Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Весна 2013

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
225.81 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

11

A.Гострий гемолiз

B.Синдром масивних трансфузiй

C.Негемолiтична трансфузiйна реакцiя

D.Алергiчна реакцiя

E.Пiрогенна реакцiя

72. Хвора 60-ти рокiв доставлена в приймальне вiддiлення без свiдомостi, з гiпорефлексiєю, зниженим артерiальним тиском, брадикардiєю, брадипное. Рiк тому перенесла субтотальну резекцiю щитоподiбної залози. Замiсну терапiю не отримувала. Для якого стану характернi наведенi ознаки?

A.Мiкседематозна кома

B.Тиреотоксичний криз

C.Гiпопаратиреоїдизм

D.Геморагiчний шок

E.Отруєння невiдомою отрутою

73. Дiвчинка 9-ти рокiв постраждала в автокатастрофi. Свiдомiсть вiдсутня. Пульс на соннiй артерiї не визначається, дихання немає. Якi дiї необхiдно виконати?

A.Негайно почати проведення ШВЛ i зовнiшнього масажу серця

B.Проведення протишокової терапiї

C.Проведення зовнiшнього масажу серця

D.Транспортувати у реанiмацiйне вiддiлення

E.Не чiпати потерпiлої до прибуття працiвникiв ДАI

74. У хворого 7-ми рокiв спостерiгається постiйне блювання, дiарея у виглядi "рисового вiдвару". Два днi тому повернувся з мiсцевостi, де був спалах кишкової iнфекцiї. Об’єктивно: температура 35, 6oC, шкiра суха, блiда, зморшки на нiй погано розправляються, пульс ниткоподiбний, тони серця ослабленi. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Холера

B.Ротавiрусний гастроентерит

C.Сальмонельоз

D.Ешерихiоз

E.Дизентерiя

75. У 40-рiчного чоловiка пiсля тривалого вживання алкоголю виникло багаторазове блювання шлунковим вмiстом та дворазове блювання малозмiненою кров’ю. Об’єктивно: Ps90/хв., АТ100/70 мм рт.ст., Hb100 г/л. При ендоскопiчному обстеженнi у кардiальному вiддiлi шлунка виявлена лiнiйна трiщина слизової оболонки. Який дiа-

гноз можна встановити?

A.Синдром Меллорi-Вейса

B.Варикозне розширення вен кардiального вiддiлу шлунка, кровотеча

C.Грижа стравохiдного отвору дiафрагми

D.Гостра виразка шлунка, кровотеча

E.Ерозивний гастрит, ускладнений кровотечею

76. У постраждалого внаслiдок дiї iонiзуючого випромiнювання виникли симптоми первинної реакцiї гострої променевої хвороби. Госпiталiзований до стацiонару через 2 доби. Якi з показникiв периферичної кровi мають найбiльше дiагностичне значення у цей перiод?

A.Лiмфоцити

B.Нейтрофiли

C.Еритроцити

D.Тромбоцити

E.ШЗЕ

77. Постраждалий доставлений iз вогнища хiмiчного ураження фосфорорганiчними отруйними сполуками (ФОС). Об’єктивно: свiдомiсть сплутана, шкiрнi покриви вологi, зiницi звуженi, перiодичнi клонiко-тонiчнi судоми, дихання з хрипами, якi чути на вiдстанi, з рота видiляється слиз, Ps56/хв. Який антидот необхiдно використати?

A.Розчин дипiроксиму 15% та атропiну 0,1%

B.Розчин унiтiолу 5%

C.Розчин тiосульфату натрiю 1%

D.Розчин мекаптиду 40%

E.Розчин тетацину кальцiю 10%

78. Хворий 37-ми рокiв доставлений до лiкарнi в непритомному станi. До цього бiля 3-х годин працював з газозварювальним апаратом у закритому примiщеннi. Об’єктивно: шкiра та слизовi рожевого кольору; зiницi розширенi, вiдсутня їх реакцiя на свiтло; поява тонiчних та клонiчних судом. ЧД38/хв., Ps116/хв., АТ95/60 мм рт.ст., тони серця ослабленi. Який з додаткових методiв дослiдження дозволяє пiдтвердити дiагноз?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

12

A.Визначення в кровi вмiсту карбоксигемоглобiну

B.ЕКГ

C.Ехоенцефалографiя

D.Визначення в еритроцитах тiлець Гейнца-Ерлiха

E.Визначення в кровi вмiсту метгемоглобiну

79. У дитини 8-ми мiсяцiв на 4-й день стацiонарного лiкування з приводу гострої кишкової iнфекцiї рiзко погiршився стан. Вiдмiчається виражена блiдiсть з лимонно-жовтим вiдтiнком шкiри, петехiальний висип, мелена, анурiя. У кровi анемiя, ретикулоцитоз, тромбоцитопенiя, лейкоцитоз. Про розвиток якого стану можна думати в даному випадку?

A.Гемолiтико-уремiчний синдром

B.Гiпопластична анемiя

C.Лейкоз

D.Гемолiтична анемiя

E.Гостра ниркова недостатнiсть

80. Хвора 60-ти рокiв працювала на дачi, де її вжалила бджола. Через 1 годину хвора вiдчула загальну слабкiсть, пiтливiсть, запаморочення, потемнiння в очах, утруднення дихання. Знепритомнiла. Хвору доставили в реанiмацiйне вiддiлення. З чого слiд починати невiдкладну допомогу?

