Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Задача № 20

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернулися підприємці одного з районів Хмельницької області за роз’ясненням щодо питання плати за землю та укладення договорів оренди земель несільськогосподарського призначення з сільською радою в разі надання дозволу на розміщення об’єктів торгівлі.

Завдання Дайте юридичну консультацію підприємцям із зазначеного питання.

Задача № 21

Громадяни Коваль С.Д. та Корсунський Є.С. успадкували житловий будинок разом з земельною ділянкою в місті. Після приватизації землі кожний власник отримав по 0,05 га.

Завдання

1.Які існують підстави набуття права на землю згідно Земельного кодексу України?

2.Дайте визначення об’єкта та суб’єкта права власності на землю в

Україні.

Задача № 22

Група іноземних громадян – співробітників посольств звернулась до міської адміністрації з проханням передати їм у власність земельну ділянку під будівництво гаража.

Завдання 1. Від імені міської адміністрації дайте відповідь на звернення

іноземних громадян про надання земельної ділянки.

2.Назвіть підстави набуття права на землю згідно з Земельним кодексом України?

3.Який порядок надання земельних ділянок іноземних громадян?

Тема 4. Право землекористування в Україні

1.Поняття і зміст права землекористування

2.Принципи землекористування в Україні

3.Види і форми землекористування

4.Суб’єкти права землекористування

5.Права і обов’язки землекористувачів

6.Добросусідство

7.Підстави виникнення права землекористування

8.Припинення права землекористування

9.Оренда землі, як одна із форм виникнення права землекористування

10.Обмеження права землекористування

11.Право земельного сервітуту

Задача № 1

Громадянка Гук О.В. у 1999 р. закінчила педагогічний університет за спеціальністю українська мова. За місцем проживання у місцевій школі вакантної посади для роботи по спеціальності не виявилось. Тому Гук О.В. влаштувалась на роботу в школі, що розташована у сусідньому селі.

У 2001 р. вона звернулася до сільської ради по місцю проживання із заявою про надання земельної ділянки для ведення особистого господарства. Сільська рада відмовила у виділенні Гук О.В. земельної ділянки, мотивуючи своє рішення тим, що вказану земельну ділянку їй надати повинна місцева рада за місцем роботи.

Завдання 1. Чи має право громадянка Гук О.В. на одержання земельної ділянки

для ведення особистого селянського господарства?

2.Який існує порядок надання земельних ділянок для громадян, які проживають у сільській місцевості?

3.Якими нормативними актами регулюються питання землекористування громадян, що проживають у сільській місцевості?

Задача № 2

Громадянка Зінчук 1928 р. народження, працювала в колгоспі з 1950 до 1971 р. У 1971 р. за станом здоров’я вона визнана інвалідом 2 групи і з цього часу ніде не працювала. Коли складалися списки колгоспників і пенсіонерів на отримання земельної частки (паю), вона не була внесена до цих списків. В суді, де розглядалася справа про право Зінчук на земельну частку (пай), від неї вимагали довідку про членство в колгоспі. Колгосп такої довідки не зміг видати, так як він у своїх матеріалах не має запису про вступ Зінчук у члени колгоспу і не має відомостей про вихід її з членів колгоспу. Суд відмовив Зінчук у позові.

Завдання

1.За яких умов виникає право на земельну частку (пай) у громадян, що працювали у колгоспах?

2.Чи впливає на надання права на земельний пай наявність у колгоспника інвалідності?

3.Як вирішити справу?

Задача № 3

Між домовласниками, а отже і власниками земельних ділянок, Володіним, Бердою та Ганько йшли сварки через затінення стінами їхніх гаражів частки земельної ділянки Ганька, який з цієї причини не може там вирощувати огородні культури. Стіни будівель, які виходять на сторону Ганька, утворюють дві сторони трикутника.

В лютому 2002 р., коли Ганько купив автомобіль, виникло питання побудови гаража і Ганько звернувся до сусідів Володіна і Берди – дозволити

йому побудувати гараж, використавши глухі стіни будівель їхніх автогаражів, і покінчивши таким чином зі сварками. Володін і Берда спочатку зраділи такій пропозиції, але після зрозуміли, що кожному із них треба віддати Ганьку свою частку землі. Вони запросили головного архітектора міста і депутата Вознесенської міської ради. Представники влади дійшли висновку, що така будова не порушує правил забудови, але все це треба робити за згодою забудовників, так як земельні ділянки кожного з них є їхньою власністю, тим більше, що Володін зажадав плати за свою частку землі.

Завдання Дайте поняття і зміст добросусідства.

Спираючись на які нормативні акти можна було б вирішити справу на користь Ганька?

