Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Весна 2011

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
173.8 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

21

A.Забезпечення прохiдностi дихальних шляхiв

B.Госпiталiзацiя вагiтної до вiддiлення РIТ

C.ШВЛ

D.Непрямий масаж серця

E.Прямий масаж серця

170. Пiсля вiйськової операцiї з використанням супротивником хiмiчної зброї на ПМП надiйшли 11 постраждалих зi скаргами на гiркоту в ротi, запаморочення, головний бiль, ядуху, серцебиття. Об’єктивно: шкiра та слизовi оболонки iнтенсивно-рожевого кольору. У бiльшостi уражених психомоторне збудження, судоми, втрата свiдомостi. Який антидот треба термiново використати?

A.Амiлнiтрит

B.Тарен

C.Атропiн

D.Будаксим

E.Афiн

171. На АЕС сталася радiацiйна аварiя з короткочасним рiвномiрним гаммаопромiнюванням. Постраждала невелика кiлькiсть працiвникiв. Долiкарська та перша лiкарська допомога надана персоналом МСЧ радiацiйно небезпечного об’є- кта. У потерпiлих визначена доза загального одноразового зовнiшнього рiвномiрного опромiнення вiд 0,25 Гр (25 рад) до 0,5 Гр (50 рад). В який спосiб необхiдно проводити медичне обстеження i медичне спостереження?

A.В амбулаторно-полiклiнiчних умовах

B.В умовах терапевтичного стацiонару

C.В умовах спецiалiзованого стацiонару

D.В умовах кризового центру

E.В умовах лiкарнi швидкої допомоги

172. Хлопчиковi 7-ми рокiв, оперованому з приводу вродженої вади серця - дефекту мiжшлуночкової перегородки, iз замiсною метою в пiсляоперацiйному перiодi переливалася еритроцитарна маса. При проведеннi гемотрансфузiї хворий поскаржився на слабкiсть, запаморочення, сильний бiль за грудниною. Об’єктивно: температура тiла - 39oC, ЧСС125/хв., АТ80/40 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

A.Гемотрансфузiйний шок

B.Анафiлактичний шок

C.Гiпертермiчний синдром

D.Гостра серцева недостатнiсть

E.Гостра судинна недостатнiсть

173. У хворого 35-ти рокiв, на фонi фiзичного напруження i АТ180/100 мм рт.ст., виникли iнтенсивний головний бiль, вiдчуття дуже сильного "удару"в голову, нудота, блювання, свiтлобоязнь, приєдналися порушення свiдомостi - сопор. Через 4 години пiсля початку захворювання розвинувся менiнгеальний синдром. При дослiдженнi церебро-спинальної рiдини визначається

геморагiчний лiкворний синдром. Який попереднiй дiагноз?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Паренхiматозний крововилив

C.Шлуночковий крововилив

D.Гостра гiпертонiчна енцефалопатiя

E.Мiгренозний статус

174. У хворого 67-ми рокiв, який страждає на iшемiчну хворобу серця, сталася зупинка кровообiгу. Розпочато непрямий масаж серця та ШВЛ через маску. Внутрiшньовенне введення адреналiну виявилося неможливим. Який шлях введення адреналiну можна застосувати?

A.Ендотрахеальний

B.Внутрiшньом’язовий

C.Пiдшкiрний

D.Внутрiшньокiстковий

E.Per rectum

175. Хворий отримав травму внаслiдок ДТП. Скарги на бiль у дiлянцi тазу, порушення функцiї нижнiх кiнцiвок. Об’єктивно: асиметрiя тазу, в дiлянцi лобка справа набряк. Вкорочення правої ноги до 3 см, симптом прилиплої п’яти. Яка потрiбна транспортна iммобiлiзацiя?

