Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Весна 2011

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
173.8 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

11

дiагноз?

A.Черевний тиф

B.Висипний тиф

C.Бруцельоз

D.Гострий гепатит В

E.Ку-гарячка

84. Хвора впродовж 3-х днiв скаржиться на пропасницю, бiль у горлi, м’язах, головний бiль. Об’єктивно: стан середньої важкостi, пахвовий лiмфовузол справа до 2 см, не спаяний з оточуючими тканинами, малоболiсний. Показники кровi - в нормi. За тиждень до захворювання дiвчина шила iграшки зi шкурки зайця. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Туляремiя

B.Чума

C.Iнфекцiйний мононуклеоз

D.Лептоспiроз

E.Токсоплазмоз

85. Хворий 50-ти рокiв знаходиться у стацiонарi добу з приводу виразкової кровотечi. При фiброгастродуоденоскопiї - виразка цибулини дванадцятипалої кишки 2 см з тромбованою судиною. При спробi встати з лiжка - короткочасна втрата свiдомостi, шкiра вкрита холодним потом, яскрава кров при зондуваннi шлунка, вiдходження "мелени"у великiй кiлькостi. Яке лiкування слiд застосувати?

A.Ургентна операцiя

B.Ендоскопiчна зупинка кровотечi

C.Гемотрансфузiя

D.Iнфузiйна терапiя

E.Продовження противиразкового лiкуван-

ня

86. Дiвчина 19-ти рокiв пiсля тривалого знаходження в душному примiщеннi знепритомнiла. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, периферичнi вени не набухлi. Ps90/хв., АТ95/60 мм рт.ст. Тони серця ослабленi, ритм серцевої дiяльностi правильний. Дихання везикулярне. З чого слiд розпочати невiдкладну допомогу?

A.Покласти хвору на спину i пiдняти ноги

B.Придати хворiй положення сидячи

C.Строфантин в/в

D.Еуфiлiн в/в

E.Адреналiн в/в

87. Породiлля 23-х рокiв, у якої вiдбулися стрiмкi своєчаснi пологи вдома. Дитина народилася 40 хвилин тому, послiд не народився. Викликано сiмейного лiкаря, який констатував задовiльний стан породiллi й немовляти. Лiкарем констатованi ознаки вiдшарування плаценти. Загальна крововтрата близько 150 мл. Яку допомогу треба надати термiново?

A.Спосiб Абуладзе

B.Введення лiкiв, що пiдвищують тонус матки

C.Потягнути за пуповину для народження плаценти

D.Ручне обстеження порожнини матки

E.Холод на низ живота

88. Пацiєнт 47-ми рокiв, що знаходиться в стацiонарi з приводу гострого iнфаркту мiокарда, раптово знепритомнiв. Об’єктивно: зупинка дихання i серцевої дiяльностi. Пiсля забезпечення прохiдностi дихальних шляхiв необхiднi наступнi заходи:

A.ШВЛ, зовнiшнiй масаж серця

B.Ввести внутрiшньосерцево адреналiн

C.Ввести внутрiшньосерцево атропiн

D.Дефiбриляцiя

E.Ввести внутрiшньовенно лiдокаїн

89. Пацiєнт 62-х рокiв, що знаходиться в стацiонарi з приводу гострого iнфаркту мiокарда, раптово знепритомнiв. При оглядi дiагностованi зупинка серцевої дiяльностi i дихання, почато серцево-легеневу реанiмацiю. На ЕКГ - фiбриляцiя шлуночкiв. Наступна необхiдна дiя:

A.Дефiбриляцiя

B.Внутрiшньосерцеве введення адреналiну

C.Внутрiшньосерцеве введення атропiну

D.Внутрiшньовенне введення магнiю сульфату

E.Внутрiшньовенне введення кальцiю хлориду

90. Дитина 10-ти рокiв перебуває в реанiмацiйному вiддiленнi з приводу дiабетичної кетоацидотичної коми. Через 7 годин пiсля початку iнсулiнотерапiї на тлi покращення стану раптово розвинулися блiдiсть шкiрних покривiв, тахiкардiя, гiпертонус м’язiв, судоми. Дитина знову знепритомнiла. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гiпоглiкемiчна кома

B.Гiповолемiчний шок

C.Гiпокалiємiя

D.Гостра серцево-судинна недостатнiсть

E.Гiперкалiємiя

91. Зi школи було госпiталiзовано для стацiонарного лiкування 6 учнiв з дiагнозом вiрусний гепатит А. Останнього хворого госпiталiзовано тиждень тому. Впродовж якого перiоду необхiдно продовжувати огляди школярiв, якi контактували з хворими?

A.35 днiв

B.Шiсть мiсяцiв

C.Один мiсяць

D.Один рiк

E.Два роки

92. Хвора 35-ти рокiв раптово вiдчула головний бiль, слабкiсть, провали в пам’ятi. 16 рокiв працює на хiмiчному виробництвi, де виготовляють вибуховi речовини. Об’є- ктивно: шкiра i слизовi оболонки цiаноти-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

12

чнi. Ps100/хв, АТ90/60 мм рт.ст. Тони серця приглушенi, печiнка виступає на 4 см з-пiд краю реберної дуги, край пiд час пальпацiї болiсний. Сухожилковi рефлекси пiдвищенi, млява реакцiя зiниць. У кровi - еритроцити з тiльцями Гейнца. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гостра iнтоксикацiя амiнонiтросполуками бензолу

B.Хронiчна iнтоксикацiя бензолом

C.Хронiчна iнтоксикацiя кислотами

D.Гостра iнтоксикацiя фосфорорганiчними сполуками

E.Iнтоксикацiя миш’яковистим воднем

93. Вагiтна 36-ти рокiв у термiнi 30 тижнiв звернулася до лiкаря зi скаргами на набряки обличчя i кiнцiвок, головний бiль. Раптово вiдзначила рiзке посилення головного болю, стала неспокiйною, знепритомнiла, розвинулися тонiко-клонiчнi судоми. АТ230/120 мм рт.ст. Що з перерахованого є препаратом вибору для надання невiдкладної допомоги?

A.Магнiю сульфат

B.Фентоламiн

C.Нiтроглiцерин

D.Нiмодипiн

E.Пропранолол

94. Дитина 9-ти мiсяцiв, хворiє третю годину. Температура тiла 39, 0oC, збуджена, двiчi спостерiгалося блювання. На шкiрi обличчя та сiдниць численнi геморагiчнi висипи з численними вогнищами некрозу. Дiагностовано менiнгококцемiю. Який перебiг хвороби можливий у дитини?

