Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Осінь 2013

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
226.26 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

21

зометричне дослiдження кровi вказувало на метаболiчний ацидоз. Глюкоза кровi - 34 ммоль/л, кетонемiя та кетонурiя. Чим викликаний важкий стан пацiєнта?

A.Дiабетичний кетоацидоз

B.Гiпоглiкемiчна кома

C.Iнсульт

D.Хвороба Аддiсона

E.Iнфаркт мiокарда

159. У родiллi 24-х рокiв у пологах раптом погiршилося серцебиття плоду, матка в постiйному гiпертонусi, з’явилися значнi кров’янистi видiлення з пiхви. Родiлля зблiдла, Ps130/хв., АТ80/50 мм рт.ст. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Передчасне вiдшарування плаценти

B.Розрив матки

C.Гострий апендицит

D.Клiнiчно вузький таз

E.Розрив шийки матки

160. Хворiй 47-ми рокiв проведено стоматологiчну операцiю в зв’язку з остеомiєлiтом нижньої щелепи. Останнiй тиждень стала тривожною, плаксивою, порушився сон. Виказує iдеї поганого до неї вiдношення з боку близьких, якi її засуджують, обвинувачують в матерiальних недолiках сiм’ї. У вiддiленнi весь час ходить по палатi, заламує руки, голосить, "краще б вбили вiдразу", "так жити не хочу". Який препарат слiд призначити в першу чергу хворiй?

A.Амiтриптилiн

B.Iмiзин

C.Галоперидол

D.Амiназин

E.Сибазон

161. Хворий 36-ти рокiв добу тому назад був госпiталiзований з дiагнозом токсикодермiя. Вранцi погiршився загальний стан хворого, пiдвищилась температура до 40oC, на тулубi та кiнцiвках з’явились в’ялi мiхури. Симптом Нiкольського позитивний. Яка подальша тактика щодо хворого?

A.Перевести до реанiмацiйного вiддiлен-

ня

B.Продовжити попереднiй нагляд за хворим

C.Додати мiсцеву терапiю

D.Посилити прийом антигiстамiнних препаратiв

E.Проводити симптоматичну терапiю

162. Пiд час ДТП вiдбулося пряме зiткнення автомобiлiв. Постраждалий чоловiк 37-ми рокiв. Скаржиться на бiль у мiжлопатковiй дiлянцi, болiснiсть рухiв тулубом. Пiд час огляду: збiльшений кi-

фоз грудного вiддiлу хребта. Яка повинна бути транспортна iммобiлiзацiя хворого?

A.На дерев’яному щитi з м’яким валиком в поперековому та шийному вiддiлах хребта

B.Комiр Шанса

C.Шина Бєлера

D.Сидячи

E.На медичних ношах

163. Робiтник АЕС 44-х рокiв скаржиться на багаторазове блювання, що з’явилось через 30 хвилин пiсля опромiнення внаслiдок аварiї, бiль у животi, озноб, високу температуру - 38 39oC, зниження артерiального тиску. На 2-й день з’явився пронос. Доза загального опромiнення 20 Гр. Яка форма гострої променевої хвороби розвинулась?

A.Кишкова форма

B.Церебральна форма

C.Токсемiчна форма

D.Кишково-мозкова форма

E.Це прояви не променевої хвороби

164. Пiсля фiзичного навантаження чоловiк 53-х рокiв раптово знепритомнiв. Доставлений до приймального вiддiлення лiкарнi. Об’єктивно: стан важкий, кома I ст., дихання та гемодинамiка не порушенi. АТ180/100 мм рт.ст., Рs80/хв. Неврологiчно: правобiчна гемiплегiя, зiницi D>S, позитивний симптом Бабiнського справа. Який з методiв iнструментальнолабораторного дослiдження необхiдно виконати в першу чергу?

