Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Праця

.pdf
Скачиваний:
157
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
225.92 Кб
Скачать

- Фонду соціального страхування.

-Профспілкової організації.

-Медико-санітарної частини.

?

Шліфувальник механічного цеху працює ручною шліфувальною машиною. Рівень переривчастої локальної вібрації, яка діє на робітника при цьому, перевищує допустиме за санітарними нормами значення на 3 дБ. Який із названих заходів повинен виконати роботодавець у першу чергу для профілактики вібраційної хвороби?

+ Розробити режим праці та відпочинку.

-Забезпечити віброзахисними рукавицями.

-Забезпечити оптимальні параметри мікроклімату.

-Зменшити вагу машини.

-Організувати теплові процедури для рук.

?

На робочому місці лікаря кабінету УЗД рівень контактного ультразвуку перевищує ГДР на 10 дБ. Тривалість робочого дня лікаря 6 годин з однією 30-хвилинною перервою для їжі. Засоби індивідуального захисту ним не використовуються. Розвиток якої професійної патології можливий у лікаря діагностичного центру?

+ Ангіоневроз.

-Вегето-судинна дисфункція.

-Астено-вегетативний синдром.

-Неврози.

-Тендовагініт.

?

Робочий день оператора ЕОМ складає 8 годин з однією 30-хвилинною перервою для їжі і двома 5-хвилинними перервами для особистих потреб. Параметри мікроклімату, рівні шуму, освітленості відповідають санітарно-гігієнічним вимогам. Оцініть режим праці і, при необхідності, дайте рекомендації щодо його оптимізації.

+ Необхідно робити 15-хвилинні перерви через кожні 2 години роботи.

-Режим праці відповідає гігієнічним вимогам.

-Необхідно продовжити обідню перерву до 1 години.

-Необхідно ввести додатково дві 10-хвилинні перерви.

-Необхідно робити 15-хвилинні перерви через кожну годину роботи.

?

Вибірниці породи вуглезбагачувальної фабрики протягом 12-годинної робочої зміни виконують роботу стоячи. Маса переміщуваного вантажу, що піднімається, складає 1-10 кг Робітниці скаржаться на набряки, болі в нижніх кінцівках, що частіше з'являються в другій половині зміни. З яким захворюванням можна пов'язати характер праці і скарги робітниць?

+ Варикозне розширення вен.

-Подагра.

-Бурсит.

-Артрит.

-Міозит.

?

Працівники ВТК здійснюють візуальний контроль якості годинникових механічних виробів на конвеєрі із застосуванням оптичних приладів. Щільність робочого дня досягає 96%. Умови праці і ергономічна забезпеченість робочих місць відповідають гігієнічним вимогам. На медичному огляді працівники пред'являли скарги на підвищену стомлюваність, сонливість. Реєструвалося підвищення АТ, погіршення здатності концентрувати і розподіляти увагу, подовження латентного періоду зорово-моторної реакції. Ці зміни можна пов'язати з:

+ Монотонією.

-Особистою відповідальністю за виконувану роботу.

-Високою щільністю робочого часу.

-Навантаженням на зоровий аналізатор.

-Роботою з оптичними приладами.

?

Робота водіїв великовантажних машин пов'язана з постійним перебуванням в робочій позі сидячи, нервово-емоційною напругою. На водіїв діє несприятливий мікроклімат (влітку температура повітря досягає 35-390С, взимку – близько 2-70С, швидкість руху повітря 0,1-0,8 м/с в різні періоди року). Шум, загальна і локальна вібрація перевищує ГДР. Розвиток якої професійної патології найімовірніший у водіїв?

+ Радикулопатія.

-Перегрів.

-Ангіоневроз.

-Сенсоневральная туговухість.

-Вібраційна хвороба.

?

При визначенні режиму харчування робітників колективу підприємства не враховують наступні критерії, зокрема:

+ Загальний стаж роботи.

-Характер трудової діяльності.

-Режим дня.

-Вік.

-Місцеві традиції та індивідуальні особливості організму.

?

