Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Завдання

1.Яким законодавчим актом регулюється питання сплати земельного

податку?

2.В яких випадках податок на землю сплачує орендодавець, а в яких

орендар?

3.Дайте поняття права власності на земельну частку (пай) і права власності сертифіката на земельну частку (пай).

Задача № 14

Громадянин Головко М. вийшов із членів сільськогосподарського кооперативу «Весна» і подав заяву до правління кооперативу, в якій просив виділити земельну частку (пай) розміром 4,2 га в натурі, яку він має на меті приєднати до особистого підсобного господарства і вести самостійне особисте селянське господарство. Правління кооперативу відмовило у проханні, мотивуючи своє рішення тим, що він уже має приватизовану земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства.

Завдання

1.Який існує порядок ведення особистого селянського господарства?

2.В якому розмірі надається земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства.

3.Чи дозволяється земельним законодавством об’єднання земельної частки (паю) із земельною ділянкою для ведення особистого селянського господарства?

Задача № 15

Рішенням голови сільської ради у фермерів Черваня Т.Т. та Білоуса Л.О було вилучено по 5,0 га орних земель, а у сільгоспкооператива «Слава Україні»

– 10 га орних земель для будівництва лікарняного комплексу. З вказаними

фізичними та юридичними особами вилучення земель попередньо не узгоджувалося, а також не вирішувалося питання про відшкодування збитків.

Завдання

1.Чи відповідають дії голови сільської ради нормам земельного законодавства?

2.Які особи, в якому порядку та в якому об’ємі зобов’язані відшкодувати шкоду фермерам та сільгоспкооперативу?

3.Назвіть суб’єктів права на землі сільськогосподарського призначення.

Задача № 16

Перед жителем Вінницької області постало таке питання:

– чи має право сільська рада укладати договори на оренду земельних часток (паїв), на які вже виготовлені державні акти, якщо у них є фактично власники-спадкоємці, які ще не змогли переоформити документи на володіння цією землею?

Підж час консультації у місцевого юриста йому відповіли, що сільська рада не має права цього робити, а відділ контрольно-ревізійного управління накладає штраф на сільського голову за не укладення угоди на оренду вказаних земельних ділянок.

Завдання

1.Якими нормативними актами регулюється питання оренди земельних часток (паїв)?

2.Який порядок передачі земельної частки (паю) у спадщину?

Задача № 17

Жителька Вінницької області А. звернулася із заявою до Державного комітету України по земельних ресурсах про роз’яснення питання про право спадщини на земельну ділянку: у 1994 р. рішенням сесії селищної ради її чоловікові у приватну власність була передана земельна ділянка площею 0,17

га для обслуговування житлового будинку та господарських споруд та ведення особистого підсобного господарства. 13.04.1999 р. чоловік раптово помер, вона стала спадкоємицею покійного чоловіка. Звернувшись до селищної ради про видачу їй Державного акта на право власності на земельну ділянку, отримала відмову з мотивацією такого рішення тим, що у Земельному кодексі немає пояснень щодо вирішення таких питань.

У прийнятті заяви в районному суді теж відмовили, мотивуючи тим, що суд подібні питання не розглядає.

Завдання Вирішіть цей спір на підставі діючих правових норм Земельного кодексу

України.

Задача № 18

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся за роз’ясненням житель Полтавської області Л. з такого приводу: Я прийняв у дар від матері сертифікат на право на земельну частку (пай), а також майновий пай, що підтверджено нотаріально. Моя мати уклала договір оренди землі рік тому з ПАП ім. Т. Шевченка (термін оренди ще не закінчився). У зв’язку з тим, що мене не влаштовують умови орендної плати, я хотів би працювати на землі самостійно. Але добитися повернення паїв я не можу.

Завдання Яку відповідь необхідно дати заявникові?

Який порядок передачі земельного паю іншій особі?

Тема 6. Правова охорона земель

1.Поняття та особливості правової охорони земель.

2.Зміст правової охорони земель.

3.Економічне стимулювання раціонального використання і охорони

земель.

4.Консервація земель.

5.Охорона ґрунтів.

6.Обов’язки землекористувачів щодо охорони земель.

Задача № 1

Колишні члени СГВК «Мрія» на майнові паї отримали овець, яких у них скупив місцевий фермер Скоротько П.С. Найняті ним чабани стали випасати отару на його пасовищах, але на водопій мусили гнати до річки Південний Буг по береговій смузі. Коли СГВК «Мрія» реформувався в приватно-орендне сільськогосподарське підприємство, керівником якого став Трохин, останній заборонив Скоротьку переганяти його овець по прибережній смузі і випоювати отару в річці, де стадо випоювали раніше.

Переговори фермера з керівником Пр.ОСП про випій отари в річці Південний Буг ні до чого не привели, хоча фермер доказував, що існує прибережна захисна смуга, яка належить державі, а землі Пр.ОСП доходять тільки до неї, а річка Південний Буг – державна власність і завжди випоювалась там худоба.

