Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Праця

.pdf
Скачиваний:
157
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
225.92 Кб
Скачать

+Попередній. - Цільовий. - Плановий.

- Періодичний. - Поточний.

?

При підготовці і використанні формувальної суміші формувальники ливарного цеху працюють в умовах запиленості повітря вище допустимої концентраціі. Пил погано розчинний у воді, дрібно і среднедисперсний, електрозаряджений, має електропровідність, поліморфний. Які властивості пилу мають вирішальне значення для можливому розвитку пневмоконіозу?

+Дисперсність.

- Електрозарядженість.

-Розчинність.

-Електропровідність.

-Форма порошинок.

?

У робочу зону шліфувальника виділяється пил. У цеху є загальнообмінна природна і механічна витяжна місцева вентиляція. Робітникиі використовують респіратори для захисту органів дихання, дотримуються режиму праці і відпочинку. Які заходи профілактики ефективно обмежують попадання пилу в органи системи дихання?

+ Місцева витяжна вентиляція.

-Загальнообмінна природна вентиляція.

-Загальнообмінна механічна вентиляція.

-Застосування респіраторів.

-Режим праці і відпочинку.

?

У робочих ливарного цеху металургійного заводу, зайнятих переважно фізичною працею, періодично після закінчення зміни спостерігаються судоми м'язів плечового поясу і литкових м'язів. Причиною розвитку судом в цих умовах є:

+ Втрата рідини з потом.

-Споживання значної кількості рідини.

-Значна фізична напруга.

-Значна нервово-емоційна напруга.

-Втрата рідини з сечею.

?

Електрогазозварник зварює великогабаритні конструкції в незручній робочій позі, зігнувшись, в несприятливій акустичній обстановці (Lекв. = 83,2 дБА при ПДР – 80 дБА). Концентрація шкідливих речовин в повітрі робочої зони перевищує ГДК в 3-4 рази. Намітьте першочергові заходи щодо поліпшення умов праці.

+ Місцева витяжна вентиляція.

-Аерація.

-Облицювання приміщень звукопоглинальними матеріалами.

-Раціоналізація режиму праці і відпочинку.

-Застосування засобів індивідуального захисту.

?

В шліфувальному цеху концентрація пилу перебільшує ГДК в 10 разів. Які неспецифічні захворювання можуть виникнути внаслідок дії пилу?

+ Кон’юнктивіт.

-Хронічний бронхіт.

-Нейроциркуляторна дистонія.

-Пневмоконіози.

-Хронічний гепатит.

?

До цехового ординатора звернувся чоловік 60 років, що працює в котельній із скаргами на головний біль, слабкість. Об’єктивно – в крові: карбоксигемоглобін. Отруєння якою речовиною викликає утворення в крові карбоксигемоглобіну?

+ Оксидом вуглецю.

-Марганцем.

-Свинцем.

-Ртуттю.

-Хлором.

?

На робочому місці загартувальника деталей проводились вимірювання напруженості електричної та магнітної складових електромагнітного поля, що створюється ВЧгенераторною установкою, яка розташована на відстані 3 м. В якій зоні опромінення знаходиться робоче місце загартувальника?

+ Індукції.

-Хвильовій.

-Інтерференції.

-Відчуження.

-Реверберації.

?

Студент 6-го курсу при проходженні практики в СЕС отримав завдання визначити ступінь запиленості повітря на робочих місцях у ливарному цеху. Яким методом дослідження користувався студент?

+ Ваговим.

-Коніметричним.

-Екранування.

-Седиментаційним.

-Аспіраційним.

?

У комп’ютерному залі науково-дослідного сектору політехнічного інституту робочі місця лаборантів-операторів розташовані біля передніх панелей моніторів. Під впливом електромагнітних хвиль надвисокої частоти оператори знаходяться цілий робочий день. Особливу небезпеку являє дія електромагнітних хвиль вказаного діапазону частот у великих інтенсивностях на:

+Зоровий аналізатор. - Слуховий аналізатор. - Тактильну чутливість. - Нюховий аналізатор. - Больову чутливість.

?

Праця токаря супроводжується тривалим, протягом зміни, широкосмуговим інтенсивним мінливим, що часом перевищує ГДК, шумом. Медоглядом виявлено ранні ознаки професійного захворювання – шумової хвороби. Де знаходиться ця межа інтенсивності шуму в дБ, перевищення якої призводить за даних обставин до приглухуватості?