A.Положення на дерев’яному щитi за Волковичем

B.Фiксацiя в гамаку

C.Шина Бєлера

D.Сидячi

E.В положеннi на животi

176. На санпропускник санiтарним транспортом доставлена група постраждалих з мiсця промислової аварiї. З 7 постраждалих один непритомний, шкiра блiда, дихання вiдсутнє, артерiальний тиск не визначається. На ЕКГ - ознаки електромеханiчної дисоцiацiї. Розпочато реанiмацiйнi заходи. Який фактор є найбiльш важливим для прогнозу вiдновлення здоров’я?

A.Тривалiсть стану клiнiчної смертi

B.Концентрацiя алкоголю кровi

C.Температура навколишнього повiтря

D.Попереднiй анамнез

E.Наявнiсть супутньої хвороби нирок

177. Хворий 25-ти рокiв доставлений до приймального вiддiлення лiкарнi. Об’єктивно: свiдомiсть вiдсутня, цiаноз, зiницi сильно звуженi, реакцiю на свiтло визначити важко, дихання поверхневе, 12/хв., АТ90/60 мм рт.ст., Ps64/хв. Найбiльш доцiльним буде:

A.Почати штучну вентиляцiю легень

B.Промити шлунок

C.Почати iнгаляцiю кисню

D.Ввести лобелiн або цитiтон

E.Ввести кордiамiн або кофеїн

178. На будiвництвi внаслiдок порушення правил технiки безпеки робiтник отримав черепно-мозкову травму. Мала мiсце тим-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

22

часова втрата свiдомостi, з лiвої вушної раковини видiляється кров’яниста рiдина. Як слiд переносити i транспортувати хворого?

A.Лежачи на боцi

B.Лежачи на спинi

C.В сидячому положеннi

D.Лежачи на спинi з опущеним головним кiнцем нош

E.Лежачи на животi

179. При аварiї на ядерному реакторi вiдбувся викид в навколишнє середовище значної кiлькостi радiоiзотопiв йоду. Який шлях надходження їх в органiзм має найбiльш важливе значення в раннiй перiод пiсля аварiї?

A.Iнгаляцiйний

B.Алiментарний

C.Через рани та опiковi поверхнi

D.Через шкiру

E.Через слизовi

180. Хвора 55-ти рокiв впала, послизнувшись на льоду, вдарившись рiзко спиною об тротуар. При обстеженнi виявлено рiзку болючiсть пiд час пальпацiї в дiлянцi 4-6 грудних хребцiв, крепiтацiя. Лiкар швидкої допомоги вирiшив провести транспортну iммобiлiзацiю. Якi правила її накладання при ушкодженнi грудного вiддiлу хребта?

A.Постраждалого обережно вкладають на ношi в положеннi на животi, а пiд голову i груди пiдкладають подушки або згорнутий одяг, що сприяє розвантаженню травмованого хребта

B.Постраждалого обережно вкладають на ношi в положеннi на правому боцi, а пiд голову i груди пiдкладають подушки або згорнутий одяг, що сприяє розвантаженню травмованого хребта

C.Постраждалого обережно вкладають на ношi в положеннi на лiвому боцi, а пiд голову i груди пiдкладають подушки або згорнутий одяг, що сприяє розвантаженню травмованого хребта

D.Постраждалого обережно вкладають на ношi в положеннi на спинi, а пiд голову i груди пiдкладають подушки або згорнутий одяг, що сприяє розвантаженню травмованого хребта

E.Постраждалого обережно вкладають на ношi в положеннi на животi, а пiд груди пiдкладають подушки або згорнутий одяг, що сприяє розвантаженню травмованого хребта

181. У родiллi пiсля народження послiду розпочалася маткова кровотеча. Загальна крововтрата становить 400 мл i продовжується. З чого починається медикаментозне лiкування?