A.Комп’ютерна томографiя головного мозку

B.Рентгенографiя черепа в прямiй проекцiї

C.Електроенцефалографiя

D.Електрокардiографiя

E.Коагулограма

165. У вагiтної 27-ми рокiв у термiнi 38 тижнiв, що лежить на спинi, раптово з’явилися утруднене дихання, блiдiсть шкiрних покривiв, холодний липкий пiт, знизився артерiальний тиск. Встановiть дiагноз невiдкладного стану:

A.Синдром стиснення нижньої порожнистої вени

B.Емболiя навколоплiдними водами

C.Вiдшарування плаценти

D.Пiзнiй гестоз

E.Розрив матки

166. Бригада СМП прибула на мiсце ДТП. На узбiччi лежить пiшохiд. При попередньому оглядi у нього дiагностований перелом стегна. Який з перерахованих заходiв необхiдно провести у першу чергу?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

22

A.Забезпечення венозного доступу

B.Транспортна iммобiлiзацiя

C.Знеболювання

D.Iнфузiйна терапiя

E.Проведення допомiжної ШВЛ

167. У хлопчика 15-ти рокiв пiсля перенесеної щойно вiтряної вiспи з’явився рiзкий бiль у лiвiй нозi. Нижня кiнцiвка збiльшилась у об’ємi, пiдвищилась температура тiла до 37, 8oC. На лiвiй нозi шкiра з внутрiшньої поверхнi червона, вздовж судин при пальпацiї вiдмiчається рiзкий бiль та ущiльнення тканин. Обвiд гомiлки та стегна злiва бiльший на 2 см порiвняно з аналогiчними частинами тiла справа. Якi потрiбно зробити додатковi дiагностичнi iнструментальнi дослiдження?

A.Ультразвукова доплерографiя

B.Рентгенографiя

C.Томографiя

D.Ангiографiя

E.Аускультацiя

168. У вагiтної 27-ми рокiв, 20 тижнiв вагiтностi, пiсля невпевненої ходи та слабкостi в лiвих руцi та нозi наступила втрата свiдомостi. Через 50 секунд свiдомiсть вiдновилась. Скарги на загальну слабкiсть, головний бiль та судоми у лiвiй нозi. Ps68/хв, слабкий. Тони серця ослабленi, ритмiчнi. АТ80/60 мм рт.ст. Дихання поверхове. Живiт збiльшений за рахунок вагiтної матки. Положення плоду поздовжнє. Передлежить голiвка. Серцебиття плоду ясне, ритмiчне, 150/хв. Якi iнструментальнi методи дiагностики показанi в данiй ситуацiї першочергово?

A.Магнiтно-резонансна томографiя голо-

ви

B.Електроенцефалографiя

C.Ангiографiя

D.Контрастна вентрикулографiя

E.Рентгенографiя

169. Жiнка 37-ми рокiв, з 16-ти рокiв страждає на генералiзованi судомнi напади, з 21-го року епiзоди психомоторного збудження iз дезорiєнтацiєю i люттю, прогресує зниження пам’ятi, вибухливiсть. Тридцять хвилин тому напад тонiко-клонiчних судом iз нетриманням сечi. Пiсля нього була дезорiєнтована, намагалася бiгти. Десять хвилин тому повторний напад. Пiд час огляду лежить нерухома, не реагує на навкiлля, слабка мiмiчна реакцiя на бiль. Якi заходи необхiдно вжити для попередження розвитку епiлептичного статусу?

A.Внутрiшньовенно ввести дiазепам

B.Ввести в клiзмi хлоралгiдрат

C.Внутрiшньом’язово ввести магнiю сульфат

D.Внутрiшньом’язово ввести натрiю тiопентал

E.Внутрiшньовенно ввести натрiю оксибутират

170. Чоловiка 55-ти рокiв доставлено до вiддiлення реанiмацiї. З анамнезу: хворiє на цукровий дiабет понад 10 рокiв. Об’є- ктивно: непритомний, шкiра та слизовi оболонки сухi, дихання поверхневе, часте, арефлексiя. ЧСС132/хв., АТ80/40 мм рт.ст., Hb160 г/л, лейк.- 10, 2 · 109/л, Ht- 0,64, цукор кровi - 45,5 ммоль/л, K- 6,2 ммоль/л, N a- 162 ммоль/л. Ацетон в сечi не виявлений. Тиждень тому в зв’язку з загостренням панкреатиту та вираженим болем у животi зменшив кiлькiсть їжi та удвiчi зменшив дозу iнсулiну. Який аналiз необхiдно зробити, щоб уточнити дiагноз?

