Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

3. Дія розчину ферум (ііі) хлориду

Тіоціанат-іони з катіонами Fе3+ утворюють комплексну сполуку Fе(SСN)3 (lg3 = 5,0), яка має червоне забарвлення. Реакція дуже чутлива.

Виявленню йонів SCN заважають йони, які з іонами Fе3+ утворюють більш стійкі комплекси, ніж тіоціанатні. Це флуорид-іони ([FeF3], lg3 = 12,1), оксалат-іони ([Fе(С2О4)3]3–, lg3 = 18,49), ціанід-іони ([Fe(СN)6]3–, lg6 = 43,6). Заважають також фосфат і йодид-іони(останні реагують з Fе3+ з утворенням вільного йоду).

Дослід. До 1-2 крапель розчину NH4SСN, додайте 4-6 крапель води і 1-2 краплі розчину FеСl3. Зазначте аналітичний ефект. До цієї суміші долийте 1 мл розчину Н2С2О4, або NaF. Що спостерігається?

Реакції нітрат-іонів

1. Дія дифеніламіну (с6н5)2nн

Дослід. У пробірку (по стінці) наливають кілька крапель розчину калій нітрату і додають кілька крапель розчину дифеніламіну. На стінках пробірки утворюється сполука синього кольору. При збовтуванні розчину синє забарвлення зникає внаслідок подальшого окиснення дифеніламіну. Цю реакцію можна проводити на чистому, сухому предметному скельці.

2. Дія ферум (II) сульфату FеSо4

Нітрат-іони з іонами Fе2+ при наявності концентрованої Н24 утворюють коричневе кільце [Fе(NО)]SО4:

3Fе2+ + NО3 + 4H+  3Fе3+ +NO +2Н2О,

42– + NO + Fе2+  [Fе(NО)]SО4.

Аніон NО2 заважає цій реакції.

Дослід. У пробірку з 2-3 краплями розчину калій нітрату внесіть кристалик солі FеSО4 і обережно, не перемішуючи рідини у пробірці, по її стінці додайте 1 краплину концентрованої сульфатної кислоти. Над кристаликом з’являється буре кільце.

Реакції нітрит-іонів

1. Дія калій іодиду кі

Калій іодид у присутності розведених кислот окиснюється нітритами до вільного йоду (цим нітрит-іони відрізняються від нітрат-іонів).

Дослід. До 4-5 крапель підкисленого сульфатного розчину калій нітриту долийте 4-5 крапель розчину калій іодиду, а потім 1-2 краплі розчину крохмалю. Що спостерігається?

2. Дія кислот

Розведені мінеральні кислоти розкладають нітрити на холоді. При розкладанні виділяється бурий газ NО2.

Дослід. Візьміть у пробірку 3-4 краплі розчину натрій нітриту, прилийте такий же об’єм 2 М розчину Н24. Що спостерігається? (Дослід виконуйте в витяжній шарі).

3. Дія тіосечовини (nh2)2cs і сечовини ((nh2)2co)

В слабкокислому розчині нітрит-іони реагують з тіосечовиною:

HNO2 + (NH2)2CS  N2 + HSCN + 2H2O

За схожим механізмом реагує і сечовина (реакція з нею є характерною для нітрит-іонів в кислому середовищі):

2HNO2 + (NH2)2CO  2N2 + CO2 + 3H2O

Дослід. Помістіть в пробірку 10-12 краплин досліджуваного розчину, додайте стільки ж дистильованої води і 1-2 краплини ацетатного буферного розчину і декілька кристаликів тіосечовини. Через хвилину додайте у пробірку краплину розчину солі Феруму (ІІІ). Про наявність нітритів свідчить виділення газу і червоне забарвлення розчину після додавання солі Феруму (ІІІ). Повторіть дослід, використавши в якості реагента сечовину, а замість ацетатної буферної суміші додайте 2-4 краплини сульфатної кислоти.