Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / Тема 5.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
205.14 Кб
Скачать

5. Методи статистичного аналізу ефективності діяльності комерційного банку

Метод аналізу ефективності діяльності банку реалізується через його науковий апарат, який являє собою сукупність прийомів дослідження.

Конкретними методами аналізу статистичного ефекту та ефек­тивності комерційного банку є:

  1. Горизонтальний (часовий) метод аналізу — порівняння кож­ної позиції звітності з попереднім періодом.

  2. Вертикальний (структурний) метод — визначення структури фінансових показників з оцінкою впливу різних факторів на кінцевий результат.

  3. Трендовий аналіз — порівняння кожної позиції звітності з рядом попередніх періодів і визначення тренду, тобто основної тенденції динаміки показників, очищеної від впливу індивідуальних особливостей окремих періодів.

  4. Аналіз відносних показників (коефіцієнтів).

  5. Факторний аналіз — визначення впливу окремих факторів (причин) на результативний показник детермінованих або стохас­тичних (випадкових) величин.

Напрямами аналізу є:

І. Аналіз динаміки середнього рівня ефективності (Е) в розподілі по банківських установах за допомогою індексів:

1) змінного складу:

2) фіксованого складу: (вплив на динаміку середнього рівня ефективності змін її рівня в окремих банківських установах)

3) структурних зрушень (вплив на динаміку середнього рівня ефективності змін у розподілі витрат по банківських установах)

ІІ. Отримання додаткового ефекту за рахунок більш інтенсивного використання витрат (економії ресурсів і поточних витрат).

Розмір відносної економії:

  • ресурсів — РС1 – РС0ІD;

  • поточних витрат —

  • капіталу банку — К1 – К0ІD.

де ІD — індекс зміни доходу банку.

Від’ємний результат розрахунку показує відносну економію, додатний — перевитрати.

ІІІ. Вплив на динаміку ефекту (доходу) змін ефективності та витрат (капіталу).

ДЕ = (Е1 – Е0)  К1,

Дк = (К1 – К0)  Е0.

ІV. У ході аналізу ефективності використовується взаємозв’язок частинних показників ефективності з відповідними мультиплікаторами.

Як приклад можна навести взаємозв’язок показників прибутковості акціонерного капіталу ROE = ROA  MК:

;

  • прибутковості активів:

;

  • мультиплікатора акціонерного капіталу:

(показує співвідношення обсягу розміщених коштів банку та акціонерного капіталу).

Для розрахунку впливу на динаміку прибутковості акціонерного капіталу (ROE) пов’язаних з ним величин використовують метод ланцюгових підстановок. Так, динаміка ROE за рахунок обох факторів визначається за формулами:

а) відносна зміна:

;

б) абсолютний розмір зміни:

1 = ROE1 – ROE0 = ROА1  МК1 – ROА0  МК0,

у тому числі

  • за рахунок динаміки ROА:

відносна зміна: ;

абсолютна зміна: Δ2 = ROА1  МК1 – ROА0  МК1;

  • за рахунок динаміки МК:

відносна зміна: ;

абсолютна зміна: Δ3 = ROА0  МК1 – ROА0  МК0.

Взаємозв’язок між показниками:

ІROE = IROA  IМК,

Δ1 = Δ2 + Δ3.

V. Роль окремих факторів у розвитку ефективності банківської діяльності визначається за допомогою виробничої функції:

,

де К — капітал банку;

L — чисельність зайнятих (витрати праці);

α і β — характеризують залежність обсягу й динаміки доходів банку від обсягу та динаміки факторів банківської діяльності К та L (α — характеризує приріст доходу банку на одиницю зміни К при фіксованому L; β — приріст доходу банку на одиницю зміни L при фіксованому К).

Збільшення К і L в n разів призведе до збільшення Д в n(α + β) разів. Якщо:

  • (α + β) > 1 — рівень доходу випереджає рівень факторів діяльності. Це свідчить про наявність інтенсивних джерел зростання результатів банківської діяльності.

  • (α + β) = 1 — рівень доходу відбувається в міру зростання факторів діяльності. Це екстенсивний шлях розвитку.

  • (α + β) < 1 — дохід банку зростає повільніше, ніж фактори банківської діяльності. Зменшується сумарна ефективність банківських ресурсів, що порушує нормальні умови функціонування банку.

Успішний та стабільний розвиток банку залежить від того, наскільки ефективно в процесі дій по досягненню встановлених цілей використовуються ресурси банку.