A.Визначення осмолярностi плазми

B.Аналiз сечi на добову глюкозурiю

C.рH кровi

D.Креатинiн, сечовина кровi

E.Аналiз сечi на добову протеїнурiю

171. Хвора 67-ми рокiв з дiагнозом: закритий перелом нижньої третини правої стегнової кiстки iз змiщенням вiдламкiв доставлена бригадою швидкої допомоги без транспортної iммобiлiзацiї. Загроза виникнення якого ускладнення найбiльш iмовiрна у даної хворої?

A.Пошкодження судинно-нервового пучка

B.Перфорацiя шкiри

C.Компартмент-синдром

D.Гострий тромбоз судин нижньої кiнцiв-

ки

E.Незрощення перелому

172. Дитина народилася вiд матерi, яка хвора на цукровий дiабет. Навколоплiднi води були меконiальними. Дихання у дитини вiдсутнє, гiпотонiя м’язiв. Хлопчик помiщений пiд лампу променевого тепла, забезпечене правильне положення голови, проведено вiдсмоктування слизу з верхнiх дихальних шляхiв, дитина заiнтубована. Якi подальшi дiї реанiматолога?

A.Вiдсмоктування меконiю трубкою, обсушування, ШВЛ

B.ШВЛ через iнтубацiйну трубку

C.Непрямий масаж серця

D.Введення адреналiну ендотрахеально

E.Оксигенотерапiя вiльним потоком

173. Жiнка 75-ти рокiв пiд час сварки з родичами раптово зблiдла, схопилася за

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

23

дiлянку серця, через 5 хвилин впала непритомна. Оглянута лiкарем швидкої допомоги через 25 хвилин - пульс i тиск не визначаються. Вiдомо, що впродовж останнiх 20-ти рокiв лiкувалася з приводу стенокардiї. Якi мають бути дiї бригади швидкої допомоги?

A.Провести комплекс реанiмацiйних заходiв

B.Зробити ЕКГ

C.Термiново госпiталiзувати в кардiологiчне вiддiлення

D.Зробити закритий масаж серця

E.Не проводити нiяких заходiв i зафiксувати смерть

174. Хворий 27-ми рокiв скаржиться на пiдвищення температури тiла до 39oC, кашель з видiленням слизового харкотиння, бiль у груднiй клiтцi справа. Протягом тижня отримував антибiотики - без ефекту. Об’єктивно: притуплення перкуторного звуку мiж лопатками, там же нечисленнi вологi дрiбнопухирчастi хрипи. На рентгенограмi органiв грудної клiтки на всьому протязi легень, але бiльше у верхнiх вiддiлах, вогнища малої iнтенсивностi з нечiткими контурами i просвiтленнями в центрi. У кровi: лейк.- 11, 2 · 109/л, ШЗЕ30 мм/год. Про яке захворювання слiд подумати?

A.Дисемiнований туберкульоз легень

B.Мiлiарний карциноматоз

C.Мiлiарний туберкульоз

D.Пневмонiя

E.Рак легень

175. Чоловiк 22-х рокiв був доставлений машиною швидкої допомоги до ургентної клiнiки. Зi слiв друзiв, вони разом дивились футбольний матч i пили пиво з фiсташками. Раптово потерпiлий закашлявся, вхопився за горло, посинiв i впав без свiдомостi. Об’єктивно: шкiрнi покриви i слизовi оболонки блiдi, цiанотичнi. Обличчя вкрите дрiбною петехiальною висипкою. Дихання поверхневе i часте. Тони серця глухi. Ps115/хв, АТ170/95 мм рт.ст. З чого слiд почати невiдкладну допомогу?