+80 дБ.

-40 дБ.

-60 дБ.

-100 дБ.

-130 дБ.

?

При проведенні чергового медогляду обрубника ливарного цеху, зі стажем роботи 7 років, на підставі скарг і об’єктивного обстеження встановлено діагноз: вібраційна хвороба, І стадії, від дії локальної вібрації. За допомогою якого приладу можна об’єктивно дослідити ступінь шкідливого впливу вібрації на організм обрубника литва?

+ Вимірювача вібраційної чутливості.

-Низькочастотної вібровимірювальної апаратури.

-Вимірювача шуму і вібрації.

-Аудіометра.

-Аудіотестера.

?

Працівник заводу з виробницва фарб скаржиться на неприємний присмак в роті, переймоподібні болі в животі, закрепи, які не знімаються послаблюючими засобами. Об’єктивно: шкіра обличчя блідо-сіруватого кольору, по краю ясен біля передніх зубів – червоно-сіра смужка. При лабораторному дослідженні виявлено: в крові анемію, ретикулоцитоз, базофільну зернистість еритроцитів, педвищений вміст білірубіну; в сечі – підвищений вміст порфірину. Яке захворювання у робітника?

+ Хронічне отруєння свинцем.

-Хронічне отруєння ртуттю.

-Хронічне отруєння бензолом.

-Хронічне отруєння марганцемє

-Хронічне отруєння чотирихлористим вуглецемє

?

На хімічному комбінаті для проведення періодичних медичних оглядів робітників, які контактують зі ртуттю, повинна бути сформована бригада лікарів. Лікар якого фаху є основною особою, відповідальною за безпосереднє проведення медичного огляду у даному випадку?.

+Невропатолог. - Терапевт.

- Оториноларинголог. - Гінеколог.

- Дерматолог.

?

У повітрі робочої зони піскострумінника концентрація сілікозонебезпечного пилу становила 220 мг/м3. Який з профілактичних заходів є найбільш ефективним у даному випадку?

+Використання спеціальних скафандрів.

-Використання окулярів закритого типу.

-Проведення періодичних медичних оглядів.

-Застосування лужних інгаляцій.

-Використання промислової пилососної установки.

?

На робочому місці випробувача авіаційних двигунів зареєстровано аеродинамічний шум на рівні 102 дБА. Який з профілактичних заходів є найбільш дієвим у даному випадку? + Застосування активних глушників.

-Встановлення двигуна на шумоізолюючий фундамент.

-Точна підгонка деталлей двигуна.

-Раціоналізація режиму праці та відпочинку.

-Використання індивідуальних протишумних вкладишів.

?

Робочий хімічного комбінату звернувся до лікаря МСЧ із скаргами на зниження працездатності, безсоння, головний біль. Об'єктивно: аритмічний тремор, асиметрія рефлексів, лабільність пульсу, стійкий червоний дермографизм, явища екскреторного

гінгівіту. Встановлено, що робітник працює на виробництві амальгам. Що є причиною захворювання?

+Хронічне отруєння ртуттю. - Хронічне отруєння свинцем. - Хронічне отруєння бензином. - Хронічне отруєння кадмієм. - Хронічне отруєння аніліном.

?

Студент Н. проводить оцінку рівня шуму в цеху холодного штампування. За допомогою якого приладу він проводить це гігієнічне дослідження?

+Шумовібромір.

- Аналізатор спектру шуму.

-Аудіотестер.

-Актинометр.

-Піранометр.

?

До лікаря звернувся громадянин П., 1942 р.н., із скаргами на болі в нижній щелепі. Об'єктивно: хворий зниженого харчування, шкірні покрови бліді, гарячі на дотик, неприємний запах із рота, ясна кровоточать. На рентгенограмі щелепи - явища остеопорозу. Хворий більше 29 років працював на хімічному підприємстві. Яке захворювання ймовірне?

+ Хронічне отруєння фосфором.

-Отруєння перхлоратом калію.

-Отруєння метил ртуттю.

-Флюороз.

-Хронічний остеомієліт нижньої щелепи.

?

Робітниця птахофабрики має виробничий стаж за фахом 18 років. Виникненню якої патології можуть сприяти умови праці, що характеризується високим вмістом пилу органічного походження?

