Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Visual1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.35 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Призначення класу CFile.

2. Яким чином можна переміщуватися по файлу з використанням класу CFile?

3. Які режими відкриття файлів Ви знаєте?

4. Яким чином відбувається обробка помилок з використанням класу CFile?

5. Призначення потоку fstream.

6. Опишіть роботу з бінарними файлами за допомогою потоку fstream.

7. Опишіть роботу з текстовими файлами за допомогою потоку fstream.

8. Яким чином можна переміщуватися по файлу з використанням потоку fstream?

9. Призначення класу CStdioFile.

10. Опишіть роботу класу CArchive для серіалізації даних.

11. Призначення програми RegistryEditor.

12. Які основні ключі (розділи) реєстру Ви знаєте?

Завдання

Вибравши варіант індивідуального завдання, необхідно розробити програмне забезпечення з використанням класів та потоків роботи з файлами.

Перелік варіантів завдань:

Варіант 1

а) Створити файл, що містить відомості про місячну зарплату робітників заводу. B файлі містяться відомості: прізвище робітника, найменування цеху, розмір заробітної плати за місяць.

б) Обчислити загальну суму виплат за місяць по цеху, а також середньомісячний заробіток робочого цього цеху, використовуючи створений файл. Надрукувати відомість для нарахування заробітної плати.

Варіант 2

а) Створити файл, що містить відомості про кількість виробів, зібраних збирачами цеху за тиждень. У файлі міститься інформація: прізвище збирача, кількість виробів, що збираються їм щодня, окремо - в понеділок, вівторок і т. п.

б) Написати програму, що видає на друк наступну інформацію, : прізвище збирача і загальну кількість деталей, зібраних їм за тиждень; прізвище збирача, що зібрав максимальну кількість виробів, і день, коли він досяг найвищої продуктивності праці.

Варіант 3

а) Створити файл, який містить відомості про кількість виробів категорій а, b, c, зібраних робітником за місяць. Структура запису має поля: прізвище збирача; найменування цеху; кількість виробів по категоріях, зібраних робітником за місяць.

б) Вважаючи заданими значення розцінок sa, sb, sc за виконану роботу по зборці одиниці виробу категорій a, b, c відповідно, видати на друк наступну інформацію: загальна кількість виробів категорії а, b, с, зібраних робітником цеху; відомість заробітної плати робітників цеху.

Варіант 4

а) Створити файл, який містить відомості про телефони абонентів : прізвище

абонента, рік установки телефону, номер телефону.

б) Написати програму, що видає інформацію наступного виду : по прізвищу абонента, що вводиться, видається номер телефону; визначається кількість встановлених телефонів із заданого року. Номер року вводиться з клавіатури.

Варіант 5

а) Створити файл, що містить відомості про асортимент іграшок в магазині: назва іграшки, ціна, кількість, вікова група, наприклад 2-5 (від 2 до 5 років).

б) Написати програму, в результаті виконання якої видаються відомості:

– назви іграшок, які підходять дітям від 1 до 3 років;

– вартість найдорожчої іграшки і її найменування;

– назва іграшки, яка за вартістю не перевищує х грн. і підходить дитині у віці від а до b років. Значення х, а, b ввести з клавіатури.

Варіант 6

а) Створити файл, що містить відомості про здачу студентами 1 курсу сесії: індекс групи, прізвище студента, оцінки по п'яти іспитах, ознака участі в громадській роботі: "1" – активна участь, "-" – неучасть.

б) Написати програму зарахування студентів групи Х на стипендію.

Студент, що отримав усі оцінки " 5 " і що бере активну участь в громадській роботі, зараховується на отримання підвищеної стипендії (доплата 50%); не бере участь – доплата 25%; студенти, що отримали " 4 " і " 5 " отримують звичайну стипендію.

Варіант 7

а) Створити файл, що містить відомості про здачу студентами сесії. Структура запису : індекс групи, прізвище студента, оцінки по п'яти іспитах і п’яти залікам (" з " означає залік, " н " – незалік).

б) Написати програму, що видає наступну інформацію:

– прізвища неуспішних студентів з виведенням індексу групи і кількості заборгованостей;

– середній бал, отриманий кожним студентом групи Х, і усією групою в цілому.

Варіант 8

а) Створити файл, що містить відомості про особисту колекцію книголюба: шифр книги, автор, назва, рік видання, місце (розташування номер шафи, стелажу).

б) Написати програму, що видає наступну інформацію:

– місце знаходження книги автора Х, назва У (значення Х, У ввести з клавіатури);

– список книг автора Z, що знаходяться в колекції;

– число книг видання заданого року, наявних в бібліотеці.

Варіант 9

а) Створити файл, що містить відомості про наявність квитків на літаки в рейсах Аерофлоту. Структура запису: номер рейсу, пункт призначення, час польоту, час прибуття, кількість вільних місць в салоні.

б) Написати програму, що видає інформацію наступного виду:

– час вильоту літаків в місто Х;

– наявність вільних місць на рейс в місто Х з часом відправлення У. Значення Х, У вводяться за запитом з клавіатури.

Варіант 10

а) Створити файл, що містить відомості про асортимент взуття в магазині фірми: артикул, найменування, кількість, вартість однієї пари. Артикул починається з букви Д – для дамського взуття, М – для чоловічого взуття, П – для дитячого.

б) Написати програму, що видає інформацію:

– про наявність і вартість взуття артикулу Х;

– асортиментний список дамського взуття з вказівкою найменування і числа пар кожної моделі, що є в наявності.