A.Огляд i забезпечення прохiдностi дихальних шляхiв

B.ШВЛ

C.Закритий масаж серця

D.Введення 10 мл 20% натрiю оксибутирату

E.Введення глюкокортикоїдiв

176. Новонародженiй дитинi проводиться комплекс серцево-легеневої реанiмацiї. Забезпечено прохiднiсть дихальних шляхiв, проводиться своєчасна i ефективна вентиляцiя 100% киснем, непрямий ма-

саж серця, а також медикаментозна терапiя. Серцева дiяльнiсть вiдсутня впродовж 10 хвилин. Якими будуть наступнi кроки?

A.Припинити реанiмацiю

B.Перевiрити правильнiсть виконання основних реанiмацiйних процедур i продовжити реанiмацiйнi заходи

C.Продовжувати реанiмацiйнi заходи щонайменше 30 хвилин

D.Продовжувати реанiмацiйнi заходи до 40 хвилин

E.Подумати про iншi можливi причини незадовiльної реакцiї немовляти на реанiмацiю, такi як аномалiї дихальних шляхiв, пневмоторакс, дiафрагмальна грижа або природжена хвороба серця i продовжувати реанiмацiйнi заходи

177. Дитина 11-ти рокiв грала у футбол та пiд час падiння отримала травму. Встановлено попереднiй дiагноз: закритий вивих правого передплiччя. Який обсяг допомоги повинен надати лiкар на мiсцi пригоди?

A.Знеболювання, транспортна iммобiлiзацiя шиною

B.Знеболювання, транспортна iммобiлiзацiя косинкою

C.Косинкова пов’язка на праву верхню кiнцiвку

D.Знеболювання, спроба вправлення вивиху

E.Восьмиподiбна пов’язка на правий лiктьовий суглоб

178. Внаслiдок аварiї на ядерному реакторi вiдбувся викид у навколишнє середовище значної кiлькостi радiоiзотопiв йоду. Який препарат є препаратом вибору в профiлактицi ураження щитоподiбної залози?

A.Йодид калiю

B.Розчин Люголю

C.5% спиртовий розчин йоду

D.Йодомарин

E.Антиструмiн

179. При аварiї на ядерному реакторi вiдбувся викид в навколишнє середовище значної кiлькостi радiоiзотопiв йоду. Яка тривалiсть прийому препаратiв стабiльного йоду для профiлактики ураження щитоподiбної залози?

A.До зникнення загрози потрапляння в органiзм радiоактивних iзотопiв йоду

B.7 днiв

C.10 днiв

D.14 днiв

E.30 днiв

180. Жiнка 36-ти рокiв пiдслизнулася на

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

24

льоду та пiдвернула ногу. Об’єктивно: набряк, болючiсть пiд час пальпацiї в дiлянцi правого гомiлково-ступневого суглоба, крепiтацiя. Лiкар швидкої допомоги вирiшив провести транспортну iммобiлiзацiю шиною Крамера. Який вид пов’язки застосовується для фiксацiї шини?

A.Спiральна

B.Дельбе

C.Косинкова

D.Дезо

E.Вельпо

181. В приймальне вiддiлення доставлено вагiтну 22-х рокiв з судомним нападом. Строк вагiтностi 40 тижнiв. В чому полягає перша лiкарська допомога при еклампсiї поза судомним нападом?

A. Внутрiшньовенне введення 4 г 25%

M gSO4

B.Негайне транспортування до пологової зали

C.Негайне пологорозрiшення через природнi родовi шляхи

D.Негайне пологорозрiшення шляхом кесарського розтину

E.Внутрiшньом’язове введення седативних, наркотичних i антигiпертензивних засобiв

182. Пацiєнту 38-ми рокiв iз кровотечею з 12-ти палої кишки в хiрургiчному вiддiленнi впродовж 5-ти годин перелито бiля 1 л еритроцитарної маси (взята 3 доби тому), яка сумiсна за групою та резусфактором. Бiологiчна проба - проведена. Пiсля цього у хворого виникли тремор, судоми, прискорення пульсу, аритмiя, знизився артерiальний тиск. У хворого дiагностовано цитратна iнтоксикацiя. Що необхiдно зробити для її попередження?