В лікарню звернувся хворий зі скаргами на порушення больової та тактильної чутливості, біль в кінцевих фалангах пальців, що виникає після роботи. На підприємстві йому приходиться працювати з механічними приладами. Яку патологію треба запідозрити в цьому випадку?

+ Вібраційна хвороба.

-Кесонна хвороба.

-Шумова хвороба.

-Ознаки перевтоми.

-Гіповітаміноз вітаміну В1.

?

На території міста відмічено підвищений рівень марганцю в атмосферному повітрі, питній воді та продуктах харчування сільськогосподарського походження. Яка дія вказаних чинників на здоров'я населення?

+Комплексна. - Поєднана.

- Комбінована. - Синергічна. - Роздільна.

?

У робітника-акумуляторщика, 39 років, раптово з'явилися скарги на слабість, втрату апетиту, переймоподібні болі в животі без чіткої локалізації, нудоту. Об'єктивно: шкірні покриви сірого кольору, на яснах сірувато-лілова смужка, живіт м'який, різко болючий. У крові - еритроцити з базофільною зернистістю, анемія. У минулому робітник переніс виразкову хворобу шлунка. Трапляються запої по 3-4 дні. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

+Сатурнізм (отруєння свинцем).

- Гострий апендицит.

- Перфорація виразки шлунка.

-Гострий холецистит.

-Хронічний алкоголізм.

?

Чоловік під час роботи в гарячому цеху раптово втратив свідомість. При обстеженні виявлено: температура тіла - 40,6°С, шкіра суха і гаряча, пульс і дихання прискорені. Цеховим терапевтом встановлено діагноз: теплове ураження, важка форма. У результаті порушення якого механізму тепловіддачі виникає тепловий удар?

+ Конвекція, кондукція та випаровування води з поверхні тіла.

-Випаровування води з поверхні тіла.

-Конвекція та кондукція.

-Кондукція.

-Конвекція.

?

При вивченні умов праці робітників теплиць встановлено, що в період збирання врожаю завантаженість робочої зміни становить 85 %. При вимірюванні параметрів мікроклімату отримані такі результати: температура повітря +35°С, температура огороджень +18°С, відносна вологість - 98 %, швидкість руху повітря - 0 м/с. Переважно тепловіддача в цих умовах відбувається:

+Випромінюванням. - Конвекцією.

- Кондукцією.

- Випаровуванням.

- Конвекцією та кондукцією.

?

Хворий 38-ми років скаржиться на біль і відчуття стиснення у грудях, задишку при фізичному навантаженні, кашель без мокротиння. Об'єктивно: крайова емфізема легень, бронхіт, при пробі з навантаженням - слабо виражена функціональна недостатність дихальної та серцево-судинної систем. Для якої стадії силікозу характерні ці скарги і симптоми?

+І стадія.

-Період одужання.

-II стадія.

-III стадія.

-Інкубаційний період.

?

Умови праці працівників парникового господарства характеризуються несприятливим мікрокліматом: температура повітря складає +31,0°С, температура огороджень - +23,0°С, відносна вологість - 95 %, швидкість руху повітря - 0,2 м/с. Укажіть найбільш ефективний шлях віддачі тепла тілом працівників у цих умовах?

+ Радіація.

-Випаровування поту.

-Конвекція.

-Кондукція.

-Випаровування вологи з видихуваним повітрям.

?

Працівник склодувної майстерні скаржиться на головний біль, роздратованість, послаблення зору - він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниць, гострота зору лівого ока - 0,8, правого - 0,7. Індивідуальними захисними засобами робітник не користується. Який найбільш імовірний діагноз?

+ Катаракта.

-Кон'юнктивіт.

-Кератит.

-Блефароспазм.

-Прогресуюча міопія.

?

Під час виробництва коксу в повітрі робочої зони концентрація пилу протягом багатьох років перевищує ГДК у 4-8 разів. Назвіть хворобу, розвиток якої найбільш імовірний у працівників даного виробництва:

+ Антракоз.

-Сидероз.

-Бісиноз.

-Силікоз.

-Азбестоз.

?