Варіант 11

а) Створити два файли, що містять відомості про десять гравців – нападаючих хокейних команд "Динамо" і "Спартак" відповідно: імена нападаючих, число втрачених ними шайб, зроблених голевих передач, зароблений штрафний час.

б) Написати програму, яка за даними цих файлів, створює новий третій файл, що містить ім'я, команду, суму балів (голи + передачі) для шести кращих гравців обох команд. Імена і показники результативності хокеїстів вивести на екран.

Варіант 12

а) Створити файл, що містить відомості про те, які з п'яти запропонованих дисциплін по вибору бажає слухати студент. Відомості: прізвище студента, індекс групи, 5 дисциплін, середній бал успішності. Вибрана дисципліна відзначається символом 1, інакше – пропуск.

б) Написати програму, яка друкує список студентів, що бажають прослухати дисципліну Х. Якщо число охочих перевищить 8 чоловік, то відібрати студентів, що мають вищий бал успішності (більше 4).

Варіант 13

а) Створити файл, що містить відомості про відправлення потягів з Казанського вокзалу. Відомості: номер потягу, станція призначення, наявність квитків.

б) Написати програму, яка дозволяє отримати наступну додаткову інформацію:

– час відправлення потягів в місто Х в часовому інтервалі від А до В;

– наявність квитків на потяг із заданим номером.

Варіант 14

а) Створити файл, що містить відомості про співробітників інституту. Відомості: прізвище працівника, назва відділу, рік народження, стаж роботи, посада, оклад.

б) Написати програму, яка дозволяє отримати наступну інформацію:

– список співробітників пенсійного віку на сьогодні з вказівкою стажу роботи;

– середній стаж людей, що працюють у відділі.

Варіант 15

а) Створити файл, що містить відомості про пацієнтів клініки. Відомості: прізвище пацієнта, стать, вік, місце проживання, діагноз.

б) Написати програму, що видає наступну інформацію:

– кількість іногородніх, прибулих в клініку;

– список пацієнтів старше Х років з діагнозом У.

Значення Х та У ввести з клавіатури.

Варіант 16

а) Створити файл, що містить відомості про учбові заклади міста, в якому ви живете. У файлі міститься інформація:

– назва учбового закладу;

– рік створення його;

– кількість студентів;

– кількість спеціальностей;

– назва спеціальностей.

б) Написати програму, що видає на друк інформацію: назва учбових закладів, в яких навчаються більше 1000 учнів або студентів.

Варіант 17

а) Створити файл, що містить відомості про монітори комп'ютера. У файлі міститься інформація:

– назва монітора;

– характеристики текстового і графічного екрану.

б) Написати програму, що видає на друк інформацію: назва моніторів, їх характеристики.

Варіант 18

а) Створити файл, що містить відомості про великі міста України. У файлі міститься інформація: назва міста, чисельність населення.

б) Написати програму, яка створює новий файл, що містить відомості про міста, чисельність населення яких перевищує 1000000 чоловік. Вивести на екран вміст створеного файлу.

Варіант 19

а) Створити файл, що містить відомості про держави Західної Європи.

У файлі міститься інформація: назва держави, чисельність населення, розмір території, столиця.

б) Написати програму, що створює новий файл, який містить відомості про держави Західної Європи, населення яких більше 25 млн. чоловік. Вивести на екран вміст створеного файлу.

Варіант 20

а) Створити файл, що містить відомості про однокурсників. У файлі зберігається інформація: прізвище ім’я, по-батькові, домашня адреса (місто, вулиця, будинок, квартира).

б) Написати програму, що створює новий файл з наступною інформацією: список прізвищ і домашня адреса однокурсників, що проживають на вулиці заданій. Вивести на екран вміст створеного файлу.

Варіант 21

а) Створити файл, що містить відомості про підписку на газети і журнали декількох сімей. Інформація повинна містити наступне: прізвище, ініціали передплатника; назва газети; назва журналів, видавництво; кількість номерів в році; період підписки (наприклад, 12, 6, 3 місяці).

б) Написати програму, яка друкує список студентів, що виписують журнал і газету заданих назв більше, ніж на півроку.

Варіант 22

а) Створити файл, що містить відомості про декілька автомобілів. Інформація повинна містити: марку автомобіля; номер автомобіля; прізвище та ініціали власника; рік придбання; пробіг на даний момент.

б) Написати програму, що видає інформацію наступного виду: по заданому прізвищу власника вивести на екран марку автомобіля, рік придбання, пробіг на даний момент, номер автомобіля.

Варіант 23

а) Створити файл, що містить відомості про дні народження знайомих і родичів. Інформація повинна містити: прізвище та ініціали; число; місяць; ознака, яка розрізняє родича і знайомого; адреса.

б) Скласти програму, що друкує інформацію: прізвище ініціали, число, місяць, рік народження тих родичів, які народилися в заданому році.

Варіант 24

а) Створити файл, що містить відомості про товари, що експортуються. Інформація повинна містити: найменування товару; назва країни, з якої імпортується товар; об'єм партії, що поставляється, в штуках.

б) Скласти програму, що друкує інформацію: найменування товарів і об'єм експорту його в задану країну.

Варіант 25

а) Створити файл, що містить відомості про погоду на тиждень. Інформація повинна містити: назву міста; температуру вдень; опади; атмосферний тиск; швидкість вітру; ознаку майбутньої зміни температури (наприклад, знак " + " – збільшення, знак " - " – зменшення, знак " = " – без зміни).

б) Написати програму, що друкує назву тих міст, де температура вдень і вночі знаходиться в заданих діапазонах і, при цьому, сила вітру менше заданого значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]