Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая папкаЦПО / система управління інноваційними поцесами.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

3. Оперативне управління інноваційною діяльністю.

Оперативне управління інноваційною діяльністю має своїм завданням визначення найефективніших шляхів і засобів реалізації прийнятої стратегії розвитку. Воно полягає у послідовному виконанні основних управлінських функцій (планування , організування, контроль, мотивування) у короткостроковому періоді.

1-ша функція – Планування інновацій охоплює продуктово-тематичне, техніко-економічне та календарне.

Продуктово-тематичне планування передбачає формування продуктово-тематичного портфеля інноваційної діяльності, підготовку програм і заходів оновлення продукції, удосконалення технології та організації виробництва, оптимізацію виробничих програм підприємства загалом і його окремих підрозділів.

Техніко-економічне планування визначає обсяги робіт, що мають бути виконанні за кожним інноваційним проектом, розраховує потребу в матеріальних, фінансових і трудових ресурсах і визначає джерела їх залучення.

Календарне планування полягає у визначенні обсягів робіт на кожний календарний період року (квартал, місяць, декаду, день), плануванні завантаження підрозділів і виконавців, розробленні календарних графіків реалізації окремих інноваційних проектів і їх узгодженні з календарним планами поточного виробництва.

2-гпа функція – Організування. У його процесі здійснюють розподіл завдань у просторі – за підрозділами, задіяними і інноваційному проекті, та окремими робочими місцями. Визначають порядок надходження коштів та постачання матеріальних ресурсів і окреслюють завдання кожного виконавця.

3-тя функція – контроль. Забезпечує реалізацію планів згідно з графіком і виділеними ресурсами, даючи змогу своєчасно вносити корективи у плани чи дії виконавців.

Методи:

1-й метод - Управління за цілями. Управління за цілями в інноваційному менеджменті – метод, згідно з яким кожен учасник інноваційного процесу повинен мати чіткі цілі своєї діяльності, що забезпечуватиме вибір ним ефективних способів їх досягнення, прискорюючи реалізацію інноваційного проекту.

2-й метод – Мережеві методи управління. Мережеві методи управління інноваційним проектом – методи, що передбачають складання планів-графіків реалізації інноваційного проекту за окремими стадіями (роботами, етапами), контроль за їх дотриманням і ліквідацію відхилень від планів-графіків з метою оптимізації термінів реалізації проекту.

4-та функція – мотивування. Воно має важливе значення для успішної реалізації завдань інноваційної діяльності, для активізації інноваційного процесу загалом. Передбачає розроблення певних стимулюючих заходів, спрямованих як на подання інноваційних пропозицій, так і на заохочення їх виконання.

4. Організація структурного управління інноваційною діяльністю.

Структура інноваційної організації представляє собою поєднання організаційної та виробничої структури.

Виробнича структура організація виробництва – поєднання основних, допоміжних та обслуговуючих підрозділів організації, які забезпечують переробку «входу» системи в її «вихід» - готовий продукт, новацію тощо.

Організаційна структура – сукупність відділів та служб, які займаються побудовою та координацією функціонування системи інноваційного менеджменту, розробки та реалізацією управлінських рішень по виконанню бізнес-плану, інноваційного проекту.

Типи структур організацій:

1. Лінійна – планування робіт та контроль їх виконання виконується по вертикалі від керівника (нульовий рівень) до виробничих підрозділів (1, 2, 3 і т. д.), виконувачами управлінських функцій.

Р

1 2 3

2,1 2,2 2,3

2. Функціональна – планування робіт та контроль їх виконання виконується функціональними підрозділами (А, Б, В і т. д.). роботи виконуються виробничими підрозділами (1, 2, 3) по кожній функції.

Р

А Б В

1 2 3

3. Лінійно-функціональний – планування робіт проводиться функціональними підрозділами (А, Б, В), виконують роботи виробничі підрозділи (1, 2, 3). Всі підпорядковуються керівникові.

Р

1 2 3

А

Б

В

4. Матрична (штаба) – до лінійно-функціональної структури додається генеральні конструктори або менеджера по проектам (І, ІІ, ІІІ і т. д.), які відповідають за конкурентоспроможність об’єктів. Точки в перехрестях ліній показують відкритість будь-яких зв’язків по вертикалі чи горизонталі.

Р

А Б В 1 2 3

І

ІІ

ІІІ

5. Бригадна – на підприємстві (в організації) формуються комплексні бригади із 10-15 чоловік, куди входять конструктори, технології, економісти, працівники і т. д. для виконання окремих видів робіт та виготовлення основних частин продукції.

Р

А Б В 1 2 3

І

ІІ

ІІІ

6. Дивізіонна – цей тип структури використовується для багато номенклатурних концернів, що розподіляються на виробництва (дивізіони) по типам продукції. Функціональні підрозділи є як у виробництв, так і у концерну в цілому (АК, БК, ВК і т. д.).

Р

Виробництва (дивізіони, фірми)

І ІІ ІІІ

А Б В 1 2 3

АК

БК

ВК