Скачиваний:
277
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
218.26 Кб
Скачать

11

ендодонтичних інструментів, підготовка центрального гутаперчевого штифта шляхом скручування та нагрівання декількох штифтів.

Даний метод дозволяє сілеру проникнути в бокові відгалуження кореневого каналу, але потребує багато часу.

Автоматичне теплове ущільнення гутаперчі (Mc SPADDEN).

Ця техніка деколи називається як “термомеханічне ущільнення гутаперчі” була введена в стоматологію лікарем Mc Spadden.

Для заповнення використовують спеціальний ротаційний наповнювач (ротаційний плагер) чи “compactor”. Він використовується в наконечнику з синьою чи зеленою смужкою при обертах 8-10 тис.об./хв. Деякі автори рекомендують швидкість 3-5 тис.об. Швидкісний метод заповнення кореневих каналів застосовують в прямих, широких каналах з визначеним верхівковим звуженням.

Недоліками цього методу є відломи наповнювача в каналі, травмування періодонту виведеною гутаперчею, неможливість застосування в тонких каналах. Можливий розкол кореня, не достатній розігрів гутаперчі.

Методика роботи. Центральний штифт підбирають як і при латеральній конденсації, але він повинен бути не рівні чи устя каналу, чи, навіть, менше на 1-1,5 мм, щоб попередити намотування на ротаційний плагер. Кореневий сілер вноситься ручним способом перед введенням центрального штифта. В якості сілера використовують матеріали на основі епоксидної, полікетонової смоли, склоіономірні, кальційсаліцилові та цинкоксидевгенольні цементи. Ущільнювач (ротаційний плагер) без обертів вводиться в кореневий канал поряд з гутаперчевим штифтом і включається на максимальні оберти. Через 5 секунд роботи – виводиться з каналу. При терті інструменту об стінки зуба виникає тепло, що розм’якшує гутаперчу, яка ущільнюється наповнювачем, що має леза розташовані в іншому напрямку ніж у бурава. Розігріта гутаперча за рахунок тиску інструменту заповнює відгалуження каналу. При деяких методиках ротаційні наповнювачі покривають гутаперчею перед заповненням каналу (Success Fill (Hygenic)). В методиках Micro Seal (Tycom) та Trifecta Techni gue (Hugenic) центральний штифт комбінується з ін’єкційною технікою. В методиці Quick Fill (J.S. Dental) ротаційні наповнювачі виробник поставляє вже покриті гутаперчею.

Матеріали для пломбування кореневих каналів

За довгий період існування стоматології для пломбування кореневих каналів запропоновано багато різних матеріалів, починаючи з гіпсу, азбесту, бамбуку, голок їжака і закінчуючи дорогоцінними матеріалами – золото, іридоплатина. Багато матеріалів стоматологи вже не використовують, тому, що вони непрактичні, ірраціональні і біологічно несумісні. Сучасні матеріали можна розділити на такі групи:

1. Пластичні нетвердіючі

12

2.Пластичні твердіючі (сілери)

3.Тверді матеріали, штифти (філери). Систематизація матеріалів у США:

1.Пасти – до них відносять цинк-оксид-евгенол з різними добавками, оксид цинку та синтетичні смоли (Cavit), епоксидні смоли (АН-26), акрилові, полиетиленові, поливинілові смоли (Diuret), полікарбоксилатні цементи, силіконова гума, хлороперча.

2.Напівтверді матеріали – гутаперчеві та акрилові штифти, матеріали, що містять гутаперчу.

3.Тверді матеріали – а) напівжорсткі чи гнучкі;

б) жорсткі.

До групи “а)” відносять срібні штифти і інструменти з нержавіючої сталі, які можна зігнути перед введенням та змусити рухатись по звитим каналам.

До групи “б)” відносять штифти з віталіума і хролокобальту, які є негнучкими і не можуть проходити зігнутими каналами. Їх використовують як ендодонтичні імплантанти чи стабілізатори для підвищення стійкості зуба і відновлення коронок. Срібна амальгама є матеріалом хірургічної ендодонтії, її використовують у випадках резорбції та перфорації кореня.

Вимоги до матеріалів, що застосовуються для пломбування кореневих каналів

Матеріали для пломбування кореневих каналів повинні:

1.Легко піддаватись маніпулюванню на протязі всього пломбування.