+Екзогенний алергічний альвеоліт. - Силікоз.

- Антракоз.

- Мезотеліома плеври. - Токсокароз.

?

В приміщенні вальцувального цеху Одеського канатного заводу проводиться оцінка напруженості електромагнітного поля. Яке обладнання і конструкції можуть бути додатковим джерелом ЕМП у виробничому приміщенні?

+Вентиляційне обладнання, системи водопостачання, каналізації, електропостачання. - Металевий каркас будівлі.

- Контур заземлення, обладнання, яке має контакт з контуром заземлення. - Екрани джерел ЕМП.

- Тіла працюючих.

?

Проводиться паспортизація робочих місць комбінату будівельних матеріалів. При яких технологічних процесах аерозолі є основним шкідливим виробничим фактором?

+Переробка сипучих матеріалів.

-Термічна обробка.

-Ковальсько-пресове виробництво.

-Збирання.

-Гальванопокриття.

?

Робітник ковальського цеху підприємства звернувся до лікаря зі скаргами на погіршення слуху, підвищену стомлюваність, головну біль. Проведена тональна аудіографія. Аудіограма характерна для сенситивної приглухуватості. Які профілактичні заходи Ви б рекомендували застосувати?

+ Застосовувати антифони.

-Герметизувати устаткування.

-Вживати в їжу паюсну ікру.

-Змінити керівництво підприємства.

-Займатися аутотренінгом.

?

Робота операторів на ділянці хімічного виробництва потребує від них спостереження за технологічним процесом з пульта керування протягом 65 % тривалості зміни. При цьому оператор вимушений за годину обробляти більше ніж 300 сигналів та повідомлень, протягом зміни запам’ятати більше 5 показників. Робота операторів характеризується монотонністю, нервово-емоційним напруженням, гіподинамією. До якої форми організації трудової діяльності відноситься праця операторів?

+ Праця з дистанційним керуванням.

-Форми праці, які потребують значної м’язової активності.

-Форми праці, пов’язані з напівавтоматичною роботою.

-Групова праця.

-Механізована праця.

?

На хімічному виробництві робітниця зайнята дозуванням, зважуванням та завантаженням в камеру реакції вихідних продуктів синтезу полімерних матеріалів. Лікарем акушеромгінекологом у робітниці встановлено вагітність. Які профілактичні заходи необхідно застосувати для запобігання негативного впливу хімічних чинників на організм робітниці та майбутньої дитини?

+Перевід на роботу не пов’язану з дією шкідливих чинників. - Зменшення тривалості робочого дня.

- Зменшення часу дії хімічних чинників.

- Збільшення кількості регламентованих перерв. - Надання додаткових вихідних днів.

?

Оператор комп’ютерного набору зайнята вводом тексту, редагуванням та друком документів на персональному комп’ютері. Тривалість її робочого дня становить 8 годин. Лікарем акушером-гінекологом у робітниці встановлено вагітність. Які профілактичні заходи необхідно застосувати для запобігання негативного впливу виробничих чинників на організм робітниці та майбутньої дитини?

+Перевід на роботу, не пов’язану з роботою на персональному комп’ютері.

-Зменшення тривалості робочого дня.

-Зменшення часу роботи на комп’ютері.

-Збільшення кількості регламентованих перерв.

-Надання додаткових вихідних днів.

?

Лікар здоровпункту машинобудівного заводу, надсилаючи списки хворих професійними захворюваннями у районну санепідстанцію, повинен правильно назвати діагноз і чинник, що викликав хворобу. Яким офіційним документом керується лікар при цьому?

+ Постанова кабміну України №1662 від 8.11.2000р. „Про затвердження переліку професійних захворювань ”.

-Постанова кабміну України №1094 від 21.08.2001р. „Про деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві ”.

-Акт розслідування професійного захворювання ф.П–4.

-Карта обліку професійного захворювання (отруєння) ф.П–5.

-Повідомлення про професійне захворювання (отруєння), надіслане спеціалізованою клінікою, що підтвердила діагноз.

?

Для оптимізації умов праці і профілактики професійних захворювань важливим заходом є своєчасне розслідування професійних захворювань (отруєнь). Назвіть документ, що є підставою для початку розслідування гострого професійного захворювання (отруєння): + Термінове повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок на виробництві.