A.Внутрiшньовенне введення адреналi-

ну

B.Внутрiшньовенне введення гормонiв

C.Внутрiшньовенне введення дезiнтоксикацiйних засобiв

D.Внутрiшньовенне введення допамiну

E.Внутрiшньом’язове введення димедролу

81. У хворого 45-ти рокiв через добу пiсля вживання консервованих продуктiв, на тлi субфебрильної температури тiла, знизилась гострота зору, з’явились сухiсть у ротi, утруднене ковтання їжi, голос став хриплим. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Ботулiзм

B.Отруєння грибами

C.Отруєння солями важких металiв

D.Полiомiєлiт

E.Дифтерiя

82. Хвора пiд час взяття кровi iз вени вiдчула загальну слабкiсть, запаморочення, нудоту i втратила свiдомiсть. Об’єктивно: шкiра блiда, кiнцiвки холоднi, АТ70/40 мм рт.ст., пульс нитко-

подiбний 50/хв., тони серця послабленi. З чого слiд починати надання допомоги?

A.Горизонтальне положення з пiднятими вертикально ногами

B.Напiвсидяче положення з опущеними вниз ногами

C.Штучне дихання

D.Непрямий масаж серця

E.Строфантин внутрiшньовенно

83. У чоловiка 36-ти рокiв раптово з’я- вився бiль у епiгастральнiй дiлянцi 3 години тому. Пульс 60/хв. Живiт напружений, рiзко болючий у всiх вiддiлах, позитивний симптом ЩоткiнаБлюмберга. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Перфоративна гастродуоденальна виразка

B.Гострий апендицит

C.Гостра кишкова непрохiднiсть

D.Гострий холецистит

E.Гострий панкреатит

84. До приймального вiддiлення доставлений хлопчик 10-ти рокiв з дiагнозом: утоплення (неповне, "сухе"). Об’єктивно: дитина загальмована, блiда, ЧСС65/хв., АТ90/45 мм рт.ст. На мiсцi пригоди надана перша допомога. Який препарат слiд застосувати?

A.Допамiн

B.Седативнi препарати

C.Анальгетики

D.Серцевi глiкозиди

E.Оксигенотерапiя

85. У хворого 48-ми рокiв скарги на свербiж та вiдчуття тяжкостi в дiлянцi прямої кишки та заднього проходу, випадання гемороїдальних вузлiв та кровотечу пiсля акту дефекацiї. Об’єктивно: зовнiшнi гемороїдальнi вузли збiльшенi, запаленi. Був дiагностований геморой. Яка тактика лiкування?

A.Оперативне лiкування

B.Склерозуюча терапiя 5% розчином фенолу

C.Ректальнi мазi, венотонiки, мiкроклiзми

D.Перев’язка гемороїдальних вузлiв

E.Склерозуюча терапiя розчином варикоциду

86. У дитини 4-х рокiв, хворої на токсичну форму дифтерiї, на 2-й день хвороби виявленi: сопорозна свiдомiсть, рiзка блiдiсть шкiрних покривiв, атонiя м’я-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

13

зiв, пригнiчення рефлексiв, ниткоподiбний пульс частотою 180/хв, АТ50/30 мм рт.ст. У плазмi рiвень АКТГ - 60 нг/л, кортизолу - 780 нмоль/л. Недостатнiсть функцiї яких органiв обумовлює тяжкiсть стану хворого?

A.Наднирковi залози

B.Серце

C.Нирки

D.Печiнка

E.Легенi

87. Пацiєнт 65-ти рокiв, що знаходиться на стацiонарному лiкуваннi в районнiй лiкарнi, раптово знепритомнiв. Об’є- ктивно: зупинка дихання i серцевої дiяльностi. Далi необхiдно:

A.Перевiрити прохiднiсть дихальних шляхiв

B.Вимiряти артерiальний тиск

C.Пiкфлоуметрiя

D.Термометрiя

E.Реєстрацiя ЕКГ

88. У хворого 59-ти рокiв, що знаходиться в стацiонарi з приводу IХС, дiагностовано раптову зупинку серцевої дiяльностi та дихання, почато легеневосерцеву реанiмацiю. На ЕКГ: трiпотiння шлуночкiв. Для вiдновлення ритму потрiбно:

A.Прекардiальний удар

B.Перкусiйний масаж

C.Масаж очних яблук

D.Масаж областi каротидного синуса

E.Удари в мiжлопаткову дiлянку

89. Пацiєнт 56-ти рокiв, що страждає на алкоголiзм, пiсля припинення запою став зазнавати зорових галюцинацiй, чув голос померлої матерi, втратив сон. Не може назвати дату i мiсце, в якому знаходиться. Даний стан слiд розцiнювати як:

A.Делiрiй

B.Кома

C.Хронiчний алкоголiзм

D.Амнезiя

E.Галюциноз

90. До вiддiлення реанiмацiї поступила дитина 6-ти мiсяцiв зi скаргами на наявнiсть судом. Об’єктивно: температура 36, 6oC, шкiрнi покриви блiдо-рожевого кольору, теплi на дотик, вологi. Голова деформована, потилиця плоска, без волосся, лобнi горби. Аускультативно: дихання пуерильне, симетричне; ритм правильний, тони гучнi, ЧСС134/хв.

