Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лінгводидактика практичні.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
12.05.2016
Размер:
69.24 Кб
Скачать

27.Скласти анкету для батьків , метою якої є вивчення впливу родинного спілкування на розвиток мовлення, мовленнєвого спілкування.

1. П.І.П. 2. Вік дитини 3.Чи сприймає ваша дитина мовлення дорослих? 4. Чи з’являється в дитини запитання про приховані властивості речей? 5. Чи чітко дитина вимовляє слова? 6.Чи може ваша дитина пояснити слова (наприклад: велосипед, парасолька, луска, герой, спотикатися, шорсткий та ін.)? 7. Чи може дитина пояснити, де розташовані предмети: на столі, під столом, ліворуч, праворуч? 8. Чи в змозі дитина розповісти історію, описати те, що вона бачить? 9. Чи правильно побудоване мовлення дитини з граматичної точки зору? 10. Чи ставите ви перед дитиною нові завдання спілкування, що вимагали б нових мовних засобів спілкування? 11. Чи легко дитині відповідати на запитання дорослих? 12.Чи легко ваша дитина спілкується з однолітками? 13. Чи розуміють вашу дитину її однолітки та оточуючі?

28.Створити розробку дидактичної гри, метою якої є розвиток умінь діалогічного спілкування.

Гра «Телефон»

Мета: ініціювати і розвивати уміння дітей вступати в діалог з дорослим;підтримувати ігрову і мовну взаємодію з однолітками. Закріпляти у мовленні форму наказового відмінку;розвивати мовну увагу.

Матеріал: іграшки(зайчик,білка,лисиця,ведміть,їжак,іграшковий телефон).

Хід гри: вихователь заносить у групу кошик з іграшками. По мірі того як діти відгадують загадки, іграшки виставляються на стіл. Діти і вихователь повторюють їх назви.

Зараз ми разом з вами будемо відгадувати загадки:

- Біжить чимчик

- По долинці у сіренькій кожушинці.

- Хто це? Правильно, заєць. Приложіть ручки до вушок і пострибайте, як зайчик. А це хто?

А тепер, діти,давайте подивимося які іграшки зібралися на столі. Їм дуже хочеться поспілкуватися один з одним, але зробити вони це можуть тільки за допомогою телефону.,

29.Розробити діагностичну методику обстеження граматичної правильності мовлення дітей 5-го року життя.

Мета: з’ясувати здатність дитини розрізняти граматичні форми однини й множини іменників.

Перед дитиною розкладають картинки. На одних зображені одиничні предмети, на інших ті самі предмети у кількості від двох і більше. Спочатку добирають картинки із зображенням предметів, назви яких у множині має наголос наприкінці слова. Наприклад, гриб –гриби, стіл – столи, олівець – олівці, кіт – коти.

Потім картинки із зображенням предметів з ненаголошеним закінченням і множині: собака – собаки, лопата – лопати, корова – корови.

Педагог пропонує показати , де собаки, де собака; де гриб, де гриби тощо

30.Розробити діагностичну методику перевірки вміння дітей 6-го року життя здійснювати звуковий аналіз слів.

Діагностична методика обстеження уміння виділяти перший та останній звуки у слові

Мета:дослідити уміння дітей середньої групи виділяти перший та останній звуки в слові.

Матеріал: казковий будиночок,тварини,предметні картинки.

Хід досліду: вихователь створює ігрову ситуацію: перед дитиною ставиться іграшковий будиночок і вона слухає розповідь:»У цьому будиночку живуть тварини: лисиця,ведмідь,кіт,собака,коза,свиня. Біля будиночка тиче річка і тому потрапити до нього можна тільки ось по цьому місточку. Цей місточок чарівний. На ньому сидить учений Ворон. Того,хто підходить до місточка,він запитує,який перший(чи останній)звук у його імені. Під тим,хто не знає відповідь, місточок провалюється. Підішли тварини до місточка, а ввійти в будиночок не можуть,бо не знають,який у їхньому імені перший звук. Допоможи їм». Наступного разу діти визначають перший та останній звуки в словах-назвах картинок.

19