Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Drobitko_A.Vinograd_Lab

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Загальні відомості: Залежно від довжини обрізування, способів підв'язування та розміщення в просторі, плодові пагони називають (рис.1): пліттю, якщо вони обрізані довго (більш ніж на 12 вічок), стрілкою (на 5-11 вічок) і розміщені без згину горизонтально, вертикально вгору чи вниз, похило вгору чи вниз, напівдугою при тій же довжині обрізування і розміщенні у просторі зігнутими у вигляді півдуги, дугою – при підв'язуванні з великим згином, кільцем – коли їм надають вигляду кільця, спіралі – якщо вони зігнуті спіраллю.

Коротко обрізані плодові пагони (на 1- 4 вічка) називають сучками. Коротко обрізаний плодовий пагін, що є на рукаві нижче середньочи довго обрізаного, називають сучком заміщення. Якщо нижнє вічко пагона, з якого формують сучок заміщення, спрямоване всередину куща, то на пагоні залишають на одне вічко більше. Після розпукування бруньок нижній пагін обламують.

Сукупність коротко обрізаного плодового пагона та середньочи довго обрізаного пагонів називають плодовою ланкою. Для формування плодової ланки використовують добре дозрілий, нормальної довжини пагін. Досить поширені наступні 4 типи плодових ланок (рис.2).

Минулорічні плодові пагони і стрілки видаляють так, щоб усі вони розміщувалися з внутрішнього боку ріжка. Щоб запобігти в подальшому різносторонніх ран, сучки заміщення треба щорічно розміщувати з одного боку рукава (краще зовнішнього).

Завдання 1. Замалювати типи плодових пагонів.

Завдання 2. Визначити, які типи плодових пагонів зображені на рис. 1. Завдання 3. Замалювати типи плодових ланок.

51

Рис. 1. Типи плодових пагонів.

Контрольні запитання

1.Які плодові пагони називають пліттю?

2.Які плодові пагони називають стрілкою?

3.Які плодові пагони називають сучками? Що називається сучком заміщення?

4.Назвіть типи плодових пагонів.

5.Що називається плодовою ланкою?

6.Назвіть типи плодових ланок.

7.Як необхідно видаляти минулорічні плодові пагони і стрілки?

Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

52

Рис.2. Типи плодових ланок 1. - проста – один сучок заміщення на 2-3 вічка і плодовий пагін на 5-12 і

більше вічок; 2. - два плодових пагони: нижній 4-5 вічок, верхній довший; 3. - посилена – сучком заміщення на 3-4 вічка і 2 плодових пагони, один із них

обрізують коротше (6-8 вічок), другий довгий, або вони бувають однакової довжини. 4. - болгарська – два сучки заміщення на 2-3 вічка і один плодовий.

Лабораторна робота №10

53

Варіант 1

Тема: Методи визначення оптимальних навантажень кущів винограду. Мета заняття: Освоєння методу визначення оптимальних

навантажень кущів Загальні відомості. Вирішення основного завдання щорічного

обрізування плодоносних виноградників (регулювання росту і плодоношення кущів у межах прийнятого формування) досягається встановленням оптимального навантаження вічками і пагонами, а також раціональною довжиною плодових лоз.

Під навантаженням куща розуміють кількість здорових вічок, які залишають на ньому після обрізування, або пагонів після обламування зайвих. За даними наукових досліджень і виробничого досвіду, на незрошуваних насадженнях винограду Південного Степу України найкраще співвідношення величини врожаю та якості ягід можна одержати за навантаженням, наведеним у таблиці 1 [1].

Таблиця 1

Навантаження для основних рекомендованих сортів винограду

Сорти

Навантаження на 1га,

Навантаження на 1га,

 

тис. шт. здорових вічок

тис. шт. пагонів

 

 

 

Перлина Саба

110—130

80—100

 

 

 

Шасла біла

100—120

75—90

 

 

 

Мускат гамбурзький

95—115

65—80

 

 

 

Сенсо

100— 120

80—95

 

 

 

Карабурну

85—100

60—75

 

 

 

Італія

85-100

60 - 75

 

 

 

54

Аліготе

135—165

95—115

 

 

 

Сухолиманський білий

130—150

90—105

 

 

 

Ркацителі

130—155

90—110

 

 

 

Піно сірий

160—175

115—125

 

 

 

Каберне Совіньйон

165—185

115—130

 

 

 

Одеський чорний

115—135

80—95

 

 

 

Оптимальним вважають таке навантаження, за якого одержують найвищий урожай необхідної якості, а однорічний приріст за розвитком і дозріванням - типовий для сорту. В цьому випадку такий рівень навантаження кущів зберігають і наступного року.