A.Блискавичний

B.Затяжний

C.Хронiчний

D.Рецидивуючий

E.Хвилеподiбний

95. У дитини 5-ти мiсяцiв, яка другий день хворiє на гостру респiраторну вiрусну iнфекцiю, з’явились рiзка млявiсть, повторне блювання. Лiкар бригади швидкої допомоги виявив висипання геморагiчного характеру на сiдницях, стегнах, тахiкардiю, тахiпное. Пульс слабкий, тони серця глухi, артерiальний тиск знижений. Олiгурiя. Введення якого препарату є обов’язковим на догоспiтальному етапi?

A.Преднiзолон

B.Фуросемiд

C.Контрiкал

D.Амiнокапронова кислота

E.Дипiридамол

96. У хворої 57-ми рокiв пiсля повернення з Непалу виникли частi водянистi випорожнення, значна слабкiсть. На другий день температура 36, 7oC, шкiра блiда. Язик сухий. Живiт трохи здутий, урчить, безболiсний. Ps100/хв., АТ90/60 мм рт.ст. Перiодично тонiчнi судоми в литкових м’язах. Пiд

час огляду блювання "фонтаном". Яка патогенетична терапiя буде доречна в даному випадку?

A.Внутрiшньовенне введення розчинiв "Трисоль", "Квартасоль"

B.Пероральна регiдратацiя

C.Внутрiшньовенне введення фiзiологiчного розчину

D.Внутрiшньовенне введення реополiглюкiну та 5% розчину глюкози

E.Пероральна регiдратацiя та гемодез внутрiшньовенно

97. В гуртожитку, де проживають iноземнi громадяни, виявлено хворого з пiдозрою на легеневу форму чуми. Хворий госпiталiзований до iнфекцiйної лiкарнi. Для екстреної профiлактики чуми мешканцям гуртожитку необхiдно призначити:

A.Антибiотики

B.Бактерiофаг

C.Вакцину

D.Донорський iмуноглобулiн

E.Сульфанiламiди

98. Дитина 6-ти рокiв знаходиться в стацiонарi з приводу ацетонемiчного стану. Пiд час трансфузiї поляризуючої сумiшi, яка знаходиться в скляному флаконi, з’явились озноб, головний бiль, нудота, пiдвищилася температура тiла до 38oC. З боку органiв дихання, травлення, серцево-судинної системи - без особливостей, артерiальний тиск в нормi. Що зумовило такий стан хворого?

A.Пiрогенна реакцiя на трансфузiю

B.Алергiчна реакцiя на трансфузiю

C.Трансфузiйний шок

D.Гемолiтична реакцiя на трансфузiю

E.Психогенна реакцiя

99. Пiд час посадки на примiський електропотяг чоловiк 42-х рокiв отримав травму правої нижньої кiнцiвки. Об’єктивно: права ступня висить на м’якотканинному лоскутi, продовжується кровотеча, пульс на ступнi не визначається. Якi заходи невiдкладної допомоги треба надати?

A.Зупинка кровотечi, введення знеболюючих, iммобiлiзацiя з негайним транспортуванням до спецiалiзованого вiддiлення, iнфузiйна терапiя

B.Зупинка кровотечi, введення знеболюючих, iммобiлiзацiя з негайним транспортуванням до спецiалiзованого вiддiлення

C.Введення знеболюючих, iммобiлiзацiя

D.Зупинка кровотечi, iммобiлiзацiя

E.Протишокова терапiя

100. Хворий 25-ти рокiв пiд час ДТП отримав пошкодження правої половини грудної клiтки. Об’єктивно: тахiпное (ЧДРдо 27/хв.), дихання поверхневе, обмеження дихальної екскурсiї грудної клiтки, акроцiаноз. Ps120/хв., АТ100/60 мм рт.ст. Дихання

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

13

справа не прослуховується. На рентгенограмi грудної клiтини переломи V-VII ребер з правого боку, колапс легенi, змiщення середостiння влiво. Яка перша допомога?

A.Пункцiя плевральної порожнини

B.Вагосимпатична блокада

C.Термiнова торакотомiя

D.Переведення хворого на ШВЛ

E.Введення антибiотикiв

101. Робiтники молочноконсервного комбiнату раптово почали скаржитись на подразнення очей, бронхоспазм, осиплiсть голосу. З’ясувалось, що трапилася аварiя холодильної установки з видiленням пари амонiаку. З чого необхiдно розпочати надання допомоги на догоспiтальному етапi?

A.Виведення постраждалих iз зони уражен-

ня

B.Введення антидотiв на мiсцi ураження

C.Введення антидотiв в умовах стацiонару

D.Проводити реанiмацiйнi заходи на мiсцi ураження

E.Провiтрити примiщення

102. У жiнки 30-ти рокiв народилася доношена дитина масою тiла 3100 г. Оцiнка за шкалою Апгар 5 балiв. Пiсля обсушування та вiдсмоктування слизу з ротової та носової порожнин самостiйне дихання вiдсутнє, серцева дiяльнiсть ритмiчна, ЧСС140/хв. Який адекватний метод тактильної стимуляцiї дихання слiд розпочати у дитини з асфiксiєю у родильнiй залi?

A.Поплескування або постукування по пiдошвах стоп

B.Поплескування по спинi

C.Стискання грудної клiтки

D.Приведення стегон до живота

E.Спрямування потоку кисню або повiтря на обличчя чи тiло

103. Хворий на 2-гу добу лiкування з приводу двобiчної пневмонiї, скаржиться на рiзку кволiсть, задишку, бiль у горлi. Об’є- ктивно: шкiра гiперемована, гаряча, волога, Рs132/хв., температура тiла 40, 6oC, ЧДР28/хв., АТ110/80 мм рт.ст. В крови: лейкоцитоз, ШЗЕ15 мм/год. Цукор кровi - 4,6 ммоль/л. Який патологiчний синдром розвинувся у хворого?

A.Гiпертермiчний

B.Гiпоглiкемiчний

C.Гiповолемiчний

D.Адiсонiчний криз

E.Гемолiтичний криз

104. Дитина 10-ти рокiв надiйшла до лiкарнi з багаторазовими проносами, блюванням, значною спрагою. Об’єктивно: гiподинамiя, холоднi кiнцiвки, мармуровiсть шкiри, еластичнiсть шкiри втрачена, тургор тканин значно знижений, очнi яблука м’якi. Випорожнення у виглядi "рисового вiдвару". Якi першочерговi заходи?

