Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник пром.діагн.терапія укр.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
707.07 Кб
Скачать

Вищий державний навчальний заклад

«Українська медична стоматологічна академія»

Інформаційний довідник

З променевої діагностики та променевої терапії

Для студентів ііі курсу медичного факультету

Спеціальності:

7.110101 «Лікувальна справа»

7.110104 «Педіатрія»

Полтава – 2008

АВТОРСЬКИЙ КОЛЕКТИВ:

Доцент кафедри радіології к.мед.н. Югов Валерій Костянтинович

Асистент кафедри радіології Васько Лариса Миколаївна

Роль променевої діагностики в підготовці майбутніх лікарів безперервно збільшується. Це обумовлено тим, що променеві методи дослідження посідають провідне місце у діагностиці більшості захворювань. В останні десятиріччя медична радіологія поповнилася новими методами дослідження (комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії, ультразвукове дослідження, позитронні і однофотонні емісійні томографії, інтервенційні методи), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією.

У зв’язку з цим державні стандарти вищої медичної освіти (ОКХ і ОПП) вимагають від випускника вищого медичного навчального закладу вміння з великої кількості існуючих у наш час променевих методів обстеження обрати оптимальний для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології різних органів і систем та інтерпретувати дані променевих методів дослідження щодо клінічного діагнозу.

Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-клініцист повинен вміти оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.

Все це, а також введення нового навчального плану вимагає створення нової типової програми з радіології (променевої діагностики і променевої терапії). Викладання цієї дисципліни на додипломному рівні медичної освіти згідно з вимогами держстандартів має пропедевтичний характер.

Пояснювальна записка

Програма з променевої діагностики, променевої терапії для вищих медичних закладів освіти України ІІІ – ІV рівнів акредитації складена для спеціальностей «Лікувальна справа» - 7.110101, «Педіатрія» - 7.110104 у відповідності з наступними нормативними документами:

  • освітньо-кваліфікаційними характеристиками (ОКХ) і освітньо-професійними програмами (ОПП) підготовки фахівців, затверджених наказом МОН України від 16.04.03 за №239 «Про затвердження складових галузевих стандартів вищої освіти з напряму підготовки 1101 «Медицина»»;

  • експериментальним навчальним планом, розробленим на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТS) і затвердженим наказом МОЗ України від 31.01.2005 за №52 «Про затвердження та введення нового навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» кваліфікації «Лікар» у вищих навчальних закладах ІІІ – ІV рівнів акредитації України за спеціальностями «Лікувальна справа», «Педіатрія»;

  • рекомендаціями щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін, затвердженими наказом МОЗ України від 24.03.2004 за №152 «Про затвердження рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін» зі змінами та доповненнями, внесеними наказом МОЗ України від 12.10.2004 за №492 «Про внесення змін та доповнень до рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін»;

  • наказом МОЗ України від 31.01.03 за №148 «Про заходи щодо реалізації положень Болонської декларації у системі вищої медичної та фармацевтичної освіти»;

  • інструкцією про систему оцінювання навчальної діяльності студентів за умови кредитно-модульної системи організації навчального процесу (Медична освіта у світі та в Україні. Затверджено МОЗ України як навчальний посібник для викладачів, магістрів, аспірантів, студентів. Київ, «Книга плюс» 2005).

Вивчення променевої діагностики, променевої терапії здійснюється впродовж V – VІ семестрів студентами ІІІ курсу медичного факультету.

Кількість кредитів – 4,0, із них:

  • у ІІІ семестрі – 2,5;

  • у ІV семестрі – 1,5.

Променева діагностика, променева терапія як навчальна дисципліна:

а) базується на вивченні студентами медичної біології, паразитології та генетики; медичної і біологічної фізики; біологічної хімії; біоорганічної хімії; біонеорганічної та фізико-колоїдної хімії; анатомії людини; нормальної фізіології й інтегрується з цими дисциплінами, спирається на знання з патологічної анатомії та патологічної фізіології, які студенти отримують паралельно з вивченням курсу променевої діагностики, променевої терапії;

б) закладає основи вивчення студентами пропедевтики внутрішніх хвороб з доглядом за хворими; загальної хірургії з анестезіологією та доглядом за хворими; пропедевтики дитячих хвороб з доглядом за дітьми, що передбачає інтеграцію викладання з цими дисциплінами та формування умінь застосовувати знання з променевої діагностики, променевої терапії в процесі подальшого навчання й у професійній діяльності.