На перевантажених кущах багато тонких, нехарактерних для сорту пагонів, ріст яких припиняється уже в червні, дозрівають вони погано, зменшується закладання ембріональних суцвіть у бруньках, різко знижується зимостійкість рослин: ягоди дрібні, погано достигають, у столових сортів погіршується товарний вигляд урожаю. За систематичного перевантаження настає виснаження кущів. У період вегетації, не пізніше середини червня, необхідно зменшувати навантаження шляхом обламування всіх малорозвинених безплідних, при необхідності й частини плодоносних пагонів, застосувати кореневі підживлення. Наступного року при обрізуванні треба зменшувати навантаження кущів і вкорочувати пагони, щоб посилити їх ріст.

Недовантажені кущі мають надто довгі й товсті (жируючі) пагони, нехарактерні для сорту, з великою кількістю сильних пасинків. Це буває, звичайно, після сильних пошкоджень морозами, що призводить до недобору врожаю. Щоб зменшити жирування зелених пагонів і таким чином запобігти

55

їх вимерзанню взимку та посилити закладання ембріональних суцвіть у вічках, найбільш сильні пагони (по 5—7 шт. на кущі) прищипують, коли на них розів'ється по 11—13 вузлів. При цьому видаляють три-чотири верхніх вузли. В наступні роки, поступово підвищуючи навантаження на 25-30% щорічно, доводять його до оптимального. При обрізуванні кущів винограду, поряд з визначенням оптимального навантаження, добирають раціональну довжину плодових пагонів (лоз). Для повного використання потенційних можливостей рослини винограду треба добирати довжину плодових лоз із урахуванням плодоносності вічок по довжині лози, ступеня розвитку кожного пагона, характеру пошкодження вічок морозами, вимог до якості винограду залежно від напряму його використання. Особливого значення в цьому випадку набуває розміщення в період вегетації приросту поточного року (зелених пагонів) у просторі: при вертикальному його закріпленні проявляється вплив вищезгаданих факторів, за вільного ж звисання на штамбах — зона високо плодоносних вічок в усіх сортів наближається до морфологічно нижнього кінця лози.

На штамбових незрошуваних насадженнях Південного Степу України за вільного звисання приросту для сортів, які характеризуються порівняно однаковою плодоносністю вічок по довжині лози (Перлина Саба, Шасла біла, Мускат гамбурзький, Ранній Магарача, Молдова, Аліготе, Рислінг рейнський, Фетяска біла, Шардоне, Піно сірий, Сухолиманськнй білий, Одеський чорний і більшість сортів нової селекції, у тому числі й стійких) прийнятним є довжина плодових лоз - три-чотири вічка. В цьому разі виключається закріплення лоз, підвищується цукристість ягід, покращується товарний вигляд столового винограду, можлива механізація обрізування кущів. За таких же умов на сортах із порівняно низькою плодоносністю нижніх вічок (Ркацителі, Італія, Карабурну, Агадаї, Совіньйон, Мєчта, Каберне Совіньйон та ін.) довжина плодових лоз має бути чотири-шість вічок. На безштамбових незрошуваних виноградниках із віяловою формою при вертикальному веденні приросту поточного року плодові лози обох вищеназваних груп треба

56

подовжити на три-чотири вічка. На зрошуваних насадженнях довжину плодових лоз збільшують на одне-два вічка порівняно з аналогічними сортами й умовами без зрошення. Довжину плодових лоз корегують залежно від погодних умов: у посушливі роки її дещо зменшують, з в роки низької потенційної плодоносності вічок - збільшують. Товщі лози обрізують довше, ніж тонкі. Між навантаженням кущів і довжиною плодових стрілок є взаємодія: при необхідності підвищення навантаження ефективнішим буде за урожаєм та якістю ягід залишення більшої кількості коротких лоз і, навпаки, при зниженні — доцільніше довге обрізування.

Завдання 1. Розрахувати кількість плодових ланок на кущу і довжину плодових лоз для сорту Піно сірий при схемі садіння 3Х1,25. Розмір навантаження вічками прийняти по табл. 1.

Завдання 2. Записати в зошит і вивчити ознаки кущів з оптимальним навантаженням, перевантажених та недозавантажених рослин.

Контрольні запитання

1.Що називається навантаженням куща?

2.Яке навантаження називається оптимальним?

3.Як визначати довжину плодових лоз при обрізуванні?

Матеріали та обладнання: зошити, ручки, підручники. Проспекти, схеми, додаткова література.

57

Лабораторна робота №10 Варіант 2

Тема: Методи визначення оптимальних навантажень кущів винограду.