A.Мобiлiзувати двi вени i вводити фiзрозчин струминно

B.Мобiлiзувати одну вену i ввести розчин окситоцину

C.Ввести окситоцин в/м

D.Ввести в/в розчин ергометрину

E.Розпочати введення свiжозамороженої плазми

182. У дитини 10-ти рокiв через 2 мiсяцi пiсля трансфузiї донорської кровi з’явились жовтяниця, гепатоспленомегалiя, фебрильна температура, слабкiсть. При лабораторному дослiдженнi: АлАТ40 (ммоль/ч·л), загальний бiлiрубiн - 80 мкмоль/л. У кровi високий титр антитiл до M-Anti-CMV- IgM, ПЛР +++. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Цитомегаловiрусна iнфекцiя

B.Вiрусний гепатит В

C.Гострий холецистит

D.Дискiнезiя жовчних шляхiв

E.Цироз печiнки

183. Хвора 47-ми рокiв знайдена на вулицi без свiдомостi, пульс на сонних артерiях вiдсутнiй, зiницi розширенi. Шкiра блiда, тепла на дотик, цiанотичних дiлянок не виявлено, тургор очних яблук та пасивнi рухи в кiнцiвках збереженi. Який вид термiнального стану у потерпiлої?

A.Клiнiчна смерть

B.Передагонiя

C.Термiнальна пауза

D.Агонiя

E.Бiологiчна смерть

184. Хворий 54-х рокiв потрапив у ДТП. Пiд час огляду лiкарем швидкої медичної допомоги зовнiшнi пошкодження шкiрних покривiв вiдсутнi, ознак ушкодження кiсткового апарату не виявлено. Стан важкий, АТ70/50 мм рт.ст., Ps112/хв. Запiдозрена закрита травма черевної порожнини. Яку укладку постраждалого слiд застосувати при його транспортуваннi до лiкарнi?

A.Положення на спинi iз зiгнутими у колiнах нижнiми кiнцiвками (валик пiд колiна), подушка пiд голову

B.Суворо горизонтальне положення

C.Положення на лiвому боцi з приведеними нижнiми кiнцiвками

D.Положення на правому боцi з приведеними нижнiми кiнцiвками

E.Положення Тренделенбурга

185. Хворий 34-х рокiв потрапив у ДТП. Скаржиться на нудоту, блювання, запаморочення. Об’єктивно: АТ140/90 мм рт.ст., ЧСС56/хв. Дiагностовано закриту черепно-мозкову травму. Яку укладку постраждалого повинен забезпечити лiкар ШМД?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

23

A.Пiдведений головний кiнець

B.Горизонтальне положення

C.Положення на боцi

D.Положення на животi

E.Положення Тренделенбурга

186. У дитини, народженої у термiнi гестацiї

32 тижнi, через 1 годину пiсля народження розвинулись дихальнi розлади. На Roграмi грудної клiтки вiдмiчається затемнення легень i повiтрянi бронхограми. Розпочата ШВЛ з 50% киснем. Яке лiкування найбiльш доцiльне?

A.Сурфактант ендотрахеально

B.Iндометацин внутрiшньо

C.Дексаметазон внутрiшньовенно

D.Вiтамiн Е внутрiшньом’язово

E.Натрiю гiдрокарбонат внутрiшньовенно

187. Дитина 8-ми мiсяцiв доставлена в палату пульмонологiчного вiддiлення пiсля бронхоскопiї. Стан дитини задовiльний, сонливiсть, дихання адекватне. Через 7 хвилин пiсля надходження в палату у дитини вiдбулася зупинка дихання. Якi невiдкладнi заходи слiд вжити?

A.Гiпервентиляцiя з проведенням iнтубацiї трахеї i переведенням на ШВЛ

B.Вiдсмоктування вмiсту верхнiх дихальних шляхiв, спонтанне дихання пiд постiйним позитивним тиском на видиху

C.Введення преднiзолону

D.Введення повiтроводу, гiпербарична оксигенацiя

E.Введення дихальних аналептикiв

188. Бригадою ШМД на дому оглянуто хлопчика 7-ми рокiв. Спостерiгається раптове припинення дихання, посинiння шкiрних покривiв, зникнення пульсу на магiстральних судинах та звуження зiниць. Якi першочерговi заходи?

