Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книжка3.doc
Скачиваний:
150
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2. Дія розчину калій гексаціаноферату (II) к4[Fе(сn)6]

У слабкокислому середовищі цей реактив з йонами Zn2+ утворює осад білого кольору подвійної солі:

3Zn2+ +2К+ +2[Fе(СN)б;]4–  Zn3К2[Fе(СN)6]2.

Йони Аl3+ не заважають проведенню цієї реакції.

Дослід. До 5-6 крапель розчину солі Цинку додайте такий же об’єм розчину К4[Fе(СN)6]. Утворений осад розділіть на 2 пробірки: у першу прилийте декілька крапель мінеральної кислоти, а в другу – декілька крапель розчину лугу. Що спостерігається? Зробіть відповідні висновки.

3. Дія дитизону

Розчин дитизону (тіодифенілкарбазону) у хлороформі утворює з хелатну сполуку яскраво-червоного кольору:

В лужному середовищі утворена хелатна сполука забарвлює як органічний шар, так і водний, тому цю реакцію проводять при наявності амоніачної буферної суміші. При таких умовах можна виявити йони Zn2+ при наявності інших катіонів IV аналітичної групи.

Дослід. До 6-8 крапель розчину солі Цинку долийте 4-5 крапель амоніачного буферного розчину і 5-6 крапель хлороформного розчину дитизону. Перемішайте. Зазначте аналітичний ефект.

4. Реакція сухим способом з солями Кобальту (іі).

Розбавлений розчин Со(NО3)2 дає з йонами Zn2+ при прожарюванні кобальт (II) цинкат зеленого кольору (“ринманова зелень”):

Zn(NO3)2 + Со(NО3)2  СоZnО2 + 4NО2 + О2.

Реакції заважають іони Al3+, які при аналогічній реакції дають „тенарову синь”, і йони Cr3+, Ni2+, Cu2+, що маскують своїм забарвленням колір золи.

Дослід. Смужку фільтрувального паперу змочують досліджуваним розчином і розчином Co(NO3)2, висушують і спалюють. Спостерігають колір утвореної золи.

Реакції сполук Арсену (Обережно! Сполуки Арсену отруйні)

Арсен в кислих розчинах знаходиться у вигляді сполук НАsО2, Н3АsО3, Н3АsО4 та відповідних цим кислотам гідрогенаніонів (Н2АзО3, Н2АзО4, НАsО42–), в нейтральних та лужних розчинах – у вигляді оксоаніонів АsО2 (арсеніт-іон), АsО43 (арсенат-іон) та гідроксокомплексу [Аs(ОН)4]

1.Реакція відновлення арсену (iiі) і арсену (V) до АsН3

Водень у момент виділення відновлює сполуки арсену (III) і арсену (V) до АsН3, який з розчином АgNО3 взаємодіє, утворюючи сполуку Аg3Аs.ЗАgNО3 жовтого кольору. Ця сполука розкладається водою з виділенням чорного осаду металевого срібла. Реакції відбуваються за такими рівняннями:

Н3АsО3 + 3Zn + 6Н+  АsН3 +3Zn2+ + ЗН2О,

Н3АзО4+4Zn + 8H+  АsН3 +4Zn2+ +4Н2О,

6Аg+ + АsН3 +ЗН2О  Н3АsО3 + 6Аg + +.

АsН3, що виділяється, можна також виявити фільтрувальним папером, змоченим розчином НgС12. В результаті реакції папірець забарвлюється в оранжевий або жовтий колір (в залежності від кількості Арсену, утворюються такі продукти: АsН2НgСl, АsН(НgСl)2, Аs(НgСl)3, Аs2Нg3). Ці реакції використовують для виявлення арсену (III) та арсену (V) за систематичним ходом аналізу на катіони четвертої аналітичної групи, а також для виявлення домішок Арсену в хімікотоксикологічному аналізі.

Дослід. У пробірку налийте 3-5 крапель розчину натрій арсеніту, додайте одну гранулу цинку і 10-12 крапель 2М розчину хлоридної кислоти. Зверху пробірку накрийте фільтрувальним папером, змоченим розчином АgNО3. Спостерігайте зміну кольору до темно-жовтого, а потім до чорного.