість виготовленої за їх участю продукції у терміни, коротші від дійсного періоду їх фізичного та морального зношування.

23.розкрийте сутність системи раннього попередження….

Система раннього попередження та реагування — це особлива інформаційна система, яка сигналізує керівництву про потенційні ризики та шанси, які можуть насуватися на підприємство як з боку зовнішнього, так і внутрішнього середовища. Згідно з найновішими підходами до побудови системи контролінгу на підприємстві у СРПР інтегруються елементи як стратегічного, так і оперативного контролінгу. Сама ж СРПР повинна логічно вписуватися в систему планування та контролю.Система раннього попередження і реагування виявляє та аналізує інформацію про приховані обставини, настання яких може призвести до виникнення загрози для підприємства чи до втрати потенційних шансів. Першочерговим завданням системи раннього попередження є своєчасне виявлення ознак кризи на підприємстві, тобто прогнозування можливого банкрутства. З іншого боку, за допомогою цієї системи виявляються додаткові шанси для суб’єкта господарювання. На базі СРПР і будується система управління ризиками, яка включає ідентифікацію ризиків, їх оцінку та нейтралізацію. Процес створення системи раннього попередження і реагування може складатися з таких етапів:1. Визначення сфер спостереження — встановлення об’єктів внутрішньої і зовнішньої діагностики. До основних сфер спостереження в рамках внутрішньої діагностики належать: фінансова, виробнича, збутова, організаційна. Зовнішня діагностика побудована на аналізі ситуації на ринку (клієнти, конкуренти, кон’юнктура), макроекономічної ситуації в країні та економіко-правових умов діяльності підприємства.2. Вибір індикаторів раннього попередження, які можуть указувати на розвиток того чи іншого негативного процесу.3. Розрахунок граничних значень індикаторів і безпечних інтервалів їх зміни. 4. Формування конкретних аналітичних завдань для аналітичних центрів. До таких завдань можуть належати прогнозування банкрутства підприємства, SWOT-аналіз, бенчмаркінг та ін.5. Формування інформаційних каналів: забезпечення інформаційного зв’язку між джерелами інформації та системою раннього реагування, між системою та її користувачами — керівниками всіх рівнів.6. Узагальнення одержаних аналітичних висновків та підготовка пропозицій і рекомендації щодо розвитку сильних сторін та нейтралізації слабких, що є основою розробки проектів управлінських рішень.

19.що таке дох від інвестиц діяльності….

До дох від інвестиц діял відносять:дох від капіталу інвестицій до яких відносять придбання будинків, споруд,ін об’єктів нерухомої власності, купівлю або виготовлення ін основ фондів та нематеріальних активів,що підлягають амортизації;дох від прямих він інвестицій-внесення коштів або майна до статутного фонду юр особи в обмін на корпоративні права;дох від портфельних фін інвестицій- придбання ЦП ,деривативів та ін фін активів за кошти на фін ринку.Використання дох від інвестиційної діяльності не призводять до виникнення боргових зобов’язань та має миттєвий характер, оскільки фінансові ресурси мають грошову форму.

22. Які існують види стратегій санації підприємства?

Загалом процес санації підприємства можна розглядати як процес вирішення конфлікту між підприємством та навко-лишнім середовищем.

Розрізняють чотири види стратегії санації підприємства в разі вирішення зазначеного конфлікту:

а) наступальна стратегія - передбачає активні дії: модернізацію обладнання, запровадження нових технологій, ефективного маркетингу, підвищення цін, пошук нових ринків збуту продукції, розробку та втілення прогресивної стратегічної концепції контролінгу.

б) стратегія делегування повноважень - передбачає делегування проблем, які виникли на підприємстві, третім особам: власникам, кредиторам, державі. За цією стратегією підприємство прагне отримати додаткові фінансові ресурси завдяки збільшенню статутного фонду, одержанню державних гарантій, сподівається на участь кредиторів у своїй санації, а також добивається захисту в рамках політики протекціонізму.

в) стратегія компромісу та консенсусу - базується на двох принципах: Jiu-Jitsu (стратегія компромісу) та Tai-Chi (стратегія консенсусу). У першому випадку передбачається альянс між кількома учасниками ринку з метою блокування дій сильного конкурента. Стратегія консенсусу спрямована на злиття двох підприємств в одне з метою якомога повнішого використання ефекту синергізму та взаємодоповнення сильних і подолання слабких сторін партнерів.

г) захисна стратегія - передбачає різке скорочення витрат, закриття та розпродаж окремих підрозділів підприємства, консервацію та розпродаж обладнання, звільнення персоналу, скорочення окремих частин ринкового сегмента, зниження відпускних цін та скорочення обсягів реалізації.

1.Суть фін кризи на підприємстві

Під фінансовою кризою розуміють фазу розбалансованої діяльності підприємства та обмежених можливостей впливу його керівництва на фінансові відносини, що виникають на цьому підприємстві. На практиці з кризою, як правило, ідентифікується загроза неплатоспроможності та банкрутства підприємства, діяльність його в неприбутковій зоні або відсутність у цього підприємства потенціалу для успішного функціонування. З позиції фінансового менеджменту кризовий стан підприємства полягає в його нездатності здійснювати фінансове забезпечення поточної виробничої діяльності. Фінансову кризу на підприємств і характеризують трьома параметрами:1) джерелами (факторами) виникнення;2) видом кризи;3) стадією її розвитку. Ідентифікація цих ознак дає змогу правильно діагностувати фінансову неспроможність підприємства та дібрати найефективніший каталог санаційних заходів.

Для вибору най ефективніших форм санації, прийняттяправильнихрішеньщодоусуненнянегативнихпроцесівпередовсімнеобхідноідентифікувати причини фінансової неспроможності суб'єкта господарювання.Фактори, які можуть призвести до фінансової кризи на підприємстві, поділяють на зовнішні, або екзогенні (які не залежать від діяльності підприємства), та внутрішні, або ендогенні (що залежать від підприємства)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]