A.Штучна вентиляцiя легень, закритий масаж серця

B.Промивання шлунка, закритий масаж серця

C.Оксигенотерапiя

D.Внутрiшньосерцеве введення адреналiну

E.Внутрiшньовенне введення еуфiлiну

189. У хлопчика 10-ти рокiв пiсля помилкового перорального потрапляння концентрованого оцту, виникло блювання з багряною кров’ю, рiзко розвинулося запаморочення. Об’єктивно: кiнцiвки холоднi, блiдiсть шкiри, холодний пiт, акроцiаноз. Визначається тахiкардiя, АТ60/30 мм рт.ст. Розвиток якого стану потрiбно попереджати в першу чергу?

A.Геморагiчний шок

B.Гастроезофагеальний рефлюкс

C.Гострий гастрит

D.Функцiональна диспепсiя

E.Гостра виразка шлунка

190. Вагiтна зi строком вагiтностi 36 тижнiв

не перебувала на облiку в жiночiй консультацiї. В вуличних умовах у неї вiдбувся напад еклампсiї. Яким буде обсяг першої допомоги в даному випадку?

A.Захистити голову жiнки вiд пошкоджень, фiксувати язик та викликати бригаду швидкої допомоги

B.Напоїти жiнку водою

C.Транспортувати вагiтну до лiкувального закладу самостiйно

D.Дати вагiтнiй валiдол у таблетках пiд язик

E.Викликати бригаду швидкої допомоги

191. Хворий 63-х рокiв страждає на iнсулiнозалежну форму цукрового дiабету. На фонi гострого порушення мозкового кровообiгу розвинулись висока гiперглiкемiя, рiзке зневоднення, гiперхлоремiя, гiпернатрiємiя. Кетонемiя i ацетонурiя вiдсутнi. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гiперосмолярна неацидотична кома

B.Гостра ниркова недостатнiсть

C.Гiперкетонемiчна дiабетична кома

D.Хронiчна ниркова недостатнiсть

E.Гiперлактацидемiчна кома

192. На 4-ту добу пiсля переливання несумiсної (по групi) кровi, у хворого рiзко зменшився дiурез, розвинулася анурiя, рiзко погiршився загальний стан, пiдвищився артерiальний тиск. Лабораторно: креатинiн плазми - 680 мкмоль/л, сечовина плазми - 24 ммоль/л. Про яку хворобу i яку її стадiю слiд думати в першу чергу?

A.Гемотрансфузiйна гостра ниркова недостатнiсть, анурiя

B.Анафiлактичний шок, гостра ниркова недостатнiсть, анурiя

C.Гемотрансфузiйний шок, постренальна гостра ниркова недостатнiсть, анурiя

D.Постгеморагiчна гостра ниркова недостатнiсть, анурiя

E.Гострий iнтерстицiальний нефрит, обтурацiйна анурiя

193. До приймального вiддiлення доставлено жiнку 37-ми рокiв, яка годину тому з суїцидальною метою випила 300 мл концентрованого розчину хлорофосу. Шлунок промито вдома спiвробiтниками швидкої медичної допомоги через 20 хвилин пiсля випадку. Який механiзм дiї ФОС у даному випадку був усунений першочергово?

A.Блокада холiнестерази

B.Пiдвищення активностi холiнестерази

C.Прискорене руйнування ацетилхолiну

D.Припинення синтезу ацетилхолiну

E.Надлишкова продукцiя холiнестерази

194. Чоловiк 59-ти рокiв надiйшов до клiнiки пiсля нiчного нападу задухи. З анамнезу - iнфаркт мiокарда 3 роки тому. Об’єктивно: ортопное, ЧДР32/хв, цiаноз губ, Ps100/хв, АТ110/80 мм рт.ст. В легенях - вологi середньота дрiбнопухирчастi хрипи.

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) весна 2011 рiк

24

Який основний початковий патофiзiологiчний механiзм стану, що розвинувся?