2.Мати простору стабільність: не давати усадки, не змінювати форму після введення в канал.

3.Заповнювати кореневий канал латерально і апікально, повторюючи його контури.

4.Не подразнювати переапікальні тканини.

5.Бути вологостійкими, не пористими.

6.Не піддаватись дії тканинної рідини і не розгинатись в ній, бути стійкими до корозії та окислення.

7.Мати бактеріостатичну дію, в крайньому випадку, не підтримувати ріст бактерій.

8.Бути рентгеноконтрастними, легко вирізнятися на знімках.

9.Не змінювати колір зуба.

10.Бути стерильними, чи легко і швидко стерилізуватися перед використанням.

11.При необхідності легко виводитися із кореневого каналу.

Матеріали для пломбування кореневих каналів на основі гідроокису кальцію

Апексит, Ендокаль, Гідроксиапол-85, Класепт, Біокалекс. Ці матеріали не мають подразнюючої дії на тканини періодонту, погано розчиняються в

13

тканинній рідині, мають остеогенну дію, висока лужна активність не дозволяє рости мікроорганізмам.

Матеріали для пломбування кореневих каналів на основі склоіономірних цементів

Ендлон, Ендо-ен, Кетак-ендо-Апликар. Поряд з високими механічними та хімічними якостями ці матеріали мають високу адгезію з дентином кореневого каналу, вони не розчиняються тканинною рідиною, мають мінімальну усадку.

Гутаперча

В даний час цей матеріал для пломбування кореневих каналів є найбільш розповсюдженим. Для пломбування кореневих каналів використовується коагульований, спеціально оброблений латекс, що одержують із соку бразильського дерева Manilkara bidentata. Гутаперча може бути в 2-х формах:

α – липка та текуча маса, що розм’якшується при досить низькій температурі;

β – гнучка, пружна форма, що використовується для штифтів, які випускаються 2-х видів: стандартні, від 15 до 140 розміру, та нестандартні – більш конічні, від 15 до 55 розміру.

Гутаперча, як пломбувальний матеріал має багато позитивних якостей: вона гарно ущільнюється і точно повторює контури і форму каналу, стає пластичною при нагріванні та розчиненні евкаліптолом, хлороформом, ксилолом, хімічно інертна, має просторову стабільність, не дає усадки, не подразнює періапікальні тканини, не змінює колір зуба,, рентгеноконтрастна, легко видаляється із кореневого каналу.

Недоліками гутаперчі є недостатня жорсткість та адгезивність.

Ендометазон

Антисептичний, не розсмоктуючий матеріал без подразнюючої дії на

ацетаті гадрокортизона.

 

 

 

Склад: Порошок: дексаметазон

 

- 0,01 г

Гідрокортизон ацетат

- 1,00 г

Ді-Йодинол

 

-

25,00 г

Параформальдегід

-

2,20 г

Рентгеноконтрастній наповнювач - 100 г

Рідина: Евгенол

- 91 мл

 

 

Ментолове масло

 

 

 

бад’ян g.s.p.

- 100 мл

 

 

Властивості: антисептична дія пасти продовжується декілька годин після введення в канал і повільно зменшується по мірі твердіння. Аналогічно відбувається і протизапальна дія. Паста легко вводиться і виводиться з каналу, а завдяки параформальдегіду відбувається муміфікуюча дія на пульпу в дельтовидних розгалуженнях.

Ендоспад

14

Матеріал для пломбування каналів без формаліну та кортикостероїдів на основі дійодтімолу та нестероїдних протизапальних речовин типу ендометазону. Замішується на евгенолі. Твердіє до 15 годин. Рентгеноконтрастний.

АН-26

Матеріал на основі епоксидної смоли зі слабкою розчинністю. Складається із: порошка срібла 10%

Триоксиду вісмуту 60% Діоксиду титану 5% Гемаксаметилена тетраміна 25%

Рідини бісфенол дігліциділовим ефіром 100% Матеріал має гарні адгезивні якості, антибактеріальну активність,

низькутоксичність, добре переноситься періапікальними тканинами.