У кровi: гiпохромна анемiя I ступеню, анiзоцитоз, пойкiлоцитоз, гiпопротеїнемiя, Nа - 145, К - 4,2, Са - 1,1. У вiддiленнi реанiмацiї судоми повторилися, з’явилися задишка iнспiраторного характеру, сиплий голос, гавкаючий кашель, апное. Дiагностовано рахiт, гiпокальцiємiя. Яка тактика лiкаря?

A.10% кальцiй хлорид

B.Сибазон

C.Вiтамiн D

D.Фенобарбiтал

E.ГОМК

91. Дитина 4-х рокiв поступила в iнфекцiйне вiддiлення iз скаргами на багаторазове блювання, пронос. Об’єктивно: загальний стан середньої важкостi, свiдомiсть збережена, шкiра та слизовi оболонки сухi, кiнцiвки теплi на дотик, ЧСС110/хв., тони серця приглушенi, дiурез 400 мл, Ht46%. Осмолярнiсть кровi 300 мосмоль/л. Який тип дегiдратацiї у дитини?

A.Iзотонiчна дегiдратацiя

B.Гiпертонiчна дегiдратацiя

C.Гiпотонiчна дегiдратацiя

D.Змiшана дегiдратацiя

E.Дизметаболiчна дегiдратацiя

92. У хворої на епiлепсiю впродовж декiлькох годин спостерiгаються частi великi судомнi напади, мiж якими вона залишається непритомною. На доторкання i больовi подразники хвора не реагує, реакцiя зiниць на свiтло вiдсутня, дихання Чейн-Стокса. Яка тактика?

A.Госпiталiзацiя до реанiмацiйного вiддiлення

B.Госпiталiзацiя до нейрохiрургiчного вiддiлення

C.Госпiталiзацiя до терапевтичного вiддiлення

D.Госпiталiзацiя до психiатричного вiддiлення

E.Госпiталiзацiя до неврологiчного вiддiлення

93. Дiвчинка народилася в станi апное з цiанозом. Самостiйне дихання не з’являється, незважаючи на вiдновлення прохiдностi дихальних шляхiв, стимуляцiю i проведення вентиляцiї пiд позитивним тиском впродовж 30 сек. Через хвилину: ЧСС40/хв. Вкажiть першочерговi заходи:

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

14

A.Iнтубацiя трахеї немовляти

B.Непрямий масаж серця

C.Введення адреналiну

D.Введення натрiю бiкарбонату

E.Припинити реанiмацiю

94. Хворий 72-х рокiв знаходиться на стацiонарному лiкуваннi зi скаргами на iнтенсивний бiль голови, пiдвищення температури тiла до 38, 5oC. Об’єктивно: на шкiрi тулуба й кiнцiвок розеольозно-петехiальна висипка. Встановлено, що в дитинствi пацiєнт перебував у вогнищi висипного тифу. Для пiдтвердження дiагнозу необхiдно провести:

A.Серологiчнi дослiдження

B.Мiкроскопiчне дослiдження зiскобу розеол

C.Мiкроскопiчне дослiдження кровi

D.Бактерiологiчне дослiдження зiскобу розеол

E.Бактерiологiчне дослiдження кровi

95. У хворого 35-ти рокiв пiд час прийому їжi почався рiзкий переймоподiбний кашель, посилилась задишка. Пiд час огляду шкiра блiда, акроцiаноз, ЧД30/хв. При аускультацiї вислуховується хлопок над дихальними шляхами, дихання стридорозне. Яке дослiдження найбiльш доцiльне при диференцiйнiй дiагностицi цього стану?

A.Фiбробронхоскопiя

B.Оглядова рентгенографiя органiв грудної порожнини

C.Комп’ютерна томографiя органiв грудної порожнини

D.Спiрографiя

E.Бронхографiя

96. Дитина 10ти рокiв оглянута на мiсцi транспортної аварiї. Свiдомiсть вiдсутня, дихання поверхневе, рiдке, тотальна м’язова гiпотонiя, блiдiсть. Пульс ниткоподiбний, ЧСС150/хв, АТ70/40 мм рт.ст., вiдмiчається значна деформацiя лiвого стегна, профузна пульсуюча кровотеча з цiєї ж дiлянки. Який патологiчний синдром потребує першочергової допомоги?

A.Зовнiшня кровотеча

B.Порушення дихання

C.Порушення свiдомостi

D.Ознаки шоку

E.Травма кiнцiвки

97. Чоловiк 64-х рокiв, що знаходиться у вiддiленнi хiрургiї з приводу тромбозу глибоких вен гомiлки, раптово зне-

притомнiв. Об’єктивно: цiаноз верхньої половини тулуба та обличчя, дихання вiдсутнє, пульс на сонних артерiях ниткоподiбний. Вiрогiдний метод дiагностики ТЕЛА:

A.Ангiопульмонографiя

B.Бронхоскопiя

C.Рентгенографiя ОГК

D.Електрокардiографiя

E.Комп’ютерна томографiя ОГК

98. У хворого 59-ти рокiв, що знаходиться у вiддiленнi реанiмацiї через 6 годин пiсля операцiї (резекцiя шлунка) раптово розвинулася гостра дихальна недостатнiсть. Хворий повторно iнтубований, переведений на ШВЛ. Вкажiть правильну позицiю ендотрахеальної трубки у трахеї:

A.Манжетка на рiвнi голосової щiлини

B.Трубка введена до вiдмови вглиб

C.Манжетка на рiвнi пiдзв’язкового простору

D.Манжетка на рiвнi черпакуватих хрящiв

E.Верхнiй зрiз трубки у краю зубiв

99. У циганському таборi, зареєстрованi випадки педикульозу та поодинокi хворi з лихоманкою та висипами на шкiрi. Яку хворобу необхiдно виключити в першу чергу?

