Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5. Правила ввезення-вивезення товарів та інших предметів через митний кордон України.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
159.23 Кб
Скачать
  1. Організація і порядок проведення митного контролю та соромлення в авіаційних пунктах пропуску

Кабінет Міністрів України відповідно до ст. 10 Закону України «Про державний кордон України» постановив, що міжнародне по­вітряне сполучення здійснюється з використанням аеропортів (аерод­ромів), у яких відкрито в установленому порядку пункти пропуску через державний кордон.

В окремих випадках міжнародне повітряне сполучення може здійснюватися також з аеропортів (аеродромів), у яких відсутні пунк­ти пропуску через державний кордон, у порядку, встановленому Дер­жавним департаментом авіаційного транспорту, Міністерством обо­рони, Державним комітетом у справах охорони державного кордону, Державною митною службою і Комітетом по використанню повітря­ного транспорту.

Перелік держав, з якими може здійснюватися міжнародне повітря­не сполучення з того чи іншого аеропорту (аеродрому), характер транс­портних перевезень, а також режим функціонування пунктів пропус­ку через державний кордон визначаються Державним департамен­том авіаційного транспорту разом із Державним комітетом у справах охорони державного кордону і Державною митною службою.

У пункті пропуску визначаються місця для безпосереднього пере­тинання державного кордону, зони прикордонного, митного та інших видів контролю.

У пункті пропуску в установленому порядку відповідними службами державних контрольних органів здійснюються прикордонний та митний контроль, контроль з безпеки цивільної авіації, санітарно-карантинний, ветеринарний, фітосанітарний, екологічний контроль.

Взаємодія митних органів з іншими контролюючими службами, задіяними в пунктах пропуску, та правоохоронними органами здійснюється відповідно до статей 17 та 18 Митного кодексу України.

Режим пропуску в авіаційних пунктах пропуску

У пунктах пропуску через державний кордон України митниці, за погодженням із прикордонними військами України, встановлюють зони митного контролю.

В авіаційних пунктах пропуску зони митного контролю встанов­люються в залах митного огляду, на стоянках і в літаках із почат­ком митного оформлення до їх відправлення та в інших місцях, які визначено в портах для оформлення вантажів і пасажирів.

У зонах митного контролю установлюється відповідний режим.

Режимні правила у зонах митного контролю розробляються мит­ницями України і обов'язкові для виколення співробітниками державних прикордонних контрольних органів та осіб, що прямують через кордон.

Доступ у зони митного контролю дозволяється тільки службовим особам, які безпосередньо беруть участь у технології контролю, а також співробітникам спеціальних підрозділів органів МВС та СБ України за письмовим розпорядженням керівників цих підрозділів при здійсненні заходів з боротьби з організованою злочинністю. Громадя­ни, що перетинають митний кордон України, представники організацій, підприємств і установ, які отримують чи відправляють товари та інші предмети, допускаються до зон митного контролю на підставі дійсних для в'їзду (виїзду) документів чи транспортних та інших документів на отримання, відправлення товарів чи інших предметів.

Порядок проведення митного контролю й оформлення літаків, вантажів, пасажирів, їхньої ручної поклажі й багажу, що переміщуються через митний кордон України, , в авіаційних пунктах пропуску

Служба організації міжнародних перевезень аеропорту щоденно надає митниці розрахунковий графік руху літаків на добу з позначен­ням номерів рейсів, типів літаків, своєчасно повідомляє про зміни у графіку.

Митний контроль та оформлення повітряних суден (у подальшо­му — ПС), які виконують міжнародні рейси, здійснюються тільки на спеціально відведених стоянках.

Співробітники митного поста здійснюють огляд літаків україн­ських авіакомпаній, вантажів і багажу, які знаходяться на їх бортах, а за наявності інформації про можливе переміщення через кордон заборонених предметів — й іноземних літаків.

Огляд транспортних засобів закордонного прямування здійснюється з метою виявлення заборонених до ввезення в Україну і вивезення з України матеріалів, предметів, зброї, наркотичних речовин, предметів контрабанди.

Звичайний огляд здійснюється згідно з технологічними картками огляду літаків, затвердженими начальником митниці, шляхом візу­ального огляду можливих місць приховування контрабанди та вияв­лення ознак ПМП з використанням спеціальних технічних засобів.

Поглиблений огляд проводиться з метою пошуку схованок, тай­ників у транспортних засобах і вантажах, які можуть використову­ватися для провезення контрабанди. При цьому для проведення по­глибленого огляду можуть залучатися співробітники відділення з використанням службових собак.

Повітряні судна, що виконують міжнародні польоти, оглядаються представниками митниці спільно з прикордонними нарядами, а при необхідності, із співробітниками служби безпеки польотів. Огляд про­водиться обов'язково в присутності одного з членів екіпажу чи праців­ника наземної технічної служби.

Митному контролю підлягають також повітряні судна військово-тРанспортної авіації, які здійснюють міжнародні польоти.

Огляд повітряних суден здійснюється:

— при відльоті — до початку посадки в них пасажирів, заванта­ження запасів, призначених для споживання при міжнародних авіаперевезеннях, багажу або вантажу і т. ін.;

— при прильоті — після висадки пасажирів, вивантаження бага­жу або вантажу та до вивантаження залишків запасів, призначених для споживання при міжнародних авіаперевезеннях.

Огляд вантажу та багажу проводиться:

— при відльоті — перед завантаженням;

— при прильоті — після вивантаження.

