Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_Mitne_oformlennya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
49.03 Кб
Скачать

3. Митний контроль у регіональній митній лабораторі

Митна лабораторія регіональної митниці (далі — МЛ) — спеціалізований митний орган — входить у єдину систему митних органів.

У сфері, що підлягає державному метрологічному нагляду, вона здійснює:

— вимірювання фізико-хімічних показників і показників безпеки харчових продуктів, фармпрепаратів (у тому числі нарковмісних);

— вимірювання показників нафтопродуктів та різноманітної хімічної продукції;

визначення хімічного складу вибухових речовин, металів і сплавів (включаючи дорогоцінні), наркотичних, отруйних речовин і прекурсорів;

— аналіз інших товарів, що мають відношення до митних опе­рацій.

Основними завданнями митної лабораторії є:

1. Проведення матеріалознавчих, хімічних, технічних досліджень! експертиз з метою:

а) уточнення класифікації речовин, матеріалів, виробів (товарів), що переміщуються через митний кордон України, підтвердження їх складу, марки тощо;

б) запобігання переміщенню через державний кордон заборонених предметів і речовин, екологічно шкідливих для життя і діяльності людини та навколишнього середовища;

в) захисту інтересів національних виробників;

г) захисту інтересів споживачів.

2. Проведення експертиз речовин і матеріалів з метою встановлення їх виду та найменування для успішної боротьби з незаконним обігом товарів, наркотичних речовин, валютних, культурних, історичних цінностей та ін.

3. Проведення експертиз з метою підготовки висновків, необхідних для встановлення коду товару згідно з УКТ ЗЕД.

4. Визначення токсичності продукції хімічної промисловості та суміжних із нею інших галузей. Віднесення речовин до:

а) сильнодіючих, отруйних, психотропних, наркотичних, прекурсорів;

б) пожежо-, вибухо- і радіаційнонебезпечних.

6. Проведення лабораторних перевірок якості етилового спирту, наф­топродуктів та іншої продукції, перевірка якої регламентується норма­тивними документами й листами ДМСУ і наказами начальника РМ.

7. Виконання робіт з метою надання рекомендацій для ідентифі­кації товарів щодо відповідності їх контрольним спискам.

8. Взяття проб, проведення досліджень і зберігання контрольних проб (зразків) продукції згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1998 року № 1665.

Наприклад, усім відомі такі спиртовмісні рідини, як горілки, коньяки, коктейлі, етиловий спирт та ін. За допомогою аналітичних методів важко однозначно класифікувати вид напою, наявність у складі сторонніх домішок. Експресне хроматографічне дослідження дає змогу вирішити ці складні завдання й однозначно визначити спиртний напій натуральний чи «підробка».

Дослідження різноманітної продукції, що проводяться в митній лабораторії, дозволяють значно збільшити платежі до державного бюджету.

Так, яскравим прикладом цього є продукт «Дистилят газового конденсату» з кодом УКТ ЗЕД 2710 00 110 (акциз складає 0,012 євро/кг). Після проведення хроматографічного дослідження та ви­значення фракційного складу встановлено, що ця продукція заявле­на не за своїм найменуванням і повинна класифікуватися в то­варній підсубпозиції 2710 00 250 (Спеціальні бензини) зі ставкою акцизу 0,020 євро/кг. Встановлення вірного найменування товару та коду УКТ ЗЕД у цьому випадку привело до збільшення акцизу майже вдвічі. Сума контракту з поставки цієї продукції складала 1 млн. доларів США і недобір платежів міг би скласти близько 160 тисяч доларів США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]