A.На кожнi 500 мл консервованої кровi вводити 5 мл 10% кальцiю хлориду

B.На кожнi 100 мл консервованої кровi вводити 5 мл 10% кальцiю хлориду

C.На кожнi 500 мл консервованої кровi вводити 10 мл 10% кальцiю хлориду

D.На кожнi 500 мл консервованої кровi вводити 5 мл 1% кальцiю хлориду

E.На кожнi 200 мл консервованої кровi вводити 5 мл 10% кальцiю хлориду

183. Чоловiк 49-ти рокiв потрапив у ДТП. Об’єктивно: стан важкий, мiжребернi промiжки згладженi, лiва половина грудної клiтки вiдстає при диханнi. Над лiвим легеневим полем тимпанiт. Аускультативно: дихання злiва не проводиться, ЧДР32/хв. Iншi пошкодження вiдсутнi. Як транспортувати потерпiлого?

A.В напiвсидячому чи напiвлежачому положеннi

B.В положеннi Волковича на щитi

C.Грудна клiтина фiксується шинами Крамера до щита

D.На лiвому боцi лежачи

E.На правому боцi лежачи

184. Жiнка 32-х рокiв у термiнi вагiтностi

38 тижнiв доставлена до пологового вiддiлення iз скаргами на вiдсутнiсть рухiв плоду протягом трьох днiв та переймоподiбнi болi в низу живота, що розпочались 6 годин тому назад. Розмiри тазу 26-28-31- 21 см., серцебиття плоду не визначається. Передлежання головне. Активна пологова дiяльнiсть, розкриття шийки матки майже повне. Яка тактика лiкаря?

A.Плодоруйнiвна операцiя (кранiотомiя)

B.Кесарiв розтин

C.Плодоруйнiвна операцiя (декапiтацiя)

D.Очiкувальна тактика

E.Вакуум-екстракцiя плоду

185. Пiсля аварiї на АЕС група вiйськовослужбовцiв тривалий час перебувала пiд впливом iонiзуючого випромiнювання. Якi першочерговi заходи потрiбно застосувати для зменшення впливу на людей iонiзуючого випромiнювання?

A.Прийняти демиткарб

B.Провiтрити примiщення

C.Надiти протигаз

D.Переодягти верхнiй одяг

E.Не вживати нiяких дiй

186. Iз зони застосування хiмiчної зброї було евакуйовано групу постраждалих. Вiдомо, що усi вони використали протигази, але у двох з групи вiдмiчалося постiйне моторне збудження, нерозбiрливе бормотання. Зiницi звуженi, фiбриляцiя та посмикування м’язiв обличчя, ЧДР32/хв, видих утруднений. Який вид хiмiчної зброї був застосований?

A.Нервово-паралiтичної дiї

B.Загальної дiї

C.Задушливої дiї

D.Шкiрно-наривної дiї

E.Подразливої та сльозоточивої дiї

187. На лiкуваннi в стацiонарi перебуває хворий 49-ти рокiв iз дiагнозом: карбункул правої нирки. Раптово загальний стан погiршився: температура тiла 39oC, шкiра холодна, волога, свiдомiсть затьмарена, виражена задишка. Дихання глибоке, шумне, ЧДР28/хв., Ps112/хв., АТ95/60 мм рт.ст., олiгурiя. У кровi: лейк.- 18·109/л, паличкоядернi - 14%. Яке ускладнення виникло у хворого?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

25

A.Iнфекцiйно-токсичний шок

B.Вегето-судинна дистонiя

C.Епiлепсiя

D.Анафiлактичний шок

E.Ортостатичний колапс

188. Хвора 43-х рокiв перебуває у реанiмацiйному вiддiленнi. Раптово її стан погiршився: свiдомiсть вiдсутня, зупинка дихання. На ЕКГ - iзолiнiя. Який з перелiчених нижче заходiв ПРОТИПОКАЗАНИЙ у даному випадку?