Коли фермер Скоротько погрозив зверненням до прокурора по вирішенню цього питання, Трохин запропонував останньому укласти договір оренди щодо використання прибережної смуги шириною в 50 метрів і довжиною 800 метрів, або укласти договір земельного сервітуту.

Завдання Визначити правовідносини, які склались між сторонами.

Дайте визначення прибережних захисних смуг.

Дати визначення земельного сервітуту і договору оренди землі.

Завдання № 2

Громадянин Трихоменко Ф.І. отримав земельну ділянку в розмірі 50 га для ведення селянського (фермерського) господарства у заплаві між річкою Південний Буг (біля с.Прибужани) і штучним озером (ставком), яке належить філії «Синяковська» агрофірми «Нібулон» Миколаївської області і передане в оренду громадянам Сичову та Сигаєву для розведення риби.

З метою розширення (збільшення) ріллі Трихоменко Ф.І. розорав площі, які знаходились в захисних смугах вздовж річки Південний Буг і біля озера (ставка), залишивши по 10-15 м від водної межі і все поле після внесення хімічних добрив, засіяв соняшником, який старанно обробляв та підкормлював, від чого мав добрий урожай. У жовтні, після збирання врожаю, пішли сильні осінні дощі і брудні води з поля потекли в річку Південний Буг і озеро. Про це стало відомо орендодавцю і рибінспекції Вознесенськои - Новоодеської дільниці.

Трихоменко заявив, що він вперше чує про захисні смуги біля річок і навкруги водойм, а те що він вносив хімічні добрива, то це з користю для рослин і отримання високого урожаю, потрібного Україні.

Завдання

1.В яких нормативних актах закріплені поняття земель водного фонду і які землі до них відносяться?

2.Охарактеризуйте поняття та види обмежень прав на земельну ділянку.

3.Виходячи з діючого законодавства, дайте правову оцінку діям фермера Трихоменко Ф.І.

Задача № 3

Петренко вирішив вийти із сільськогосподарського виробничого кооперативу і створити самостійне фермерське господарство. Він подав заяву до правління кооперативу, в якій просив виділити належну йому земельну частку (пай) у натурі. Згідно рішення загальних зборів кооперативу бажаючим вийти з кооперативу із земельним паєм, земельні ділянки мають виділятись із

земель 2 бригади, які розміщені за 6 км від населеного пункту. Петренко просив виділити в натурі його земельну частину (пай) поблизу села.

Завдання

1.Якими нормативними актами регулюється питання права на земельну частку (пай) членів сільськогосподарських підприємств?

2.Хто має право на земельну частку (пай)?

3.Який існує порядок виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) при виході з кооперативу?

Задача № 4

На підставі рішення місцевої держадміністрації юридичній особі була надана в користування земельна ділянка для будівництва тваринницької ферми по відгодівлі худоби без попереднього складання проекту відведення земельної ділянки.

Завдання

1.Чи законне дане рішення?

2.Які повноваження місцевих державних адміністрацій в галузі земельних відносин.

3.Який порядок складання проекту відведення земельної ділянки передбачено Земельним кодексом України?

Задача № 5

Подружжя Коваленки побудували на присадибній земельній ділянці в сільській місцевості жилий будинок і необхідні для ведення підсобного господарства будівлі. Протягом 15 років вони перебували із сусідкою Василенко в злагоді. Після смерті сусідки її садибу придбала сім’я Власенка. Молода сім’я побудувала новий житловий будинок і господарські будівлі. Вбиральню вони розмістили проти вікон сусіда за 1,5 м від забору. На межі почали складати гній і бур’ян після прополки городу. Час від часу цей бур’ян

стали палити. Тут же виливали відходи. Запахи і їдкий дим, особливо коли вітер у напрямку сусіднього будинку, не дає можливості вийти з будинку. Неодноразові звернення до Василенків із цього приводу не дали результату. Крім того, Василенки посадили горіх на відстані один метр від межі сусіда, який затінює город, що значно впливає на урожайність вирощуваної картоплі.

Завдання

1.Які права мають землекористувачі і які покладаються на них

обов’язки?

2.Який орган державної влади здійснює контроль дотриманням права землекористування?

3.Дайте поняття добросусідства.

4.Як вирішити спір між сусідами землекористувачами?

Тема 7. Відповідальність за порушення земельного законодавства. Вирішення земельних спорів

1.Види земельних правопорушень.

2.Відповідальність за земельні правопорушення та її види.

3.Визнання угод щодо землі недійсними

4.Відшкодування збитків, заподіяних порушенням земельного законодавства.

5.Відшкодування витрат сільськогосподарського виробництва.

6.Порядок розгляду земельних спорів.

Задача № 1

На підставі усної домовленості філії «Прибужжя» агрофірми «Нібулон» Миколаївської області Тризубової К.З. з начальником мехзагону АТ «Родючість» Косовим П.А., останній своєю технікою в період квітня 2002 р. при вивозі на поля філії хімічних добрив, проклав дорогу по полю фермера Крапивко В.Г., де посіяна пшениця. Довжина смуги дороги 800 м, ширина – від 5 до 10 м (в місцях, де розминались трактори).