Огляду підлягає весь багаж і вантаж. Проведення митного конт­ролю та оформлення багажу і вантажу здійснюється відповідно до законодавства України про митну справу, Митного кодексу України (статті 29, 30), «Тимчасових правил митного контролю за переміщен­ням через митний кордон України предметів, валюти і цінностей громадян», затверджених Наказом ДМКУ від 31.12.91 р. № 9 та інших актів законодавства України.

Повітряні іноземні судна, що здійснюють короткочасну технічну зупинку, не оглядаються. У цьому разі прикордонники організовують постійне спостереження за повітряними суднами.

Якщо відліт повітряного судна, оформленого у митному відношенні, відкладається на тривалий час і спостереження знімається, то огляд повітряного судна може проводитися повторно.

Приліт. Після одержання від старшого диспетчера ЦДС даних про час посадки повітряного судна, № ПС, місця стоянки, кількості пасажирів, багажу, вантажу та пошти старший чергової зміни митно­го поста виділяє необхідну кількість співробітників для проведення митного контролю й оформлення літака, багажу та вантажу.

Після уточнення співробітником санітарно-карантинного пункту (СКП) санітарного стану на борту ПС, перевірки паспортного режиму та висадки пасажирів з літака працівниками ПН співробітники мит­ного поста піднімаються на борт і починають проводити митний кон­троль та оформлення, а саме:

— перевіряють подані для митного оформлення документи, відповідність фактичних даних і заявлених;

— контролюють перевантаження пасажирського багажу та його доставляння до залу прильоту або до складу авіапідприємства, пере­вантаження та доставляння вантажу до складу авіапідприємства;

— розміщують (документально оформлюють) вантаж та багаж на складах авіапідприємства (на вантажній відомості, вантажних на­кладних, поштових накладних, за необхідності — на інших докумен­тах, інспектор проставляє штамп «Під митним контролем — імпорт» і направляє їх для подальшого митного контролю на склади авіапід­приємства;

-- разом із ПН проводять огляд повітряного судна й остаточне митне оформлення повітряного судна, а на генеральній декларації інспектор митниці робить відмітку про те, що було оформлено (тип літака, № рейсу, № борту, кількість членів екіпажу, пасажирів, багажу, вантажу (із зазначенням № авіанакладних, пошти), зазначає час оформ­лення і проставляє штамп «Під митним контролем — імпорт» та особисту номерну печатку.

При прильоті повітряного судна з-за кордону України з посадкою в проміжному аеропорту (аеродромі), де знаходиться митниця, в пер­шому пункті посадки літака проводиться, як правило, повне митне оформлення.

У випадку часткового оформлення (наприклад без оформлення вантажу) в пункті першої посадки літака інспектор митниці обов'яз­ково проставляє штамп «Під митним контролем» і робить запис у генеральній декларації (супроводжувальній відомості) про те, що було оформлено митницею (багаж) та що належить офор­мити митниці, до якої далі прямує літак.

Наявність на супровідних документах на літак одного штампа «Під митним контролем» означає його часткове оформлення, двох штампів «Під митним контролем» і особистої номерної печатки — повне оформлення.

Члени екіпажу зі своїми речами залишають борт літака лише з дозволу прикордонної та митної служб й оформлюються на загаль­них підставах.

Митне оформлення авіапасажирів, їхньої ручної поклажі та бага­жу здійснюється в оглядовому залі після встановлення в ньому необ­хідного режиму.

Старший зміни митного поста висилає в оглядовий зал необхідну кількість інспекторів для митного оформлення пасажирів, ручної по­клажі і багажу.

Митний контроль пасажирів, їх ручної поклажі та багажу прово­диться інспекторами митниці за встановленими формами з викорис­танням технічних засобів контролю (згідно зі ст. 27 МКУ) шляхом опитування, огляду речей (ст. ЗО МКУ), особистого огляду (як винят­кова форма митного контролю згідно зі ст. 32 МКУ).

Наприклад: із інформації, котра надійшла від співробітників МВС, які знахо­дяться в аеропорту, відомо, що пасажирові перед реєстрацією невідомі особи пере­давали значну суму іноземної валюти з метою перевезення її до іншої країни.

При проходженні митного контролю пасажир іноземну валюту не заде­кларував.

У такому разі митники пропонують пасажирові пред'явити валюту, яка вивозиться за межі України. Якщо той відмовляється або виникають сум­ніви щодо пред'явлення до митного контролю валюти в повному обсязі, тоді може бути проведено особистий огляд.

При вході в зону митного контролю оглядового залу пасажир пред'являє інспекторові митниці відповідно заповнену й особисто підпи­сану митну декларацію, паспорт, ручну поклажу, речі та багаж.

Громадяни, які перетинають митний кордон України, згідно зі ст. 25 Митного кодексу України повинні в належних випадках подати мит­ниці необхідні для митного контролю документи. Перелік і порядок подання таких документів визначається ДМСУ відповідно до законо­давства України про митну справу, Митного кодексу та інших актів законодавства України.

Одним із таких документів є митна декларація, форма якої затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 р. № 748 [декларація заповнюється до пред'явлення багажу, ручної поклажі).

Інспектор перевіряє документи, необхідні для митного оформлення (повноту і правильність заповнення митної декларації, дозволи інших державних органів), здійснює огляд речей.

Ручна поклажа громадян та їх багаж підлягають огляду через рентгенустановку, а в необхідних випадках — і з їх розпакуванням.