A.Електрична дефiбриляцiя

B.Введення адреналiну

C.Непрямий масаж серця

D.Введення атропiну

E.Iнтубацiя трахеї та ШВЛ

189. Хворий 26-ти рокiв екстрено госпiталiзований до хiрургiчного стацiонару з приводу профузної шлунково-кишкової кровотечi. Загальний стан тяжкий, свiдомiсть - оглушення, АТ80/40 мм рт.ст., ЧСС110/хв., олiгурiя. Вкажiть обсяг крововтрати:

A.30-40% дефiциту ОЦК (>1750 мл)

B.15% дефiциту ОЦК (750-1250 мл)

C.20-25% дефiциту ОЦК (1250-1750 мл)

D.>40% дефiциту ОЦК (>2000 мл)

E.Крововтрати немає

190. У дитини 12-ти рокiв з нервовоартритичним дiатезом пiсля вживання в їжу значної кiлькостi м’яса iз кетчупом раптово виник гострий переймоподiбний бiль у животi та попереку, який iррадiює у статевi органи. При сечовипусканнi отримано каламутну сечу iз домiшками кровi. Найбiльш iмовiрна причина гематурiї?

A.Ниркова колька

B.Гострий гломерулонефрит

C.Геморагiчний цистит

D.Нефритичний синдром

E.Травматичне ушкодження сечовивiдних шляхiв

191. Вiдбулася аварiя на АЕС. Очiкувана доза опромiнення всього тiла за першi 10 дiб становить 50 мЗв. Якi заходи захисту слiд вжити?

A.Використання укриттiв та засобiв захисту органiв дихання та шкiрного покриву

B.Проведення йодної профiлактики

C.Евакуацiя населення iз зони радiоактивного забруднення

D.Обмеження вживання забруднених радiонуклiдами харчових продуктiв та питної води

E.Нiяких, тому що дози опромiнення не перевищують допустимi рiвнi

192. На вiйськовому полiгонi пiсля авiа-

цiйного нападу був знайдений непритомний чоловiк 20-ти рокiв, що лежить на землi на вiдстанi 2-3 м вiд обiрваного електродроту. Є пiдозра на черепно-мозкову травму та ураження електричним струмом. До якого вiддiлення слiд госпiталiзувати потерпiлого?

A.Реанiмацiйне

B.Нейрохiрургiчне

C.Полiтравми

D.Неврологiчне

E.Хiрургiчне

193. Вiйськовослужбовець 19-ти рокiв доставлений у медичну роту в непритомному станi. Вiдомо, що приблизно пiвгодини тому випив 20-30 мл безбарвної рiдини з ароматичним запахом. Вiдразу ж з’явилися болi в епiгастрiї, запаморочення, атаксiя, рiдкi випорожнення. Потiм знепритомнiв. Об’єктивно: непритомний, виражена мармуровiсть шкiри, зiницi розширенi. Ps110/хв., тони серця глухi, I тон на верхiвцi ослаблений, АТ85/40 мм рт.ст. Язик обкладений сiрим нальотом, живiт м’який, болючий у епiгастрiї. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Отруєння дихлоретаном важкого ступеня, екзотоксичний шок

B.Отруєння етиленглiколем важкого ступеня

C.Отруєння ароматичними вуглеводнями середнього ступеня

D.Iнгаляцiйне отруєнням хлорованими вуглеводнями, екзотоксичний шок

E.Пероральне отруєння тетраетилсвинцем важкого ступеня, екзотоксичний шок

194. Пiд час вибуху вiйськовослужбовця було вiдкинуто ударною хвилею. Попереднiй дiагноз: вибухова травма правої половини грудей з множинними подвiйними переломами III-VIII ребер та пошкодження легенi. Правобiчний передньобоковий реберний клапан. Правобiчний гемопневмоторакс. Гостра крововтрата. Гостра дихальна недостатнiсть III ступеня. Травматичний шок II ступеня. Що потрiбно зробити, щоб зменшити гостру дихальну недостатнiсть?

