Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

5. Аналіз суміші катіонів п’ятої аналітичної групи.

а) Для відокремлення та виявлення стибій (V)-катіона, до осаду (III) додайте 2М розчин нітратної кислоти і розчин гідроген пероксиду. Відділіть осад (IV) (НSbО3) від розчину (IV), в якому знаходяться усі катіони п’ятої аналітичної групи, окрім стибію (V). Осад (IV) розчиніть у концентрованій хлоридній кислоті і виявіть стибій (V) реакцією відновлення з металами (цинком, залізом), створивши для цього необхідні умови (див. лабораторну роботу 6).

б) До розчину (IV) додайте концентрований розчин амоніаку та розчин Н2О2. Утворений осад (V) (Мg(ОН)2, Fе(ОН)3, Ві(ОН)3, МnО2) відділіть від розчину і досліджуйте далі. Розчин відкиньте.

Для відокремлення Мg2+ осад (V) обробіть насиченим розчином амоній хлориду. Злийте розчин (V) в окрему пробірку і виявіть йони Мg2+ характерною реакцією з розчином Na2НРО4 (див. лабораторну роботу 6).

Осад (VI) (після відокремлення йона Мg2+) обробіть 3М розчином НNО3. Перемішайте і відділіть осад (VII) (МnО2) від розчину (VI) (Fе3+,Ві3+). В осаді (VII) досліджується манган (IV) оксид. До нього додайте концентровану хлоридну кислоту та нагрійте. До отвору пробірки піднесіть йод-крохмальний папірець. Виділення хлору свідчить на наявність у суміші, що аналізується, манган (ІІ)-катіонів.

У розчині (VI) виявіть в окремих пробах катіони ферум (III) і бісмут (III) характерними для них реакціями (див. лабораторну роботу 6).

6. Аналіз суміші катіонів шостої аналітичної групи.

До розчину (III), в якому знаходяться амоніачні комплекси катіонів шостої аналітичної групи, додайте 2М розчин Н24. При цьому комплексні йони руйнуються. Далі в цьому ж розчині виявіть катіони шостої аналітичної групи за систематичним ходом аналізу.

Лабораторна робота 9. Аналіз суміші катіонів першої-шостої аналітичних груп

1. Попередні спостереження та дослідження.

При аналізі суміші катіонів першої-шостої аналітичних груп необхідно звернути увагу на забарвлення розчину, наявність осаду, рН розчину тощо. Відсутність забарвлення свідчить, що у розчині немає йонів Сг3+, Fе3+, Сu2+, Со2+, Nі2+. Нейтральне середовище розчину і відсутність осаду свідчать, що відсутні катіони Ві3+, Нg2+, а також станум (II) та станум (IV).

До окремої порції (3-4 краплі) розчину суміші І–VІ аналітичних груп додайте 5-6 крапель 2М розчину НСl. Утворення осаду свідчить про наявність катіонів II аналітичної групи.

До окремої порції (5-6 крапель) гарячого розчину, що аналізується, додайте декілька крапель етанолу та сульфатної кислоти (охолодіть і потріть скляною паличкою). Якщо утворюється білий осад, то це свідчить, що в суміші, що аналізується, є йони III аналітичної групи і Рb2+.

Після попередніх досліджень та спостережень суміш катіонів І-VІ аналітичних груп аналізують за систематичним ходом аналізу. Суміш може бути з осадом і без осаду.