A.Висипний тиф

B.Черевний тиф

C.Лептоспiроз

D.Iєрсинiоз

E.Туберкульоз

100. У хворого 61-го року пiсля декiлькох внутрiшньовенних iн’єкцiй пiрацетаму, виконаних амбулаторно, у дiлянцi правого лiктьового згину з’явилося почервонiння, набряклiсть шкiри, пальпується рiзко болiсне ущiльнення у виглядi тяжа, що продовжується з лiктьової ямки на дiлянку плеча. Який з перерахованих препаратiв необхiдно призначити у якостi невiдкладної допомоги?

A.Фраксипарин

B.Папаверин

C.Актовегiн

D.Мiлдронат

E.Симвастатин

101. Дiвчинка 9-ти рокiв страждала на хронiчне бронхолегеневе захворювання з розвитком легеневого серця. Погiршення сталося раптово. З’явилися задишка, бiль за грудиною, рiзка слаб-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

15

кiсть. Об’єктивно: шкiра блiда, холодна, акроцiаноз, вени шиї набухлi, особливо в горизонтальному положеннi. Межi серця змiщенi вправо, пульсацiя в епiгастрiї. Акцент II тону над легеневою артерiєю, пульс частий, поверхневий, артерiальний тиск знижено. На ЕКГ виявлено ознаки перевантаження правих вiддiлiв серця. Печiнка при пальпацiї збiльшена, болюча. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гостра правошлуночкова недостатнiсть

B.Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

C.Тотальна серцева недостатнiсть

D.Тромбоемболiя легеневої артерiї

E.Пневмонiя

102. Пiд час термiнових пологiв у породiллi вiдiйшли густi навколоплiднi води, що нагадують "гороховий суп". Пiсля народження з’ясовується, що у немовляти вiдсутнє дихання, м’язова гiпотонiя, цiаноз шкiри, ЧСС60/хв. Якi початковi дiї неонатолога?

A.Вiдсмоктати вмiст ротоглотки пiд контролем прямої ларингоскопiї

B.Провести закритий масаж серця методом "двох пальцiв"

C.Провести допомiжну вентиляцiю за допомогою мiшка Амбу та маски

D.Ввести у вену пуповини розчин адреналiну

E.Ввести у вену пуповини розчин хлориду натрiю

103. Дiвчинка 6-ти рокiв впродовж року зазнавала фiзичного та сексуального насильства. Вiдмiчається неспокiйний сон, перiодичнi напади з падiнням, розмашистими рухами, вигукуванням окремих слiв. Психологоекспериментальне дослiдження виявило незначну затримку iнтелектуального розвитку, емоцiйну лабiльнiсть, нестiйкiсть уваги. Якi лабораторноiнструментальнi дослiдження доцiльно зробити в першу чергу?

A.Електроенцефалографiя

B.Rо-графiя дiлянки турецького сiдла

C.Бiохiмiчне дослiдження кровi

D.Аналiз спинномозкової рiдини

E.Пневмоенцефалографiя

104. У вагiтної (23 тижнi) скарги на постiйний ниючий бiль у низу живота та вiдсутнiсть вiдчуття рухiв плоду. Два днi тому впала, в той же день вiдмiтила незначнi короткотривалi кров’янистi ви-

дiлення з пiхви, якi припинились самостiйно. АТ110/60 мм рт.ст., Ps78/хв. Матка у постiйному гiпертонусi. Якi обстеження необхiдно провести для встановлення дiагнозу?

A.Ультразвукове обстеження плоду

B.Кардiотокографiчне обстеження

C.Внутрiшнє дослiдження вагiтної

D.Визначення рiвня хорiогонiчного гонадотропiну

E.Визначення рiвня плацентарного лактогену

105. Хворий 45-ти рокiв лiкувався з приводу серцевої недостатностi препаратом дигiталiсу. На шостий день лiкування появились нудота, блювання, брадикардiя, шлуночковi екстрасистоли, що розцiнено як передозування дигiталiсу. Який антидот можна застосувати у цього хворого?

A.Унiтiол

B.Мезатон

C.Протамiн

D.Кальцiю хлорид

E.Бiкарбонат натрiю

106. Хворий 17-ти рокiв доставлений до приймального вiддiлення пiсля ДТП. Об’єктивно: загальмований, АТ80/40 мм рт.ст., Ps120/хв., слабкого наповнення. Який ступiнь шоку?

A.2

B.1

C.3

D.4

E.5

107. Чоловiк 80-ти рокiв доставлений до приймального вiддiлення пiсля електротравми. Непритомний, пульс та дихання не визначаються. Якi необхiднi дiї?

A.Серцево-легенева реанiмацiя

B.Штучне дихання

C.Дезiнтоксикацiйна терапiя

D.Стерильна пов’язка на мiсце уражен-

ня

E.Госпiталiзацiя до вiддiлення iнтенсивної терапiї

108. При променевому ураженнi шкiри у хворого спостерiгається вологий дерматит, пухирi малi, ненапруженi, займають менш нiж 50% поля. Така клiнiчна картина виникає при дозi опромiнення:

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

16

A.15-20 Гр.

B.5-8 Гр.

C.7-13 Гр.

D.10-15 Гр.

E.20-30 Гр.

