Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новонароджені діти.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Пограничні, межові (перехідні) стани періоду новонародженості

В період новонародженості виникають стани, що відображають процеси адаптації до нових умов життя і називаються фізіологічними.

До фізіологічних реакцій процесу адаптації відносяться:

- встановлення легеневого дихання і позаутробного кровообігу;

- початок функціонування травної системи;

- зміна морфологічних і физико-хімічних особливостей крові;

- підвищення обміну речовин.

В процесі адаптації разом з фізіологічними можуть виникати стани на грані з патологією (межові), що мають транзиторний (перехідний) характер.

ФІЗІОЛОГІЧНА ВТРАТА ПЕРВИННОЇ МАСИ ТІЛА спостерігається майже у всіх дітей в перші 3-4 дні життя. Максимальне зниження – на 3-й день, в середньому 6-8% від початкової маси. Більше 10% вважається патологією і вказує на наявність у дитини захворювання або порушення відходу. Фізіологічний спад маси тіла обумовлений:

- великою екскреторною втратою води унаслідок випаровування через шкіру і легені;

- відходженням меконію і сечі; - висиханням пуповинного залишку.

Важливе значення має також недостатнє надходження в організм води і відносне голодування дитини.

Відновлення маси у 50-70% новонароджених відбуваються до 6-7-м добі («ідеальний тип», тип Бюдена), у 50-30% – до 10-14-м добі («сповільнений тип», тип Пісса). Швидшому відновленню початкової маси тіла сприяє режим «вільного годування», раннє докладення до грудей, оптимальний тепловий режим, своєчасна профілактика гипогалактії у матері.

Транзиторні порушення теплового балансу

Новонароджена дитина легко перегрівається і переохолоджувався; це пов'язано перш за все з особливостями процесів терморегуляції:

- підвищена тепловіддача шляхом конвекції, випромінювання і випаровування;

- вища тепловіддача відносно теплопродукції;

- понижена здатність підвищувати теплопродукцію при охолоджуванні;

- дуже низька здатність регулювати тепловіддачу при перегріві;

- нездатність справляти з лихоманкою.

Транзиторна гіпотермія виникає в перші 90 хвилин після народження і досягає 35,0–35,8оС через 30-60 хвилин. Це обумовлено тим, що температура навколишнього середовища при народженні дитини менше на 12-15%. Протягом наступних 12 годин температура тіла підвищується і встановлюється гомотермія. З метою профілактики гіпотермії температура в пологовому залі підтримується не менше 25-26оС. Відразу після народження дитини поміщають на сповивальний стіл під штучне джерело тепла.

Транзиторна гіпертермія виникає, як правило, на 3-5-й день життя. Температура тіла може піднятися до 38,5–39,5оС і більше. У дитини наголошується спрага, сухість слизистих оболонок, неспокій. Часто транзиторна гіпертермія виникає у дітей, що мають спад початкової маси більше 10%. У генезі транзиторної гіпотермії певну роль грає обезводнення організму, а також реакція на токсини кишкової флори при первинному заселенні кишечника бактерійною флорою.

ЗМІНИ ШКІРИ виявляються практично у всіх новонароджених протягом першого тижня після народження.

Фізіологічна еритема (катар) з'являється в перші години життя, зникає до 3-7-ї доби. Обумовлена розширенням капілярів шкіри у відповідь на подразнення. Іноді шкіра ціанотичного відтінку. Фізіологічне лущення шкіри починається на 3-5-у добу життя.

Токсична еритема виникає на 3-5-у добу у 40-50% новонароджених. На шкірі з'являються щільні папули, оточені червоним або рожевим вінцем. Іноді протягом 1-3 днів з'являються нові елементи. Частіше за висипання згруповані на кінцівках, навколо суглобів, на грудях і сідницях. Висипань на долонях і стопах не буває. Стан дитини задовільний, температура тіла нормальна. Висипання зникають протягом 2-3-х днів.

