Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Drobitko_A.Vinograd_Lab

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

вічком, прикладають його до підщепи, місце щеплення перев'язують плівкою, вічко залишають відкритим. Обв'язувальний матеріал знімають через 30-40 днів. Майорське щеплення – спеціальною машинкою вирізають частину пагона прищепи трапецієподібної форми з вічком, такий же виріз роблять на пагоні підщепи, в нього вставляють вічко прищепи, місце з'єднання фіксують плівкою, вічко залишають вільним.

Завдання: Записати в зошит вивчені прийоми розмноження короткими живцями, зеленими живцями, щеплення в розщіп а також терміни їх проведення.

Контрольні запитання

1.Назвіть методи прискореного розмноження винограду (окрім вирощування щеплених та кореневласних виноградних саджанців).

2.Технологія щеплення зеленими живцями (термін проведення, умови заготівлі живців, технологія щеплення).

3.Умови розмноження короткими зеленими чубуками.

4.Технологія щеплення в розщіп штамбу та коренештамбу.

5.У яких випадках проводять щеплення в розщіп штамбу та коренештамбу?

6.Технологія щеплення здерев'янілими чубуками на зелений пагін? Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти,

схеми, додаткова література.

Лабораторна робота №7

Тема: Схема організації території винограднику на рівнинній місцевості. Мета заняття: Навчитися складати план – схему організації території,

відведеної для закладання винограднику на рівній місцевості Загальні відомості. Для складання плану організації території необхідно

мати картографічний матеріал, що характеризує конфігурацію ділянки, рельєф, ґрунтові та водні умови, а також слід враховувати систему ведення кущів, напрямок використання виноградних насаджень, їх сортовий склад.

41

Усю площу, відведену під виноградник, розбивають дорогами на ділянки площею 150-200га на рівнинній місцевості. Ділянки розбивають дорогами на квартали площею 25-50га. Кожен квартал ділять на п'ятигектарні клітки (рис. 1).

Форма квадратів і кліток краще прямокутна з довжиною ряду не більше 100 м. Довгі ряди ускладнюють проведення ручних робіт на винограднику, перміщення людей, вантажів тощо Довжина гонів повинна бути не меншою 300500 м.

На зрошуваних землях розміри кварталів і кліток та їх розміщення визначають за оптимальним для зрошення нахилом місцевості.

Розміщення дорожньої мережі

При цьому слід передбачати можливість раціонального використання тракторів, агрегатів та транспортних засобів. Навколо кварталу влаштовують дороги завширшки 8-10м, які є місцем розвертання машин та агрегатів, що використовуються на винограднику. Клітки розмежовують поздовжніми дорогами завширшки 6м. По них здійснюється проходження механізмів, транспортування матеріалів (добрив, пестицидів, тари), зібраного врожаю та лози після обрізування кущів. Загальна площа доріг не повинна перевищувати 7-8% загальної площі винограднику.

Розміщення рядів винограду

Ряди винограднику розташовують у напрямку довшої сторони кварталу. Довжина ряду має бути до 100 м. Розміщають ряди винограду у напряму з півночі на південь на рівнинних ділянках. Це забезпечує краще, ніж упоперек цього напряму, освітлення кущів: у першій половині дня зі сходу, а в другій – із заходу, що сприяє ефективнішому використанню рослинами всіх факторів зовнішнього середовища і більшому нагромадженню цукрів у ягодах.

42

Рис. 1. Схема організації території винограднику на рівнині.

На зрошуваних по борознах або щілинах землях ряди розміщують у напрямку схилу, а в районах сильних вітрів – уздовж їх напрямку в період максимальної парусності кущів (травень - жовтень).

Добір і розміщення сортів винограду

Залежно від виробничої спеціалізації господарства доцільно вирощувати не більше 4-6 рекомендованих технічних і 3-4 столових сортів винограду, включених до Державного реєстру сортів рослин України. Необхідно добирати сорти різних строків достигання, щоб уникнути напруженості під час збирання врожаю. Бажано, щоб один сорт займав підряд кілька кліток або кварталів, що полегшуватиме застосування сортової агротехніки. Сорти з функціонально жіночим типом квітки поєднувати при садінні з відповідними

43

сортами запилювачами, терміни цвітіння яких збігаються . Висаджують так, щоб на ряд сорту –запилювача припадало 2 ряди запилюваного сорту.