109. Вагiтна 40 тижнiв з бурхливою пологовою дiяльнiстю, клiнiчно вузьким тазом. Пiд час iндукцiї наркозу виникло блювання. Пiсля iнтубацiї проведена санацiя дихальних шляхiв та ротової порожнини. В подальшому розвинувся цiаноз, пiдвищився центральний венозний тиск, над легенями рiзнокалiбернi вологi хрипи, пiдвищення тиску на вдиху. При контролi газiв кровi - значна гiпоксемiя. Яка причина цього стану?

A.Синдром Мендельсону

B.Емболiя навколоплiдними водами

C.Набряк легенiв

D.Ендотоксичний шок

E.Iнфаркт мiокарда

110. Хворий, моряк, госпiталiзований в дуже тяжкому станi. Початок захворювання гострий: температура 40oC, остуда, лихоманка, пiтливiсть. Об’єктивно: адинамiчний, склери та шкiра жовтого кольору, сеча темна, дiурез - 250 мл. Попереднiй дiагноз: тропiчна малярiя. Призначте лабораторне обстеження для пiдтвердження дiагнозу:

A.Мiкроскопiя мазка та товстої краплi кровi

B.ЕКГ

C.Шкiрно-алергiчна проба

D.Бактерiологiчне дослiдження калу

E.Вiрусологiчне дослiдження кровi

111. Жiнка, 30 тижнiв вагiтностi, доставлена в iнфекцiйну лiкарню з дiагнозом гострий гепатит В зi скаргами на рiзку слабкiсть, повторне блювання, виражену жовтяницю. При перкусiї над печiнкою тимпанiт. Яке дослiдження треба термiново виконати разом з печiнковими пробами?

A.Протромбiновий iндекс

B.HBsAg, aHBc

C.HBeAg, aHBe

D.ПЛР HBV

E.Посiв блювотних мас

112. Хворий знаходиться на лiкуваннi у хiрургiчному вiддiленнi з приводу варикозного розширення вен нижнiх кiнцiвок. В анамнезi туберкульоз легенiв, сифiлiс, зловживання алкоголем. За останнi 3 доби поведiнка хворого змiнилась: блукає по вiддiленню, сiдає

на чужi лiжка, говорить нiсенiтницi, не спить вночi. Температура 37, 2oC. Проведено спинномозкову пункцiю. У пунктатi: пониження рiвня глюкози, хлоридiв, переважання лiмфоцитiв, наявнiсть схожої на ялинку плiвки. Хворий має бути переведений до:

A.Туберкульозної лiкарнi з пiдозрою на тубменiнгiт

B.Iнфекцiйної лiкарнi з пiдозрою на iнфекцiйний психоз

C.Дерматовенерологiчного диспансеру з пiдозрою на прогресивний паралiч

D.Психiатричної лiкарнi з пiдозрою на соматогенний психоз

E.В наркологiчний диспансер для лiкування алкогольного делiрiю

113. Внаслiдок падiння з висоти 3 метри чоловiк 25-ти рокiв отримав травму грудного вiддiлу хребта. Скаржиться на бiль, що посилюється при вдиху. Об’є- ктивно: в проекцiї шостого та сьомого грудних хребцiв м’якi тканини набряклi, болючi. Чутливiсть на периферiї збережена. Яку невiдкладну допомогу треба надати хворому?

A.Iммобiлiзацiя грудного вiддiлу хребта, знеболювання, транспортування на щитi в положеннi на спинi

B.Iммобiлiзацiя грудного вiддiлу хребта

C.Знеболювання

D.Транспортування на щитi в положеннi на спинi

E.Транспортування на щитi в положеннi на боцi

114. Хвора 38-ми рокiв поступила в приймальне вiддiлення iз скаргами на виражену слабкiсть, озноб, головний бiль, пiдвищення температури тiла до 39 40oC, рясну висипку по всьому тiлу та на видимих слизових. Початок хвороби гострий, з появи множинних плям, якi перейшли в пухирi. Симптоми з’явилися пiсля вживання незнайомих лiкiв. Об’єктивно: висипка у виглядi великих пухирiв iз серозним вмiстом, на мiсцi пухирiв, що луснули, - мокнуча ерозивна поверхня. У кровi: лейкоцитоз, прискорена ШОЕ. У сечi: збiльшенi цилiндри, еритроцити та бiлок. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Дифузна токсикодермiя (Синдром Лайєла)

B.Кропивниця

C.Системний червоний вовчак

D.Нейродермiт

E.Псорiаз

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

17

115. Дитина вiд третьої вагiтностi, других пологiв, термiн гестацiї 29 тижнiв, маса тiла 1050 г, довжина 43 см. При народженнi реакцiя на огляд вiдсутня, дифузний цiаноз, дихання по типу "гаспiнг". ЧСС120/хв. Визначте патогенетичну терапiю:

A.Заiнтубувати дитину, ввести штучний сурфактант

B.Дати 100% кисень та ввести простагландин Е

C.Заiнтубувати та почати ШВЛ

D.Провести тактильну стимуляцiю дихання

E.Розпочати ШВЛ за допомогою маски

116. У хворого 49-ти рокiв, що перебував на лiкуваннi у зв’язку з тромбозом глибокої стегнової вени лiвої нижньої кiнцiвки, з’явився бiль у груднiй клiтцi, кровохаркання, задишка. На ЕКГ перевантаження правих вiддiлiв серця. Якою має бути тактика ведення хворого?