-Постанова кабміну України №1094 від 21.08.2001р. „Про деякі питання розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві ”.

-Постанова кабміну України №1662 від 8.11.2000р. „Про затвердження переліку професійних захворювань ”.

-Наказ директора підприємства про затвердження комісії для розслідування.

-Карта обліку професійного захворювання (отруєння).

?

До лікаря-терапевта районної поліклініки звернувся хворий, що працює у цеху меблевої фабрики, де покривають меблі фарбами і лаком. Скарги хворого і об’єктивні дані свідчили про гостре професійне отруєння. Лікар тимчасово звільнив постраждалого від роботи, призначив лікування і надіслав „Термінове повідомлення” у такі установи:

+У районну санітарно-епідеміологічну станцію. - На підприємство, де працює постраждалий.

- У медико-санітарну частину підприємства. - Головному лікарю ТМО.

- У спеціалізовану клініку, що підтверджує захворювання.

?

Хто організовує розслідування причин хронічного профзахворювання (отруєння)?

+Власник підприємства.

-Санепідстанція.

-Спеціаліст з профпатології міста, регіону.

-Лікувально-профілактичний заклад, який обслуговує підприємство.

-Власник підприємства, санепідстанція.

?

Для скорочення періоду входження в роботу перед початком робочої зміни проводиться:

+Ввідна гімнастика з елементами фізичних вправ, які повторюють майбутні робочі рухи. - Ввідна гімнастика з фізичним навантаженням на м’язи верхніх кінцівок.

- Ввідна гімнастика з довільними елементами фізичних вправ.

- Ввідна гімнастика з фізичним навантаженням на м’язи нижніх кінцівок. - Ввідна гімнастика з музичним супроводом.

?

Ткаля-багатоверстатниця повинна вміти, в разі необхідності, швидко ліквідувати обрив нитки і запустити верстат. Яка форма мислення використовується робітницею при даній операції?

+Наочно-діюче.

-Імовірне.

-Абстрактне.

-Оперативне.

-Логічне.

?

Робітник, що працює з лазером (?= 0,63-1,5 мкм), піддається несприятливій дії на шкіру дифузно відбитого випромінювання і знаходиться на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні. До якого класу за ступенем небезпеки відноситься даний лазерний генератор?

+IV - I

- II - III - V

?

Кому належить провідна роль на всіх етапах організації і проведення періодичного медичного огляду, починаючи з санітарно-гігієнічного обстеження умов праці, складання списків працівників, які підлягають огляду, і закінчуючи розробкою лікувальнопрофілактичних і гігієнічних заходів та контролем за їх виконанням?

+Лікар з гігієни праці.

-Лікар-профпатолог.

-Лікар-терапевт.

-Власник підприємства.

-Представник профкому підприємства.

?

Праця оператора машинного набору вимагає запам’ятовування на короткий проміжок часу великої кількості послідовних окремих елементів роботи. Який вид пам’яті характеризує працю оператора?

+ Оперативна.

-Довгострокова.

-Короткострокова.

-Логічна.

-Рухова.

?

При плануванні обов’язкових попередніх і періодичних медичних оглядів робітників промислових підприємств визначається список необхідних для роботи в комісії лікарівспеціалістів, необхідні лабораторні і функціональні дослідження, періодичність медоглядів і медичні протипоказання для роботи під впливом шкідливого виробничого чинника. Вкажіть яка інформація вміщується в наказі №555 для кожного шкідливого чинника.

+Періодичність медогляду, склад медичної комісії, необхідні лабораторні і інструментальні дослідження, медичні протипоказання для прийняття на роботу. - Періодичність медогляду і склад комісії.

- Необхідні лабораторні і інструментальні дослідження. - Медичні протипоказання.

- Профзахворювання, яке може виникнути.

?

Робота оптичного квантового генератора супроводжується виникненням деяких несприятливих факторів виробничого середовища, що можуть негативно впливати на організм робітників, які його обслуговують. Назвіть ці фактори.

+Лазерне випромінювання, шум, УФ-випромінювання, електромагнітні поля радіочастот, м’яке рентгенівське випромінювання, озон і оксиди азоту.

