Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Новий керівник Приватно-орендного підприємства вирішив рекультивувати ділянку кар’єру і звернувся з цього питання до керівництва “Міжрайшляхбуду”. Останній заявив, що рекультивацію проводити не буде, так як держава не розрахувалася за роботи, які вони провели ще в 1998 р.

До юридичної служби району звернувся підприємець ПОСП допомогти йому вирішити вказане питання.

Завдання

1.Проаналізуйте Закон «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві».

2.Як повинно бути вирішене питання щодо продовження роботи по будівництву дороги?

Задача № 2

Згідно із Законом «Про оренду землі» розмір, форма та терміни внесення орендної плати встановлюються за згодою сторін – орендаря й орендодавця. А в Указі Президента № 830 (2002 р.) йдеться про те, що запроваджується плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) у розмірі не менше 1,5 відсотка від визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, паю.

Завдання Дати відповідь на питання: чи може сільська рада відмовити орендарю й

орендодавцю у державній реєстрації договору оренди землі, оскільки орендну плату визначено в натуральній, а не грошовій формі, і її розмір становить не 1,5, а 1,0 відсоток від вартості земельної ділянки.

Тема 3. Право власності на землю в Україні

1.Поняття і зміст права власності на землю

2.Земельний фонд України і його складові частини

3.Правова основа земельної реформи в Україні

4.Правові форми власності на землю в Україні

5.Право державної власності на землю

6.Право комунальної власності на землю

7.Право приватної власності на землю

8.Виникнення права власності на землю

9.Права і обов’язки власників земельних ділянок

10.Припинення права власності на землю

Задача № 1

Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрпром» звернулося до інституту землеустрою з питання виготовлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку загальною площею 4,13 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Земельна ділянка належить ТОВ «Укрпром» на праві приватної власності. Це право було набуте згідно статті 131 Земельного кодексу України на підставі договору міни. Договір посвідчено приватним нотаріусом між ТОВ «Укрпром» та громадянином Корнєвим Р.Д. Інститут землеустрою відмовив, посилаючись на те, що міна земельних ділянок здійснена з порушенням земельного законодавства, зокрема з п.15 Перехідних положень Земельного кодексу України, де тимчасово обмежений обіг земельних ділянок.

Завдання

1.Дайте характеристику договору міни за цивільним законодавством.

2.Чи правомірна відмова інституту землеустрою у виготовленні правовстановлюючих документів?

Задача № 2

Громадянину Вусатому Г.О. був виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку розміром 0,25 га в межах населеного пункту для будівництва та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка). Згідно статті 90 Земельного кодексу України власник земельної ділянки має

право на цій ділянці споруджувати жилий будинок, виробничі та інші будівлі і споруди. На думку громадянина Вусатого Г.О. ця норма Земельного кодексу не забороняє на ділянці наданій у власність, споруджувати кіоск розміром 2 х 2 м. для комерційної діяльності. Проте, районний відділ земельних ресурсів поставив вимогу громадянину Вусатому Г.О. про зміну цільового використання частини земельної ділянки.

Завдання

1.Чи правомірна вимога районного відділу земельних ресурсів про зміну цільового використання частини земельної ділянки Вусатого Г.О.?

2.Який порядок зміни цільового використання земель передбачено земельним законодавством?

3.Як вирішити справу?

Задача № 3

Сім’я Сунцових із чотирьох осіб мешкає в селі у власному будинку. Поряд з їхньою садибою розташована земельна ділянка розміром 0,20 га. Сунцов О.О. вирішив побудувати на ній новий будинок та подав до сільської ради заяву про передачу йому у власність вищезгаданої ділянки. Наступного дня до сільської ради надійшла заява від громадянина Андрусенко А.М., сім’я якого складається з двох осіб, про передачу йому у власність земельної ділянки, на яку претендує Сунцов О.О., для ведення особистого селянського господарства. Згодом саме громадянину Андрусенко А.М. і було виділено вказану земельну ділянку.

Завдання

1.Чи правильні дії сільської ради стосовно виділення земельної ділянки Андрусенко А.М., який має меншу сім’ю і заяву подав пізніше від Синцових?

2.З якого моменту в громадянина виникає право власності на землю?

3.Які норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам передбачені Земельним кодексом України?

4.Хто може бути суб’єктом земельних правовідносин?

Задача № 4

Громадянка Пінчук 1928 р. народження працювала в колгоспі з 1950 до 1967 р. У 1971 р. за станом здоров’я вона визнана інвалідом 2 групи і з цього часу не працює.