Заготівельниці автокамер працюють стоячи і нахиляючись на кут 32° більше ніж 300 разів за зміну. Одночасно спостерігають за 5 об'єктами. Тривалість робочих операцій - 2-4 сек. Активні дії займають 87 % від тривалості зміни. За якими показниками, зазначеними у задачі, можна визначити монотонність праці?

+За тривалістю виконання операції. - За відсотком активних дій.

- За кількістю нахилів.

- За кількістю об'єктів спостереження. - За нахилами тулуба.

?

Оператор автокамерної лінії шинного заводу працює стоячи, нахиляючись на кут більше 30° близько 400 разів за зміну,енерговитрати при цьому дорівнюють 25 Вт. Під час праці у оператора пульс становить близько 110/хв. У кінці зміни зменшується увага, знижується витривалість. Який із вказаних показників найбільш імовірно свідчить про важкість праці?

+Витрати енергії.

-Робоча поза.

-Частота пульсу.

-Нахил корпусу.

-Зниження витривалості.

?

Робітники працюють в умовах високих рівнів запиленості. Для виникнення професійних пилових захворювань мають значення хімічні (вміст двооксиду кремнію) та фізичні властивості аерозолів пилу. Яка головна фізична властивість аерозолів пилу з позицій імовірності виникнення пневмоконіозу?

+ Дисперсність.

-Іонізація.

-Намагнічування.

-Електрозарядженість.

-Розчинність.

?

Праця в умовах впливу електромагнітних хвиль може викликати функціональні розлади певних систем організму. Які системи є найбільш вразливими при дії електромагнітних хвиль діапазону радіочастот?

+ Нервова і серцево-судинна системи.

-Серцево-судинна система і водно-сольовий обмін.

-Шлунково-кишковий тракт і дихальна система.

-Серцево-судинна і дихальна системи.

-Нервова система і шлунково-кишковий тракт.

?

Працівник 39 років звернувся до лікаря зі скаргами на ниючий біль та відчуття оніміння у кистях та передпліччях, зниження м'язової сили рук, порушення сну, дратівливість та зниження слуху. Дані професійного анамнезу свідчать про те, що робітник протягом 12 років працює бурильником, використовуючи свердло вагою 20 кг. Об'єктивно: шкіра кистей має синюшний відтінок; відмічаються набряки кінчиків пальців, стертість шкірного малюнка, легка деформація міжфалангових суглобів, зни-ження тактильної, температурної та больової чутливості. Який найбільш імовірний діагноз?

+Вібраційна хвороба, зумовлена впливом локальної вібрації. - Вібраційна хвороба, зумовлена впливом загальної вібрації. - Хвороба Рейно.

- Нейроциркуляторна дистонія. - Ревматичний поліартрит.

?

Аналізуючи результати періодичного медичного огляду робітників-шліфувальщиків художнього скла, було виявлено, що у 40 % робітників із тривалим стажем у віці 30-45 років установлений діагноз - неврит ліктьового нерва, у 21 % - вегетативно-чутливий поліневрит, у 12 % - вегетоміофасціїт верхніх кінцівок. Робітники шліфують вироби за допомогою обертового абразивного диска. З дією якого несприятливого фактора пов'язане виникнення даних захворювань?

+Вібрація.

-Пил.

-Несприятливий мікроклімат.

-Шyм.

-ЕМП.

?

При проведенні очисних робіт у шахті концентрація вугільного пилу в повітрі робочої зони складає 450 мг/м3 (ГДК - 10 мг/м3). Розвиток якого професійного захворювання органів дихання можливий у гірників очисного вибою?

+ Антракоз.

-Алергійний ринофарингіт.

-Бісиноз.

-Сидероз.

-Талькоз.

?

З метою пилостримування і газовидалення на промислових підприємствах використовуються різні засоби, однак їх ефективність не завжди достатня. Чим необхідно керуватися при встановленні періодичності контролю за станом повітря робочої зони?

+Станом систем і засобів пилостримування і газовиділення. - Технологією виробничого процесу.

- Механізмом пилоутворення.

- Класом небезпеки шкідливих речовин, що виділяються. - Концентрацією пилу і хімічних речовин у повітрі.

?