A.Введення тромболiтикiв та антикоагулянтiв

B.Введення амiнокапронової кислоти

C.Введення анальгетикiв

D.Введення нiтроглiцерину

E.Введення серцевих глiкозидiв

117. Хворому 19-ти рокiв з наявнiстю в анамнезi пiдвищеної кровоточивостi слизових оболонок рота, носових кровотеч планується проведення екстракцiї зуба. Об’єктивно: стан задовiльний. Шкiра блiдо-рожева. Дихання везикулярне. АТ120/70 мм рт.ст. Ps72/хв., задовiльних властивостей. Використання яких лiкарських засобiв повинно передувати проведенню цiєї стоматологiчної манiпуляцiї?

A.Лiофiлiзований концентрат фактору VIII 20 ОД/кг до екстракцiї зуба

B.Вiкасол в/м за 30 хвилин до екстракцiї зуба

C.Етамзилат натрiю в/в за 30 хвилин до екстракцiї зуба

D.Амiнокапронова кислота 5% 100 мл в/в за 30 хвилин до екстракцiї зуба

E.Фiбриноген 3 г в/в за 30 хвилин до екстракцiї зуба

118. У хворого 47-ми рокiв, що зловживає алкоголем та неодноразово лiкувався з приводу цирозу печiнки, з’я- вилися жовтяниця, солодкуватий запах з роту, загальна слабкiсть, сонливiсть. При об’єктивному обстеженнi виявлена збiльшена печiнка, жовтяниця шкi-

ри та склер. Яке ускладнення розвивається у хворого?

A.Гостра печiнкова недостатнiсть

B.Серцево-судинна недостатнiсть

C.Ендотоксичний шок

D.Ниркова недостатнiсть

E.Отруєння алкоголем

119. Дiвчинка 11-ти мiсяцiв захворiла гостро, з пiдвищення температури тiла до 40oC, вiдмiчались генералiзованi клонiко-тонiчнi судоми. Лiкар швидкої допомоги судоми купiрував, проте вiд госпiталiзацiї батьки вiдмовились. Протягом доби температура утримувалась на фебрильних цифрах, з’явилося багатократне блювання, повторились судоми, дитина госпiталiзована. Пiд час госпiталiзацiї стан тяжкий, дитина малоконтактна, в’яла. Якi першочерговi дiагностичнi заходи?

A.Пункцiя спинномозкового каналу з дослiдженням спинномозкової рiдини

B.МРТ головного мозку

C.Електроенцефалографiя

D.Визначення рiвня глюкози i електролiтiв у кровi

E.Бактерiоскопiя товстої краплi кровi на менiнгокок

120. Дитина 6-ти рокiв захворiла 3 днi тому, коли вперше з’явилося жовтяничне забарвлення шкiри та слизових, потемнiла сеча. У кровi: пiдвищення рiвнiв трансамiназ у 15 разiв (АЛТ бiльше нiж АСТ), бiлiрубiну, як прямого так i непрямого (в 10 разiв вище верхньої межi норми). При оглядi дитина спить, пiсля пробудження важко вступає в контакт, пiсля припинення спiлкування засинає знову. Якою має бути тактика лiкаря сiльської лiкарської амбулаторiї?

A.Негайне переведення до лiкарнi, де є реанiмацiйне вiддiлення

B.Застосування гепатопротекторiв

C.Негайне проведення екстракорпоральної детоксикацiї

D.Можливо продовжувати лiкування на рiвнi сiльської лiкарської амбулаторiї

E.Може бути виписана додому пiд нагляд дiльничого лiкаря

121. Пацiєнтка гiнекологiчного вiддiлення 53-х рокiв раптово впала непритомною. Об’єктивно: шкiра рiзко блiда, зiницi розширенi, тони серця не прослуховуються, пульс вiдсутнiй на крупних артерiях, артерiальний тиск не визначається. З чого потрiбно розпочинати

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

18

реанiмацiйнi заходи?

A.Штучне дихання "рот до рота"та непрямий масаж серця

B.Пункцiя серця

C.Дефiбриляцiя серця

D.Пункцiя центральних вен

E.Конiкотомiя

122. У хворого на виразкову хворобу 12-п кишки, що захворiв бiля 10ти рокiв тому, АТ80/50 мм рт.ст., ЧСС120/хв., олiгурiя, блiдiсть шкiри, занепокоєння. Запiдозрена шлунко- вокишкова кровотеча II ступеня. Якi змiни у лабораторних показниках пiдтвердять цей дiагноз?

A.Еритроцити 2, 5 3, 5 · 1012

B.Гематокритне число > 0,3

C.Сироваткове залiзо 5,0 ммоль/л

D.Протеїнурiя < 0,3 г/л

E.Зниження протромбiну

123. До лiкарнi доставлено дитину 3-х рокiв iз клiнiкою гострої кишкової iнфекцiї. Об’єктивно: шкiра та слизовi сухi, тургор знижений, очнi яблука м’я- кi, тахiкардiя, артерiальний тиск знижений, Na сироватки - 130 ммоль/л; втрата маси тiла становить 9%. З чого треба почати терапiю?

