Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5. Правила ввезення-вивезення товарів та інших предметів через митний кордон України.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать

5. Оформлення несупроводжуваного багажу

До несупроводжуваного багажу (далі — НСБ) належать предмети, що відправляються їх власником (або за його дорученням іншою фізичною чи юридичною особою) і перетинають митний кордон України окремо від власника (залізничним, морським, річковим, мобільним або повітряним транспортом).

Митне оформлення НСБ здійснюється в митниці за місцем знаходження його власника (за місцем прописки). При відправленні несупроводжуваного багажу його власник або інша особа, яка діє за нотаріально засвідченим дорученням власника багажу, для митного оформлення подає необхідні для цього документи:

— закордонний паспорт або документ, що його замінює (довідку про загублений паспорт, посвідчення військовослужбовця тощо);

— опис (перелік) предметів (товарів);

— листок вибуття, квиток для проїзду за кордон (ПМП) у разі проїзду громадськими видами транспорту;

— товаросупровідні документи (залізничні або транспортні на­кладні, багажні квитанції);

інші документи, необхідні для митного оформлення.

Інспектор митної служби здійснює митний огляд багажу, накладає митне забезпечення на товаросупровідні документи, декларації, виписує провізну відомість, проставляє необхідні штампи і печатки. Одна мит­на декларація залишається у власника НСБ або особи, яка діє за його дорученням, друга — у справах митниці, третя — додається до товаро­супровідних документів на НСБ.

1. Договір між власником та перевізником на перевезення НСБ.

2. Отримання дозволів на вивіз предметів (у разі необхідності).

3. Оформлення у митному відношенні НСБ.

4. Оформлення перевізником документів для доставки вантажу до кордону України в прикордонну митницю (провізна відомість).

5. Перевезення НСБ до Одеси. Підтвердження доставки вантажу в прикордонну митницю (провізна відомість).

6. Оформлення документів на перевезення НСБ поромом до Ізраїлю.

7. Перевезення НСБ з Одеси до Ізраїлю поромом.

Порядок оформлення несупроводжуваного багажу при ввезенні з-за кордону

Факт відправлення НСБ із-за кордону зазначається в пасажирській митній декларації, яка заповнюється у двох примірниках на прикор­донній митниці при в'їзді в Україну.

Одержувач НСБ для оформлення в митному відношенні подає такі документи:

— паспорт або інший документ, що його замінює;

— митну декларацію, заповнену власником багажу при перетині Державного кордону України з указаними в ній даними про наявність переміщення та пропуск через митний контроль.

1. Ввезення НСБ на територію України.

2.Оформлення прикордонною митницею документів для доставки перевізни­ком НСБ у митницю призначення (провізна відомість) (перевізник — заліз­ниця).

3. Повідомлення внутрішній митниці про надходження НСБ до місця при­значення. Зняття з контролю митницею доставки НСБ (оформлення провізної відомості).

4.Повідомлення одержувача про надходження НСБ.

5.Отримання дозволів на ввіз предметів (за необхідності).

6. Оформлення НСБ у митному відношенні.

7.Оформлення документів на залізничній станції і отримання багажу.

до дозволяючих органів належать:

• Міністерство культури України;

• Міністерство охорони здоров'я;

• Екологічна служба України;

• Ветеринарна служба України;

• Санітарно-епідеміологічна служба України;

• Фітосанітарна служба України;

• Радіологічна служба України;

• інші.

несупроводжуваного багажу, а також даними про пропущені при цьо­му валюту та предмети з відмітками прикордонної митниці;

— товаросупровідні документи на багаж (залізнична або авто­транспортна накладна);

— провізну відомість.

При одержанні НСБ одержувач або особа, яка діє за нотаріально засвідченим дорученням власника багажу, заповнюють митну декла­рацію. Після проведення митного огляду інспектор митної служби проставляє особисту номерну печатку в товаросупровідних докумен­тах на багаж, на митній декларації з відомостями про пропущені предмети, а також закриває провізну відомість. Пасажирська митна Декларація залишається у справах митниці.

При ввезенні з-за кордону несупроводжуваний багаж не підлягає оподаткуванню, якщо це:

— предмети особистого користування, що тимчасово ввозяться на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення або з метою транзиту;

— речі, що ввозяться (пересилаються) в разі переселення грома­дян на постійне місце проживання в Україні;

— предмети (товари), які ввозяться (пересилаються) громадянами, зазначеними у статтях 59—63, 65—67 Митного кодексу України, а також працівниками дипломатичних установ України за кордоном, моряками рибопромислового, торговельного, річкового флоту та іншими особами, які згідно із законодавством мають право додатково ввози­ти (пересилати) в Україну предмети без оподаткування;

