Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ33.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
398.34 Кб
Скачать

Індивідуальні завдання № 3 для групп іт, км правила оформлення індивідуальних завдань

1 Записати повну умову задачі.

2 Записати коротку умову задачі.

3 Перевести усі величини в систему СІ.

4 Виконати рисунок з необхідними позначеннями.

5 Виконати і записати розв’язок задачі з необхідними позначеннями.

6 Виконати перевірку розмірностей.

7 Виконати усі розрахунки.

8 Записати відповідь.

Індивідуальні завдання виконуються на аркушах формата А4 з титульним листом, виконаним за зразком

Варіант №1

1 Визначити довжини хвиль де Бройля електрона і протона, що пройшли однакову прискорювальну різницю потенціалів U = 400 В.

2 Псі-функція основного стану воднеподібного атома має вигляд , деr0 – радіус першої борівської орбіти. Знайти середню відстань електрона від ядра

3 При дослідженні лінійчастого рентгенівського спектра деякого елемента виявилося, що довжина хвилі лінії K дорівнює =76 пм. Що це за елемент?

4 Яка частина початкової кількості радіоактивного нукліда розпадається за час t, що дорівнює подвійній середній тривалості t життя цього нукліда?

5 Знайти енергію, що поглинається при ядерній реакції .

Варіант №2

1Кінетична енергія протона дорівнює його енергії спокою. Обчислити довжину хвилі де Бройля цього протона.

2 Відомо, що нормована власна хвильова функція, яка описує стан електрона у одновимірній прямокутній потенціальній ямі з нескінченно високими стінками має вигляд , деl ширина ями. Визначити середнє значення координати електрона.

3 Яку найменшу різницю потенціалів Umin необхідно прикласти до рентгенівської трубки, антикатод якої покритий ванадієм (z = 23), щоб у спектрі рентгенівського випромінювання з’явились усі лінії К-серії ванадію?

4 Яка частина початкової кількості атомів радіоактивного актинію залишиться через 5 діб? через 15 діб?

5Ядро берилію Ве, захопивши дейтрон, перетворюється у ядро бору В. Записати рівняння реакції та визначити величину енергії, що при цьому виділяється.

Варіант №3

1 Визначити кінетичні енергії протона і електрона, для яких довжина хвилі де Бройля дорівнює =0,06 нм.

2 Частинка перебуває в основному стані в прямокутній ямі шириною l з абсолютно непроникними стінками. У скільки разів відрізняються ймовірності місцеперебування частинки:

a) у крайній третині; б) у крайній чверті ями?

3 Визначити енергію E фотона, який відповідає K-лінії у характеристичному спектрі марганцю (z = 25).

4За один рік початкова кількість радіоактивного ізотопу зменшилася втричі. У скільки разів вона зменшиться за два роки?

5 При бомбардуванні ядер атома бору В ядрами важкого водню відбувається ядерна реакція . Визначити кількість енергії, що виділяється при цьому перетворенні.

Варіант №4

1 Протон має кінетичну енергію, що дорівнює його енергії спокою. У скільки разів зміниться довжина хвилі де Бройля протона, якщо його кінетична енергія збільшиться у 2 рази?

2 Частинка в нескінченно глибокій одновимірній прямокутній потенціальній ямі перебуває в основному стані. Яка ймовірність W виявлення частинки в крайній чверті ями?

3 У атомі вольфраму електрон перейшов з М-оболонки на L-оболонку. Вважаючи сталу екранування такою, що дорівнює =5,5, визначити довжину хвилі фотона, що випромінюється.

4 За який час t розпадається 0,25 початкової кількості ядер радіоактивного ізотопу, якщо період його напіврозпаду T1/2 =24 год?

5 На атомній електростанції за рік витрачається 19,2 кг урану. Враховуючи, що при кожному акті розпаду ядравивільняється енергія200 МеВ і коефіцієнт корисної дії при виробленні електроенергії дорівнює=25%, знайти електричну потужність атомної електростанції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]