A.Iнфузiя iзотонiчного р-ну NaCl i 5% глюкози 1:2

B.5% глюкоза

C.Полiглюкiн

D.Оральна регiдратацiя

E.7,5% KCl

124. До лiкарнi з вулицi привезено пiдлiтка 15-ти рокiв непритомного та без запаху алкоголю, на кiнцiвках слiди iн’є- кцiй. Зiницi розширенi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Наркотична кома

B.Алкогольна кома

C.Мозкова кома

D.Кетоацидемiчна кома

E.Епiлепсiя

125. При оглядi дитина 6-ти рокiв непритомна. Шкiра та слизовi оболонки блiдо-цiанотичнi. Екскурсiї грудної клiтини вiдсутнi. Зiницi розширенi. Пульсу на магiстральних артерiях немає. Оберiть правильну тактику:

A.Розпочати серцево-легеневу реанiмацiю

B.Покликати на допомогу

C.Викликати бригаду швидкої допомо-

ги

D.Констатувати смерть та викликати мiлiцiю

E.Почати внутрiшньовенне введення лiкiв

126. Хворий 40-ка рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на озноб, пiдвищення температури тiла до 40oC, сильний головний бiль, запаморочення, значну слабкiсть, вираженi мiалгiї, якi є найбiльш iнтенсивними у литкових м’язах. Захворiв гостро. З епiдемiологiчного анамнезу вiдомо, що 5 днiв тому купався у ставку, ловив рибу. Який попереднiй дiагноз?

A.Лептоспiроз

B.Бруцельоз

C.Гострий мiозит

D.Системна склеродермiя

E.Вiрусний гепатит А

127. Хворий протягом останнього тижня скаржиться на перiодичнi озноби, пiдвищення температури до 39oC, рясну пiтливiсть. При оглядi: температура 36, 2oC, блiдий, склери жовтяничнi, спленомегалiя. Два тижнi потому повернувся з Iндiї. Який попереднiй дiагноз?

A.Малярiя

B.Вiрусний гепатит Е

C.Лептоспiроз

D.Жовта лихоманка

E.Лейшманiоз

128. До амбулаторiї доставлена дiвчина

18-ти рокiв через декiлька годин пiсля нападу бджiл. Скарги на набряк шиї у дiлянцi укусiв, появу висипки на шкiрi, що свербить. Об’єктивно: у дiлянцi лiвого передплiччя набряк i гiперемiя, на рештi дiлянок шкiри яскравий рожевий висип, мiсцями зливний до 5-6 см у дiаметрi, слiди розчухувань. З боку внутрiшнiх органiв - без особливостей, ЧСС104/хв., АТ140/90 мм рт.ст. Яка загальна реакцiя розвинулася?

A.Загальний стан за типом кропив’янки

B.Алергiчний дерматит

C.Гiперсенситивний васкулiт

D.Початок розвитку анафiлактичного шоку

E.Набряк Квiнке

129. Хворий доставлений з мiсця аварiї

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

19

до хiрургiчного санпропускника. Бригадою швидкої допомоги кровообiг вiдновлений. Хворий непритомний, самостiйно не дихає. У яке вiддiлення необхiдно спрямувати потерпiлого?

A.Вiддiлення реанiмацiї i iнтенсивної терапiї

B.Травматологiчне

C.Хiрургiчне

D.Терапевтичне

E.Дiагностичне

130. Хворий 70-ти рокiв знаходиться у вiддiленнi хiрургiї з приводу раку товстого кишечника. В анамнезi Q- iнфаркт мiокарда з формуванням аневризми лiвого шлуночка. Раптово знепритомнiв. На кардiомонiторi з’явилися деформованi, нерегулярнi хвилi з частотою 350-450/хв. Який основний метод усунення цього порушення ритму?

A.Дефiбриляцiя

B.Контрпульсацiя

C.Прекардiальний удар

D.Електростимуляцiя

E.Добутамiн внутрiшньовенно

131. Хвора 5-ти рокiв поступила в iнфекцiйний стацiонар з температурою тiла 39, 5oC, скаргами на нудоту, бiль у епiгастрiї, загальнi симптоми знедужання. Три рази були водянистi випорожнення без домiшок слизу та кровi. За 5 годин до захворювання вживала в їжу торт. Об’єктивно: живiт при пальпацiї чутливий в надчеревнiй дiлянцi. Вкажiть першочергову допомогу хворiй:

A.Промивання шлунково-кишкового тракту

B.В/в 10% розчин глюкози

C.Преднiзолон по 60 мг в/м

D.Кровопускання

E.В/м пенiцилiн

132. Яке положення потрiбно надати хворому у разi пiдозри на повiтряну емболiю легеневої артерiї?

A.На лiвому боцi

B.На правому боцi

C.Тренделенбурга

D.Фовлера

E.Не має значення

133. Жiнка 56-ти рокiв скаржиться на бiль у лiвiй нозi пiд час ходи, яка турбує її вже 3 днi, бiль у литкових м’язах злiва. При оглядi шкiра на нижнiх кiнцiвках синюшна, незначний набряк гомiлки та варикозне розширення поверхневих го-

мiлкових вен. Послаблена пульсацiя на артерiях стоп. Визначте найбiльш iмовiрний попереднiй дiагноз:

A.Флеботромбоз лiвої гомiлки

B.Тромбоз поверхневих вен лiвої гомiл-

ки

C.Запалення литкових м’язiв злiва

D.Атеросклеротичне ураження артерiй лiвої стопи

E.Остеоартроз суглобiв

134. Чоловiковi близько 60-ти рокiв. Стрибав у воду з причалу. Стан пiсля втоплення. На березi йому розпочинають серцево-легеневу реанiмацiю. Якi особливостi технiки реанiмацiї у даному випадку?

