Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діана курс.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
153.29 Кб
Скачать

Висновки

Відповідно до поставленої мети курсової роботи було з`ясовано сутність відмивання «брудних грошей» як процесу та джерела його формування, розглянуто основні способи організації та стадії даного процесу, проаналізовано масштаби «відмивання» грошей у світі та визначено основні методи та шляхи міжнародної протидії легалізації незаконно отриманих доходів.

Отже, за результатами проведеного дослідження та аналізу проблеми протидії відмиванню «брудних грошей» можна зробити висновок, що «брудні гроші» – гроші, які були зароблені злочинним шляхом, а сукупність дій, які переслідують мету приховання справжніх джерел походження таких грошей та надають їм ознак легального походження ― «відмивання» грошей.

Велика частина тіньових капіталів здобувається у фінансово-кредитній, виробничій і комерційних сферах, шляхом порушення законодавства.

Проаналізувавши масштаби та тенденції відмивання «брудних грошей» у світі здається, що взагалі відсутні кордони та законодавчі межі щодо протидії цьому. Адже повністю подолати проблему економічної злочинності ще не вдалося жодній країні. Хоч малий відсоток, але він є.

Головними детермінантами, що сприяють зростанню масштабів «відмивання» «брудних» грошей у світі є глобалізація економіки та її лібералізація, впровадження новітніх технологій у банківську систему, а професійними злочинцями у даній сфері стають банкіри, бухгалтери й адвокати. Не залишаються осторонь корупція, що існує повсюди та тінізація економіки.

Все це викликає структурні деформації і диспропорції у суспільно-економічному розвитку, ускладнює стабільний розвиток економіки країн. Також, економічна злочинність загрожує широкому спектру бізнес-процесів, в тому числі:продаж, маркетинг, торги на аукціонах, заробітну плату, операції з поставками, податкове законодавство, розвиток ІТ .

Хоч проблема протидії відмиванню «брудних грошей» на міжнародному рівні ще недостатньо досліджена, але вже існує ряд кроків, що були зроблені світовою спільнотою і затверджені законодавчо.

На даному етапі пріоритетним для кожної країни являється створення відповідних міжнародних і національних нормативно-правових актів, якими потрібно керуватися при боротьбі. Для кожної країни майже щорічно міжнародною організацією FAFT розробляються індивідуальні рекомендації, які допоможуть звузити масштаби «відмивання» нелегальних доходів. До цього списку також потрібно віднести встановлення міжнародних стандартів у банківській діяльності (впровадження певних правил з обміну іноземної валюти, удосконалення електронного архіву міжнародних грошових переказів, встановлення міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та механізмів контролю за їх дотриманням).

Тому боротьба з «брудними» грошима повинна здійснюватись на законодавчому та політичному рівнях держави. І тільки коли будуть удосконалені всі механізми, що функціонують у цих сферах можливо вдасться розірвати ланцюг економічної злочинності і забезпечити сталий розвиток економіки країни.