A.Внутрiшньовенна iнфузiйна терапiя

B.Пероральна регiдратацiя

C.Антибiотикотерапiя

D.Противiруснi лiки

E.Протипроноснi та антиблювотнi засоби

105. Хлопчик 6-ти рокiв госпiталiзований iз вiдкритим переломом правого стегна. Об’є- ктивно: свiдомiсть затьмарена, шкiра блiда, кiнцiвки на дотик холоднi, зiницi широкi, дихання поверхневе, ЧСС142/хв, ЧДР24/хв. Якi показники слiд визначити, щоб оцiнити ступiнь крововтрати?

A.Гематокрит, артерiальний тиск та центральний венозний тиск

B.Тромбоцити, тривалiсть кровотечi, артерiальний тиск

C.Коагулограма, частота серцевих скорочень, гематокрит

D.Тривалiсть кровотечi, центральний венозний тиск, гемоглобiн

E.Еритроцити, артерiальний тиск, тромбоцити

106. У дитини 8-ми мiсяцiв на 4-й день стацiонарного лiкування з приводу гострої кишкової iнфекцiї рiзко погiршився стан. Вiдмiчається виражена блiдiсть з лимонножовтим вiдтiнком шкiри, петехiальний висип, мелена, анурiя. У кровi анемiя, ретикулоцитоз, тромбоцитопенiя, лейкоцитоз. Про розвиток якого стану можна думати в даному випадку?

A.Гемолiтико-уремiчний синдром

B.Гiпопластична анемiя

C.Лейкоз

D.Гемолiтична анемiя

E.Гостра ниркова недостатнiсть

107. Новонароджена дитина в термiнi гестацiї 39 тижнiв з масою 3700 г, довжиною 55 см. Загальний стан при народженнi середньої важкостi. Оцiнка за шкалою Апгар на 1-й хвилинi - 4 бали. Важкiсть стану обумовлена гострою асфiксiєю. Пiсля проведення первинної реанiмацiйної допомоги у новонародженого з’явилося самостiйне дихання, ЧСС110/хв., спостерiгається акроцiаноз. Визначте наступний крок за алгоритмом реанiмацiї новонародженого:

A.Додаткова оксигенацiя вiльним потоком кисню

B.Дихання за допомогою маски

C.Iнтубацiя трахеї

D.Штучний масаж серця

E.Фармакологiчна корекцiя

108. Пацiєнтка 29-ти рокiв звернулася до лiкаря з приводу загострення хронiчного гепатиту. З епiданамнезу встановлено, що 4 тижнi тому була в контактi з хворим на гепатит А. Яке лабораторне дослiдження необхiдно призначити для пiдтвердження чи виключення гострого гепатиту А?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

14

A.Аналiз кровi на антитiла до HAV

B.Аналiз сечi на жовчнi пiгменти та уробiлiн

C.Аналiз калу на стеркобiлiн

D.Визначити рiвень загального бiлiрубiну та його фракцiй

E.Визначити рiвень активностi АлАТ

109. У породiллi 25-ти рокiв через 5 хвилин пiсля вiдходження плаценти з’явилися озноб, задишка, тахiкардiя, АТ80/40 мм рт.ст., температура 37, 8oC. Акроцiаноз, гiперемiя обличчя. Дихання поверхневе, в легенях прослуховуються вологi хрипи, тони серця приглушенi, тахiкардiя. Встановлено дiагноз: емболiя навколоплiдними водами. Якi реанiмацiйнi заходи необхiдно проводити в першу чергу?

A.Штучна вентиляцiя легень

B.Непрямий масаж серця

C.Пункцiя та катетеризацiя центральних та периферичних вен

D.Трахеостомiя

E.Анальгетики

110. У хворого 85-ти рокiв раптово з’явився бiль у груднiй клiтцi, короткочасна втрата свiдомостi. Об’єктивно: в легенях визначається коробковий перкуторний звук, в нижнiх вiддiлах з правого боку - притуплення. На обох ногах - варикозна хвороба вен нижнiх кiнцiвок. Праворуч в нижнiй третинi стегна i гомiлки нога припухла, визначається локальна гiперемiя. Рентгенографiчно: в нижнiй частинi правої легенi - затемнення. Яке ускладнення, найбiльш вiрогiдно, виникло у хворого?

A.Тромбоемболiя легеневої артерiї

B.Iнфаркт селезiнки

C.Iнфаркт мiокарда

D.Пневмоторакс

E.Легенева кровотеча

111. Пiд час операцiї на шлунку у пацiєнта з IХС на операцiйному столi наступила зупинка серцевої дiяльностi. Хворому проводилась апаратна штучна вентиляцiя легень через ендотрахеальну трубку, черездiафрагмальний масаж серця, неодноразове введення адреналiну, електрична дефiбриляцiя. Протягом 45 хвилин зiницi хворого були максимально розширенi, не реагували на свiтло, серцева дiяльнiсть не вiдновлювалась. Яка подальша тактика ведення хворого?

A.Припинити реанiмацiйнi заходи

B.Продовжити реанiмацiйнi заходи в умовах реанiмацiйного вiддiлення

C.Провести хiмiчну дефiбриляцiю серця

D.Продовжити реанiмацiйнi заходи до 55 хвилин

E.Продовжити реанiмацiйнi заходи до 2 годин

iнфузiйної терапiї на даному етапi надання невiдкладної медичної допомоги?

A.Збiльшення об’єму циркулюючої кровi

B.Вiдновлення якiсного складу циркулюючої кровi

C.Вiдновлення мiнерального та електролiтного балансу

D.Пiдвищення функцiї згортання кровi

E.Зниження функцiї згортання кровi

113. У породiллi 39-ти рокiв на 5-ту добу пiсля кесарського розтину раптово розвинулась гостра дихальна недостатнiсть: шкiра цiанотично-сiра, тахiпное, кашель з кров’я- нистим харкотинням, загрудинний бiль. АТ100/70 мм рт.ст., ЧСС120/хв., ЦВТ240 мм вод.ст., помiрнi кров’янистi видiлення iз матки. ЕКГ: перевантаження правого шлуночка серця. Яка iмовiрна причина погiршання стану хворої?

A.Тромбоемболiя легеневої артерiї

B.Застiйна пневмонiя

C.Набряк легенi

D.Iнфаркт мiокарда

E.Внутрiшня кровотеча

114. Пiд час надання допомоги хворому 54-х рокiв з гострим болем в дiлянцi серця лiкарем швидкої допомоги дiагностований гострий iнфаркт мiокарда, який ускладнився фiбриляцiєю шлуночкiв. Проведена дефiбриляцiя розрядом в 200 Дж виявилася неефективною. Якi подальшi дiї?