Схеми розміщення і площі живлення кущів винограду

На промислових насадженнях винограду кущі найраціональніше розміщувати рядами. Це дає можливість обробляти ґрунт у міжряддях і рядах, виконувати роботи по догляду за рослинами і збирати врожай за допомогою механізмів. Застосування шпалерних опор у рядах сприяє доброму освітленню кущів, повнішому використанню ними площі живлення. Правильне вирішення питання про густоту садіння кущів має важливе значення, оскільки від цього значною мірою залежать продуктивність насаджень, їх рентабельність, раціональне використання землі й механізмів.

Рекомендується закладати незрошувані виноградники в Південному Степу при формуванні кущів на штамбах і вільному звисанні однорічного приросту з шириною міжрядь 3м. Така ширина міжрядь зумовлена переважно габаритами тракторів загального призначення, які використовують на виноградниках і системою ведення насаджень. Відстань між кущами в ряду має бути диференційована залежно від сили росту сорту: для мало- і середньорослих – 1,25 або 1,5м, для сильнорослих – 1,5 або 1,75м.

Розміщення захисних смуг на виноградниках

Захисні смуги захищають молоді пагони від холодних північних і східних вітрів навесні та суховіїв улітку, а на піщаних масивах, крім того, від засікання пагонів, засипання кущів піском або оголення кореневої системи (видування). Не менш важливим фактором впливу захисних смуг є затримання атмосферних опадів і зменшення водних та повітряних ерозійних процесів.

Розрізняють навколові захисні смуги, що закладають за два-три роки до початку садіння винограду навколо масиву або кварталу із швидкорослих лісових і плодових порід, та внутрішні (поздовжні й поперечні) смуги, що висаджують одночасно з садінням винограду на великих ділянках (понад 25-

44

30га) тільки з плодових кісточкових і горіхоплідних дерев. Відстань між смугами має бути такою, щоб забезпечувати їх ефективну вітрозахисну дію (25-30-кратна висота дерев). У захисні смуги висаджують швидкорослі породи – тополю білу, акацію, клен гостролистий, а також плодові культури – мигдаль, горіх, абрикос, грушу тощо.

Уздовж усіх захисних смуг з обох боків залишають смуги (8-10м), щоб дерева не пригнічували кущі винограду.

Розміщення бригадних станів

На великих масивах виноградних насаджень, що обслуговуються кількома бригадами, влаштовують бригадні стани. Звичайно, стан розміщують у центрі виноградної ділянки поблизу головних доріг. Розміри та обладнання бригадного стану залежать від чисельності бригад, розміру його ділянки та віддаленості від господарських центрів.

На бригадних станах розміщують виробничі й побутові споруди: місця для тракторів, реманенту і робочої худоби, склади палива, добрив, пестицидів та інших матеріалів, обладнання для приготування розчинів, пакувальні приміщення для винограду, джерела водопостачання та ін. У бригадному стані має бути кухня, їдальня, місце для відпочинку людей, санітарні споруди.

Завдання 1. Скласти схему організації території ділянки, виділеного під виноградник та накреслити ескіз ділянки винограднику площею 100га з нанесенням кварталів, кліток, доріг, захисних смуг.

Завдання 2. Розрахувати кількість кущів на одній клітці і на всій площі за відстані між рядами 3м, в ряду – 1,5м.

Контрольні запитання

1.Яку рекомендують площу кліток, розміри і розташування рядів для виноградників на рівнинній місцевості?

2.У якому напрямку розташовують ряди на рівнинній місцевості?

3.Яка рекомендована довжина ряду в клітці і чому?

45

4. Яке призначення захисних навколових та проміжних смуг на виноградниках?

Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

46

Модуль 3 Лабораторна робота №8

Тема: Віялові та кордонні формування виноградних кущів Мета заняття: Навчитися складати схеми прийомів (за роками) для

досягнення віялового та кордонного типів формувань виноградного куща. Загальні відомості. Різноманітність кліматичних і ґрунтових умов

України, їх особливостей, а також сортового складу, в першу чергу, зумовлює створення різних форм виноградних кущів. Значний вплив на вибір форм спричиняє і технологія вирощування. Тому правильне формування і щорічне обрізування кущів винограду мають дуже важливе значення, адже від цього значною мірою залежать величина врожаю, його якість та довговічність насаджень. Форма куща має бути порівняно простою і пластичною. ЇЇ частини повинні швидко відновлюватися при пошкодженні морозами, заморозками, градом і старінні. Правильно вибрана форма куща дозволяє максимально реалізувати потенційно продуктивні можливості сорту в конкретних умовах. При виборі форми керуються рядом принципових положень: 1.у районах неукривного виноградарства потрібно використовувати штамбові форми; 2. у районах напівукривного виноградарства слід використовувати без штамбові приземні та комбіновані форми з укриттям нижнього ярусу ґрунтом на зиму і розкриттям навесні; 3. у районах укривного виноградарства необхідно використовувати безштамбові приземні форми, як правило, з однобічним розташуванням рукавів з невеликим нагромадженням багаторічної деревини. Спосіб формування визначає висоту штамба, кількість і довжину рукавів (кордонів), розміщення їх у просторі.

Різноманітність умов, за яких культивують виноград, та висока його пластичність зумовили створення і застосування багатьох видів формування рослин, що відрізняються зовні будовою скелетної частини, типом плодових ланок і пагонів. Головним завданням у перші три-п'ять років після садіння винограду є вирощування сильних кущів і надання їм (виведення) необхідної форми. Розглянемо послідовне формування кущів (рис. 1, рис. 2)

47

Рис. 1. Виведення високоштамбового двобічного горизонтального кордону.

Процес виведення форми складається з послідовного щорічного нарощування скелетної частини куща з пагонами до повного плодоношення. У більшості районів України перейшли до неукривної культури винограду, впровадження сортового диференційованого обрізування, цілеспрямованого вирощування врожаю. Теорія й практика формування рослин базуються на вивченні фізіології органів винограду, на створенні нових стійких проти

48

несприятливих умов середовища сортів, оснащенні галузі виноградарства досконалішою технікою.

Рис. 2. Виведення напіввіялової форми.

Результати науково-дослідних робіт, а також виробничий досвід передових господарств свідчать, що для основних виноградарських зон України за сучасного рівня агротехніки на шпалерно-рядових насадженнях винограду найпридатнішими є кордонна (рис.1) або віялова (рис.2) де форми на штамбі заввишки 80-120 см з вільним звисанням приросту, а для тих, що потребують укривання на зиму, – віялова безштамбова (рис. 2).

49

Завдання 1. Ознайомитись з основними принципами добору способів формування виноградних кущів, виходячи з грунтово-кліматичних умов зони, біологічних особливостей сортів, рівня агротехніки та системи ведення кущів.

Завдання 2. Вивчити і описати зовнішні характерні ознаки основних типів формувань кущів винограду: головчастих, чашоподібних, віялових, кордонних, комбінованих. Зазначити особливості формування кущів на штамбах, без штамбів та для напівукривної культури.

Завдання 3. Намалювати в зошиті схему виведення штамбової віялової форми (висота штамба 70 см) .

Завдання 4. Намалювати в зошиті схему виведення високоштамбового однобічного горизонтально кордону (висота штамба 120 см).

Контрольні запитання

1.Назвіть основні типи форм виноградних кущів.

2.Назвіть основні принципи добору способу формування виноградних кущів.

3.Назвіть основні характерні особливості головчастих та чашоподібних форм.

4.Назвіть основні характерні особливості шпалерних та віялових форм.

5.Назвіть основні характерні особливості кордонних та комбінованих форм.

Матеріали та обладнання: Макети основних форм кущів, плакати із зображенням схем формування кущів (на учбовому винограднику - кущі винограду, сформовані за основними типами формувань), зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

Лабораторна робота № 9

Тема: Типи плодових пагонів і плодових ланок на виноградних кущах Мета заняття: Навчитися розрізняти типи плодових пагонів і плодових

ланок.

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]