Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лінгводидактика практичні.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
69.24 Кб
Скачать

22.Вимоги до зразка розповіді вихователя. Скласти зразок розповіді з власного досвіду, проаналізувати його відповідність визначеним вимогам.

Основні педагогічні вимоги до розповіді: пізнавальна та виховна спрямованість; достовірність та наукова обгрунтованість фактів; достатня кількість яскравих прикладів, які доводять викладені положення; чітка логіка і довідність викладу; образність й емоційна забарвленість; наявність елементів особистої оцінки і ставлення педагога до змісту матеріалу, який вивчається; висока культура мовлення педагога (чіткість, доступність, правильність, особистісна забарвленість). Зразок розповіді « Як я навчилася читати» Коли я була зовсім маленькою і не вміла читати, мені читала мама. Я довідалася про доброго доктора Айболита, Червону Шапочку і трьох поросят, про дядька Стьопу розсіяного з вулиці Басейної, про дружбу лева і собачки. Мама читала мені вірші, казки, розповіді. Ми розглядали в книгах малюнки, і мені не дуже подобалося, коли книга закінчувалася. Одного разу мама сказала: «Я розповім тобі казку про букви і звуки». Вона дістала великі картинки, на яких були намальовані червоні й сині букви. «У місті Букварі жили діти, — розпочала казку мама, — хлопчики і дівчатка. Дівчатка ходили в червоних платтячках, а хлопчики в синіх костюмчиках. Дівчатка дуже любили співати. «А-а», — співала одна. «У», — підхоплювала інша. А хлопчики співати не вміли. Вони говорили твердо і строго. Одного разу дівчатка прийшли в гості до хлопчиків. Разом вони гралися, танцювали, пили чай. «Давайте заспіваємо», — запропонували дівчатка.— А ми не вміємо співати, — відповіли хлопчики.— Зараз ми вас навчимо, — промовила дівчинка А і взяла хлопчика М за руку.

— Ма-а, — заспівали разом діти.Усі стали парами й почали співати: бу, ля, ре. Так дівчатка навчили хлопчиків співати». «От бачиш, — сказала мама, — з букв і звуків можна складати склади, а зі складів цілі слова. Це дуже цікаво, спробуй!»Цього вечора я вперше прочитала сама багато слів. І з тих пір читання стало для мене найулюбленішим і захоплюючим заняттям. Аналіз: розповідь відповідає усім вимогам.

23 ????

24.Скласти план тематичного заняття з виховання звукової культури мовлення для дітей 4-го року життя

Мета: учити прислуховуватись до звучання слів , звернути увагу на звуки ,які зустрічаються в словах, учити вимовляти слова ,інтонаційно виділяючи звуки с,з,ш. Розвивати фонематичний слух, темп мовлення,інтонаційну виразність, виховувати зосередженість та уважність.

Матеріали: іграшки, картинки, в словах- назвах яких є звуки с,з,ц., паперовий комар на нитці,вірші.

Хід заняття: На дошці картинка із зображенням сонця. Діти відповідають на питання « Яке сонечко?». На столі стоять різні іграшки. Вихователь бере в руки м’яч , пропонує описати його, потім ляльку. Вихователь розповідає, що про кожну іграшку можна сказати багато різних красивих слів, які звучать по різному , бо в словах є різні звуки. Пропонує послухати вірш В.Ладижця «Шило» , вибирати слова із звуком ш, потім на дошці вибрати картинки, у назві яких є звук ш, вимовляючи його при цьому.

Читає вірш « Я всміхаюсь сонечку», запитує який звук повторюється у різних словах. Пропонує промовити слова сонечко, сонечка, інтонаційно виділяючи звук с, підібрати на дошці картинки або іграшки, у назві яких є звук с.

Вірш В. Ладижця «Звідки береться хліб» ? Діти виділяють звуки з зі, промовляють слова Зіна, магазин. Знаходять картинки, інтонаційно виділяють звук.

Проводиться гра «злий комар», в якій діти промовлять звук з, відганяючи уявного комара.

Заучування скоромовки « Шишки на сосні,шашки на столі»

25.Скласти план-конспект тематичного заняття з словникової роботи для дітей 5-го року життя.

Тема: ПРОФЕСІЇ.