A.Дефiбриляцiя розрядом 300 Дж

B.Масаж серця

C.Дефiбриляцiя розрядом 360 Дж

D.Адреналiн внутрiшньосерцево

E.Лiдокаїн внутрiшньовенно

115. У хлопчика 11-ти рокiв гостро з’явилися головний бiль, втрата свiдомостi. Об’є- ктивно: свiдомiсть сплутана, АТ130/85 мм рт.ст., ригiднiсть м’язiв потилицi, температура 38, 2oC. Яке дiагностичне дослiдження необхiдно провести дитинi першочергово?

A.Люмбальна пункцiя

B.Електроенцефалографiя

C.Комп’ютерна томографiя головного мозку

D.Рентгенографiя черепа

E.Визначення лейкоцитiв та ШОЕ у кровi

116. Дитина знаходиться у мiсцi можливого викиду радiоактивного пилу пiсля аварiї на атомнiй станцiї. У який термiн повиннi застосуватися засоби захисту респiраторної системи (респiратори, захиснi маски, протигази)?

112. До ургентної лiкарнi доставлено травмованого на залiзницi. Потерпiлий знаходиться в станi травматичного шоку III ст. Зовнiшню кровотечу призупинено, налагоджено iнфузiйну терапiю. Якою є мета

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

15

A.У першi три доби

B.З третьої по сьому добу

C.З сьомої доби

D.Пiсля виникнення симптомiв ураження органiв дихання

E.Застосування засобiв захисту респiраторної системи не потрiбно

117. Хворий 50-ти рокiв скаржиться на бiль у лiвому плечi, що триває вже 15 хвилин. У присутностi медичних працiвникiв раптово знепритомнiв. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi. Короткочаснi судоми м’язiв обличчя з наступною їх атонiєю. Дихання нерегулярне, поверхневе. Пульс на сонних артерiях вiдсутнiй. Що зумовило таку картину?

A.Раптова коронарна смерть

B.Кома

C.Колапс

D.Гостра дихальна недостатнiсть

E.Шок

118. Чоловiк 70-ти рокiв пiд час прогулянки раптово знепритомнiв. Об’єктивно: непритомний, на больовi подразники не реагує, шкiра та видимi слизовi оболонки блiдi, дихання вiдсутнє, пульс на магiстральних судинах вiдсутнiй, зiницi розширенi, на свiтло не реагують. Який з етапiв надання невiдкладної допомоги є першочерговим?

A.Звiльнити дихальнi шляхи та тримати їх вiльними

B.Непрямий масаж серця

C.Вентиляцiя легень

D.ЕКГ-дiагностика

E.Застосування лiкiв

119. У хворої 33-х рокiв скарги на бiль у низу живота, бiльше справа, з iррадiацiєю у пряму кишку, запаморочення, якi з’явилися раптово вночi. Остання менструацiя 2 тижнi тому. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, Ps92/хв., to- 36, 6oC, АТ100/60 мм рт.ст. Живiт дещо напружений, незначно болiсний у нижнiх вiддiлах, симптоми подразнення очеревини слабкопозитивнi. У кровi: Hb98 г/л. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Апоплексiя яєчника

B.Гострий апендицит

C.Ниркова колька

D.Кишкова непрохiднiсть

E.Позаматкова вагiтнiсть

120. Хворий, госпiталiзований до терапевтичного вiддiлення з приводу хронiчної iшемiчної хвороби серця, раптово знепритомнiв. Пульс на магiстральних артерiях не визначається, дихання вiдсутнє, зiницi вузькi. У данiй ситуацiї необхiдно:

A.Починати реанiмацiйнi заходи

B.Проводити дефiбриляцiю

C.Викликати реанiматолога

D.Термiново зняти електрокардiограму

E.Провести аускультацiю тонiв серця

121. Хворий 72-х рокiв знаходиться на ста-

цiонарному лiкуваннi зi скаргами на iнтенсивний бiль голови, пiдвищення температури тiла до 38, 5oC. Об’єктивно: на шкiрi тулуба й кiнцiвок розеольозно-петехiальна висипка. Встановлено, що в дитинствi пацiєнт перебував у вогнищi висипного тифу. Для пiдтвердження дiагнозу необхiдно провести:

A.Серологiчнi дослiдження

B.Мiкроскопiчне дослiдження зiскобу розе-

ол

C.Мiкроскопiчне дослiдження кровi

D.Бактерiологiчне дослiдження зiскобу розеол

E.Бактерiологiчне дослiдження кровi

122. У хлопчика 8-ми рокiв головний бiль у дiлянцi потилицi, ранкове блювання без нудоти. Вiдмiчалася втрата свiдомостi з розгинальною ригiднiстю шиї, розширенням зiниць, порушенням дихання. АТ130/75 мм рт.ст., ригiднiсть м’язiв шиї, атактична хода, тремор правої руки. Очне дно: застiйнi пипки зорових нервiв. Яке обстеження слiд провести в наступну чергу?

A.Комп’ютерна томографiя черепа

B.Динамiчний контроль артерiального тиску

C.Рентген-дослiдження шийного вiддiлу хребта

D.Електроенцефалографiя

E.Мiографiя

123. Хворий останнiй рiк працював на фермi у Грецiї. Звернувся до лiкаря з приводу ознобу, пiтливостi, пiдвищеної температури до 38oC, вираженого нездужання, болю в суглобах, м’язах. Хворiє 2 тижнi. Об’єктивно: to- 38, 2oC. Шкiра блiда, волога. Суглоби не змiненi. Мiкрополiлiмфаденопатiя. Пальпується печiнка. Яка тактика лiкаря загальної практики?

A.Направити до iнфекцiйного стацiонару

B.Призначити амбулаторне лiкування

C.Направити хворого до гематологiчного вiддiлення

D.Направити хворого до фтизiатричного вiддiлення

E.Госпiталiзувати до онкологiчного стацiонару

124. Хворий 68-ми рокiв з гострим порушенням мозкового кровообiгу, кома II ст., потребує в ШВЛ апаратним методом. У хворого наявний анкiлоз скронево-щелепного суглоба. ШВЛ в даному випадку треба проводити за допомогою:

A.Накладання трахеостоми

B.Фiброоптичної назотрахеальної iнтубацiї

C.Лицевої маcки

D.Ретроградної iнтубацiї трахеї

E.Назофарингеального повiтроводу

125. Пiд час аварiї на енергоблоцi атомної електростанцiї 12 спiвробiтникiв одноразово отримали дозу зовнiшнього радiацiй-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

16

ного опромiнення 0,5 Гр. Рiвень лейкоцитiв кровi - 4, 0 4, 3 · 109/л, тромбоцитiв -

180 190 · 109/л. Яка форма променевого ураження має мiсце у даному випадку?