Якщо між сусідами досягнута домовленість, то яким документом і на підставі якого законодавчого акту необхідно закріпити останню?

Задача № 4

В 2003 р. до Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся житель Черкаської області М. з проханням дати роз’яснення з такого питання: головою правління відкритого акціонерного товариства йому було відмовлено в наданні земельного паю, оскільки М. не є працівником ВАТ. З 1986 р. по 2000 р. М. працював у радгоспі, правонаступником якого стало ВАТ, на різних роботах. У зв’язку з газифікацією села, М. радгоспом був направлений на навчання до м. Черкас за спеціальністю слюсар по експлуатації та ремонту газового обладнання, після закінчення якого він працював за цією спеціальністю з 1998 р. у ВАТ та за сумісництвом з березня 2000 р. також і слюсарем в районному управлінні газового господарства. У грудні 2000 р. побудований газопровід було передано на баланс районного управління газового господарства, куди М. був переведений на основне місце роботи і працює по даний час. Чи правомірне рішення голови ВАТ?

Завдання Дайте роз’яснення заявнику щодо порядку надання земельних паїв.

Задача № 5

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся житель Тернопільської області В. з проханням дати роз’яснення статті 121 Земельного кодексу України, а саме: 1. Чи всім громадянам України надається до 2-х га землі для ведення особистого селянського господарства, чи тільки тим, які мають господарський номер, зареєстрований у сільській раді. 2. Якщо в селянському дворі проживає п’ять громадян України, то скільки землі вони можуть отримати для ведення особистого селянського господарства – до 10-и га чи до 2-х га?

Завдання Надайте юридичну консультацію жителю Тернопільської області з

питань, які поставлені у зверненні.

Задача № 6

До редакції газети «Урядовий кур’єр» надійшов лист від голови комісії по розпаюванню землі одного з сіл Вінницької області, в якому він просив дати роз’яснення з ряду питань, що стосуються процесу розпаювання земель, а саме:

1.Чи мають право загальні збори пайовиків земельних часток (паїв) зменшити попередньо визначений розмір земельної частки з метою надання сертифікатів на право володіння земельною часткою (паєм) випадково пропущеним членам КСП?

2.Чи мають право загальні збори пайовиків земельних часток (паїв) винести рішення про надання колишнім працівникам КСП, які мають стаж роботи в КСП від 20-и і більше років, але на момент розпаювання не були членами КСП.

Äопомогà у вирішенні дàних зàдàч:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

àбо

https://vk.com/a.jurisprudent https://vk.com/zadachi_po_pravu

3. Чи мають право загальні збори пайовиків земельних часток дати згоду на одержання земельних часток (паїв) працівниками соціальної сфери села із земель колективної власності.

Завдання Дати відповіді на поставлені питання.

Задача № 7

Колесникова Ю.Г. працювала в колгоспі 30 років і в січні 1968 р. вийшла на пенсію. У березні цього ж року колгосп був реорганізований в радгосп, де вона продовжувала працювати.

Колесниковій Ю.Г. видали трудову книжку, у якій записано, що вона була сезонним робітником на різних роботах. Колесникова Ю.Г. померла 23 жовтня 1995 р. У 1996 р. радгосп був реорганізований у КСП. Діти, батьки яких померли в кінці 1996 р., отримали земельний пай. Але дітям Колесникової Ю.Г. відмовили в наданні земельного паю, оскільки остання не була членом КСП. З роботи в радгоспі Колесникова Ю.Г. не звільнялася. За заповітом садиба і хата Колесникової Ю.Г. перейшла до її дочки.

Завдання

1.Чи мала право на земельний пай Колесникова Ю.Г.?

2.Які працівники вважаються сезонними працівниками?

3.Чи має право дочка Колесникової одержати земельний пай в

порядку спадкування?

Äопомогà у вирішенні дàних зàдàч: https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

àбо

https://vk.com/a.jurisprudent Задача № 8

https://vk.com/zadachi_po_pravu

Мешканка с. Блощинці Білоцерківського району пропрацювала в колгоспі понад сорок років.

Вийшовши на пенсію, через погане здоров’я, вона переїхала жити в Київ до сина. Після смерті матері, її син звернувся до керівництва сільськогосподарського підприємства, щоб йому видали материні земельний і

майновий сертифікати, але йому відмовили, заявивши, що його мати вийшла з колгоспу і їй сертифікати не належать.

Завдання

1.З якого часу у громадян України виникає право бути внесеним до списку, що додається до Державного акта на право власності на землю?

2.В чому різниця між майновим та земельним сертифікатами?

3.Вирішіть ситуацію.