Фізіологічна жовтяниця спостерігається у всіх новонароджених, у 60-70% дітей вона виявляється інтенсивним жовтяничним забарвленням шкіри. При цьому в крові визначається гіпербілірубінемія, обумовлена руйнуванням великої кількості фетальних еритроцитів і гемоглобіну, з яких вивільняється багато білірубіну, кількість якого не можуть відновити незрілі ферментативні системи печінки. Жовтушність шкіри і слизистих оболонок з'являється в кінці 2-х – початку 3-ої доби після народження. Вона наростає до 4-5-го дня життя і зникає на 11-14-й день. Загальний стан задовільний, мочивши і кал звичайного забарвлення. Печінка і селезінка не збільшені. Клінічний (загальний) аналіз крові без патологічних змін. Лікування фізіологічної жовтяниці не проводять.

Мілія у дітей в періоді новонародженості виявляється досить часто. На крилах носа, щоках, підборідді з'являються утворення білуватого кольору величиною з просяне зерно, виступаючі над поверхнею шкіри. Їх виникнення пов'язане із закупоркою сальних залоз. Мілія зникає самостійно через 1,5-2 тижні після народження.

СТАТЕВИЙ КРИЗ виявляється у 7% дітей, переважно дівчаток, виникає унаслідок дії естрогену матері, що поступає в організм плоду в останні тижні вагітності. Набухання грудних залоз починається на 3-4-й день життя з максимумом на 7-8-й день. Грудні залози збільшуються завжди симетрично, шкіра над ними не змінена. В кінці неонатального періоду вони стають звичайного для дітей розміру. Крім того, статевий криз виявляється помірним набряком зовнішніх статевих органів – мошонки у хлопчиків і вульви у дівчаток. При цьому можуть бути слизисті виділення із статевої щілини, що з'являються в перші 3 дні і що тривають 1-3 дні. Кровотечі з піхви виникають у 5-10% дівчаток на 5-8-й день життя і тривають один, рідше 2-3 дні, об'єм кровотечі не більше 0,5 мл.

ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ НИРОК У НОВОНАРОДЖЕНИХ

Рання неонатальна олігурія: менше 15-20 мл сечі на 1кг мас тіла в добу, тобто добовий об'єм сечі близько 50 мл. У перші 12 годин сечу виділяють 75% новонароджених, 8-10% - на 2-у добу. Транзиторна олігурія в перші 3 діб наголошується у всіх здорових новонароджених. Альбумінурія (протеїнурія) – виділення з сечею білка із-за підвищеної проникності епітелію клубочків, канальців, капілярів. Сечокислий «інфаркт» – відкладання сечової кислоти у вигляді кристалів в просвіті збірних трубочок нирок. «Інфарктна сеча» на 1-му тижні життя має жовто-коричневий колір, каламутна.

ТРАНСФОРМАЦІЯ МІКРОФЛОРИ КИШЕЧНИКА виникає унаслідок заселення стерильного організму новонародженого різною мікрофлорою і обумовлює фізіологічну нестійкість випорожнювань (транзиторний катар кишечника), що спостерігається у всіх новонароджених на 1-5-у добу життя. У перші дні життя виділяється першородний кал (меконій) – густа, в'язка маса темно-зеленого кольору, що утворилася із слизу, слущенных кліток епітелію, навколоплідних вод, що проковтнули, жовчних пігментів. Меконій виділяється в перший день, запаху не має. З 2-го по 5-й день випорожнювання стають зеленувато-жовтуватими, водянистішими, містять грудочки, слиз (перехідною кал). З 5-го дня кал стає гомогенним, кашкоподібним, жовтого кольору, з кислуватим запахом (молочний стілець).

Слини мало, захисні функції слизистої оболонки розвинені слабо (звідси частий розвиток молочника).

Відбуваються також транзиторні зміни кровообігу, дихальної системи і системи крові, транзиторні зміни обміну речовин