A.Гостра променева реакцiя

B.Кiстковомозкова

C.Кишкова

D.Токсемiчна

E.Церебральна

126. Юнак 17-ти рокiв пiд час бiйки одержав сильний удар у живiт, через 20 хвилин був привезений до лiкарнi. Об’єктивно: стан тяжкий, запаморочення. Шкiрнi покриви блiдi, цiаноз губ, акроцiаноз. Запаху алкоголю не вiдчувається. Живiт напружений. АТ60/40 мм рт.ст., Ps120/хв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Внутрiшньочеревна кровотеча

B.Розрив дiафрагми

C.Мезентерiотромбоз

D.Розрив кишечнику

E.Розрив сечового мiхура

127. Чоловiк 26-ти рокiв звернувся до дiльничого лiкаря зi скаргами на частi, рiдкi випорожнення, багаторазове блювання, рiзку слабкiсть. Напередоднi прибув з Бомбея, де знаходився у вiдрядженнi. Яка тактика лiкаря?

A.Термiнова госпiталiзацiя до iнфекцiйного вiддiлення, примусове бактерiологiчне обстеження членiв родини

B.Бактерiологiчне обстеження амбулатор-

но

C.Госпiталiзацiя до терапевтичного вiддiлення

D.Госпiталiзацiя до реанiмацiйного вiддiлен-

ня

E.Лiкування в денному стацiонарi

128. Дiвчинка 10-ти рокiв, в результатi необережного поводження з вогнем, отримала опiки. Опiкова поверхня склала бiльше 55%. Який комплекс лiкувальних заходiв необхiдно проводити у першу чергу?

A.Виведення з шоку

B.Розтин мiхурiв

C.Введення антибiотикiв i преднiзолону

D.Симптоматична терапiя

E.Щоденнi зволожуючi пов’язки уражених дiлянок

129. Постраждалий оглянутий на мiсцi ДТП. Свiдомiсть вiдсутня, зiницi рiвнi, фотореакцiя жива. Має мiсце нецiлеспрямована захисна реакцiя на бiль. Дихання самостiйне, ЧДР- 16-18/хв., ознак дихальної недостатностi немає. АТ130/80 мм рт.ст., Ps92/хв., задовiльних пальпаторних властивостей. На правому передплiччi рвана рана, ознаки артерiальної кровотечi, що триває. Яка тактика iнтенсивної терапiї на догоспiтальному етапi?

A.Тимчасова зупинка зовнiшньої кровотечi

B.Допомiжна вентиляцiя мiхом Ambu, подача кисню

C.Транспортування до спецiалiзованого стацiонару без проведення iнтенсивної терапiї

D.Застосування гiпотензивних засобiв

E.Введення аналептикiв

130. Робiтник АЕС знаходиться 13 днiв у вiддiленнi професiйних захворювань пiсля опромiнення у дозi 7 Гр. У клiнiцi - ознаки загальної iнтоксикацiї, гарячка, кишковий

синдром, гiпотонiя. У кровi: лейк.- 0, 5·109/л,

тромб.- 15 · 109/л, ШОЕ35 мм/год. Агранулоцитоз з’явився на 6-й день пiсля опромiнення. Який перiод захворювання у хворого?

A.Розпалу

B.Латентний

C.Первинної реакцiї

D.Вiдновлення

E.Термiнальний

131. З мiсця зруйнування будинку внаслiдок вибуху природного газу до стацiонару доставлено постраждалого з легкою механiчною травмою. Газообмiн та гемодинамiка не страждають. Постраждалий напружений, тривожний, на запитання вiдповiдає односкладно, до медичного персоналу налаштований агресивно. При спробi надати першу медичну допомогу завдав фiзичної шкоди медичнiй сестрi. Який об’єм медичної допомоги треба надати потерпiлому?

A.Медикаментозна седацiя та фiксацiя до медичних нош

B.Фiзичнi методи утримання та заспокоєння

C.Зiгрiвання, гарячi напої зi слабким алкоголем

D.Збуджуюча терапiя

E.Ненадання нiякої допомоги

132. У робiтника, який довгий термiн працює з етилованим бензином, вiдмiчаються зниження пам’ятi, брадикардiя, вiдчуття волосу в ротi, шкiрнi парестезiї. Про iнтоксикацiю яким чинником треба думати у першу чергу?

A.Тетраетилсвинець

B.Бензол

C.Нiтробензол

D.Хлорид свинцю

E.Фосфорорганiчнi сполуки

133. Хлопчика 13-ти рокiв щойно витягли з-пiд зруйнованої будiвлi. Вiдомо, що аварiя вiдбулася бiльше 36 годин тому. Дитина загальмована, зiницi розширенi, слабко реагують на свiтло, шкiра блiда, кiнцiвки холоднi, тахiкардiя, АТ60/40 мм рт.ст. Права рука синюшного кольору, пульс на променевiй та плечовiй артерiях не пальпується. Рухи вiдсутнi. Конгруентнiсть суглобiв збережена. Який найбiльш iмовiрний прогноз щодо життєздатностi кiнцiвки?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

17

A.Нежиттєздатна

B.Обмежена життєздатнiсть

C.Життєздатна

D.Життєздатнiсть залежить вiд оперативного втручання

E.Життєздатнiсть залежить вiд терапевтичної тактики

134. Хлопчика 10-ти рокiв щойно витягли з-пiд зруйнованої будiвлi. Аварiя вiдбулася приблизно 4 години тому. Об’єктивно: загальний стан страждає помiрно. Права рука синюшного кольору, вiдмiчається припухлiсть. Кiнцiвка нерухома, рухи в пальцях обмеженi, болiснiсть пiд час пальпацiї. Цiльнiсть шкiри та конгруентнiсть суглобiв збережена. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Синдром тривалого стиснення

B.Правобiчний парапарез плечового сугло-

ба

C.Вивих правого плечового суглоба

D.Забiй правої руки

E.Перелом правого плеча

135. Який з перерахованих симптомiв свiдчить про неефективнiсть масажу серця?