A.Високий гiдростатичний тиск у легеневих капiлярах

B.Пiдвищення судинної та альвеолярної проникливостi

C.Низький онкотичний тиск кровi

D.Порушення лiмфотоку

E.Надмiрне розрiдження в альвеолах

195. Хворий 38-ми рокiв у серпнi влаштувався на роботу до мартенiвського цеху. У перший же день роботи вiдмiтив жар у всьому тiлi, профузне потовидiлення, часте серцебиття i нестачу повiтря, бiль голови, запаморочення. Об’єктивно у медпунктi: виражена гiперемiя шкiри, температура тiла 38, 2oC, АТ160/70 мм рт.ст., ЧСС110/хв. Яка невiдкладна допомога необхiдна при даному станi?

A.Обкладання тiла льодом, iнгаляцiя кисню

B.Введення антибiотикiв, сульфанiламiдiв

C.Введення сечогiнних препаратiв, β- адреноблокаторiв

D.Введення бронходилятаторiв, кортикостероїдiв

E.Грiлка до нiг, гiрчичники на потиличну дiлянку

196. Хворий раптово знепритомнiв. Об’є- ктивно: самостiйне дихання вiдсутнє, пульс на центральних артерiях не визначається, зiницi паралiтично розширенi. На ЕКГ - асистолiя. Що треба зробити в першу чергу?

A.Забезпечити прохiднiсть дихальних шляхiв, розпочати штучне дихання i непрямий масаж серця

B.При можливостi провести екстрену електричну дефiбриляцiю

C.Внутрiшньовенно ввести 1 мг адреналiну гiдрохлориду

D.Розпочати непрямий масаж серця

E.Внутрiшньовенно ввести 1 мг атропiну сульфату

197. Хворий доставлений до лiкарнi з загальним охолодженням тiла. Об’єктивно: блiдий, дихання поверхневе. АТ100/60 мм рт.ст., Ps60/хв. Пiд час пальпацiї живота та грудей - патологiї не виявлено. Температура тiла 34, 8oC. Запах алкоголю з рота. Яку невiдкладну допомогу слiд надати?

A.Тепла ванна, в/в введення теплих розчинiв

B.Зiгрiвання тiла грiлками

C.Форсований дiурез

D.Розтирання снiгом та алкоголем

E.Протишокова терапiя

198. У хворого, який лiкується з приводу септичного стану, раптово розвинулися виражена слабкiсть, адинамiя, блювання, пронос. Об’єктивно: сопор, Ps110/хв., ниткоподiбний, АТ60/40 мм рт.ст. На ЕКГ: тахiкардiя, зниження вольтажу всiх зубцiв. У кровi: гiпонатрiємiя, гiпохлоремiя, гiперкалiємiя, гiпоглiкемiя. Вкажiть найбiльш вiрогiдну причину розвитку такого стану:

A.Надниркова недостатнiсть

B.Гiпоталамiчна криза

C.Гiпоглiкемiчна кома

D.Пангiпопiтуїтаризм

E.Гострий iнфаркт мiокарда

199. Новонароджена дитина в термiнi гестацiї 38 тижнiв. Маса тiла 3400 г, довжина 54 см. Загальний стан середньої тяжкостi, що обумовлений асфiксiєю. Пiсля проведення первинних реанiмацiйних заходiв з’явилося самостiйне дихання, ЧСС110/хв, акроцiаноз. Яка наступна дiя лiкаря-неонатолога?

A.Додаткова оксигенацiя

B.Iнтубацiя трахеї

C.Штучний масаж серця

D.Вiдсмоктування слизу з верхнiх дихальних шляхiв

E.Допомiжна вентиляцiя легенiв

200. Хвора 30-ти рокiв скаржиться на напади головного болю, що супроводжуються пульсацiєю у скронях, запамороченням, серцебиттям, м’язовою слабкiстю, блiдiстю шкiрних покривiв, пiдвищенням артерiального тиску до 270/160 мм рт.ст. Напади виникають переважно вночi, таблетованими антигiпертензивними засобами не усуваються. Є пiдозра на феохромоцитому. Який з наведених лiкарських засобiв слiд застосувати для усунення нападiв?

A.Фентоламiн в/в

B.Бензогексонiй в/в

C.Клофелiн в/в

D.Дибазол в/в

E.Фуросемiд в/в