Задача № 9

Громадянин Прохоренко Р.Д. посадив вишню на відстані більше метра від межі земельної ділянки сусіда Шевченко С.М., але вона так розрослася, що її гілля стало затіняти рослини Шевченко С.М. Син Шевченко С.М.висловив претензії до сусіда стосовно вишні. У відповідь на це Прохоренко Р.Д. зауважив, що не раз спостерігав, як Шевченко С.М. на своїй земельній ділянці збирає ягоди, що впали з вишні.

Завдання

1.У чому полягає зміст добросусідства?

2.На якій відстані висаджуються плодові дерева від межі сусідньої земельної ділянки?

3.Вирішіть спірну ситуацію.

Задача № 10

Громадянин С. вступив до колективного садівницького товариства. Йому було виділено земельну ділянку для садівництва 0,06 га. Земельна ділянка виявилась такою, що підтоплюється. Здійснивши відповідні дренажні роботи, він почав використовувати її для вирощування городніх культур. Але підгрунтові води продовжували підніматись на поверхню. Ділянка виявилась непридатною для садівництва. Тому громадянин С. звернувся до правління садового товариства з проханням про відмову від садової ділянки. Правління

товариства, посилаючись на те, що земельна ділянка приватизована, нічим допомогти не може.

Завдання Який порядок користування землею садовими товариствами?

Назвіть і обов’язки членів садівницького товариства?

Який існує порядок припинення права власності на садову земельну ділянку?

Задача № 11

Громадянину Повалінському А.А., який має пільги щодо сплати земельного податку, рішенням місцевої ради було передано в оренду земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Завдання

1.Дайте визначення поняття земельного податку.

2.Чи поширюються пільги щодо сплати земельного податку на земельні ділянки, які використовуються на умовах оренди?

3.Який порядок передачі земельних ділянок в оренду передбачено Земельним кодексом України?

4.Дайте визначення поняття суборенди.

Задача № 12

Громадянка Щур К.О. працює в управлінні Міністерства внутрішніх справ України. Її сім’я проживає в приватному будинку в селі.

Завдання

Чи має в такому випадку право на земельний пай сім’я громадянки Щур К.О., котра живе в селі?

Які права має власник земельного паю?

Якою є процедура виділення земельного паю?

Задача № 13

Після закінчення інституту громадянка Чорна В.О. працювала бригадиром у радгоспі, потім секретарем парткому господарства, далі заступником голови сільради, знову агрономом у радгоспі, а з 25 жовтня 1993 р. і донині працює секретарем сільської ради. При приватизації майна радгоспу (зараз ВАТ) й землі, її не внесено до списку осіб, які мають право на отримання майнового і земельного паїв, хоч її трудовий стаж роботи в господарстві становить 20 років.

Завдання 1.Чи правомірно громадянці Чорній В.О. відмовлено у земельному і

майновому паях і як захистити їй свої інтереси.

2.Дайте поняття майнового паю.

3.Які землі КСП підлягають паюванню і як визначається розмір земельного паю?

Задача № 14

Громадянка Чепіль Л.Д. працювала в радгоспі чотири роки, а в січні 2000 р. її звільнили за скороченням штату. Акт про розпаювання землі господарства в установленому порядку затверджено 31 березня 2001 р., а вона почала працювати в іншій організації з 5 липня 2001 р.

Завдання

1.Чи має право на земельний пай громадянка Чепіль Л.Д.?

2.Чи можна приєднати земельну частку (пай) до земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства?

Задача № 15

Маючи у власності земельні ділянки в садівницьких товариствах, багато киян – членів садівницьких товариств виявляє бажання їх продати. Про це свідчать численні об’яви у засобах масової інформації.

Завдання

1.Чи мають право члени садівницьких товариств (власники) продати свої земельні ділянки?

2.Якщо «так», то які документи їм необхідно підготувати для укладення договору купівлі-продажу?

3.Який порядок організації користування земельних ділянок в колективних садових товариствах?

Задача № 16

Член колективного сільськогосподарського підприємства Чалий К був включений до списку на отримання земельної частки (паю), але сертифікат на право на земельну частку (пай) не одержав у зв’язку із смертю. Згодом КІП було реорганізоване в сільськогосподарський кооператив. Син Чалого К. звернувся до правління кооперативу із заявою про виділення йому в натурі земельної частки (паю), що належав батькові в порядку спадкування. Правління кооперативу відмовило у виділенні земельної частки (паю) на тій підставі, що його батько за життя не одержав сертифікату на земельну частку (пай), а тому син не може одержати вказаного паю у порядку спадкування.

Завдання

1.Яким нормативним актом регулюється порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам?

2.Хто має право на одержання земельної частки (паю)?

3.Який порядок переходу земельної частки (паю) у спадщину?

Соседние файлы в предмете Земельное право