Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДонГТУ Алчевск Економічна теорія.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
303.62 Кб
Скачать

2 Методичні вказівки до виконання курсової роботи

Запропонована нова концепція розрахункової курсової роботи з економічної теорії включає три частини:

- теоретичну;

- розрахункову;

- проблемно-питальну.

Структура будь-якої розрахункової курсової роботи з обраної теми повинна бути однотипною і включати усі вище позначені розділи.

Успішна підготовка і захист курсової роботи багато в чому залежать від визначеності для студента основних вимог, пропонованих вищою школою до

виконаних курсових робіт. Установлені критерії оцінки якості розрахункових

курсових робіт з економічної теорії умовно можна розділити на чотири групи:

- вимоги до теоретичної частини роботи;

- вимоги до розрахункової частини роботи;

- вимоги до проблемно-питальної частини роботи;

- вимоги до оформлення роботи.

Для виконання теоретичної частини роботи можна використовувати будь-як науково-економічну літературу за обраною темою. Мінімально необхідний перелік літературних джерел до кожної теми курсової роботи наводиться після проблемно-питальної частини кожного варіанта.

Основні вимоги до теоретичної частини курсової роботи полягають у такому:

- необхідно скласти короткий план теоретичної частини роботи;

- варто навести всі необхідні визначення, формули, що будуть використані в розрахунковій частині;

- у процесі викладання основного змісту роботи потрібно посилатися на використовувані літературні джерела.

Сучасні теоретичні проблеми мають виняткове практичне значення, а їхня реалізація повинна забезпечити формування цивілізованих форм господарювання як умови зросту ефективності національної економіки.

Зміст курсової роботи повинний розкривати задану тему з наукових позицій. При цьому студент повинен показати, як дана проблема висвітлюється в сучасній економічній літературі і, по можливості, обґрунтовано викласти своє розуміння досліджуваної проблематики. Для

цього необхідні глибоке знання предмета дослідження, об’ємна робота з

навчальною і науково-економічною літературою.

Теоретичний матеріал бажано погоджувати з реальною практикою господарювання. Конкретна статистична інформація і фактичний матеріал, з

одного боку, повинні підтверджувати теоретичні узагальнення і висновки, а з

іншого боку – на основі його аналізу можуть бути зроблені цікаві теоретичні

припущення й узагальнення.

У курсовій роботі можна використовувати фактичні дані з монографій, статей, брошур, журналів або газетних публікацій, вивчених у процесі підготовки роботи. Однак у будь-якому випадку включені в курсову роботу фактичні та статистичні матеріали повинні мати посилання на джерело. Включені в теоретичну частину розрахункової курсової роботи з економічної теорії формули повинні містити повну розшифровку всіх символів; в обов'язковому порядку їх необхідно нумерувати.

У розрахунковій частині курсової роботи варто робити в повному обсязі всі необхідні розрахунки, якщо вимагає завдання – будувати графіки, зводити отримані результати до узагальнюючих таблиць, здійснювати їхній аналіз і робити відповідні висновки. При цьому досить обмежитися посиланнями на відповідні формули, що викладені в теоретичній частині роботи. Виконання розрахункової частини курсової роботи з економічної теорії полегшується для студентів наявністю методичних пояснень до виконання розрахункової частини курсових робіт, наведених у цьому посібнику.

У проблемно-питальній частині курсової роботи необхідно давати чіткі та всеосяжні відповіді на поставлені питання. Для підготовки заключної частини роботи можна використовувати навчальну та спеціальну економічну

літературу за обраною темою. Якщо в завданні до третьої частини курсової роботи наводяться вказівки на проведення повторних розрахунків при умовах, що змінюються, їх необхідно знову зробити в повному обсязі з усіма необхідними поясненнями. При цьому посилання на формули з методики розрахунків, наведеної в теоретичній частині, є обов'язковими.

При підготовці розрахункової курсової роботи з економічної теорії повинні витримуватися визначені вимоги до структури роботи та її обсягу.

Обсяг курсової роботи повинний складати не менш 30 сторінок, з них:

- перша сторінка – це титульний лист;

- друга, третя сторінки – бланки завдання;

- четверта сторінка – анотація;

- п'ята сторінка – зміст;

- шоста-двадцять п’ята сторінки – теоретична частина;

- розрахункова частина;

- проблемно-питальна частина;

- тридцята сторінка – перелік посилань.

Наведений розподіл матеріалу роботи з розділів є зразковим і може корегуватися студентом за узгодженням з керівником роботи.

Захист курсових робіт для студентів стаціонару та заочного відділення проходить відповідно до графіка, затвердженого на кафедрі, і завершується до початку екзаменаційної сесії. Додатковий час для захисту курсових робіт студентами заочного відділення в період заліково-екзаменаційної сесії визначається розкладом занять.