Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_Mitne_oformlennya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
49.03 Кб
Скачать

4. Митна статистика Головне завдання митної статистики

Статистика — це вид практичної діяльності, спрямованої на збір, обробку, аналіз та публікацію статистичної інформації. Також маються на увазі і зведені, підсумкові показники, які належать до якої-небудь галузі діяльності. Головне завдання статистики — одержання та своєчасне представлен-1151 Державним органам достовірних даних.

Статистика зовнішньої торгівлі — галузь економічної статистики, що характеризує обсяги й динаміку зовнішньої торгівлі, її географічний розподіл, товарний склад, частку країн у товарообігу, значення зовнішньої торгівлі для країни. Статистика зовнішньоекономічних зв'язків вивчає результати, форми і методи торговельно-економічного, науково-технічного співробітництва, а також кредитних і валютно-фінансових взаємовідносин, співробітництво в галузі міжнародних перевезень та ін. Серед різних форм зовнішньоекономічних зв'язків найважливішою та найрозповсюдженішою є зовнішня торгівля. Дані широко використовуються при розробці цільової зовнішньоекономічної політики та її здійсненні.

У більшості країн Європи статистика зовнішньої торгівлі виникла в XVII—XVIII ст. на основі матеріалів митних установ. Звітні дані базуються на зведеннях транспортних і товарних документів, які надходять від учасників зовнішньоторговельної діяльності. Ви­хідними даними при формуванні митної статистики зовнішньої торгівлі є повідомлення, що містяться у вантажних митних деклараціях, які заповнюються при митному оформленні товарів. Включаються всі товари, ввезення і вивезення котрих змінює матеріальні ресурси держави. Велике значення має питання про ціни, за якими враховуються експортні та імпортні товари. На основі даних аналізується дина­міка торгівлі держави з іншими країнами. Дані використовуються для розрахунків бюджетної ефективності експорту-імпорту.

Ведення митної статистики

Зараз митна система України діє і забезпечує виконання головних функцій, покладених на митні органи державою, до складу яких входить і забезпечення ведення митної статистики зовнішньої торгівлі України та спеціальної митної статистики, інформування Уряду та органів державного управління із зазначених питань.

Ст. 14 Митного кодексу України говорить: «Митні органи формують митну статистику. Забороняється вимагати від митних органів України подання статистичної інформації, не передбаченої держав­ною статистичною звітністю».

Митні органи України розпочали формування бази даних та ведення митної статистики з 1 січня 1993 року. При формуванні зведе­них даних в обсяги зовнішньоторговельного обігу включаються екс­портно-імпортні операції за так званими видимими товарами, що пе­ретинають митний кордон на підставі вантажних митних декларацій. Митна статистика розглядає кількісні дані, які характеризують без­посередньо діяльність митних органів.

Основні завдання митної статистики

Митна статистика призначена для:

— забезпечення повного і достовірного обліку даних про експорт та імпорт держави;

— аналізу основних тенденцій, структури й динаміки зовніш­ньоторговельних товаропотоків держави разом з аналізом його макроекономічної ситуації;

— інформаційного забезпечення вищих органів державної влади й управління при прийнятті ними рішень у галузі митної політики та Державного регулювання зовнішньої торгівлі;

— аналізу кон'юнктури ринку держави;

— контролю за нарахуванням митних платежів;

— здійснення валютного контролю в межах компетенції митних органів;

— представлення даних митної статистики для складання торго­вого та окремих статей платіжного балансів держави;

— сприяння в здійсненні державами взаємного обміну інформа­цією з митної статистики зовнішньої торгівлі;

— розв'язання інших завдань, обумовлених національною мит­ною політикою.

Результати діяльності митних органів, перш за все, характеризу­ються сумами, які перераховуються до державного бюджету України та на розвиток митної системи України. Значним джерелом попов­нення державного бюджету є мито, податок на додану вартість (ПДВ) та непрямий податок — акцизний збір. Основні показники оператив­ної роботи: кількість оформлених вантажних митних декларацій, пропущених та оформлених вантажів, транспортних засобів, громадян, що перетинають митний кордон України. На окрему увагу за­слуговують показники роботи митниць з ведення боротьби з контра­бандою і порушенням митних правил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]