Потравлено 1 га посівів озимої пшениці. Збитки нанесені фермеру Крапивці за підрахунками компетентної комісії склали 15,6 тис. гривень.

Голова АТ «Родючість» Кривоножко Ю.А., ознайомившись із матеріалами справи, заявив, що смуга дороги буде розорена, а збитки, нанесені фермеру, будуть покриті із заробітної плати начальника мехзагону, крім не отриманого врожаю, бо ще невідомо, який би він був. Він відмовився від оплати штрафу згідно ст.104 Кодексу України про адміністративні правопорушення з причин відсутності письмового договору між філією «Прибужжя» агрофірми «Нібулон» і АТ «Родючість». Штрафи він вважає повинні заплатити голова філії і начальник мехзагону акціонерного товариства «Родючість».

Завдання

1.Які існують підстави і порядок відшкодування збитків власникам земельних ділянок?

2.До яких органів повинен звернутися фермер Крапивко, щоб вирішити

справу?

4.Як вирішити справу?

Задача № 2

До Верховної Ради України в 2003 р. звернулися жителі м. Черкас з проханням допомогти завершити приватизацію земельних ділянок за таких обставин: земельна ділянка, про яку йде мова, була куплена прадідом заявників у 1889 р. (є купча того періоду), якою вони користуються по даний час. У 1979 р. зазначена земельна ділянка, площею 0,36 га, була розділена між співвласниками будівлі рішенням суду м. Черкас. В даний час під одним номером зареєстровано два домоволодіння з п’ятьма господарями, в яких є свої сім’ї.

У 2001 р. усі п’ять домовласників подали необхідні документи на приватизацію 0,36 га землі. Нам відповіли, що всім нам належні лише 0,10 га на

5 домовласників, незважаючи на рішення суду від 1979 р. про закріплення 0,36 га землі за двома домоволодіннями.

Завдання Як правомірно вирішити описаний спір? Відповідь аргументуйте

посиланням на конкретні нормативні акти.

Задача № 3

Землі СГВК «Промінь» Вознесенського району Миколаївської області після його реорганізації СГВК відійшли частково до приватно-орендного сільськогосподарського підприємства «Бузьке», а частково до Міжнародної агрофірми «Нібулон». В 2002 р. керівництво фірми вирішило на землях полів № 5 і 6 вирощувати кормові буряки, для чого на оранку задіяло тяжкі трактори К-70 та ІК-150. В зв’язку з тим, що довгий час ці поля експлуатували наймані бригади по вирощуванню цибулі і обробляли їх як їм зручніше. Утворились заглиблення, що створювало сприятливі умови вимиванню родючого гумосу. Головний агроном «Нібулону» дала розпорядження, оранку проводити упоперек. По полю проходив підземний кабель урядового зв’язку і обминути в цьому випадку його не було можливості.

Коли стало відомо про це регіональній організації «Кабельелектрозв’язок», на місце виїхав представник цієї організації і заборонив оранку, бо тяжкі плуги робили оранку на 0,48-0,50 м, а правила охорони ліній зв’язку забороняють на орних землях виконувати роботи на глибину понад 0,45 м. Трактористи підкорились і не виконали розпорядження головного агронома «Нібулону». Коли дізнався про це через 6 днів головний агроном, він від імені керівництва звільнив трактористів від роботи і поставив питання про відшкодування збитків за простій техніки за рахунок регіональної організації «Кабельелектрозв’язок».

Завдання

Як на Вашу думку буде вирішено спір між сторонами і який судовий орган буде його розглядати, якщо сторони не знайдуть компромісного рішення?

Задача № 4

Громадянин Пєскун О.О., отримавши у встановленому порядку 10 га землі для ведення фермерського господарства, обробляти землю не став, а надав її в оренду комерційному підприємству. Підприємство використало земельну ділянку для створення кінноспортивної бази. Це повідомлення анонімно надійшло до сільської ради.

Завдання

1.Яке рішення у зв’язку з цим повідомленням може бути прийняте сільською радою?

2.Який порядок надання земель для ведення фермерського господарства передбачено земельним законодавством?

Які обов’язки землекористувачів передбачені земельним законодавством?

Задача № 5

Житель смт Возсіятське Миколаївської області Гайовий П.П. знаходився в обласній лікарні після тяжкого поранення в автокатастрофі, коли сходка жителів вул. Жванецького, Жовтневої революції та Івана Франка вирішили просити селищну раду надати їм земельну ділянку для побудови на ній маленької церкви (каплиці), яка зайняла б частково земельну ділянку Гайового П.П. і вільну земельну ділянку, яка розташована поряд з вулицями Франко і Жовтневої революції. Земельна ділянка була виділена і підприємець Скворцов П.З. почав готувати будівельний майданчик, викорчувавши 21 дерево (груші, сливи, вишні, абрикоси) з площі Гайового П.П. Про це йому письмово повідомлено по місцю лікування. Через місяць Гайовий повернувся з лікарні і поставив вимоги про відшкодування збитків і компенсацію 0,01 га земельної ділянки.

Соседние файлы в предмете Земельное право