На підприємстві з виробництва синтетичних миючих засобів зросла кількість випадків захворювань ринітами, вазоринітами, фарингітами, дерматитами. У повітрі робочої зони присутній пил миючих засобів. Фахівці вважають, що клінічні прояви і ріст захворюваності обумовлені впливом пилу. Які особливості дії пилу лежать в основі патогенезу?

+Алергійна дія.

-Загальнотоксична дія.

-Фіброгенна дія.

- Канцерогенна дія.

-Мутагенна дія.

?

В токсикологічну лабораторію надійшла нова синтезована речовина ДФК-4. При токсикологічних дослідженнях і оцінці визначених показників токсикометрії за ГОСТ 12.1.007-76 "Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности" одержані такі результати: CL50 - 650 мг/м3 (2 кл.), DL50 - 250 мг/кг (3 кл.), КМІО - 2 (4 кл.), зона гострої дії - 5,0 (1 кл.), ОБРД - 2,0 мг/м3 (3 кл.). Який показник токсикометрії є лімітуючим при визначенні класу небезпеки дослідженої речовини?

+ Зона гострої дії.

-ОБРД.

-DL50.

-CL50.

-KMIO.

?

При аудіометричному дослідженні слухової функції робітника-токаря встановлено, що наприкінці робочої зміни тимчасовий зсув порогу слухової чутливості становив 5 дБ на обидва вуха. Як можна оцінити ці функціональні зміни у слуховому аналізаторі робітника?

+ Адаптація.

-Приглухуватість.

-Стомлення.

-Перевтома.

-Втома.

?

Робітник-сталевар перебуває в умовах температури повітря +26,0°С, відносної вологості повітря 30 %, швидкості руху повітря 0,5 м/сек і радіаційної температури 35,0°С. Виконувана фізична робота характеризується середнім ступенем важкості. У цих умовах віддача тепла організмом неможлива:

+ Шляхом радіації.

-Шляхом випаровування.

-Шляхом конвекції.

-Шляхом кондукції.

-Шляхом випаровування вологи зі слизових дихальних шляхів при видиху.

?

На хімічному заводі з метою оптимізації умов праці планується провести заміну токсичних сировинних матеріалів на нетоксичні, обладнання загальнообмінної вентиляції, застосування засобів індивідуального захисту, скорочення часу роботи, зниження важкості праці. Які заходи відносяться до первинно-профілактичних?

+Заміна токсичних матеріалів на нетоксичні. - Установка загально обмінної вентиляції.

- Застосування засобів індивідуального захисту. - Скорочення часу роботи.

- Зниження важкості праці.

?

У ковальсько-пресовому цеху, де важка фізична праця поєднується з несприятливими метеоумовами (температура повітря +40-+50°С, інтенсивне інфрачервоне випромінювання), один із робітників втратив свідомість. Лікар медпункту встановив: блідість обличчя, вологість шкіри, сильне потовиділення, поверхневе дихання з частотою - 50/хв., пульс - 100/хв. слабкого наповнення, температура тіла 39,9°С. Найбільш імовірний діагноз у даному випадку:

+Тепловий удар.

- Вегето-судинна дистонія.

-Сонячний удар.

-Судомна хвороба.

-Гіпертонічна хвороба.

?

Під час гігієнічного обстеження ливарного цеху машинобудівного заводу у повітрі дільниці з набивки опок концентрація пилу формувального ґрунту, який містить вільний діоксид кремнію, становить 12 мг/м3. Який з пневмоконіозів може виникнути у працюючих в цих умовах?

+ Силікоз.

-Сидероз.

-Антракоз.

-Станіоз.

-Бісиноз.

?

У виробничих умовах реєструються високі рівні шуму та забруднення повітря робочої зони ангідридом сірки. Який вид шкідливої дії на організм можуть спричинювати ці чинники за даних умов?

+Комбіновану. - Роздільну.

- Поєднану. - Комплексну. - Специфічну.

?

На автотранспортному підприємстві за останні п'ять років захворюваність на поперековокрижовий радикуліт зросла з 5,3 до 6,8 випадків на 100 робітників. Одночасно на 1,2 дня зросла і середня тривалість захворювання. Яка група факторів у даному разі найбільш імовірно зумовила ці негативні прояви?

