Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_3_Mitne_oformlennya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
49.03 Кб
Скачать

Формування митної статистики

При формуванні митної статистики зовнішньої торгівлі використовуються такі показники: період, направлення товаропотоку, країна походження, країна призначення, країна купівлі, країна продажу, країна відвантаження (відправлення), статистична вартість, код і найменування товару, вага нетто, код і найменування додаткових одиниць вимірювання і кількість, характер угоди, вид митного режиму, регіон та ін. Облік ввезення і вивезення товару ведеться за датою дозволу митних органів на випуск товару, який проставлено на ВМД. Кількісний облік товарів ведеться за вагою нетто. У необхідних ви­падках для збору й обробки статистичних даних ведеться паралельний облік товару за кількістю, який виражається в додаткових одиницях вимірювання (штуки, літри, кубічні метри та ін.). Ці одиниці вимірювання вказуються у відповідній колонці «Додаткові одиниці вимірювання» УКТ ЗЕД. У митній статистиці зовнішньої торгівлі держави використовуються єдині класифікатори на основі міжнарод­них класифікаторів. Статистичні публікації з митної статистики зовнішньої торгівлі містять основні дані, які характеризують стан зов­нішньої торгівлі держави:

1) експорт й імпорт у цілому і в розрізі по країнах і групах країн;

2) питому вагу окремих країн і груп країн в зовнішній торгівлі даної держави;

3) дані з імпорту й експорту в розрізах «товар — країна» і «країна — товар».

Інформація про зовнішню торгівлю, яка подається митним органам державними органами, підприємствами, установами, організаціями і громадянами, може використовуватися виключно в митних цілях. Конфіденційною вважається інформація, що міститься у вантажних митних деклараціях стосовно учасників зовнішньоекономічних зв'язків. Подання відомостей про експортно-імпортні операції конкретних учасників ЗЕД заборонено, за винятком випадків, передбачених законодавчими актами держави і нормативними документами Держмитслужби.

Інформаційно-аналітична робота

Узагальнення та аналіз даних. Після збору даних для формування відомчої митної статистики і статистики зовнішньої торгівлі здійснюються їх узагальнення та подальший аналіз з метою вивчення основ­них тенденцій зміни всіх показників з прив'язкою їх до змін у митному та загальнодержавному законодавстві. На підставі аналізу отриманих даних створюються інформаційно-аналітичні довідки за певний період (місяць, квартал, півріччя, рік). Для наочності вони ілюструються діаграмами й супроводжуються таблицями, що містять основні показники роботи митних органів та дані зовнішньоторговельної статистики. Так, одним із основних показників роботи митниць є кількість оформлених вантажних митних декларацій. Цей показник обстежується з різних точок зору, наприклад за напрямка­ми переміщення вантажів — експорт, імпорт чи транзит переважає на даній митниці чи за даний проміжок часу. Також цікаво спостерігати динаміку оформлення ВМД за місяцями. Аналіз таких діаграм за декілька років показує коливання кривої залежно від пори року (як правило, на початку кожного року відбувається спад в оформленні ВМД, пік припадає в основному на літні місяці, потім у грудні знову відмічається піднесення активності суб'єктів ЗЕД). На коливання цієї кривої суттєво впливають зміни в митному законодавстві.

Іншим важливим показником діяльності митних органів е перерахування коштів до держбюджету. При аналізі діяльності митниць окремого регіону важливо знати внесок кожної в цей показник.

У таких випадках для ілюстрації використовується кругова діаграма.

У випадку, коли є два взаємно зв'язані показники, наприклад кількість порушених справ про контрабанду та на яку суму ці справи, використовується комплексна діаграма, що має дві шкали.

Аналітична робота. Аналітична робота ведеться митними органами на рівні митниць, які здійснюють аналіз діяльності своєї митниці і надають дані регіональній митниці, якій вони підпорядковуються. Ці довідки мають такі розділи, як наприклад, «Аналіз динаміки надходження коштів до бюджету в залежності від прийняття нових законодавчих та нормативних актів», «Спрямованість та характер зміни зовнішньоторговельних вантажопотоків і їх можливий вплив на ринкову ситуацію в країні», «Зміни в оперативній обстановці» та ін. Регіональна митниця, у свою чергу, вивчає й узагальнює інформа­цію по регіону та раз на місяць надсилає її до Управління аналізу, прогнозування та зв'язків з громадськістю ДМСУ, який є основним Джерелом інформування органів державної влади України з питань діяльності митної системи і служить для вироблення основних напрямків митної політики держави.

Відповідно до завдань, які повинна вирішувати митна статистика, постає питання оперативної передачі електронної інформації до ДМСУ. Обмін електронною інформацією можна здійснювати за допомогою електронної мережі передачі даних, яка б об'єднувала всі митні органи в єдину систему. Тому спочатку на базі існуючих телефонних ліній зв'язку за допомогою програмного забезпечення була створена глобальна модемна мережа митних органів України.

У зв'язку з ростом завдань, покладених на митні органи України, та обсягів інформації, що передається між митницями, електронна пошта Державної митної служби була реорганізована. Наприкінці - 1996 р. в автомобільних пунктах пропуску та в митницях, у яких неможливе використання телефонних мереж, були встановлені супутникові системи зв'язку, за допомогою яких митниці та пункти пропуску отримали можливість оперативно надавати різноманітну інформацію, наприклад про недоставлення вантажів, що використовується митними органами для формування митної статистики та здійснення митного контролю вантажів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]