Наведена вище система показників статистичного аналізу являє собою модель аналізу результативності банківської діяльності та ефективності управління з використанням відносних показників, що дозволяє оцінювати банківську діяльність і менедж­мент, а також — за необхідності — розробляти заходи по роз­витку й удосконаленню системи управління банківською діяль­ністю.

Підвищення економічної ефективності банківської діяльності тісно пов’язане із соціальною ефективністю. Важливими показниками підвищення соціально-економічної ефективності є розширення позицій банку на ринку банківських послуг. На основі інформації про ефективність, зокрема, розподіл банківських уста­нов за рейтингом, можна виявити кількісні взаємозв’язки, що характеризують стан банківської діяльності на даному ринковому сегменті, оцінити силу впливу економічних показників на рейтинг банків, що є важливою складовою інформаційного забезпечення управління банківською діяльністю.

Узагальнення результатів аналізу ефективності є базою ста­тистичного прогнозування. Під економічним прогнозу­ванням розуміють спосіб науково обґрунтованого передбачення основних напрямів розвитку економічної системи або їх окремих еле­ментів. При цьому з’ясовуються основні шляхи та перспективи розвитку, можливі структурні зміни, виявля­ються альтернативні шляхи розвитку, оцінюються наслідки.

Прогнозування базується на з’ясуванні закономірностей та тенденцій розвитку під впливом основних визначальних факторів. Основні етапи розробки прогнозу:

1. Окреслення періоду (горизонту) прогнозу;

2. Добір і аналіз факторів, які впливають на ринок інвес- тицій;

3. Кількісна оцінка ступеня впливу цих факторів;

4. Моделювання процесу розвитку ринку;

5. Прогнозування ринку.

Використовують такі методи прогнозування:

  • метод експертних оцінок, заснований на досвіді вчених і спеціалістів-практиків, які розробляють альтернативні оцін- ки і гіпотези, ідеї та концепції з визначенням шляхів їх реа- лізації;

  • нормативний метод, який вказує на можливі шляхи та строки досягнення необхідного перспективного рівня показників рин­ку інвестицій відповідно до цільових нормативів;

  • інформаційно-статистичні методи: екстраполяція на основі числових рядів, екстраполяція структур, економіко-математичне моделювання тощо.

Останні методи є найпоширенішими внаслідок імовірнісної природи прогнозів.

При вивченні зв’язку між попитом на інвестиції (у) та факторами, що його визначають (х1, ..., хn), використовують моделі типу у (x1, x2,..., хn, t):

  • лінійні — у = а0 + а1х1+ а2х2+ ... + аnхn + аn + 1 t;

  • експоненційні — тощо.

Параметри моделі (а0, а1, ..., аn) розраховують методом найменших квадратів.

За допомогою рівняння тренду yt = f(t) описують тенден- цію розвитку на основі рядів динаміки. Функціональний ви­гляд рівняння тренду відображає притаманний ряду характер динаміки.

Перевага надається функціям, параметри яких вимірюють абсолютну чи відносну швидкість розвитку, зокрема:

  • лінійна — у = а0 + а1 t;

  • парабола другого порядку — у = а0 + a1t + a2t2;

  • експонента —

Параметр а1 у лінійній функції відображає приріст, в експо­ненті — стабільний темп приросту, в параболі — початковий абсолютний приріст; параметр а2 в параболі — прискорення. В усіх цих функціях t — порядковий номер періоду, а0 — рі­вень ряду при t = 0.

Для визначення придатності трендових функцій використовують середню квадратичну похибку:

де n — кількість членів динамічного ряду;

m — кількість параметрів функції;

Уt — члени емпіричного ряду;

Yt — члени теоретичного ряду, обчисленого за рівнянням тренду.

Моделювання розвитку передбачає якісну однорідність динамічного ряду.

Як метод прогнозування широко використовують екстраполяцію тренду. Функцією бази екстраполяції Yt та періоду випередження К є рівень, що прогнозується, Yt – К:

де t1 – α — довірчий коефіцієнт для ймовірності 1 – α (при Р = = 0,683 t1 – α = 1, при Р = 0,954 t1 – α = 2, при Р = 0,997 t1 – α = 3);

Sp — помилка прогнозу, що залежить від середньої квадра­тичної похибки Sε, довжини аналітичного ряду п та періоду упередження К:

Соседние файлы в папке МИФЭИ