- Лазерне випромінювання, УФ-випромінювання. - Електромагнітні поля радіочастот, шум.

- М’яке рентгенівське випромінювання. - Озон і оксиди азоту.

?

Робітники обслуговують лазер, який становить небезпеку при опроміненні очей прямим, дзеркально відбитим, а також дифузно відбитим випромінюванням на відстані 10 см від дифузно відбитої поверхні та при опроміненні шкіри прямим і дзеркально відбитим випромінюванням. Вкажіть, до якого класу за ступенем небезпеки відноситься цей лазер.

+До 3-го класу. - До 1-го класу. - До 4-го класу. - До 2-го класу.

- При дії на очі до3-го, а при дії на шкіру до 2-го класу.

?

При обробці деревини на меблевій фабриці на робочих місцях робітників протягом робочої зміни встановлена наявність виробничого шуму, рівні якого при виконанні різних операцій становили 81, 84 і 85 дБА. При вимірюванні рівнів звукового тиску за окремими октавними смугами встановлено перевищення допустимих рівнів в октавній смузі 2000Гц на 2 дБ, в октавній смузі 4000 Гц - на 6 дБ і октавній смузі 8000 Гц - на 3 дБ. Вкажіть характер даного шуму за часовою, спектральною і частотною характеристиками.

+Шум постійний, широкосмуговий, високочастотний.

-Шум непостійний, тональний, середньочастотний.

-Шум непостійний, широкосмуговий, високочастотний.

-Шум постійний, тональний, низькочастотний.

-Шум непостійний, широкосмуговий, низькочастотний.

?

Вміст пилу цукрової тростини в повітрі робочої зони при виготовленні цукру перевищує ГДК в 4-6 разів. Робітники, які працюють в таких виробничих умовах скаржаться на постійний сухий кашель зранку і вдень з незначною кількістю мокротиння з прожилками крові, іноді кровохаркання, гострі напади задишки увечері, вранці і при фізичному напруженні. У хворих відзначають підвищення температури тіла до 39оС з лихоманкою увечері або зранку, виражену астенію, анорексію, швидку втрату маси тіла, іноді – дисфонію. Поліпшення настає (зі слів робітників) через тиждень після припинення контакту з чинником хвороби. Вказані ознаки характерні для пилу, який має дію:

+ Алергенну.

-Фіброгенну.

-Гостронаправлену.

-Канцерогенну.

-Мутагенну.

?

На хімічному підприємстві при виготовленні синтетичних барвників робітники цеху основного виробництва під час виконання своїх функціональних обов’язків часто втрачають свідомість. При санітарному обстеженні цеху було встановлено, що під час виробництва барвників порушуються герметичність люків деяких реакторів. Це в свою чергу спричиняє надходження в повітря робочої зони (за даними лабораторноінструментальних досліджень працівників районної санепідстанції) підвищених концентрацій СО2. Які концентрації СО2 призводять до втрати свідомості і смерті внаслідок паралічу дихального центру?

+ 10-12 %

-8-9 %

-5-7 %

-2-4 %

-до 2 %

?

Працівник акумуляторного заводу віком 39 р. (стаж роботи 8 років у даних умовах) при проходженні періодичного медичного огляду скаржився на свинцеву смугу на яснах,

блідо-сіруватий колір шкіри обличчя, болі в суглобах, в області нирок. Загальний аналіз крові: ретикулоцитоз, поява в крові базофільно-зернистих еритроцитів; загальний аналіз сечі – підвищений вміст порфірину в сечі, наявність свинцю в сечі. При перевірці дотримання санітарного законодавства заводу було встановлено, що акумуляторний цех не обладнаний штучною припливно-витяжною вентиляцією. Яка ГДК свинцю в повітрі робочої зони при виготовленні акумуляторів?

+0,01 мг/м3. - 0,02 мг/м3. - 0,03 мг/м3. - 0,04 мг/м3. - 0,05 мг/м3.

?

До питної води, що споживається при роботі в умовах нагріваючого мікроклімату або при виконанні важкої фізичної праці,обов’язково треба додавати солі натрію та калію з метою:

+Попередити порушення водно-електролітного балансу.

-Угамувати спрагу.

-Зменшити виділення поту.

-Покращити смак.

-Зробити привабливим колір.

?