+Умови праці.

-Рівень побуту.

-Рівень матеріальної забезпеченості.

-Спадковість.

-Умови та характер відпочинку.

?

В одному з виробничих приміщень параметри мікроклімату не відповідають гігієнічним вимогам. Найбільш ефективним засобом його нормалізації є:

+ Оснащення кондиціонерами.

-Оснащення потужною витяжною вентиляцією.

-Оснащення ефективною припливною вентиляцією.

-Оснащення ефективною припливно-витяжною вентиляцією.

-Оснащення вхідних дверей приміщення повітряно-тепловою завісою.

?

Робітник ливарного цеху електромеханічного заводу звернувся зі скаргами на болі в грудній клітці постійного характеру, задишку при фізичному навантаженні, кашель. Рентгенологічно виявлені вузлові утворення в легенях, чіткі, з нерівними контурами. Періодично відзначається гіпертермія. Який діагноз найбільш імовірний?

+ Силікоз.

-Доброякісні новоутворення.

-Двосторонній хронічний бронхіт.

-Злоякісні новоутворення.

-Ливарна лихоманка.

?

Водій ремонтував машину в закритому гаражі, після чого звернувся зі скаргами на головний біль, запаморочення, нудоту, м'язову слабість, сонливість. При огляді відзначене прискорення пульсу, дихання, збудження, гіпертензія, манія переслідування. Найбільш імовірний діагноз?

+Інтоксикація оксидом вуглецю. - Гіпертонічний криз.

- Інтоксикація етилованим бензином. - Посттравматична енцефалопатія. - Астеновегетативний синдром.

?

Слюсар Н., 42 років, протягом п'яти років працює у цеху на токарному верстаті з виготовлення важких великогабаритних деталей, використовуючи ручні та педальні важелі, що потребують значного фізичного зусилля. Які заходи профілактики остеоартрозу слід рекомендувати?

+Обмежити важку фізичну працю.

-Заняття важкою атлетикою.

-Білково-вуглеводну дієту.

-Білково-вітамінну дієту.

-Оздоровлення на Чорноморському узбережжі.

?

На підприємстві, де виробляється свинцевий сурик, формується бригада лікарівспеціалістів для проведення періодичного медичного огляду. Який з лікарів повинен бути обов'язково у складі бригади?

+ Невропатолог.

-Дерматолог.

-Гінеколог.

-Психіатр.

-Отоларинголог.

?

Упрацівника бензозаправки зі стажем роботи 15 років, що має контакт із етилованим бензином, відзначається зниження пам'яті, брадикардія, відчуття волосся в роті, шкірні парестезії. Інтоксикацію якою речовиною слід припустити у даному випадку?

+ Тетраетилсвинцем. - Хлоридом свинцю.

- Фосфорорганічною сполукою. - Бензолом.

- Нітробензолом.

?

Уковальсько-пресовому цеху машинобудівного заводу еквівалентний рівень звуку перевищує ГДР на 12 дБА (II ст.шкідливості і небезпеки), температура повітря перевищує допустимі значення на 6,0°С (II ст. шкідливості і небезпеки), вміст оксиду вуглецю й оксиду заліза перевищує ГДК у 1,5 рази (І ст. шкідливості і небезпеки). Дайте комплексну оцінку умов і характеру праці.

+ Шкідливі і небезпечні І ступеню. - Екстремальні.

- Шкідливі і небезпечні III ступеню. - Шкідливі і небезпечні II ступеню. - Допустимі.

?

При аналізі результатів поглиблених медичних оглядів учнів ПТУ виявлено, що поширеність патології опорно-рухового апарата складає 36,4 вип./100, нервової системи й

органів чуття - 22,9 вип./100, серцево-судинної системи -11,6 вип./100, органів травлення - 9,8 вип./100. Який фактор ризику переважає?

+Неправильна робоча поза. - Нераціональне харчування. - Надмірна рухова активність.

- Несприятливі мікрокліматичні умови. - Нераціональний розклад занять.

?

Робітники-металурги піддаються впливу нагріваючого мікроклімату. Який вид теплової професійної патології можна прогнозувати у робітників?