У 1997 р., коли складали списки членів колгоспу на предмет визначення права на земельний пай, Пінчук до списку не включили. Документів про вступ до колгоспу й припинення членства в ньому у колгоспі немає.

Завдання

1.Який порядок паювання громадян, які працювали в колгоспах?

2.Чи мають право на земельну частку (пай) інваліди праці?

3.Чи має значення для одержання права на земельний пай стаж роботи в сільськогосподарському підприємстві?

4.Як вирішити справу?

Задача № 5

ТОВ “Карат” є юридичною особою, співзасновниками якої є 2 громадянина Польщі. Метою створення ТОВ є будівництво швейної фабрики на території України. В даний час ТОВ орендує земельну ділянку, на якій ведеться будівництво. Після закінчення будівництва і набуття прав власності на майно, керівництво ТОВ має намір викупити земельну ділянку у власність.

Завдання

1.Чи може набувати у власність земельну ділянку юридична особа України, заснована з участю іноземних громадян чи іноземними юридичними особами?

2.Якщо може, то який порядок та підстави набуття у власність земельної ділянки такої юридичної особи?

3.Чи мають іноземні громадяни право власності на землю в Україні?

Задача № 6

До райдержадміністрації звернувся громадянин Олень В.О. з питанням про можливість добровільної відмови від отриманого ним сертифіката на земельну частку (пай) та, відповідно, права на земельну частку (пай), оскільки наявність земельної частки (паю) враховується до середньомісячного сукупного доходу сім’ї та позбавляє його права на призначення державних пільг, зокрема, допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми.

Завдання

1.Який порядок добровільної відмови громадян від права на земельну частку (пай)?

2.Чи має право райдержадміністрація вилучити у громадянина Олень В.О. земельну частку (пай)?

3.В чому різниця між вилученням та викупом земельної ділянки?

Задача № 7

Громадянин Коваленко П.І. звернувся до місцевого органу управління земельними ресурсами з наступним. Його будинок, що був побудований у 1927 р., мав відповідний земельний наділ, на якому був посаджений сад. На підставі рішення виконкому міської Ради від 3.03.1969 р. у нього було вилучено 47,0 кв. м земельної ділянки та приєднано до підприємства «Світлий шлях». З часом це підприємство ліквідувалося. Земельна ділянка не використовується.

Завдання 1. Чи може громадянин Коваленко П.І. повернути собі земельну ділянку

вилучену у 1969 р.?

2. Куди йому необхідно звернутись з відповідною заявою?

Задача № 8

Подружжя, члени сільськогосподарського виробничого кооперативу “Перемога” Сучкови мали земельний пай (9 га), з яким увійшли в кооператив після реорганізації КСП “Перемога”.

У березні 2002 р. від нещасного випадку, не пов’язаного з роботою, померли Сучкови, залишивши трьох неповнолітніх дітей. Опікунство над дітьми взяла їхня тітка Стьопіна К.П.

В квітні 2002 р. КСП «Перемога» реорганізувалось у приватно-орендне сільськогосподарське підприємство «Прибузьке».

Після збирання врожаю Стьопіна К.П. на правах опікуна звернулась до керівництва Пр.ОСП за отриманням плати за оренду землі померлих Сучкових на їх дітей, їй відмовили.

Керівництво Пр.ОСП пояснило, що Сучкови ще до смерті всю суму, яка могла б бути їм нарахована, одержали частково грішми, а частково товарами. Крім того, їм пояснили, що нового договору оренди зі спадкоємцями не укладено, так як не пройшло ще шість місяців від дня смерті Сучкових.

Стьопіна К.П. звернулась до юриста райдержадміністрації з проханням дати їй консультацію, як оформити належним чином матеріали про плату за оренду землі померлих Сучкових на користь спадкоємців.

Завдання Який існує порядок реорганізації сільськогосподарських підприємств?

Зміст і порядок оренди земельних ділянок.

Як повинно бути вирішене питання, щодо плати за оренду землі спадкоємцями?

Задача № 9

У 1996 р. в КСП «Зоря» було складено списки для надання земельної частки (паю), а в 2000-му році було складено ще раз такі списки. Таким чином на виділення земельних паїв існує два списки і в другому списку пайщиків стало менше, ніж було їх у першому.

Завдання

1.Які землі КСП підлягають паюванню?

2.В чому різниця між паюванням та приватизацією земельних ділянок?

3.Чи має право керівництво сільгосппідприємства складати списки для надання земельної частки (паю) громадянам у різні роки?

Задача № 10

Сільський учитель Волков Р.О. мешкає в с. Фурси Сквирського району. Він почув по радіо, що за новим Земельним кодексом України сільським мешканцям (працівникам соціальної сфери) надаються у власність земельні ділянки розміром до 2,0 га. Але сільська Рада відмовляє йому у наданні вказаної земельної ділянки.

