Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m2237_Yaremenko.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
23.03.2016
Размер:
404.48 Кб
Скачать

Реферат

Науково-методичний коментар щодо підготовки

рефератів:

Реферат – одна з поширених форм наукової роботи студентів. Являє собою стислий виклад книги чи іншого першоджерела з метою фіксування інформації. Існують різні види рефератів. За кількістю реферованих першоджерел виділяють реферати монографічні, які складають за однією працею, і оглядові, які передають зміст кількох праць на одну тему. За повнотою викладу реферати бувають інформативні (реферати-конспекти), які в узагальненому вигляді подають усі основні положення праці, ілюстративний матеріал, а також найважливішу аргументацію, та індикативні ( реферати-резюме), в які не включають другорядні відомості, а передають лише найважливіше.

За укладачами реферати поділяються на реферати, складені авторами (наприклад, автореферати дисертацій, дипломних робіт), і реферати, складені неавторами (укладачами їх можуть бути спеціалісти з даної галузі знань).

Реферат може бути не лише джерелом інформації про нову літературу, а й самостійним різновидом наукової роботи студента. У такому випадку визначається тема, яку студент розкриває на основі вивчення кількох наукових праць. Пишучи реферат, автор аналізує зміст цих праць, що дозволяє роздобути всю інформацію стосовно обраної теми і систематизувати її. Для того щоб скласти реферат, необхідно володіти певними навичками цієї роботи. Треба знайти золоту середину, щоб передати інформацію в повному обсязі і водночас не дублювати загальновідомої інформації, яка заважає зосередитися на головному (історія питання, посилання, за винятком тих, які є предметом обговорення в рефераті або які необхідні для встановлення пріоритету). Слід сконцентрувати увагу на тому, що є новим у реферованих джерелах. Перед студентом також стоїть задача: максимально повно опрацювати першоджерела, правильно, не спотворюючи суть, зрозуміти позицію автора й передати її в своїй роботі.

Як і більшість наукових текстів, реферат складається зі вступу, головної частини, висновків, списку використаної літератури. У вступі необхідно прокоментувати тему реферату: визначити її місце у проблематиці науки, обгрунтувати актуальність, сформулювати мету роботи. В основній частині викладають головні положення теми, вилучені з прореферованих праць. Слід прагнути до якомога повнішого розкриття теми, показу різних її аспектів. . У висновках роблять короткий підсумок, вказують напрямки практичного застосування описаної інформації. Інколи, якщо це потрібно, текст реферату може бути доповнений ілюстративним матеріалом – схемами, таблицями, графіками, діаграмами, малюнками, фотографіями тощо.

Написання реферату є важливою ланкою в роботі студента, який повинен навчитися критично аналізувати наукову літературу, зіставляти теоретичні погляди, формувати власну наукову позицію, а крім того досконало володіти науковим стилем мовлення, оформляти бібліографічний апарат.

Порядок розміщення джерел – алфавітний. Бібліографічний опис джерела складається з кількох розміщених у певній послідовності елементів. Існують відмінності в оформленні бібліографічного опису книги та складової частини книги, збірника, періодичного видання тощо (наприклад, статті).

Наводимо приклади повного бібліографічного опису книг.

* Цимбалюк І.М. Психологія спілкування: Навч. посіб.- К.: ВД “Професіонал”, 2004.-304с.

* Основи практичної психології /В.Панок, Т. Титаренко, Н.Чепелева та ін.: Піручник.-Вид. 2-ге, стереотип.- К.: Либідь,

2001.- 536с.

Наводимо приклади бібліографічного опису статті.

* Москаленко М. Високий шлях М.Лукаша // Лукаш М. Від Бокаччо до Аполінера: Переклади.- К.: Дніпро, 1990.-С.5-10.

* Бортняк А. Особливості звертання (Із бесід з тими, хто прагне оволодіти культурою мови) //Урок української.-2003.-№3.- С.31.

* Панченко В. Самотність на верхів’ях: Поезія Ліни Кос-

тенко в часи “відлиги” і “заморозків” //Дивослово.- 2005.-№3.-

С.54-59.

Дотримання загальноприйнятих правил оформлення бібліографічного апарату свідчить про високий мовнокультурний рівень автора та якість наукової роботи (реферату).

ІІ Практична частина

Конспектування

Конспект – це коротка письмова фіксація основного змісту джерела. Щоб написати конспект, необхідно обрати один із існуючих прийомів конспектування: укласти перелік питань, що цікавлять вас, і стисло дати відповіді на питання – такий тип конспекта називається плановим. До цього конспекту потрапляє не весь зміст джерела, а тільки те, що необхідно для відповіді на поставлені питання.

Текстуальний тип конспекту повністю складається із

цитат, які передають думки автора.

Тематичний конспект організовується так, щоб одночасно опрацювати декілька джерел за єдиною темою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]