A.Вiдсутнiсть пульсу на сонних артерiях

B.Розширенi зiницi

C.Цiанотичнi шкiрнi покрови

D.Звуженi зiницi

E.Вiдсутнiсть пульсу на периферичних артерiях

136. Юнак 16-ти рокiв надiйшов до лiкарнi у комi. Зiницi рiзко звуженi, цiаноз шкiри, у лiктьовому згинi свiжий слiд вiд iн’єкцiї. Ps60/мин., АТ80/60 мм рт.ст. Яка найбiльш iмовiрна причина такого стану?

A.Отруєння опiатами

B.Отруєння атропiном

C.Отруєння барбiтуратами

D.Пухлина мозку

E.Отруєння ФОС

137. Хвора 24-х рокiв захворiла гостро: температура тiла 39, 5oC, виражений неспокiй, iнтоксикацiя. Об’єктивно: на шкiрi сiдниць i стегон рясний полiморфний геморагiчний висип. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Менiнгококова iнфекцiя

B.Краснуха

C.Скарлатина

D.Черевний тиф

E.Кiр

138. В селищi зареєстровано випадок сибiрки у мiсцевого жителя, який заразився пiд час вибiлювання тушi хворої на сибiрку корови. М’ясо тварини було розподiлено мiж сiм’ями родичiв хворого для власного споживання. Оцiнiть санiтарно-епiдемiчний стан селища:

A.Неблагополучний

B.Надзвичайний

C.Незадовiльний

D.Нестiйкий

E.Благополучний

139. У пацiєнтiв з важкою емфiземою легень трахеостомiя дозволить в першу чергу:

A.Зменшити мертвий простiр

B.Зволожити повiтря

C.Видалити секрет

D.Викликати задишку

E.Попередити набряк легень

140. При променевому ураженнi шкiри у хворого спостерiгається вологий дерматит, пухирi малi, ненапруженi, займають менш нiж 50% поля. Така клiнiчна картина виникає при дозi опромiнення:

A.15-20 Гр.

B.5-8 Гр.

C.7-13 Гр.

D.10-15 Гр.

E.20-30 Гр.

141. У новонародженого хлопчика, який перенiс асфiксiю в пологах на 4-ту добу з’явилась кровотеча з пупкової ранки. У кровi:

тромбоцити 80 · 109/л, протромбiновий час

-20 с., тромбiновий час - 22 с., парцiальний тромбопластиновий час - 80 с., фiбриноген

-1 г/л, ПДФ - 13 мг/мл. Чим обумовленi зазначенi клiнiко-лабораторнi змiни?

A.ДВЗ-синдром

B.Геморагiчна хвороба новонароджених

C.Омфалiт

D.Тромбоцитопенiчна пурпура

E.Геморагiчний васкулiт

142. Чоловiк 78-ми рокiв пiд час пiдйому по сходах раптово зблiд, схопився за дiлянку серця, впав. При оглядi пульс i тиск не визначаються. Проведенi реанiмацiйнi заходи - без ефекту. Вiдомо, що протягом 12-ти рокiв лiкувався з приводу стенокардiї. Яка найбiльш iмовiрна причина раптової коронарної смертi у даному випадку?

A.Коронарний атеросклероз

B.Емболiя коронарних артерiй

C.Поперечна блокада серця

D.Вада серця

E.Мiокардит

143. У хворого в останнi 2 тижнi з’явилася бiль у серцi та в поперековiй дiлянцi, задишка, серцебиття, жовтяниця. Об’єктивно: гепатомегалiя, спленомегалiя. У кровi: Нb54 г/л, КП- 0,8, ретикулоцити - 14%, ШОЕ28 мм/г, загальний бiлiрубiн - 78 ммоль/л, некон’югований - 3,4 ммоль/л, залiзо сироватки - 31,5 ммоль/л. Встановлена гемолiтична анемiя. Яке передтрансфузiйне тестування необхiдно провести, окрiм визначення групи кровi за системами АВ0 та Rh, проб на iндивiдуальну та бiохiмiчну сумiснiсть?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

18

A. Непряма проба Кумбса

A. Трисiль

B. Проба Хема

B. Регiдрон

C. Пряма проба Кумбса

C. Фiзрозчин

D. Виявлення холодових гемолiзинiв

D. Розчин глюкози

E. Сахарозна проба

E. Адреналiн

144. У зонi вiдповiдальностi багатопрофiльного медичного закладу вiдбувся випадок масового отруєння бойовими хiмiчними речовинами. У найближчий час очiкується прибуття великої кiлькостi постраждалих, а також звернення осiб, що пiдозрюють наявнiсть симптомiв отруєння, внаслiдок швидкого поширення iнформацiї про терористичний акт у ЗМI. Тип патогенного чинника ще невiдомий. Де головний лiкар буде органiзовувати знезараження пацiєнтiв?

A.На окремо вiдведенiй територiї бiля лiкарнi

B.Знезараження необхiдно проводити безпосередньо у вогнищi ураження

C.У вiддiлi iнтенсивного лiкування

D.Не проводиться в зв’язку з великою кiлькiстю постраждалих

E.У всiх вiддiленнях лiкарнi

145. Чоловiк захворiв гостро з пiдвищення температури до 40oC, головного болю у лобно-скроневих дiлянках, ломоти у всьому тiлi. Непокоїв сухий кашель i бiль за грудниною. Пiд час огляду дiльничим лiкарем виявленi склерит, гiперемiя, цiаноз i зернистiсть слизової ротоглотки. Яке захворювання з числа ГРВI у хворого?

A.Грип

B.РС-iнфекцiя

C.Аденовiрусна iнфекцiя

D.Парагрип

E.Риновiрусна iнфекцiя

146. У вагiтної жiнки 25-ти рокiв, хворої на жовтяничну форму вiрусного гепатиту В з тяжким перебiгом, з’явилися млявiсть, блювання, посилилася жовтяниця. Об’єктивно: свiдомiсть сплутана, виражена жовтяниця, з рота неприємний запах. Тони серця глухi, тахiкардiя, тахiпное. Печiнка +1 см, зменшилась на 2 см у порiвняннi з показником у минулу добу. Яке ускладнення найбiльш iмовiрно виникло у хворої?

