Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реактивний артрит_студ.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
386.05 Кб
Скачать

Читання та інтерпретація артрограм Показання та протипоказання та контроль лікування

Протипоказань не існує.

Артрограма – це облік суглобового індексу, кількості запальних суглобів, рухомість і обсяг крупних суглобів.

1. Оцінка хворими загальної вираженості болю в суглобах в покої за 3 – бальною системою:

0- біль відсутній, 1 – слабо виражений біль , 2- помірний біль, 3 – сильний біль.

2. Рахунок болю(РБ) – сумарний числовий вираз болю при оцінці його хворими за 3 –бальною системою для 76 суглобів.

3. Суглобовий індекс(СІ) - сумарний числовий вираз болю в усіх 76 суглобах, що виникає у відповідь на стандартне натискування(побіління фаланги І пальця руки дослідника) на кожний суглоб у ділянці його суглобової щілини. У деяких суглобах важкодоступних для пальпації, СІ оцінюється за болючістю при пасивних та активних рухах. Оцінка проводиться за такою шкалою: 0 – відсутність болю, 1-відчуття незначного болю при пальпації, 2 – відчуття болю середньої інтенсивності(хворий морщиться), 3- сильний біль, хворий різко морщиться і відмовляється від дослідження.

4. Індекс припухлості суглобів(ІП)- сумарний числовий вираз припухлості, який оцінюється візуально в 28 суглобах за такою градацією: 0- відсутність припухлості,

1 - сумнівна чи слабко виражена припухлість, 2- явна припухлість, 3 – сильно виражена припухлість. Оцінка ІП проводиться для ліктьових променевозап’ясткових, п’ястково – фалангових, проксимальних між фалангових суглобів кистей, колінних і гомілкостопних з обох боків. Цей індекс об’єднує всі припухлі суглоби, що може бути зумовлено кістковими розростаннями, потовщенням капсули, інтраартикулярних тканин, накопиченням ексудату, запальними явищами периартикулярних тканин тощо.

5. Суглобовий рахунок – виражається кількістю суглобів з активним запальним процесом, про що свідчить почервоніння шкіри над суглобом, локальне підвищення температури, його болючість.

6. Тривалість вранішньої скутості, виражена в годинах чи хвилинах.

7. Обсяг проксимальних між фалангових суглобів кистей – визначається спеціальним вимірювальним приладом – напрометром на ІІ –ІV пальцях і вираховується сумарно для правої та лівої руки.

8. Обсяг колінних суглобів – визначається сантиметровою стрічкою.

9.Сила стискування кисті оцінюється за допомогою спеціального приладу – динамометру. Проводять по 3 проби, записується найвищий показник.

10. Час проходження відстані в 15 м – цей тест потрібно застосовувати при ураженні суглобів нижніх кінцівок. Хворому після відпочинку(не менше 30 хв.) пропонується пройти 15 м по прямій. Фіксується час проходження відстані.

11. Функціональний індекс за Лі – визначається за допомогою опитувальника, що вміщує 17 запитань, які зв’ясовують можливість виконання певних елементів побутових дій з урахуванням участі різних форм суглобів.

12. Кількість припухлих суглобів.

Запис результатів оцінки вираженості суглобового синдрому проводять за Річі та Лансбурі. Для зручності доцільно використовувати таблиці. Для визначення показників суглобового синдрому за Лансбурі, які враховують різну частку участі у запальному процесі крупних, середніх і дрібних суглобів, використовують коефіцієнти перерахунку.