Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне завдання.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
42.03 Кб
Скачать

4.Патогенез

За медичними даними, найбільш вивченими механізмами розвитку захворювання є:

1. безпосередню хронічну пошкоджуючу дію етіологічного фактора на стінку тонкої кишки (токсична, дратівлива);

2. довго існуючий дисбактеріоз, що супроводжується подразненням і токсичною дією продуктів ненормального розщеплення харчових речовин під впливом ферментів патогенної кишкової мікрофлори (органічні кислоти, альдегіди, індол, скатол, метан, сірководень і ін.), А також бактеріальних токсинів на слизову оболонку кишкової стінки;

3. імунологічні механізми.

 

За даними В.А. Телепнева, патогенез гастроентериту пов'язаний з порушенням моторної, секреторної, травної функцій шлунка і кишечника. При цьому в просвіт їх виводиться білковий ексудат, бурхливо розвивається бродильно-гнильна мікрофлора, токсикоз. Формується середовище з низькою бактеріостатичну активність. У зв'язку з низькими значеннями кислотності проявляється не тільки Протеазна, але і пептідазная активність пепсину. Низька кислотність хімусу, а також слабка реактивність органу призводять до зниження функції підшлункової залози, що і посилює порушення порожнинного і пристінкового травлення. Настає дизбактериоз з переважанням гнильних і бродильних процесів. Утворюються токсичні речовини, які підсилюють і підтримують запальний і дистрофічний процеси, В результаті розвивається інтоксикація з порушенням функції печінки, нирок, серцево-судинної системи, трофіки тканин. У лімфу можуть потрапляти мікроорганізми і білкові продукти . Внаслідок швидкого просування по кишечнику розрідженого вмістимого з одночасним порушенням всмоктування призводить до великих втрат води, електролітів і поживних речовин (особливо - білку). В результаті, настає дегідратація організму, порушується кислотно-лужний баланс з тенденцією до метаболічного ацидозу, а також інші порушення обміну речовин . При глибокому пошкодженні слизової оболонки кишечника порушується його бар'єрна функція, що супроводжується проникненням в кровоносну систему мікроорганізмів і білків.

 Розвиток розладів залежить від характеру первинного пошкодження слизової оболонки і кровоносної мережі шлунка і кишечника. Тяжкість порушень в організмі залежать від інтенсивності запалення, глибини дисбактеріозу і аутоінтоксикациї і залежать від загальної резистентності тварини і стану гомеостазу в гастроентеральній системі.

5.Симптоми

Симптоми гастроентериту у собак можуть бути різноманітними, залежно від причини їх виникнення, але найбільш часто спостерігаються такі.

  • Блювота у собаки. Механізми виникнення блювоти у собак при гастроентериті вельми різноманітні, в залежності від першопричини запального процесу. Але в будь-якому випадку, присутність блювоти сильно погіршує загальний стан тварини і вимагає корекції.

  • У собаки понос. Діарея у собаки з гастроентеритом - стан дуже хворобливий, супроводжується сильними спазмами та газоутворенням. Залежно від причини основного захворювання кал може бути слабо оформленим, рідким або водянистим.

  • Біль в животі у собаки. Живіт на дотик щільний, напружений, болючий. Собака не дає чіпати живіт, іноді може проявляти агресію при спробі близького контакту. Часто спазм у собаки може супроводжуватися бурлінням і бульканням в животі.

  • Собака погано їсть (відмова від їжі частковий або повний)

  • Млявість, апатія у тварини. Зниження загальної активності.

  • Собака худне. Собака втрачає вагу, як через втрату рідини, так і з-за того, що собака погано їсть, а все що вона з'їдає - погано засвоюється, або засвоюється не повністю.

  • Температура. Гастроентерит у собак може супроводжуватися як підвищеною температурою, так і нормальною або зниженою. В основному, це залежить від того, чим викликане захворювання. Якщо причина запалення кишечника і шлунка в інфекції, то температура підвищується вище 39-39.5С, і ми спостерігаємо лихоманку у собаки. Якщо причина гастроентериту в поглинанні НЕ доброякісного корму або наявності гельмінтів, то температура може залишатися нормальною, або стає зниженою (особливо у ослаблених собак).

  • Зневоднення. Дегідратація у собаки при гастроентериті, в основному обумовлена ​​втратою рідини з блювотою і діареєю. Втрачається не тільки рідина, а й мінеральні солі, що призводить до зневоднення і порушення водно-електролітного балансу. Якщо даний стан залишити без уваги, то тварина може загинути від гіповолемічного шоку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]