+Перегрів.

-Термічний опік.

-Катаракту.

-Облітеруючий ендартеріїт.

-Електроофтальмію.

?

На хімічному заводі відбулося гостре групове отруєння оксидами азоту зі смертельним результатом. Для розслідування цього випадку створена комісія. Хто повинен очолити комісію з розслідування?

+ Головний лікар санітарно-епідеміологічної станції.

-Фахівець із профпатології органа управління охороною здоров'я.

-Представник державного нагляду за охороною праці.

-Власник (керівник) підприємства.

-Представник профспілкової організації.

?

Робітники ділянки фасування гормональних препаратів фармацевтичного заводу пред'являють скарги на головний біль, сльозотечу, шкрябання в горлі, свербіння шкіри, почервоніння ділянок шкіри на обличчі, шиї, передпліччях, нудоту, загальний дискомфорт. Якого роду дія може викликати такі скарги?

+Алергійна. - Специфічна. - Токсична.

- Подразнююча. - Канцерогенна.

?

В механічному цеху фрезерувальник піддається дії високих рівнів шуму. Через 7-8 років роботи за фахом у нього може розвинутись професійне захворювання - нейросенсорна приглухуватість. Які з запобіжних заходів є найбільш значущими?

+Заходи технологічного характеру.

-Планувальні заходи.

-Заходи медичної профілактики.

-Заходи індивідуального захисту.

-Заходи технічного характеру.

?

Умови праці у доменному цеху характеризувались високими рівнями запиленості, загазованості сірчаним та чадним (СО) газами, високочастотним шумом (95 дБА). Які заходи профілактики найбільш ефективно попереджають виникнення шумової патології? + Протишуми.

-Нормування звукового тиску.

-Періодичні медогляди.

-Шумові заглушки.

-Зміна технологічного процесу.

?

Уповітря робочої зони авторемонтного заводу виділяються шкідливі речовини, які характеризуються ефектом односпрямованої дії: оксид вуглецю у концентрації 10 мг/м3 (ГДК -20 мг/м3) та двооксиду азоту у концентрації 1,0 мг/м3 (ГДК - 2 мг/м3). Оцініть рівень забруднення повітря робочої зони з урахуванням можливого ефекту сумації.

+ Перевищує в 1,4 рази. - Перевищує в 1,2 рази. - Не перевищує.

- Перевищує у 2,2 рази. - Перевищує в 2,5 рази.

?

Одним з поширених професійних захворювань серед працюючих у машинобудуванні є бронхіальна астма. Назвіть речовину, яка може призвести до розвитку професійної бронхіальної астми.

+ Каніфоль.

- Соляна кислота. - Заліза оксиди. - Азоту оксиди.

- Кремнію діоксин.

?

Упрокатному цеху напруженість інфрачервоного випромінювання 2300 Вт/м2. Робота важка (95 Вт). При дослідженні мікроклімату в теплий період року на робочих місцях отримані такі результати: температура повітря 35,0°С, відносна вологість 30 %, швидкість руху повітря 0,08 м/с. Вентиляція відсутня. Які порушення в організмі робітників можливі?

+ Тепловий удар. - Гіпергідроз.

- Нефропатія. - Амнезія.

- Діарея.

?

Робітник цвяхового цеху, 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму. Спеціалізованою комісією виставлено діагноз: "Нейро-сенсорна приглухуватість". Що є підставою для такого діагнозу?

+ Дані аудіометрії та умов виробництва.

- Характеристика шуму у даному виробництві. - Стаж роботи у даному виробництві.

- Результати дослідження ЦНС.

- Результати дослідження стану внутрішнього вуха.

?

При підготовці і використанні формувальної суміші формувальники ливарного цеху працюють в умовах запиленості повітря вище допустимої концентрації. Пил погано розчинний у воді, дрібно- і середньо-дисперсний, електрозаряджений, поліформний. Які властивості пилу мають вирішальне значення для розвитку пневмоконіозу?

+ Дисперсність.

- Електрозарядженість. - Розчинність.

- Електропровідність.

- Форма порошин (пилових частинок).

?