Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник для стомат БС..doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
170.5 Кб
Скачать

15

Міністерство охорони здоров’я України

ВИЩИЙ ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

«Затверджую» «Рекомендовано»

Перший проректор з науково- на засіданні кафедри

педагогічної роботи Радіології та радіаційної

професор___________ В.М. Бобирьов медицини

«___» _____________20____р. Завідувач кафедри

професор _______Почерняєва В.Ф. «___» ____________20____р.

ДОВІДНИК ДЛЯ СТУДЕНТА З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

«Радіологія»

для стоматологічного факультету

(структура, цілі, зміст дисципліни,

принципи оцінювання, контрольні питання)

Полтава – 2011

Укладачі:

Професор, д.мед.н.Почерняєва В.Ф.

Доцент, к.м.н. Югов В.К.

Асистент Васько Л.М.

Навчальна дисципліна

Радіологія

Променева діагностика та променева терапія

Нормативна дисципліна

1. Вступ.

Роль променевої діагностики в підготовці майбутніх лікарів-стоматологів безперервно збільшується. Це обумовлено тим, що променеві методи дослідження посідають провідне місце у діагностиці більшості захворювань щелепно-лицьової зони. В останні десятиріччя радіологія поповнилася новими методами (комп’ютерна томографія, у тому числі спіральна, ультразвукові методи, позитронна і однофотонна емісійні томографії, інтервенційна радіологія, магнітно-резонансні дослідження), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією. У зв’язку з цим, державні стандарти вищої медичної освіти (ОКХ і ОПП) вимагають від випускника-стоматолога вищого медичного навчального закладу вміння з великої кількості існуючих у наш час променевих методів обстеження обрати оптимальний метод для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології щелеп, зубів та різних органів і систем, інтерпретувати дані променевих методів дослідження щодо клінічного діагнозу.

Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-стоматолог повинен вміти оцінити можливості та обрати метод променевої терапії пухлинних і непухлинних захворювань. Це пов’язано з тим, що у 70% онкологічних хворих застосовується променева терапія у різних поєднаннях з іншими методами, а у 40% вона є методом вибору з використанням самостійного радикального лікування. В той же час променева терапія є активним методом лікування і деяких непухлинних захворювань, які не погрожують життю хворих, але спричиняють страждання і нерідко призводять до інвалідизації. В останні роки лікувальні заклади отримали можливість використовувати велику кількість нових джерел випромінювання, що значно підвищує ефективність променевої терапії.

Тому головним завданням викладання радіології в медичних вищих школах України має бути ознайомлення студента-стоматолога з принципами великого розмаїття променевих методів діагностики та лікування захворювань людини, показаннями до їх застосування, можливостями та обмеженнями кожного з них, принципами захисту пацієнта від небажаної дії іонізуючої радіації та магнітних полів. Викладання цієї дисциплини на додипломному рівні медичної освіти згідно з вимогами дерстандартів має пропедевтичний характер.

Відповідно до чинних навчальних планів дисципліна «Радіологія» на стоматологічному факультеті викладається в 6-му семестрі, складається з 1 модулю, який у свою чергу поділяється на 7 змістових модулів та має такі види аудиторних навчальних занять: лекції, практичні заняття та самостійна позааудиторна робота студентів.

Кількість навчальних годин: 45 годин, з них:

- лекцій – 6 годин;

– практичні заняття – 24 годин;

– самостійна робота студентів – 15 годин.