A.Гостра печiнкова недостатнiсть

B.Гiперглiкемiчна кома

C.Тромбофлебiт печiнкових вен

D.Гострий холецистит

E.Еклампсiя

147. Хворий 43-х рокiв, захворiв гостро - загальна слабкiсть, частi водянистi випорожнення, що мають вигляд "рисового вiдвару", багаторазове блювання, сухiсть у ротi. Об’єктивно: стан важкий, температура тiла 36, 1oC, ЧСС128/хв., АТ60/10 мм рт.ст., риси обличчя загостренi, шкiра блiда з цiанотичним вiдтiнком, темнi кола пiд очима. Який препарат слiд використати для невiдкладної терапiї?

148. До амбулаторiї доставлена дiвчина 18ти рокiв через декiлька годин пiсля нападу бджiл. Скарги на набряк шиї у дiлянцi укусiв, появу висипки на шкiрi, що свербить. Об’єктивно: у дiлянцi лiвого передплiччя набряк i гiперемiя, на рештi дiлянок шкiри яскравий рожевий висип, мiсцями зливний до 5-6 см у дiаметрi, слiди розчухувань. З боку внутрiшнiх органiв - без особливостей, ЧСС104/хв., АТ140/90 мм рт.ст. Яка загальна реакцiя розвинулася?

A.Загальний стан за типом кропив’янки

B.Алергiчний дерматит

C.Гiперсенситивний васкулiт

D.Початок розвитку анафiлактичного шоку

E.Набряк Квiнке

149. Хворий 3 доби тому вилучений з-пiд завалу вугiльної шахти. Знаходився у вимушеному положеннi зi стисненням правої кiнцiвки бiльше 10-ти годин. У теперiшнiй час на ЕКГ реєструються високi "готичнi"Т, подовження iнтервалу PQ, вкорочення iнтервалу QT. Яке електролiтне порушення розвинулося у хворого?

A.Гiперкалiємiя

B.Гiперкальцiємiя

C.Гiпокальцiємiя

D.Гiпокалiємiя

E.Гiпермагнiємiя

150. Пацiєнт 32-х рокiв працює на пiдприємствi по виготовленню акумуляторiв. Пiд час медичного огляду скарг не висловлює. З боку внутрiшнiх органiв патологiї не виявлено. У сечi виявлено 0,08 мг/л свинцю. Проведiть експертизу працездатностi:

A.Переведення на iншу роботу поза контактом зi свинцем

B.Продовжити роботу на попередньому мiсцi

C.Визнати тимчасово непрацездатним

D.Втрата працездатностi на 56 днiв

E.Втрата працездатностi на 28 днiв

151. Робiтник виробництва по переробцi пластмас знайдений непритомним на робочому мiсцi. Пiд час бiохiмiчного дослiдження кровi: глюкоза - 5,4 г/л, загальний бiлiрубiн - 127 мкмоль/л, протромбiновий iндекс

-34%, загальний бiлок - 38 г/л, альбумiн

-29%. Отруєння якою отрутою найбiльш iмовiрно має мiсце у хворого?

A.Дiхлоретан

B.Препарати наперстянки

C.Фосфорорганiчнi сполуки

D.Анiлiновi барвники

E.Атропiноподiбнi речовини

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

19

152. У хворого, що знаходиться у кардiологiчному вiддiленнi з приводу iнфаркту мiокарда, у першу добу виникло ускладнення у виглядi фiбриляцiї шлуночкiв. Яка потужнiсть електричного розряду потрiбна для проведення дефiбриляцiї?

A.200-300 кДж

B.50-100 кДж

C.100-150 кДж

D.150-200 кДж

E.25-50 кДж

153. Найбiльш iмовiрне ускладнення непрямого масажу серця у людей похилого вiку:

A.Перелом ребер

B.Ушкодження печiнки

C.Пневмоторакс

D.Гемоторакс

E.Розрив легенiв

154. Дитина 11-ти рокiв з захворювання серця в анамнезi знепритомнiла. Який з методiв iнструментального обстеження найбiльш iнформативний для уточнення генезу синкопiв?

A.Холтерiвське монiторування ЕКГ

B.ЕКГ

C.ЕКГ з фiзичним навантаженням

D.Доплер-Ехо-КС

E.УЗД перикарду

155. Хворий 72-х рокiв знаходиться у загальнотерапевтичному вiддiленнi з клiнiчними проявами гiповолемiчного шоку на тлi загострення гiперферментативного панкреатиту. Проводиться iнтенсивна iнфузiйна терапiя. Для уникнення ускладнень iнфузiйної терапiї, враховуючи вiк хворого, насамперед виникає необхiднiсть у:

A.Проведеннi аускультацiї легень

B.Проведеннi аускультацiї серця

C.Контролюваннi температури тiла

D.Контролюваннi рiвня лiпази/амiлази сироватки кровi

E.Контролюваннi рiвнiв гематокриту та рН кровi

156. До заводської лiкарнi звернулися 5 працiвникiв хiмiчного складу, якi працювали у закритому примiщеннi, зi скаргами на озноб, загальну слабкiсть, головний бiль. Вiдмiчено жовтушнiсть шкiри. З’ясувалося, що деякий час у повiтрi на мiсцi роботи вони вiдчували присмак часнику. Першочергово необхiдно:

A.Ввести довенно 5,0 мл 5% розчину унiтiо-

лу

B.Ввести довенно 5,0 мл 10% розчину хлористого кальцiю

C.Ввести довенно хромосмон iз розрахунку 1 мл/кг маси тiла потерпiлого

D.Ввести довенно 30 мг преднiзолону

E.Ввести довенно 20,0 мл 5% розчину глюкози з 2,0 мл аскорбiнової кислоти

157. У хворого 65-ти рокiв з дихальною недостатнiстю дiагностований декомпенсований респiраторний ацидоз. Який метод може бути застосований для його лiкування?

A.Штучна вентиляцiя легень

B.Оксигенотерапiя

C.Дихальнi аналептики

D.Iнфузiя розчину натрiю гiдрокарбонату

E.Седативнi препарати

158. В розташуваннi стрiлецького полку вибухнув ядерний боєприпас. Показники фiзичної дозиметрiї в уражених становили вiд 2 до 3 Гр. Визначити обсяг першої медичної допомоги при виходi з зони радiоактивного забруднення:

A.Часткова санiтарна обробка, прийом цистамiну гiдрохлориду 200 мг - 6 таблеток за раз та етаперазину 6 мг - 1 таблетка всередину

B.Часткова санiтарна обробка, прийом цистамiну гiдрохлориду 200 мг - 1 таблетку та етаперазину 6 мг - 1 таблетка всередину

C.Протишоковi заходи

D.Знеболювання

E.Дезiнтоксикацiйна терапiя

159. До приймального вiддiлення лiкарнi надiйшов хлопчик 15-ти рокiв у коматозному станi. Вiдчутний запах алкоголю у повiтрi, що видихається, мимовiльне сечовидiлення, блювання. За яких умов є припустимим промивання шлунка цiй дитинi?