Завдання

1.Вирішіть ситуацію. Які працівники належать до соціальної сфери на

селі?

2.За рахунок яких земель може бути надана земельна ділянка для працівника соціальної сфери?

3.Куди має звернутись працівник соціальної сфери, щоб отримати земельну ділянку?

Задача № 11

Громадянин Семенюк С.О. одержав у спадок житловий будинок у селі, а разом з ним і земельну ділянку площею 0,34 га. Але рішенням сільської Ради йому було дозволено приватизувати лише 0,25 га.

Завдання

1.Чи є правомірними дії сільської Ради?

2.З якого часу виникає право власності на земельну ділянку?

Задача № 12

Громадянин Вознюк Б.Б. приватизував земельну ділянку площею 0,3 га, виділену йому для ведення особистого селянського господарства. Рішенням сільської Ради він додатково отримав в оренду земельну ділянку розміром 0,5 га, також для ведення особистого селянського господарства.

Завдання

1.Чи може громадянин Вознюк Б.Б. приватизувати надану йому в оренду земельну ділянку?

2.Який розмір земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства передбачений земельним кодексом України?

3.Дайте визначення поняття механізму реалізації права на землю.

Задача № 13

Громадянин Франко О.Л. працював у промисловому підприємстві. Після виходу на пенсію він переїхав жити в село. 1988 р. вступив до колгоспу, де працював до 1998 р. Під час паювання землі йому відмовили в земельній частці (паю) на тій підставі, що він пенсіонер промислового підприємства.

Завдання

1.Чи має право на земельний пай громадянин Франко О.Л.?

2.Яка існує процедура виділення земельних паїв у натурі?

3.Як визначається розмір земельної частки (паю).

Задача № 14

За земельним сертифікатом громадянин Бушмен О.Б. отримав у приватну власність земельну ділянку площею 3,5 га для ведення фермерського господарства. Він має відповідний державний акт на право приватної власності на землю. Ця земельна ділянка є частиною його фермерської земельної площі 50 га.

Завдання

1.Дайте поняття земельного сертифіката.

2.

Хто

є

суб’єктом права

землекористування

фермерського

господарства?

 

 

 

 

3.

Чи

має

право громадянин

Бушмен О.Б. переоформити частину

земельної ділянки розміром 3,5 га на ділянку для ведення особистого селянського господарства і використовувати її, не створюючи юридичної особи?

Задача № 15

Вісім років тому громадянину Целютіну О.Р. була надана земельна ділянка для будівництва житлового будинку. Через відсутність коштів будинок він не звів, але земельну ділянку обробляв і сплачував за неї податок.

Завдання

1.В якому розмірі і який орган влади вирішує питання про надання громадянам земельної ділянки для будівництва?

2.Який порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами передбачено земельним законодавством?

3.Як громадянин Целютін О.Р. може приватизувати надану йому земельну ділянку?

Задача № 16

Кому має виплачуватися орендна плата на земельну частку (пай) протягом шести місяців з дня смерті власника сертифіката і в подальшому до оформлення правонаступниками померлого документів на цей пай? Якою має бути (1,5 чи 2 відсотки від вартості паю) орендна плата спадкоємцям? Чи вважається незатребуваним пай протягом всього часу з моменту смерті власника і до оформлення права на спадщину?

Завдання Дайте юридичну консультацію громадянину Сороці.

Задача № 17

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся директор сільгоспкооперативу «Хмельницький» Херсонської області з питанням щодо паювання земель недержавних сільськогосподарських підприємств та порядку створення і використання земель резервного фонду.

Завдання Роз’яснити заявнику порядок вирішення поставлених питань.

Задача № 18

До редакції «Урядового кур’єра» звернулася жителька с. Рубанівка Херсонської області Світлана Байда з проханням роз’яснити, чи обов’язковий договір оренди земельної частки (паю) між недержавними сільськогосподарськими підприємствами та власниками цих паїв.

Завдання Дайте відповідь на поставлене запитання з посиланням на норми чинного

законодавства.

Задача № 19

У 1992 р. громадянин Кучер Л.О. вийшов з КСП та створив фермерське господарство, членом якого стала і його бабуся. Фермерському господарству була виділена земельна ділянка площею 11 га і виданий державний акт на право приватної власності. Документ був оформлений на голову фермерського господарства.

Завдання

1.Який порядок створення фермерських господарств передбачено земельним законодавством?

2.В якому розмірі надається земельна ділянка для ведення фермерського господарства?

Соседние файлы в предмете Земельное право