3.3. Рекомендована література

І.Навчальна:

1.Терапевтична стоматологія: підручник у 4-х т. Захворювання пародонта / [М.Ф.Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенко. Т. 3. – К.: Медицина, 2008. – 616 с.

2.Терапевтична стоматологія: підручник у 4 т. Фантомний курс / [М.Ф. Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенка. – Т 1. – К.: Медицина, 2009. – 400 с.

3.Терапевтическая стоматология: учебник в 4 т. Кариес. Пульпит. Периодонтит. Ротовой сепсис / [Н.Ф. Данилевский, А.В. Борисенко, А.М. Политун и др.] / За редакцией А.В. Борисенко. – Т. 2. – К.: Медицина,

2010. – 544 с.

4.Терапевтична стоматологія: підручник у 4-х т. Захворювання слизової оболонки порожнин рота / [М.Ф.Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенко. Т. 4. – К.: Медицина, 2010. – 640 с.

5.Терапевтична стоматологія: підручник у 2 т. / [А.К. Ніколішин, В.М. Ждан, А.В. Борисенко та ін.] / За редакцією А.К. Ніколішина. – Т.1. – Вид. 2. – Полтава: Дивосвіт, 2007. – 392 с.

6.Терапевтична стоматологія: підручник у 2 т. / [А.К. Ніколішин, В.М. Ждан, А.В. Борисенко та ін.] / За редакцією А.К. Ніколішина. – Т.2. – Вид. 2 – Полтава: Дивосвіт, 2007. – 280 с.

ІІ.Наукова:

7.

Данилевский

Н.Ф.

Пульпит

/

Н.Ф.

Данилевский,

А.Ф. Сидельникова, Ж.И. Рахний. – К.: Здоров’я, 2003. – 168 с.

 

8.

Иванов В.С.

Воспаление пульпы

 

зуба

/

В.С. Иванов,

Л.И. Урбанович, В.П. Бережной. – М.: Медицина, 1990. – 207 с.

 

9.

Иорданишвили

А.К. Эндодонтия плюс

/

А.К.

Иорданишвили,

А.М. Ковалевский. – Санкт-Петербург, 2001. – 184 с.

 

 

 

15

10.Клинические аспекты современной эндодонтии / А.П. Педорец, Г.И. Донский, В.Н.Шабанов, С.И.Максютенко. – Донецк, 1999. – 296 с.

11.Ковальов Є.В. Пульпіт. Патоморфологія. Клініка. Лікування: учбов. посібник / Є.В. Ковальов, В.М. Петрушанко, А.І. Сидорова. – Полтава, 1998. – 119 с.

12.Мельничук Г.М. Практична одонтологія: курс лекцій із карієсу та некаріозних уражень зубів, пульпіту і періодонтиту: навчальний посібник / Г.М. Мельничук, М.М. Рожко. – Івано-Франківськ, 2003. – 392 с.

13.Николишин А.К. Современная эндодонтия практического врача / А.К. Николишин – 4-е издание, переработанное и дополненное. – Полтава:

Дивосвіт, 2007. – 236 с.

14.

Педорец

А.П. Предсказуемая

эндодонтия

/

А.П. Педорец,

А.Г. Пиляев, Н.А. Педорец. – Донецк: Норд-Пресс. – 2006. – 364 с.

 

15.

Петрикас

А.Ж. Пульпэктомия / А.Ж. Петрикас.

– Тверь, 2000.

368 с.

 

 

 

 

 

 

16.

Применение низких и высоких

температур

в

стоматологии

/

[Н.Ф. Данилевский, А.П. Грохольский, А.М. Политун и др.]. – К.: Здоров’я,

1990. – 168 с.

17.Терапевтична стоматологія: обладнання та інструментарій / [В.І. Герелюк, Н.В. Нейко, В.В. Материнський, О.П. Кобрин: навчальний посібник. – Івано-Франківськ, 2002. – 95 с.

3.4.Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів: орієнтовні карти для організації самостійної роботи студентів

Основні завдання

 

 

 

 

Вказівки

п.п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вивчити

 

ендодонтичні

Назвати

 

класифікації

 

інструменти

 

 

 

ендодонтичних інструментів

 

Етіологію та патогенез пульпіту

 

Назвати основні етіологічні фактори

 

 

 

 

 

 

та

патогенетичні

механізми

 

 

 

 

 

 

пульпіту.

