Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Drobitko_A.Vinograd_Lab

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

а - з одним пагоном: 1 - до обрізування; 2 - після обрізування; б - без пагонів: 1 - до обрізування; 2 - після обрізування.

Для заміни ослабленого або пошкодженого рукава біля його основи залишають сильний пагін завдовжки 45-70 см і більше. При дорощуванні середніх і довгих рукавів після розпукування бруньок на новому рукаві залишають три-чотири верхніх, а всі нижні обламують. Наступного року з цих пагонів формують плодові ланки, а старий рукав видаляють. При заміні короткого рукава на голові куща чи біля основи старого залишають сучок з двома-трьома вічками. В наступному році з пагонів сучка формують плодову ланку, а старий рукав видаляють. Для омолодження ріжка використовують пагін, який виріс біля його основи, зрізуючи його на одно-двоє вічок.

Техніка обрізування. Однорічні лози зрізують біля основи, не залишаючи пеньків і не зачіпаючи тканини багаторічної деревини, або залишають пеньок не більше 1,0-1,5 мм. Однорічні пагони бажано укорочувати через вузол з діафрагмою або вище вічка на 1-2 см із спрямуванням зрізу в протилежний від вічка бік. Лозу тримають нижче місця зрізу, що виключає обсипання вічок і полегшує видалення вусиків та пасинків на частині лози, що залишається.

Тонкі багаторічні стебла зрізують впоперек без пеньків, а товсті - із залишенням пенька на 5-6 см, який видаляють наступного року. Порослеві пагони видаляють біля самої основи після попереднього обкопування підземного штамба на необхідну глибину.

Однорічні пагони і стебла завтовшки до 3 см зрізують секатором, більш товсті, що всохли, та пеньки - пилкою-ножівкою. При зрізуванні секатор треба тримати так, щоб лезо знаходилося з боку лози, що залишається, а упор - з боку частини лози, яка видаляється. Частину стебла, що видаляють, відхиляють у протилежний від леза бік. Зріз має бути чистим, гладеньким, а рана - мінімального діаметра. Довгі, закріплені до підпор стебла видаляють, розрізуючи їх на частини. Обрізування починають від голови куща, переходячи до основи рукавів (кордонів), а потім до верхньої їх частини.

71

Обрізування кущів - трудомістка і найменш механізована операція по догляду за виноградниками. Перспективним є використання машин для контурного обрізування рослин. За допомогою спарених фрез барабанного типу машини виконують суцільне зрізування лоз із боків та зверху з одночасним їх подрібненням. Працюють машини від гідросистем тракторів Т- 70С або МТЗ-80, а продуктивність їх становить 3,5-5 га за зміну.

Строки щорічного обрізування. Строки обрізування доцільно пов'язувати з періодом спокою рослин і проводити його до початку сокоруху, коли більшість пластичних речовин знаходиться в коренях, скелетних частинах кущів і пагонах. Неукривні на зиму насадження обрізують взимку і рано навесні. Маломорозостійкі сорти й молоді виноградники обрізують навесні, але обов'язково до початку сокоруху і набубнявіння вічок, коли вони дуже легко відпадають. Запізнюватися з обрізуванням не слід, оскільки це призводять до нераціональної витрати поживних речовин на ріст пагонів, частина з яких буде видалена. В разі запізнення і з обрізуванням з якихось причин, треба затримати його до появи одного-двох листків на зелених пагонах, коли вони краще тримаються на лозі.

Завдання 1. З’ясувати значення обрізування винограду, мету і його завдання.

Завдання 2. Вивчити основні правила, способи обтинання виноградного куща.

Завдання 3. Вивчити строки щорічного обрізування.

Завдання 4. Навчитися формувати просту і підсилену плодові ланки. Завдання 5. На прикладі неукривної культури виконати обрізування

кущів винограду.

Контрольні запитання

1.Що таке обрізування виноградних кущів?

2.Назвіть основні правила обрізування виноградних кущів.

3.Назвіть строки щорічного обрізування.

72

Матеріали і обладнання: необрізаний промисловий виноградник, експонати необрізаних і обрізаних кущів, інструменти для обрізування винограду (секатори, садові пилки, ножі, бруски).

Рекомендована література:

1.Буркун Л. Г. Защита от морозов и восстановление виноградников / Л. Г. Буркун, Н. М. Коваль – Симферополь : Таврия, 1974. – 62 с.

2.Виноградарство / [М. О. Дудник, М. М. Коваль, І. М. Козар та ін]; за ред. М. О. Дудника. – К. : Урожай, 1999. – 287 с.

3.Коваль Н. М. Настольная книга виноградаря. – К. : Урожай, 1989. – 207 с.

4.Мишуренко А. Г. Зимостойкость винограда / А. Г. Мишуренко. – К. :

Урожай, 1975. – 74 с.

5.Смирнов К. В. Виноградарство / К. В.Смирнов, Т. И. Калмыкова, Г. С. Морозова. – М. : - Агропромиздат, 1987. – 365 с.

73

Навчально-методичне видання

ВИНОГРАДАРСТВО

Методичні рекомендації щодо виконання лабораторних робіт

студентами денної та заочної форми навчання напряму підготовки 6.090101 «Агрономія»

Укладачі: Дробітько Антоніна Вікторівна Нікончук Наталія Володимирівна

Формат 60х84 1/16. Ум. друк. арк. 13, 14.

Тираж 50 прим. Зам. № ____

Надруковано у видавничому відділі Миколаївського державного аграрного університету 54029, м. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9

Свідоцтво суб’єкта видавничої справи ДК № 1155 від 17.12.2002р.

74

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]