Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Visual1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.35 Mб
Скачать

6.3. Друк документів і бібліотека mfc

Приклад друку документа знаходиться у папці DISK\Print.

Концепція апаратної незалежності, прийнята в Windows-додатках, полегшує життя користувачам, а для програміста така методика поділу завдань є не досить легкою. Однак тепер завдяки таким засобам розробки, як MFC, це завдання значно спрощується.

Що стосується виведення на друк, бібліотека MFC має у своєму розпорядженні такі потужні засоби, що для виведення односторінкового документа практично нічого не потрібно робити самому. Для прикладу створимо додаток; який буде підтримувати функції друку та попереднього перегляду друкування документа. Необхідно зробити наступні кроки:

1. Виберіть FileNew, потім вкладку Projects. Встановіть ім'я проекту Print1 та відповідні каталоги для файлів проекту. Перевірте, щоб був обраний варіант MFC AppWizard (exe) у лівому вікні. Клацніть на ОК.

2. Пройдіться по всіх діалоговим вікнам AppWizard, замовляючи установки відповідно до наведеного нижче списка, щоразу клацаючи на Next.

Етап 1. Виберіть Single document.

Етап 2. Не змінюйте налаштувань, запропонованих AppWizard за замовчуванням.

Етап 3. Не змінюйте налаштувань, запропонованих AppWizard за замовчуванням.

Етап 4. Скиньте всі прапорці, крім Printing and print preview (Друк і попередній перегляд документу).

Етап 5. Не змінюйте налаштувань, запропонованих AppWizard за замовчуванням.

Етап 6. Не змінюйте налаштувань, запропонованих AppWizard за замовчуванням.

Після цього вікно New Project Information (Інформація про новий проект) виведе параметри виконаного налаштування. Клацніть на кнопці OK у цьому вікні, і ClassWizard сформує проект.

3. У вікні ClassView розгорніть клас CPrint1View та зробіть подвійне клацання на OnDraw(). Відредагуйте текст цієї функції – вставте після коментарю, залишеного AppWizard (TODO: add draw code for native data here: (ЗРОБИТИ: сюди вставити текст для даних програми:)), наступний оператор:

pDC->Rectangle(20, 20, 220, 220);

Функцію Rectanglе() детально було розглянуто в розділі 5. Включення її в функцію OnDraw() – член класу CPrint1View призведе до того, що програма намалює прямокутник. Намальований нами прямокутник буде мати розмір 200x200 пікселів і його лівий верхній кут буде розташований в точці, яка відступає на 20 пікселів від лівої граніці вікна і на 20 пікселів нижче верхньої границі робочого поля вікна.

Тепер створений додаток не тільки може вивести зображення прямокутника у вікні документа на екрані, але і у вікні попереднього перегляду роздруківки, а також і на принтер. Відтранслюйте та скомпонуйте додаток Print1 (для цього потрібно вибрати в меню Build → Build або натиснути [F7] на клавіатурі). Потім запустіть додаток – виберіть Build → Execute. У результаті на екрані з'явиться зображення прямокутника, як на рис. 6.4. Це і є вихідна інформація додатку. Тепер виберіть File → Print Preview. З'явиться вікно попереднього перегляду документу, представлене на рис. 6.5. Зображення відтворює документ, підготовлений додатком у тому вигляді, в якому він буде роздрукований. Продовжимо випробування і спробуємо дійсно роздрукувати наш "документ". Для цього виберіть File → Print. Ця команда включена в меню програми, оскільки при налаштуванні AppWizard встановлена відповідна опція на етапі 4.

Рис. 6.4. Виведення прямокутника на екрані програмою Print1

Рис. 6.5. Виведення прямокутника у вікні попереднього перегляду Print Preview

Оскільки при налаштуванні AppWizard була встановлена опція Print Preview, додаток Print1 виведе на екран зображення документа в тому вигляді, в якому він буде роздрукований

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]