Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
джур2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
367.27 Кб
Скачать

6.1 Опис базового об’єкту

В дійсний час необхідно вирішувати задачі, які пов’язані з проектуванням систем зв’язку. До таких систем належить система зв’язку зі зміною пріоритетів замовлень. В системах зв’язку, в яких реалізована техніка комутації каналів все більш часто враховується класи пріоритетів системи. В деяких системах для підвищення рівня якості обслуговування абонентів введений механізм підвищення рівня пріоритету користувача системи, якщо він чекає обслуговування більш допустимого часу.

Проектування систем зв’язку потребує їх аналізу як систем масового обслуговування. На початкових етапах проектування аналіз має здійснюватися без істотних витрат часу, що забезпечить можливість швидкого вибору оптимального рішення з багатьох розглянутих варіантів. При цьому, навіть на початкових етапах проектування необхідно враховувати особливості системи, використовувати математичну модель, яка достатньо повно описує систему. Для таких систем здебільшого не отримані аналітичні вирази для розрахунку якості їх функціонування, тому при проектуванні систем використовують їх імітаційні моделі.

На сучасному ринку програмних продуктів є програми, які дозволяють вирішувати задачу імітаційного моделювання систем масового обслуговування. Але в більшості ці програмні продукти – середовище програмування, користувач у цих програмах змушений виконувати операції щодо ретельного опису системи, зв’язку між її елементами. Тобто такі програми є «конструкторами», які дозволяють користувачу «збирати» систему. Будемо називати такі програмні продукти – базовим об’єктом.

6.2 Порівнювальна характеристика базового та нового об’єктів

Базовий варіант програмного продукту використовується, коли необхідно дослідити внутрішні зв’язки в процесі функціонування системи. Але в багатьох випадках користувача імітаційної моделі може не цікавити дослідження кожного з елементів в процесі функціонування, зв’язки між цими елементами, імітаційне моделювання може бути потрібним лише для розрахунків загальних показників функціонування системи. При цьому важливо, щоб показники функціонування розраховувалися без істотних витрат часу, а також, щоб перед початком розрахунків користувач не витрачав час на доопрацювання моделі.

У дипломній роботі розроблена імітаційна модель, яка відповідає саме цим вимогам. Будемо називати її новим об’єктом. Новий об’єкт створений для відносно «вузької» задачі розрахунку загальних показників функціонування системи, але при тому охоплює достатньо широкий спектр систем. Користувач імітаційної моделі може варіювати якісні риси моделі (наявність або відсутність черги, врахування або неврахування повторних звернень до системи, розподіл груп навантажень за класами пріоритетів або неврахування класів пріоритетів та ін.). В імітаційній моделі використаний метод моделювання, який прискорює процес моделювання майже на порядок, що також дає перевагу запропонованому програмному продукту у порівнянні з базовим варіантом.

Використання нового програмного продукту дозволяє економити оплачуваний час роботи інженера-дослідника (пошук вибору проектного рішення здійснюється за більш короткий час, не витрачається часу на доопрацювання імітаційної моделі). Також використання нового програмного продукту призводить до економії додаткових витрат (на елетроенегрію та ін.)

Імітаційна модель призначена для використання в науково-дослідницьких та проектних організації,також вона може бути застосована у навчальному процесі, в курсах де вивчаються моделі систем масового обслуговування та системи зв’язку, для яких аналізуються показники функціонування як систем масового обслуговування.