 

 

 

Клінічні

прояви

різних

форм

Скласти

таблицю з

відображенням

 

пульпіту

 

 

 

 

порівняльних клінічних проявів

 

 

 

 

 

 

пульпіту

 

 

 

Діагностику пульпіту

 

 

Дати

 

перелік

основних

 

 

 

 

 

 

діагностичних тестів

 

 

Диференційну

діагностику

.Провести порівняння суб”єктивних

 

різних

форм

пульпіту

з

та об”єктивних даних при різних

 

захворюваннями,

що

мають

формах пульпіту

 

 

подібні симптоми

 

 

 

 

 

 

 

 

Провести

 

препарування

Відпрепарувати каріозну порожнину

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

 

 

 

 

 

 

 

каріозної

порожнини

і

і порожнину зуба,

використовуючи

 

порожнини зуба

 

швидкісні

 

 

 

наконечники,

 

 

 

 

розширюючи

її

з

врахуванням

 

 

 

 

анатомічних

особливостей

зуба

 

 

 

 

розміру,

форми,

 

кількості

і

 

 

 

 

розташування кореневих каналів.

 

 

Провести

видалення пульпи

та

Використовувати

 

 

 

 

 

путридних мас, залишків пульпи

пульпоекстрактори,

 

ендодонтичні

 

з порожнини зуба

 

екскаватори,

медикаментозні засоби

 

 

 

 

антисептичної дії

 

 

 

 

 

Провести

пломбування

Заповнення

 

кореневих

каналів

 

кореневого каналу .

 

пастами за

допомогою спіральних

 

 

 

 

(ротаційних) каналонаповнювачів.

 

 

 

 

 

Техніка центрального штифта.

 

 

 

 

 

Техніка латеральної конденсації.

 

 

 

 

 

Автоматичне

теплове

ущільнення

 

 

 

 

(Me Spadden)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заповнення

 

 

 

 

каналів

 

 

 

 

термопластичною

гутаперчею

з

 

 

 

 

центральним штифтом (Термофіл).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.5. Мат еріали для самоконт ролю

А. Питання для самоконтролю.

1.Перечисліть етапи лікування запалення пульпи.

2.Принцип дії гіпохлориту натрію при лікуванні пульпіту.

3.Особливості проведення розкриття порожнини зуба.

4.Особливості видалення пульпи та путридних мас при лікуванні

пульпіту.

5.Step-back техніка розширення кореневого каналу: позитивні, негативні сторони, інструменти, методика.

6.Crown-down техніка розширення кореневого каналу: позитивні сторони, інструменти, методика.

7.Особливості використання ротаційних машинних інструментів.

8.Вимоги до якісного інструментальної обробки кореневих каналів.

9.Методи визначення робочої довжини кореневого каналу.

10.Методики пломбування кореневих каналів:

-заповнення кореневих каналів пастами за допомогою спіральних (ротаційних) каналонаповнювачів.

-Техніка центрального штифта.

17

-Техніка латеральної конденсації гутаперчі -Автоматичне теплове ущільнення (Me Spadden)

-Заповнення каналів термопластичною гутаперчею з центральним штифтом (Термофіл).

11.Матеріали для пломбування кореневих каналів: -пластичні нетвердіючі -пластичні твердіючі -тверді (штифти)

Б. Тести для самоконтролю Типова задача №1 α=ІІ

У хворого під час лікування пульпіту 17 виявлено погану прохідність кореневих каналів за рахунок облітерації їх просвіту.

Які медикаментозні засоби необхідно використати для полегшення інструментальної обробки кореневих каналів розрихлення структури дентину?

Відповідь: препарати комплексонів, хейлатів (на основі ЕДТА: 10-20%

р-н ЕДТА, трилон Б, Edetal, dargal ultra).

Типова задача №2 α=ІІ На початку інструментальної обробки кореневого каналу 34 у хворого

з пульпітом виявлено облітерацію кореневих каналів, їх викривлення. Яка тактика лікаря? В чому особливості обробки таких каналів?

Відповідь: Якщо кореневі канали ендодонтичними інструментами та ультрозвуком пройти не вдалося необхідно провести депофорез міді кальцію чи застосувати резорцин-формалінову пасту.