— предмети (товари), які ввозяться громадянами і входять до складу спадщини, відкритої за митним кордоном України на ко­ристь резидента, в разі підтвердження її складу органами, що чинять нотаріальні дії у країні її відкриття. Зазначене підтвердження підля­гає легалізації у консульських установах України, що діють у відповідній країні;

— предмети (товари), які ввозяться (пересилаються) резидентами у вигляді призів (нагород), отриманих за участь у спортивних та інших змаганнях (конкурсах, фестивалях тощо), у межах, визначених угода­ми дарування, в разі підтвердження факту отримання посвідчення угод дарування нотаріальними органами відповідної країни. Зазначене підтвердження підлягає легалізації у консульських установах України, що діють у відповідній країні. Дія цього абзацу не поширюється на предмети промислового призначення та транспортні засоби;

— предмети, що були попередньо вивезені (переслані) громадяна­ми за митний кордон України під письмове зобов'язання про їхнє повернення і ввозяться (пересилаються) назад на митну територію України, за наявності відповідної вивізної митної декларації.

Всі інші відправлення НСБ фізичною особою з-за кордону оподат­ковуються митом за повними ставками Митного тарифу, акцизним збором та податком на додану вартість.

При нарахуванні ввізного мита та інших платежів за предмети, що надходять у НСБ, враховується вартість товарів та інших пред­метів, які були ввезені в Україну громадянином особисто із зазначен­ням їх у пасажирській митній декларації.

Правила митного оформлення речей громадян, які виїжджають на ПМП

Митне оформлення речей громадян, які виїжджають на ПМП, про-родиться на підставі Закону України від 05.05.96 р. № 163/96-ВР «Про звільнення від обкладення митом предметів, які вивозяться (пересилаються) громадянами за митний кордон України», Постано­ви Кабінету Міністрів від 29.11.97 р. № 1331 та ДМСУ № 164 від 27.03.2000 р.

Громадяни, які переїжджають на ПМП за кордон, можуть вивози­ти без митного оподаткування предмети, що належать особисто їм І призначені для особистого користування.

Ювелірні та інші побутові вироби з дорогоцінних металів, коштов­них каменів і перлів можуть бути вивезені за кордон, якщо вони не являють собою історичної, художньої, наукової або іншої культурної цінності. Такі вироби можна вивозити на суму до 20 мінімальних заробітних плат на одну особу незалежно від віку. Вироби без клей­ма державної проби вивозу за кордон не підлягають.

Носії інформації (аудіо-, відеокасети, компакт-диски, дискети та ін.), які вивозяться за межі України, завчасно подаються у відділ ТЗК митниці для перевірки.

Для переміщення через митний кордон України заборонено носії інформації, що містять:

_ матеріали щодо насильницького повалення або зміни державно­го чи суспільного ладу, порушення територіальної цілісності, держав­ного суверенітету і безпеки України, пропаганду війни, насильства та жорстокості, расової, національної, релігійної винятковості або нетер­пимості, підбурювання до вчинення кримінальне карних дій;

— відомості про способи виготовлення та застосування нарко­тиків і сильнодіючих отруйних речовин;

— матеріали порнографічного та вульгарного змісту.

При відправленні несупроводжуваного багажу за кордон при пере­селенні на ПМП його власник повинен пред'являти митниці в пункті здачі багажу закордонний паспорт і при виїзді до країн СНД — адресний листок вибуття, квиток для проїзду за кордон, а також заповнити 3 примірники митної декларації, в яких зазначити відо­мості про предмети і цінності, які він має в несупроводжуваному ба­гажі. Якщо особі, що перетинає державний кордон, не виповнилося 16 років, відомості про її предмети і цінності вказуються в митній декларації осіб, які її супроводжують.

Несупроводжуваний багаж громадян, що прямують за кордон на ПМП, приймається до митного оформлення після пред'явлення мит­ниці повністю оформлених для виїзду документів на всіх членів сім'ї, а також документів на багаж. Крім предметів, заборонених чи обме­жених до вивезення, в несупроводжуваному багажі не підлягають випуску валюта, цінності.

Громадяни, що переселяються на ПМП в Україну, можуть ввозити речі, що їм належать, без обмежень кількості і без сплати мита, ПДВ та акцизного збору за умови, що ці речі призначені для їх особистого користування згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.96 р. № 1010 «Про вдосконалення порядку ввезення (переси­лання) громадянами предметів (товарів) в Україну».

Ввезення транспортних засобів громадянами, які переселяються на ПМП в Україну, в кількості однієї одиниці на члена сім'ї (за умови, що вони перебували на обліку в реєстраційних органах країни за попе­реднім місцем проживання громадянина (власника) не менше одного року) здійснюється без сплати мита, ПДВ та акцизного збору.

При митному оформленні речей згідно з наказом ДМСУ № 164 від 27.03.2000 р. сплачується митний збір.