Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTChET.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
55.29 Кб
Скачать

Розділ V. Економічний аналіз

Фінансовий аналіз підприємства «Київприлад»

За результатами державного фінансового аудиту діяльності Державного підприємства „Виробниче об`єднання „Київприлад” Національного космічного агентства України (далі ВО „Київприлад”, Підприємство) за 2011-2012 роки та І квартал 2013 року встановлено основні чинники, що негативно впливають на діяльність Підприємства.

Так, реформування системи відносин між підприємствами космічної галузі колишнього СРСР та відсутність належної державної підтримки і необхідних реформ спричинили значну диспропорцію між рівнем космічного потенціалу та виробництвом техніки для потреб космосу, недостатність попиту на ракетно-космічну техніку, яку виробляє ВО „Київприлад”, що, як наслідок, негативно вплинуло на рівень завантаженості виробничих потужностей.

Через наведені причини підприємство втратило можливість додатково отримати валовий прибуток щонайменше в сумі 6,8 млн гривень.

Поряд з цим, встановлено ряд внутрішніх чинників та недоліків, які мали негативний вплив на господарську діяльність Підприємства.

Виробництво та реалізація теплової енергії за цінами, нижчими за її собівартість, призвело до упущення Підприємством вигод в сумі 9,4 млн гривень.

Аналіз реалізації продукції

Несвоєчасність заходів з боку ВО „Київприлад” щодо реалізації готової продукції та відсутність управлінських рішень щодо пошуку орендарів з метою забезпечення ефективного використання державного майна призвело до недоотримання Підприємством доходів у сумі 7,1 млн гривень.

Внаслідок морального та фізичного старіння продукції спеціального призначення та матеріалів, відсутності можливості її реалізувати або використати у виробництві протягом досліджуваного періоду Підприємством списано продукції та матеріалів на суму 6,7 млн гривень.

Здійснення витрат на рекламу та спонсорську допомогу понад граничні обсяги та за збиткової діяльності призвело до неефективних витрат Підприємства на суму 239,1 тис. гривень.

Незастосування штрафних санкцій, передбачених умовами господарських договорів, призвело до втрати додаткових надходжень на загальну суму 1,8 млн гривень.

Прийняття неефективних управлінських рішень щодо сплати коштів в сумі 1,2 млн грн за оренду земельної ділянки, право власності на яку належало іншому суб’єкту господарювання - ТОВ „Новобудова”, спричинило понесення Підприємством зайвих витрат на зазначену суму.

За результатами державного фінансового аудиту надано наступні пропозиції:

на рівні Державного космічного агентства України:

- з метою посилення контролю за використанням державного майна вжити заходи щодо ефективного використання виробничих потужностей та налагодження процесу розробки, виробництва та реалізації ракето-космічної техніки;

- з метою обмеження економічно недоцільних витрат, розглянути питання щодо консервації основних засобів, які підприємством не використовуються;

на рівні ВО „Київприлад”:

- звернутись до органів місцевого самоврядування з питанням щодо відшкодування із міського бюджету підприємству різниці в тарифах на виробництво та постачання теплової енергії;

- переглянути нормативну собівартість збиткових видів продукції громадського призначення з метою приведення її до фактичних витрат та недопущення її реалізації за цінами нижче собівартості;

- підвищити ефективність маркетингової політики шляхом здійснення постійного дослідження перспективних ринків збуту з метою підвищення обсягів реалізації продукції;

- з метою обмеження економічно недоцільних витрат розглянути питання щодо списання, реалізації або консервації основних засобів, які не використовуються, та звернутись до органу управління для отримання відповідних дозволів;

- прийняти розпорядчий документ, визначивши відповідальних осіб за проведення претензійно-позовної роботи тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]