A.Покласти постраждалого на бiк пошкодження

B.Покласти постраждалого на бiк, протилежний пошкодженню

C.Надати положення сидячи

D.Накласти стискаючу пов’язку на груди

E.Провести сегментарну блокаду справа

195. Хворий 26-ти рокiв знаходиться у реанiмацiйному вiддiленнi. Захворiв 3 днi тому. Непокоїть слабкiсть, запаморочення, погiршання зору, двоїння предметiв, носовий вiдтiнок голосу; рiдка їжа вили-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

26

вається через нiс. На 3-й день приєдналося вiдчуття нестачi повiтря. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Ботулiзм

B.Клiщовий енцефалiт

C.Правець

D.Лiмфоцитарний хорiоменiнгiт

E.Сказ

196. У хворого 28-ми рокiв субфебрильна температура, бiль у животi, рiдкi випорожнення з домiшками слизу до 3-4 разiв на добу. Хворiє протягом 3-х дiб. Язик вологий, обкладений бiлим нальотом. Живiт м’який, болючий в лiвiй здухвиннiй дiлянцi, сигмоподiбна кишка спазмована, болюча. Який метод дослiдження буде найбiльш iнформативним для постановки дiагнозу?

A.Копрокультура

B.Копроцитограма

C.Загальний аналiз кровi

D.Загальний аналiз сечi

E.РНГА

197. Дiвчина 24-х рокiв доставлена до лiкарнi з приводу раптової появи у неї, на тлi дифтерiї, явищ цiанозу, глибокого шумного дихання 30/хв., здуття грудної клiтки, глухостi серцевих тонiв. Вкажiть першочерговий захiд в терапiї даної хворої:

A.Забезпечення прохiдностi дихальних шляхiв

B.Введення глюкокортикоїдiв

C.Введення еуфiлiну

D.Дефiбриляцiя

E.Пункцiя плевральної порожнини

198. Хворий 54-х рокiв занедужав гостро: пiдвищилась температура тiла до 38oC, з’явився кашель з харкотинням, бiль у лiвiй половинi грудної клiтки. Об’єктивно: стан середньої важкостi, ЧДР22/хв. Злiва в нижньобокових вiддiлах дiлянка дрiбнопухирцевих вологих хрипiв. Ps100/хв., ритмiчний, АТ140/90 мм рт.ст. Якi дiагностичнi методи обстеження є

першочерговими у даному випадку?

A.R-графiя органiв грудної клiтки

B.Спiрографiя

C.Обстеження газового складу кровi

D.Мiкробiологiчне дослiдження харкотиння

E.ЕКГ

199. На фонi гiпертермiї та сильного головного болю в дитини 5-ти рокiв виникли зоровi галюцинацiї жахливого змiсту, марення, дезорiєнтацiя. Шкiра гiперемована, з дрiбною висипкою, рожевого кольору. Шкiра носогубного трикутника блiда, ознаки напруження м’язiв потилицi, симптоми Кернiга, Брудзинського, пожвавлення рефлексiв без рiзницi мiж сторонами. Який дiагноз можна припустити?

A.Коревий менiнгiт iз делiрiозним синдромом

B.Делiрiозний синдром при отруєннi їжею

C.Делiрiозний синдром при черепномозковiй травмi

D.Делiрiозний синдром при алергiчному захворюваннi

E.Менiнгококовий менiнгiт з делiрiозним синдромом

200. На борту лiтака, який прибув з центральноафриканської країни перебуває хворий з пiдозрою на карантинне захворювання. Якi протиепiдемiчнi заходи є першочерговими з боку санiтарноепiдемiологiчної служби аеропорту?

A.Вiдведення лiтака на спецiальний санiтарний майданчик та iзоляцiя хворого в мельцерiвський бокс

B.Iзоляцiя екiпажу та пасажирiв лiтака на 23 днi

C.Лабораторне обстеження усiх прибулих лiтаком на попередньо дiагностовану карантинну iнфекцiю

D.Залишити усiх прибулих у лiтаку до встановлення дiагнозу

E.Пасажирам та екiпажу розпочати неспецифiчну профiлактику iмовiрного захворювання