Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-16.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
151.04 Кб
Скачать

2. Симптоми фін кризи

Фінансова криза проявляється у фазі розбалансованості діяльності підприємства за обмежених можливостей впливу топ-менеджерів на фінансові відносини, що виникають на цьому підприємстві. З позиції фінансового менеджменту криза підприємств а полягає в йогонездатностіздійснюватифінансовезабезпеченняпоточноїдіяльності. В результаті настання фінансової кризи на підприємстві, через нестачу грошових ресурсів, відбуваються збої в різних сферах діяльності фірми (постачанні, виробництві, збуті тощо). Основними симптомами фінансової кризи є:  збитки від різних видів діяльності; збільшення дебіторської та кредиторської заборгованості ( при тенденції до значного перевищення останньої на попередньою); зменшення рівня обігових коштів; зменшення оборотності і долі грошових ресурсів; будь-якізміни в структурі балансу. Банкрутство підприємств – ценаслідок глибокої фінансової кризи

3Розкрийте сутність поняття власний капітал

власний капітал - це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.. Величина власного капіталу визначається як алгебраїчна сума його складових елементів:- статутного капіталу,  який відображає зафіксовану в установчих документах загальну вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства, або пайового капіталу,  який відображає суму пайових внесків членів спілок та інших підприємств, що передбачена установчими документами.- додаткового капіталу,  який відображає суму, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість.- іншого додаткового капіталу, що представляє суму дооцінки необоротних активів, вартість активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших юридичних або фізичних осіб та інші види додаткового капіталу.- резервного капіталу,  який відображає сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.- нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) – суми прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку.- неоплаченого капіталу,  який відображає суму заборгованості власників (учасників) за внесками до капіталу.

4,5 Внутрішні і зовн фактори

До зовнішніх факторів, щовпливають на діяльність підприємства, належать:

розмір і структура потреб населення;

рівень доходів і накопичень населення, а отже і його купівельна спроможність; політична стабільність і спрямованість внутрішньої політики; розвиток науки і техніки, який визначає всі складові процессу виробництва товарів і його конкурентоздатність; рівень культури, тобто звички і норми споживання; міжнародна конкуренція.

На фінансовий стан більшості підприємств негативно впливають наслідки загальноекономічного падіння, інфляція, а також зміни в сфері державного регулювання, що є характерним для нашої країни останнім часом.Зрозуміло, що ведення боротьби з кризою національного масштабу окремим підприємством неможливе, але здійснення ним гнучкої політики допомагає зменшити негативні наслідки загального падіння в економіці.

 

 

Внутрішні фактори, які визначають розвиток підприємства і є результатом його роботи, в загальному вигляді можна згрупувати наступним чином: Філософія підприємства;

Принципи його діяльності; ресурси і їх використання;

якість і рівеньзастосування маркетингу. В свою чергу, кожна з вище наведених групп містить багато конкретних факторів, діючих на кожному підприємстві вибірково. Іншими внутрішніми факторами, які посилюють кризову ситуацію підприємства, є наступні: Різке збільшення рівня витрат виробництва і збуту товарів взв’язку з нераціональною структурою управління, застосуванням дорогих технологій, засобів і предметів праці тощо; Відсутність стимулів праці у персоналу підприємства; Виникнення збитків підприємства у зв’язку з незадовільною організацією роботи з ринком, неконкурентоздатністю товарів. Як відзначають західні спеціалісти, в класичній ринковій економіці зовнішні фактории обумовлюють 1/3, а внутрішні – 2/3 всіх банкрутств. Однак, слід зазначити, що для сучасної України характерною є зворотня пропорційність впливуцих факторів. Політична й економічна нестабільність, порушення регулювання фінансового механізму та інфляційн іпроцеси слід віднести до найбільш значних факторів, які погіршують кризову ситуацію на українськихпідприємствах.

6Розкр.сутність поняття експрес діагностика фін стану підпр.

експрес-діагностика фінансового стану підприємства – це здатність за короткий проміжок часу з використанням обмеженої кількості показників розпізнати фінансовий стан підприємства на будь-якому відрізку часу за вимогою суб’єкта.завданням експрес-діагностики фінансового стану є визначити у короткий проміжок часу, в якому фінансовому стані знаходиться підприємство, використовуючи обмежену кількість показників. Саменалагоджена система експрес-діагностики дозволить своєчасно виявити негативні або позитивні тенденції у фінансовому стані підприємства, а також підкаже вірне рішення менеджерам усіх рівнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]