Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне завдання.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
42.03 Кб
Скачать

6.Перебіг і прогноз

 

Під впливом етіологічного фактора розвиваються запальний і дистрофічний процеси в шлунку, тонкої і товстої кишці. Посилюється ферментопатия кишечника (вроджена і придбана ферментативна недостатність). Це сприяє прискоренню процесів перекисного окислення ліпідів. Порушується полостное і мембранне (пристеночное) травлення. Знижуються функції імунної системи кишечника і системи імунітету взагалі, і антитіла і сенсибілізованілімфоцити пошкоджують слизову оболонку тонкої і товстої кишок. На цьому тлі розвивається дисбактеріоз. Розбудовується моторна функція шлунка і кишечника: багато компонентів їжі транспортуються через шлунково-кишковий тракт, що не всмоктуючись. Наростає загальна інтоксикація, виникає зневоднення внаслідок проносів, порушуються функції і робота багатьох органів.

Можливі наслідки гастроентериту у собак : Гастроентерит у собак в принципі проходити легко, без всяких ускладнень, але ось наслідки такого захворювання можуть бути різноманітні.

7.Діагностика та диференціальна діагностика

Аналізуються умови годівлі та утримання тварин, інгредієнти раціонів і підгодівлі. Враховують благополуччя місцевості по шлунково-кишкових захворювань. Проводять бактеріологічні та вірусологічні дослідження, мікологічний і токсикологічний аналіз кормів, досліджують фекалії. Одночасно з цим визначають чутливість мікрофлори до антибіотиків та хіміотерапевтичних препаратів. При показаннях, для уточнення функціонального стану слизової собак, проводять зондування шлунка з метою отримання вмісту і подальшого лабораторного аналізу. При цьому визначають загальну кислотність, вільну і пов'язану соляну кислоту, протеолітичну активність і приховану кров. У собак вирішальні для постановки діагнозу дані можна отримати за допомогою гастроскопії і гастробіопсії. Слід постійно мати на увазі різні хвороби, що протікають з гастроентеральним синдромом.

При диференціальній діагностиці виключають гастрит (протікає без діареї), непрохідність кишечника (через інвагінацій, чужорідних тіл; необхідно ретельно і багаторазово пальпувати живіт), чужорідні тіла в шлунку, виразки шлунка перфорації шлунка, розширення шлунка, перитоніт, уремія ( звертати увагу на запах з рота, стоматити і виразки, на підвищений вміст сечовини і креатиніну в сироватці), панкреатит (переважно пов'язаний з початковим поносом , рентгенівське зображення показує перитоніт в краніальному правом квадраті, в сироватці - підйом рівня амілази і ліпази), захворювання печінки, піометра (найважливіший диференційний діагноз для некастрованих сук, рентген і аналіз крові, лейкоцитоз зі зрушенням лейкоцитарної формули вліво) Слід також виключати інфекційні та інвазійні захворювання.

Для підтвердження поставленого діагнозу, при обстеженні тварин використовуються дані лабораторних досліджень. Вони дозволяють отримувати об'єктивні дані про стан ураженої системи органів. Метод лабораторної діагностики вельми інформативний також при контролі результатів лікування.

7.1 Результати дослідження біохімічних показників крові

 

 

Показник

Норма

Як змінився рівень

Причина

Глюкоза

4,33-5,55 ммоль/л

Знижений

Порушення всмоктування в кишечнику, витрата на усунення інтоксикації

Білок

65-80 г/л

Знижений

Витрата на відновлення цілісності клітин і підвищену секрецію слизу

Холестерин

3,5-7,5 ммоль/л

Знижений

Порушення перетравлення жиру в кишечнику

Білірубін

2,05-2,39 мкмоль/л

Підвищений

Порушення функцій печінки внаслідок інтоксикації

Кальцій

2,5-3,35 ммоль/л

Знижений

Порушення всмоктування внаслідок ураження кишечника, а також недостатнє засвоєння внаслідок нестачі жиророзчинних вітамінів Д, що пов'язано з порушенням перетравлення жирів.

Фосфор

1,29-1,34 ммоль/л

Знижений  

Залізо

110-170 мкг

Знижений

Порушення всмоктування в кишечнику

Найхарактернішою ознакою гастроентериту при дослідженні біохімічних показників крові є зниження вмісту глюкози. Це пов'язано з нестачею в організмі поживних речовин, в результаті чого йде підвищене витрачання глюкози на заповнення дефіциту енергії . Спільним можна вважати і зниження вмісту кальцію, фосфору і заліза в крові. Це пояснюється тим, що всі мінерали всмоктуються тільки в кишечнику і, при порушенні кишкового травлення, засвоєння їх припиняється . Зменшення вмісту холестерину говорить про стійке порушення травлення і всмоктування жиру в ураженому кишківнику .Білірубінемія не є характерним і специфічною ознакою і приєднується при порушеннях, що супроводжуються тривалою інтоксикацією. В процесі інтоксикації порушуються функції печінки, про що і свідчить надлишок білірубіну в сироватці крові. Вміст білка в розпал хвороби знижується, що і спостерігається в досліджуваній групі собак. При проведенні морфологічних досліджень крові хворих собак спостерігаються такі зміни.

• еритропенія - зниження кількості еритроцитів до 3 млн в 1 мкл (при нормі - 5,2-8,4 млн / мкл), падіння рівня гемоглобіну до 8,0 г /% (при нормі - 11,0-17,0 г /%), внаслідок дефіциту заліза.

• лейкоцитоз до 14,0 тис лейкоцитів в 1 мкл при нормі 8,5-10,5 із зсувом ядра вліво: кількість юних підвищувався до 3, при відсутності їх в нормі, а паличкоядерних - до 9 при нормі 1-6, що свідчить про наявність запального процесу.

При проведенні досліджень фекалій спостерігається відсутність їх оформленості, зеленуватий колір і кислий запах. Такі ознаки, як наявність крохмалю та жиру, а також неперетравлених м'язових волокон також є загальними для всіх тварин . Варїюється наявність і кількість крові, еритроцитів і лейкоцитів. Кількість слизу і епітеліальних клітин в переважній більшості випадків висока.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]