Типова задача №3 α=ІІ Під час пломбування кореневих каналів 26 у хворого Н. з діагнозом

пульпіт 26 сталося поломка каналонаповнювача в устьовій частині дистоальнощічного каналу.

Які можливі причини такого ускладнення?

Відповідь: відлом інструмента може виникнути внаслідок недостатнього розкриття порожнини зуба, застосування надмірної сили, повороту на більший кут, користування деформованими інструментами.

Тестове завдання №1 α=2 При пломбуванні кореневого каналу сілер вийшов за верхівковий

отвір, виникли болі, набряк ясни біля пломбованого зубу. Що необхідно зробити в даній ситуації?

Відповідь: хворому призначають фізпроцедури-УВЧ, флюктуюючі токи, дарсенвалізацію, або роблять інєкцію дексаметазону біля ураженого зуба.

Тестове завдання №2 α=2

18

Назвіть послідовність етапів ендодонтичного лікування пульпіту.

1.Видалення путридних мас з порожнини зуба.

2.Розкриття порожнини зуба.

3.Препарування каріозної порожнини, трепанація зуба.

4.Розширення устя кореневих каналів.

5.Інструментальна і медикаментозна обробка кореневих каналів.

6.Пломбування кореневих каналів.

7.Дія на періапікальне вогнище інфекції.

8.Екстирпація пульпи.

10.Визначення робочої довжини каналу. Відповідь: 3, 2, 10, 4, 5, 8, 6.

Тестове завдання №3 α=2 Якими ендодонтичними інструментами проводиться заповнення

каналу?

1.Н-файлами.

2.К-римерами.

3.А-файлом.

4.Бором типу Gatts-Glidden.

5.Ротаційними чи ручними каналонаповнювачами.

6.К-файлами.

7.Lentulo

Відповідь: 2, 6, 7. Тестове завдання №4 α=2

Яка швидкысть обертання каналонаповнювача при пломбуванны кореневого каналу?

1.10-20 об/хв.

2.30-50 об/хв.

3.300-600щб/хв.

4.1500-2000 об\хв

5.10000 об/хв Відповідь: 3.

Тестове завдання №5 α=2 (“на підстановку”)

При проведенні пломбування кореневого каналу розігрітою гутаперчою використовують інструменти (плагери, спредери) розміром від найменшого до найбільшого. При проведенні пломбування каналу Термафілом

використовують

розміри штифтів

від більшого до меншого. Після

пломбування матеріал повинен

мінімально виведений за верхівку, і

максимально – заповнювати дельтовидні розгалудження. 4.Матеріали для аудиторної самостійної роботи

19

4.1.Перелік навчальних практичних завдань, які необхідно виконати на практичному занятті

 

Навчальні завдання

 

Вказівки до завдання

 

 

 

 

 

п/п

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вивчити:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

Етапи

 

 

 

 

 

Перелічити

основні

етапи

пломбування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

каналів в залежності від клінічної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ситуації. Назвати

інструменти

та

 

 

 

 

 

 

 

 

 

матеріали для їх проведення.

 

 

 

2.

 

Техніки використання сілерів

Скласти

алгоритм

проведення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пломбування

каналів

за

даними

 

 

 

 

 

 

 

 

 

методиками.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

Техніки

 

 

використання

Назвати позитивні і негативні сторони

 

 

 

філерів

при

 

пломбуванні

цих технік.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

кореневих каналів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

Техніка

 

 

пломбування

Охарактеризувати техніку пломбування

 

 

 

кореневих каналів Термафіл

пломбування кореневих каналів

 

 

 

5.

 

Матеріали

для

пломбування

Знати

матеріали

вітчизняних

і

 

 

 

кореневих

каналів,

склад,

зарубіжних виробників . Сілери. Філери.

 

 

 

властивості, механізм дії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

Вимоги

до

якісного

Охарактеризувати

якісні

показники

 

 

 

пломбування

 

кореневих

пломбування

кореневого

каналу:

 

 

 

каналів

 

 

 

 

довжину, форму, стан стінок кореневого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

каналу, апікального отвору.