A.Пiсля iнтубацiї трахеї

B.В положеннi на боцi з пiднятим головним кiнцем

C.В положеннi на спинi

D.Пiсля iдентифiкацiї отрути

E.Пiсля вiдновлення свiдомостi

160. Похилий чоловiк раптово знепритомнiв. Об’єктивно: дихання самостiйне, вiльне, пульс на променевiй артерiї збережений, хворий контакту недоступний, ознак цiанозу немає. У данiй ситуацiї необхiдно:

A.Викликати невiдкладну допомогу

B.Провести непрямий масаж серця

C.Провести штучну вентиляцiю легень

D.Нанести прекардiальний удар

E.Перевiрити прохiднiсть дихальних шляхiв

161. Хворий 53-х рокiв доставлений до приймального вiддiлення машиною швидкої допомоги пiсля ДТП. Об’єктивно: загальний стан важкий, хворий непритомний. АТ80/40 мм рт.ст., Ps110/хв. Встановлено катетер в черевну порожнину - видiляється кров. Яка подальша тактика лiкаря?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

20

A.Екстрена лапаротомiя, iнтраоперацiйне введення кровозамiнникiв

B.Нагляд за хворим в умовах хiрургiчного вiддiлення

C.Введення хворому кровозамiнникiв для вiдновлення ОЦК

D.Рентгенологiчне обстеження органiв черевної порожнини

E.Консервативна терапiя для зупинення кровотечi

162. Дiвчинка народилася з оцiнкою за шкалою Апгар 1/1 бал. Реанiмацiйнi заходи впродовж 10-ти хвилин. Пiсля проведення реанiмацiї стан дитини вкрай важкий. Кома III-IV. При постiйному ЕЕГ-монiторингу - iзолiнiя. Проводиться ШВЛ. Яка подальша тактика ведення даної дитини?

A.Забезпечити дiяльнiсть життєво важливих органiв

B.За вимогою батькiв припинити лiкування

C.Продовжити лiкування в повному обсязi з застосуванням ноотропiв

D.Антибактерiальна терапiя

E.Припинити лiкування пiсля висновку консилiуму

163. В чому полягає об’єм медичної допомоги на першому етапi на мiсцi пригоди при масових аварiях i катастрофах?

A.Вiдновлення дихання i кровообiгу, гемостаз, знеболювання, накладення пов’язок, джгутiв, iммобiлiзацiя

B.Здiйснення iнтубацiї трахеї, ШВЛ, внутрiшньовенна iнфузiя

C.Проведення протишокових заходiв, гемотрансфузiя при крововтратi

D.Медикаментозна корекцiя гемодинамiчних порушень

E.Пiдготовка до наркозу та оперативного лiкування

164. Дитина 5-ти рокiв скаржиться на лихоманку, пронос, блювання та запаморочення.

У кровi: Нt- 0,55, Na+- 118 ммоль/л, К+- 5,9 ммоль/л. Якi розлади водно-електролiтного балансу спостерiгаються?

A.Гiпотонiчна дегiдратацiя, гiперкалiємiя

B.Гiпотонiчна дегiдратацiя, гiпокалiємiя

C.Iзотонiчна дегiдратацiя, гiперкалiємiя

D.Гiперкалiємiя

E.Розладiв водно-електролiтного балансу немає

165. У хворого 78-ми рокiв раптово в палатi рiзко погiршився стан: непритомний, дихання не спостерiгається, на соннiй артерiї пульс не визначається. Розпочата серцеволегенева реанiмацiя. В результатi дихання "рот до рота"екскурсiй грудної клiтини немає, об’єм живота збiльшується з кожним вдихом. Що необхiдно зробити для правильного проведення серцево-легеневої реанiмацiї?

A.Полiпшити розгинання голови, висунути наперед нижню щелепу i продовжити ШВЛ

B.Видалити газ iз шлунка натискуванням на епiгастрiй

C.Продовжити реанiмацiю нiчого не змiнюючи

D.Одночасно продовжити ШВЛ i натискувати на епiгастрiй

E.Форсувати проведення ШВЛ

166. У дiвчини 18-ти рокiв на п’яту добу пiсля штучного аборту рiзко пiдвищилася температура тiла до 39oC, виникли серцебиття, озноб, бiль у животi та поперековiй дiлянцi, блювання, дiарея. Об’єктивно: АТ60/40 мм рт.ст., Рs130/хв., на шкiрi еритематозний висип, дiурез - 20 мл/год. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Септичний шок

B.Геморагiчний шок

C.Анафiлактичний шок

D.Метроендометрит

E.Тромбофлебiт глибоких вен

167. Хворий 29-ти рокiв скаржиться на головний бiль та пульсуючий бiль у верхньозовнiшньому кутi правого ока. При оглядi: гострота зору обох очей = 0,5, з корекцiєю сфера -1,5 дптр = 1,0; права очна щiлина S-подiбної форми, звужена, виражена гiперемiя, набряк та локальна болючiсть у дiлянцi верхньої повiки, рухи очного яблука обмеженi при поглядi назовнi, регiональнi лiмфатичнi вузли помiрно збiльшенi. Температура тiла - 37, 7oC. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Дакрiоаденiт

B.Флегмона орбiти

C.Флегмона верхньої повiки

D.Флегмона слiзного мiшка

E.Гострий мейбомiїт верхньої повiки

168. Чоловiк 59-ти рокiв, хворий на пневмонiю, у палатi раптово знепритомнiв, пiсля чого виникло одночасне тонiчне скорочення скелетних м’язiв. Об’єктивно через 1 хвилину: зiницi широкi, дихання вiдсутнє, пульс на a.carotis не визначається. Якi подальшi невiдкладнi дiї?

A.Закинути голову, вивести щелепу вперед, зробити 1-2 вдихи

B.Вiдразу розпочати непрямий масаж серця

C.Здiйснити прекардiальний удар

D.Внутрiшньосерцево ввести адреналiн

E.Провести iнтубацiю дихальних шляхiв

169. У вагiтної з пiзнiм гестозом на тлi АТ180/110 мм рт.ст. виникли скарги на сильний головний бiль, мерехтiння "мушок"перед очима. Потiм потемнiло в очах, розвинувся напад судом. Якi першочерговi дiї?