Нераціональна організація трудового процесу, виконання робіт, що супроводжуються високим нервово-психічним напруженням та вимагають значних енерговитрат, інтенсивної роботи тільки окремої групи м’язів або вимушеної робочої пози, найчастіше призводять до:

+ Втоми або перевтоми.

-Посилення процесів збудження над гальмуванням.

-Врівноваженням нервових процесів.

-Монотонії.

-Незадоволеності працею.

?

На нафтопереробному підприємстві робітникам рекомендовано використовувати засоби для захисту шкіри рук від шкідливої дії нафтопродуктів. Якою з перелічених мазей та паст, або яким кремом повинні забезпечуватись робітники?

+ Маззю Селіського.

- Цинкстеаратною маззю.

-Пастою “ІЄР-2”.

-Сіліконовим кремом.

-Пастою Рахманова.

?

У робітника хімічного комбінату під час періодичного медичного обстеження виявлено злоякісне новоутворення січового міхура. Контакт з якою промисловою отрутою найбільш вірогідно призвів до виникнення цього професійного захворювання?

+ З бензидином.

-З вінілхлоридом.

-З карбонілом нікелю.

-З азбестом.

-З миш’яком.

?

До центру планування родини за допомогою звернулось подружжя, яке після трирічного шлюбу залишається бездітним. Після медичного обстеження у жінки не виявлено порушень генеративного здоров’я, а у чоловіка – робітника хімічного виробництва, в

еякуляті знайдені багато чисельні патологічні форми сперматозоїдів. Яка з перелічених промислових отрут найбільш вірогідно викликало безпліддя чоловіка?

+ Свинець.

-Оксид вуглецю.

-Стирол.

-Бензол.

-Дінітрофенол.

?

Робітник С., 40 років, звернувся в поліклініку зі скаргами на швидку втомлюваність, епізодичні болі в животі, порушення сну. Півтора року працює на приватному підприємстві “Автосервіс” у цеху зарядки акумуляторів та вулканізації шин. Об’єктивно: тони серця приглушені, АТ – 140/70 мм.рт.ст., пульс 84 уд./хв., дихання везикулярне. Аналіз крові: Нв - 120 г/л., еритроцити - 4,0 х 1012/л, 35000 еритроцитів з базофільною зернистістю, загальна кількість ретикулоцитів 2000. Аналіз сечі: питома вага – 1,018 г/см3, лейкоцити – 5 в полі зору, креатинін сечі – 300 мкг/г. Визначіть професійну патологію та вкажіть, які лабораторні дослідження підтверджують її наявність.

+ Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм); базофільна зернистість еритроцитів та креатинін сечі.

-Хронічна ртутна інтоксикація (меркуріалізм); креатинін сечі.

-Карбокситоксикоз; рівень гемоглобіну в крові.

-Цинкова інтоксикація; загальна кількість ретикулоцитів.

-Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм), скарги хворого.

?

Робітник, зайнятий на обробці відливок у ливарному виробництві, тримає шліфувальний інструмент вагою 10 кг, 260 хвилин за зміну. Робота здійснюється тривалим скороченням м’язів, при цьому в руховий центр безперервно надходить потік імпульсів, що досить швидко викликає виснаження функціонального потенціалу і розвиток втоми. Яку роботу виконує робітник?

+ Статичну роботу.

-Позитивну динамічну роботу.

-Негативну динамічну роботу.

-Напружену роботу.

-Важку роботу.

?

У цеху переробки сільськогосподарської продукції для боротьби з надлишками тепла, особливо в теплий період року, була запроектована найбільш економічна вентиляція – аерація. Що це таке?

+ Природна, організована і регульована в залежності від зовнішніх і внутрішніх умов вентиляція.

-Неорганізована вентиляція.

-Механічна вентиляція.

-Переміщення повітряних потоків внаслідок різниці тиску.

-Механічна припливно-витяжна вентиляція.

?

Клінікою НДІ встановлено у робітника, який працює на збагачувальній фабриці, професійне захворювання – хронічний пиловий бронхіт. Розслідування випадку проводить комісія у складі представників: підприємства, медико-санітарної частини, територіальної СЕС, відділення Фонду соціального страхування, профспілкової організації. Представник якого закладу повинен очолити роботу комісії згідно з чинним “Положенням про розслідування ”?

+ Територіальної СЕС. - Підприємства.