 

 

 

 

 

4.2.Професійні алгоритми щодо опанування навичками та вміннями

 

 

 

 

Завдання

 

 

 

Вказівки

 

 

 

 

Примітки

 

 

Провести

 

 

Відпрепарувати каріозну порожнину

Моляри і премоляри

препарування

 

і порожнину зуба, використовуючи

верхньої

щелепи

каріозної

 

 

швидкісні

 

наконечники,

розширюють

в

порожнини

і

розширюючи її з врахуванням

вестибуло-

 

 

 

порожнини зуба

анатомічних особливостей зуба –

оральному

 

 

 

 

 

 

 

 

розміру,

форми,

кількості

і

напрямку,

моляри –

 

 

 

 

 

розташування кореневих каналів.

 

в

 

медіо-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дистальному

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

напрямку.

 

 

 

Провести

 

 

Використовувати

 

 

 

 

 

 

 

 

видалення

 

 

пульпоекстрактори,

ендодонтичні

 

 

 

 

 

пульпи

 

та

екскаватори, медикаментозні засоби

 

 

 

 

 

путридних

мас,

антисептичної дії

 

 

 

 

 

 

 

 

залишків

пульпи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

з порожнини зуба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.Знайти

устя

Візуально,

 

 

використовуючи

 

 

 

 

 

 

кореневих

ендодонтичні

зонди.

Методом

 

 

 

 

 

 

каналів.

 

просвічування

з

язичної

чи

 

 

 

 

 

 

 

 

вестибулярної

поверхні.

Методом

 

 

 

 

 

 

 

 

фарбування

 

спеціальними

 

 

 

 

 

 

 

 

індикаторами «Tu Dye For» (фірма

 

 

 

 

 

 

 

 

Roudent

(Канада).

Методом

 

 

 

 

 

 

 

 

введення гіпохлориту натрія.

 

 

 

 

 

 

 

Провести

Використовувати бори типу Gates-

При

 

облітерації

розширення устів

Glidden, Peeso (Largo), orifice opener

порожнини

 

зуба

кореневих

на

невеликій

 

швидкості

під

необхідно

вдатися

каналів.

 

контролем

 

 

стоматологічного

до

рентген

дослід-

 

 

дзеркала.

 

 

 

 

 

ження,

 

фіксуючи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інстумент

в

тому

 

 

 

 

 

 

 

 

 

положенні,

в якому

 

 

 

 

 

 

 

 

 

він знаходиться при

 

 

 

 

 

 

 

 

 

препаруванні.

 

Провести

Проводити поетапно з верхньої,

Обережно!

 

Різке

видалення

середньої

і

нижньої

третини

прокручування

цих

пульпи

чи

кореневого каналу, використовуючи

інструментів

у

путридних мас з

пульпоекстрактор,

 

кореневий

викривлених

 

кореневого

рашпиль. Поєднувати з іррігацією

каналах

 

 

може

каналу.

 

антисептичними розчинами.

 

привести

 

до

їх

 

 

 

 

 

 

 

 

 

поломки.

 

 

 

Провести

Визначити

довжину

кореневого

Звернути

увагу на

інструментальну

каналу (одним з відомих методів).

умови!

 

 

 

 

обробку

 

Ввести в кореневий канал К-файл

1.

В

викривлених

кореневого

(08-10 розміру) на всю робочу

каналах

проводити

каналу

Crown-

довжину (в широких к/к - 15

попередній

 

згин

down

технікою

розміру) і проводити файлінг до

інструмента.

 

чи

Step-back

вільного руху інструмента в каналі

2.

Обробляти Істру-

технікою.

 

Розширення верхівкової

менти

 

 

 

 

 

 

( 20мм).

лубрикантами

(Gly-

 

 

частини каналу проводити на всю

 

 

робочу довжину до 25 розміру.

Oxide. Gile-Ese, K-

 

 

Послідовність

 

використання

Yjelly

чи

рідким

 

 

інструментів

 

 

 

 

милом Canal+, HPU-

 

 

10 20мм

 

 

 

 

Б).

 

 

 

 

 

 

 

15 10 20мм

 

 

 

 

3.

Використовувати

 

 

20 105 20мм

 

 

 

 

техніку

 

«підзаводу

 

 

25 20 20мм

 

 

 

 

механічного

 

 

 

 

 

 

 

годинника

(Watch-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Соседние файлы в папке Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів 3 курсу