A.Не виконують закидання голови

B.Не виконують виведення нижньої щелепи

C.Завжди виконують прийом Геймлiха

D.Штучна вентиляцiя легень проводиться подвiйним дихальним об’ємом

E.Непрямий масаж серця розпочинають ранiше, нiж штучну вентиляцiю легень

135. Чоловiк 30-ти рокiв випив приблизно 1 стакан невiдомої речовини (можливо антифриз), сп’янiв i заснув. Прокинувся через 6 годин з болем у верхнiй частинi живота, нудотою. З’явились блювання i пронос. Встановлено дiагноз гострого отруєння етиленглiколем (антифризом). Що являється антидотом для етиленглiколю?

A.Етанол

B.Унiтiол

C.Антициан

D.Аскорбiнова кислота

E.Атропiн

136. На пiдприємствi, яке займається виробництвом фарбникiв, сталась аварiя, внаслiдок якої на шкiру обличчя та рук одного з працiвникiв потрапили краплi 3% розчину фенолу (карболової кислоти). Яку невiдкладну допомогу слiд негайно надати потерпiлому?

A. Термiново змити отруту (водою, олiєю, 10-40% розчином етилового спирту) i змiнити одяг

B.Унiтiол внутрiшньовенно

C.Кальцiю глюконат внутрiшньовенно

D.Форсований дiурез

E.Атропiн пiдшкiрно

137. Хвора 45-ти рокiв отримала термi-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

20

чний опiк передньої поверхнi грудної клiтини внаслiдок дiї рiдини високої температури та парою. Об’єктивно: загальний стан не порушений. Визначається гiперемiя та набряк шкiри, окремi пухирi рiзної величини, якi наповненi прозорою рiдиною жовтого кольору, визначається виражена гiперестезiя. Надайте першу медичну допомогу:

A.Накласти на уражену дiлянку стерильну суху пов’язку

B.Зчистити з опiкової поверхнi фiксованi стороннi тiла, шматки одягу

C.Розкрити пухирi

D.Накласти на рану мазеву або ватну пов’язку

E.Застосувати лiд для мiсцевого охолодження

138. Молодий чоловiк впав з човна у холодну воду. Пiсля вилучення з води приблизно через 3-4 хвилини у нього дiагностовано вiдсутнiсть дихання i пульсу на сонних артерiях. З чого необхiдно почати надання невiдкладної допомоги?

A.Проведення непрямого масажу серця

B.Вiдкачування води з легень

C.Проведення штучної вентиляцiї легень

D.Розгинання голови

E.Як найшвидше транспортувати на берег

139. У хворої 35-ти рокiв пiсля автомобiльної катастрофи має мiсце рiзкий бiль, кровотеча з рани в середнiй третинi правого стегна. При оглядi в автомобiлi: рана на переднiй поверхнi правого стегна з масивною пульсуючою кровотечею, є патологiчна рухливiсть на рiвнi середньої третини стегна. Якi невiдкладнi дiї?

A.Здiйснити пальцеве притиснення стегнової артерiї

B.Iммобiлiзувати кiнцiвку транспортною шиною

C.Ввести знеболюючi засоби

D.Накласти асептичну пов’язку на стегно

E.Викликати швидку допомогу та ДАI

140. У постраждалої в ДТП дитини, якiй надається невiдкладна хiрургiчна допомога у зв’язку з профузною кровотечею з травмованої плечової артерiї, дiагностовано зупинку серця. Який з факторiв у даному випадку загрожує несприятливим прогнозом реанiмацiйних заходiв?

A.Наявнiсть у потерпiлої дитини геморагiчної гiповолемiї

B.Дитячий вiк

C.Низька температура оточуючого середовища

D.Введення седативних, снодiйних

E.Введення наркотичних препаратiв до моменту зупинки серця

141. Хлопчик 8-ми рокiв, катаючись на ковзанах на рiчцi, несподiвано провалився пiд лiд. Пiсля вилучення з води: шкiра цiанотична, холодна, не дихає, Ps36/хв. Якi першочерговi заходи необхiдно провести?

A.Штучне дихання

B.Непрямий масаж серця

C.Загальне зiгрiвання

D.Транспортування до лiкарнi

E.Вливання до рота гарячого напою

142. Дитина 3-х рокiв через 3 днi пiсля забою правої ноги скаржиться на бiль в ураженiй кiнцiвцi, який посилюється при активних рухах. При оглядi виявлено пiдвищення мiсцевої температури над правим стегном, його набряк, порушення функцiї стегнового суглоба, бiль при перкусiї метафiзу. В яке вiддiлення необхiдно госпiталiзувати дитину для надання допомоги?

A.Хiрургiчне

B.Соматичне

C.Педiатричне

D.Кардiоревматологiчне

E.Гематологiчне

143. Хлопець 12-ти рокiв упав з дерева на сiдницi. Скаржиться на бiль у тазовiй дiлянцi, часте i болiсне сечовипускання, видiлення сечi червоного кольору. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Травматичне ураження сечового мiхура

B.Цистит

C.Пiєлiт

D.Пiєлонефрит

E.Перелом кiсток тазу

144. До сiмейного лiкаря дiльничної лiкарнi звернулась вагiтна зi строком вагiтностi 8 тижнiв. Скаржиться на пiдвищення температури тiла до 37, 3oC, макульозну висипку червоного кольору на шкiрi живота, переднiй поверхнi стегон. В анамнезi - контакт з хворим на краснуху. Який прогноз для народження здорової дитини у цiєї вагiтної?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]