Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ИС в бизнесеРИО.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
39.44 Mб
Скачать

Контрольні запитання і завдання для самоперевірки

  1. Який документ відображає випуск готової продукції / напівфабрикатів?

  2. Який документ призначено для відображення випуску продукції, яка вироблена в цеху та в яких розрізах відображається інформація в цьому документі?

  3. За допомогою якого документу проводять розрахунок собівартості виробництва продукції?

Лабораторна робота № 12

Проведення бюджетування в системі "1С: Предприятие 8.2"

Мета: навчитися налаштовувати процес бюджетування компанії, визначати її фінансову структуру; навчитися формувати бюджетні операції; навчитися формувати бюджетні транзакції в системі «1С: Предприятие 8.2».

Ознайомлення зі специфічними термінами

Управлінський облік і бюджетування

Існує відмінність між термінами «бюджетування» та «бюджетне планування». Якщо бюджетне планування (іноді говорять фінансове планування) це процес створення планів (бюджетів) діяльності підприємства, то бюджетування (система бюджетного управління) це управлінська технологія, що включає в себе етап постановки цілей, етап планування, етап реалізації намічених планів, етап обліку, етап контролю відхилень, етап аналізу і етап коригування планів (і / або цілей). Тобто бюджетування (система бюджетного управління) поняття набагато ширше, ніж бюджетне планування, та автоматизація бюджетування має на увазі також автоматизацію управлінського обліку (етап обліку), автоматизацію процедур контролю (лімітування, контроль) та аналізу.

Фінансова структура, центри фінансової відповідальності (ЦФВ)

У кожного підприємства існує організаційна структура, тобто ієрархія підрозділів, на чолі яких знаходяться їхні керівники. Якщо організаційна структура підприємства створена ідеально, то кожному керівнику підрозділу можна призначити показники роботи, за які він відповідає (і на які може впливати) і прив'язати особистий дохід цього керівника до результатів діяльності ввіреного йому підрозділу, тобто створити систему фінансової відповідальності за результати праці. Спрощено кажучи, фінансова структура підприємства являє собою організаційну структуру підприємства, в якій керівники підрозділів несуть фінансову відповідальність за результати діяльності своїх підрозділів і дані підрозділи називаються центрами фінансової відповідальності (ЦФВ).

Типи центрів фінансової відповідальності:

1) центри доходу (ЦД) - керівники цих ЦФВ несуть відповідальність за виконання плану по доходах в рамках заданої кредитної політики та політики ціноутворення. Як правило, ЦД є відділи збуту підприємства;

2) центри витрат (ЦВ) - керівники цих ЦФВ несуть відповідальність за якість проведених робіт / наданих послуг в рамках встановленого розміру витрат. Центрами витрат є більшість ЦФВ підприємства.

Майстер-бюджет, функціональні бюджети, операційні бюджети

Виділяють наступні групи бюджетів:

1) майстер-бюджет (складається з бюджету руху грошових коштів (БРГК), бюджету доходів і витрат (БДВ) та бюджету по балансовому листу (ББЛ));

2) функціональні бюджети (бюджети функцій підприємства - продажу, закупівлі, виробництво і т.ін.);

3) операційні бюджети (бюджети підрозділів і проектів).

Функціональні бюджети представляють зрізи з усього підприємства за видами функцій (продажу, закупівлі і т.ін.), а операційні бюджети являють собою сукупність всіх функціональних бюджетів, але з відбором по конкретних підрозділам (або проектам). Склавши операційні бюджети всіх підрозділів / проектів в програмі можна автоматично отримати функціональні бюджети (план продажів, закупівель і т.ін.). І навпаки, склавши функціональні бюджети (із зазначенням підрозділів) можна автоматично сформувати операційні бюджети підрозділів. Якщо система бюджетування на підприємстві працює на повну силу, то правильніше складати операційні бюджети, а функціональні одержувати в якості результуючих підсумків. Майстер-бюджет являє собою підсумкові дані всіх бюджетів в частині руху коштів, доходів / витрат та активів / пасивів.