Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2. Осадження основних солей Бісмуту і Стибію

Якщо катіони V групи у досліджуваному розчині перебувають у вигляді осаду гідроксидів, останній розчиніть у хлоридній кислоті, доводячи рН до 4-6, а потім додайте п’ятикратний об’єм дистильованої води. При наявності катіонів бісмуту (III) і стибію (III) випадає осад (І) їх основних солей, який відокремте центрифугуванням. Розчин (І) збережіть (див. п.5).

3. Відокремлення та виявлення стибію (iiі)

Осад (І) основних солей бісмуту (III) і стибію (III) обробіть розчином винної кислоти і центрифугуйте. Розчин (II) злийте і виявіть у ньому стибій (III) реакцією відновлення з залізними ошурками в солянокислому середовищі. Осад (II) залиште для подальшого дослідження.

4. Виявлення бісмут (III)- катіонів

Осад (II), що містить основні солі бісмуту (III), розчиніть у концентрованій хлоридній кислоті і виявіть йон Ві3+ дією свіжоприготовленого розчину натрій тригідроксостанату (II) Nа[Sn(ОН)3].

5. Відокремлення манган (II), ферум (II, iiі)-, магній- катіонів

Розчин (І), який одержали за п.2., містить катіони Fе2+, Fе3+, Мn2+, Мg2+. До нього додайте 2М розчин NаОН і розчин Н2О2, нагрійте. Потім охолодіть і центрифугуйте. Розчин злийте, а осад (III), який містить МnО2.2O, Fе(ОН)3, Мg(ОН)2, досліджуйте далі.

6. Відокремлення та виявлення катіонів Мg2+

Осад (III) обробіть насиченим розчином амоній хлориду. Центрифугуйте. Відділіть розчин (III) від осаду (IV). У розчині (III) – йони Мg2+, у осаді (IV) - МnО2.2О, Fе(ОН)3. У розчині (III) виявіть йони Мg2+. До 4-5 крапель цього розчину додайте 2-3 краплі розчину Na2НРО4 та 2-3 краплі розчину амоніаку, перемішайте.

7. Відокремлення та виявлення катіонів Fе3+

Осад (IV) розчиніть у розведеній нітратній кислоті, злийте розчин і у ньому виявіть йони Fе3+ за допомогою реагентів NН4SСN (або КSСN). Осад (V) досліджуйте далі.

8. Виявлення катіонів Мn2+

Осад (V), МnО2.2О розчиніть у 2М нітратній кислоті при наявності Н2О2. В розчині виявіть йони Мn2+ реакцією окиснення до йона МnО4 окисниками РbО2 або (NН4)2S2О8.

Катіони шостої аналітичної групи Сu2+, Со2+, Ni2+, Сd2+, Нg2+

Загальна характеристика катіонів шостої аналітичної групи

До VI аналітичної групи належать катіони d-елементів Сu2+, Нg2+, Со2+, Нg2+, Сd2+. Спільним для них в електронній структурі є те, що усі вони мають вільні d-орбіталі. Тому усі катіони VI аналітичної групи характеризуються спільною властивістю – здатністю до комплексоутворення.

Груповим реагентом на катіони VI аналітичної групи є концентрований розчин амоніаку, який утворює з катіонами VI аналітичної групи амоніачні комплекси. Малорозчинними сполуками катіонів VI аналітичної групи є гідроксиди, карбонати, сульфіди, фосфати, але більшість їх сполук добре розчинні у воді (хлориди, сульфати, нітрати, ацетати та ін.).

При визначенні катіонів VI аналітичної групи використовуються в основному реакції окиснення-відновлення та комплексоутворення. Крім катіона Hg2+, усі інші катіони VI аналітичної групи забарвлені.

Лабораторна робота 7. Реакції та аналіз катіонів шостої аналітичної групи Сu2+, Со2+, Ni2+, Сd2+, Нg2+