Мета: збагачувати словник дітей на основі уявлень про довкілля. Продовжувати формувати розуміння вживання узагальнювального поняття – професії, праця. Продовжувати вчити дітей співвідносити слова за смислом, пояснюючи їх.

Ключові слова: професії, комік, бізнесмен, працювати, досвідчений, висококваліфікований.

Іменники: професія, інженер, бібліотекар, перукар, бізнесмен, швачка.

Дієслова: працювати, керувати, шити, підшивати, перешивати, програмувати, видавати(книжки).

Прикметники: висококваліфікований, досвідчений, талановитий.

Завдання :Вправляти у вживанні іменників-назв людей за фахом або характерною ознакою, утворюваних різним способом: будівельник, художник, перукар, швачка, футболіст, піаніст, програміст тощо. Учити утворювати назви людей за фахом жіночого роду від іменників чоловічого роду: касир-касирка, лікар-лікарка, перукар-перукарка, співак-співачка, продавець-продавщиця. Продовжувати збагачувати словник дітей українськими прислів'ями: "Хочеш їсти калачі-не сиди на печі", учити дітей розуміти його і доречно використовувати. Продовжувати вчити дітей складати розповіді за серією сюжетних картинок, зосереджуючи увагу на культурі мовленнєвого спілкування.

Хід заняття

1 частина. Комунікативна діяльність

– Доброго ранку, діти.

Далі діти вітаються з вихователем і Розумничкою.

(П.В. – Доброго здоров'я Наталіє Іванівно.

– Доброго дня, Розумничко.

– Привіт, Розумничко.)

– Діти, подивиться, Розумничка щось нам принесла, спитайте її про це.

(П.В. – Розумничко, що ти нам принесла?

– Розумничко, що ти тримаєш у руках?

– Сьогодні Розумничка принесла подарунок, який вам дарують діти старшої групи. Вони восени вже йдуть до школи і хотіли на згадку про себе подарувати цей альбом. Які слова треба тут сказати?

(П.В. – Дякуємо, Розумничко.

– Дякуємо дітям старшої групи.

– Ми раді що отримали у подарунок альбом).

– Мені цікаво, а що ж там, а вам?

(П.В. – Дуже цікаво. Так цікаво).

– Запитайте про це у Розумнички.

(П.В. – Розумничко, будь люб'язна, про що альбом?

– Розумничко, будь ласка, скажи, про кого альбом?)

– Розумничка каже, що у альбомі не тільки фото дітей старшої групи, а і фото їхніх батьків, що саме цікаво – ці фото зібрали по професіям батьків.

Тривалість заняття 23-25хв.

26.Скласти план-конспект заняття з навчання дітей української мови як державної.

Тема: «Це моя Україна, це моя Батьківщина». Мета: виховувати любо до рідного краю, збагачувати словниковий запас, учити розповідати, супроводжуючи свої дії. Словник: рідний край, Україна, Батьківщина, слова віршів. Дидактичний матеріал : набірне полотно, на якому така основа: ставок, гайок, хата, криниця. У додатковому наборі :сонечко ,городні рослини,квіти , лелека, гніздо для нього, кущ калини. Хід заняття: - Що приносить весна на нашу землю? Які рослини садять весною? А що сіють? Які квіти зацвітають у лісах? Які птахи прилітають? Вихователь ,підсумувавши відповіді, пропонує скласти картину про весну й рідну землю і назвати її « Це моя Україна». Виставляє на дошці в ряд усі предмети до набірного полотна – діти мають розмістити їх на картині. Кожний ,беручи малюнок, розповідає, що це і що він робить: «Це гніздо. Я беру його і ставлю на дах.». Або «Це лелека. Він буде жити у гнізді на хаті». Вихователь біля води «садить» калину і теж розповідає: - Це калина. Вона любить рости біля води. В Україні калина – улюблена рослина. У народі було прийнято садити кущ калини, коли народжувалася дитина – синочок або донечка. Ось погляньте ,яка красіва вийшла наша картина. Така ж багата і красива наша рідна українська земля. Яка вона? Про нашу Батьківщину написав український поет Анатолій Камінчук. Вихователь пояснює слова які дітям не відомі. Діти вчать вірш напам’ять,щоб розповісти його вдома своїм рідним. Потім вихователь підсумовує : - То про що ми сьогодні складали картину? Що ми садили? Який птах оселився на нашій хаті?