Мета заняття: Освоєння методу визначення оптимальних навантажень кущів

Загальні відомості. Кількість вічок залишених після обрізування називають навантаженням куща. Щорічно при обрізуванні на кущах залишається від 10до 20% вічок загальної їх кількості. Проте, не всі залишені вічка розвиваються і дають пагони. Тому, навантаження вічками є попереднім. Остаточне навантаження кущів встановлюють у процесі обламування і воно визначається кількістю залишених після обламування пагонів. Недовантаження кущів сприяє їх розростанню та недобору врожаю, а при переваженні слабко ростуть пагони і знижується врожайність в наступні роки.

Оптимальним навантаженням на кущ вважають таке, яке забезпечує отримання високого врожаю в поточному році і сприяє покращенню умов плодоношення в наступні роки. Величина навантаження залежить від сили росту куща, яка визначається однорічним приростом всіх пагонів. У свою чергу, щорічний приріст однорічних пагонів залежить від особливостей сорту, стану кореневої системи, родючості ґрунту та агротехніки.

Середнє навантаження куща, залежно від запланованої урожайності, можна визначити за такою формулою:

Н ГхКМ П ,

де Н – навантаження на кущ вічками; М – запланована врожайність на 1 га; Г – кількість кущів на 1 га (фактичне); К – кількість грон на 1 плодовому пагоні; П – додаткова кількість вічок із врахуванням відсотка нерозвинених вічок у даній зоні.

У процесі обрізування встановлюють навантаження на кожний кущ.

58

Приклад. Розрахунок навантаження на кущ вічками у ВАТ

«Березанський» (28.01.2003 р.)

Сорт – Совіньон зелений Площа - 72 га

Запланована урожайність - 50 ц/га Кількість кущів на 1 га – 840 шт. Коефіцієнт плодоношення – 1,6 Відсоток плодоносних пагонів – 67 % Відсоток живих вічок – 75 %

Навантаження на кущ з урахуванням усіх перерахованих даних визначається за формулою:

Н Пх 100 х100

АхВхКхБхГ ,

де Н – навантаження на кущ вічками; П – запланована урожайність на 1 га; А – кількість кущів на 1 га (фактичне); В – середня маса гроно; К – кількість гроно на 1 плодовому пагоні; Б - % плодових пагонів; Г - % живих вічок.

Урожайна маса гроно переводиться в кілограми. В даному випадку навантаження на кущ буде:

Í

5000 õ100 õ100

 

50000000

74 â³÷êà .

840 õ 0 ,1 õ1,6 õ 67 õ 75

675360

 

 

 

Чи вірне це навантаження, можна перевірити розрахунковим шляхом:

1.Розраховуємо урожайність, яку необхідно отримати з одного куща

(5000 кг : 840 кущів = 5,9523 кг).

2.Визначаємо кількість грон, яку необхідно отримати з 1 куща, якщо середня маса грона 100 г (5952,3 г : 100 = 59,523 гроно).

3.Визначаємо необхідну кількість плодових пагонів на кущ при коефіцієнті плодоносності 1,6 (59,523 : 1,6 = 37,2 плод. пагонів).

59

4.Визначаємо, яку кількість необхідно залишити живих пагонів, щоб при 67% плод. пагонів для даного сорту було 37,2 плод. пагона із 74 вічок. Визначаємо за рівнянням:

В 100 живих пагонах – 67 плод. пагона

Х пагонів – 37,2 плод. пагона Х= (100 х 37,2) : 67 = 55,522 вічок.

5.Визначаємо, яке навантаження необхідно залишити, щоб при 75% збереженості вічок залишити на кущі 55,522 живих вічок. Визначаємо по рівнянню:

В 100 вічках – 75 жив. вічок

Х навантаження – 55,522 жив. вічка Х= (100 х 55,522) : 75 = 74 вічка

Якщо урожайність планувати вищою, наприклад 70 ц/га, то навантаження за цієї формулою буде: 70000000 : 675360 = 103,6 вічка

Досить часто відсоток збереженості вічок змінюється і в більшості випадків в сторону зменшення. Так як відсоток збереженості стоїть в знаменнику, то при його зменшенні збільшується навантаження.

Наприклад: при збереженості 60 %, навантаження на кущ вічками в даному прикладі складає:

Í

5000 õ100 õ100

 

50000000

92 â³÷êà .

840 õ 0 ,1 õ1,6 õ 67 õ 60

540288

 

 

 

Якщо планувати врожайність 70 ц/га при збереженні 60 % вічок , то навантаження складе:

Í

70000000

129 â³÷îê .

540288

 

 

Урожайність необхідно брати фактично по даній ділянці і сорту в кращий рік кілька років тому.

Точне визначення навантаження буде тоді, коли показники середньої маси гроно, процент плодових пагонів і кількість гроно на одному плодовому

60

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]