Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Задача № 17

Громадянка Слободанюк Ж.О. отримала договір дарування будинку в 1996 р. Біля будинку знаходиться присадибна ділянка розміром 0,42 га, яку вона приватизувала за рішенням сільської ради. Районний центр земельного кадастру за виготовлення Державного акту на приватизовану земельну ділянку вимагає від неї оплату у розмірі 240 грн.

Завдання

1.Чи правомірна вимога районного центру земельного кадастру вимагати оплату за виготовлення Державного акту на приватизовану земельну ділянку?

2.Дайте визначення Державного земельного кадастру згідно Земельного кодексу України.

3.Дайте перелік стадій землевпорядного процесу.

Задача № 18

Сім’я Горовичів – мати і два сини пересилилась з Чорнобильської зони у 1990 р. до Полтавської області. По переїзді Горович Т. стала працювати у колгоспі ім. Чапаєва с. Черевки. Сини до закінчення середньої школи в період канікул також працювали в колгоспі ім. Чапаєва, а після закінчення школи стали постійними працівниками в ньому. У 1991 р. колгосп ім. Чапаєва реорганізовано і на його базі створено Товариство з обмеженою відповідальністю (СТОВ). Сім’я Горовичів продовжувала працювати у СТОВ. В період паювання земель сини Горович Т. не одержали земельних часток (паїв). Як виявилось, сини Горович Т. не були внесені до списку тому, що не подали з цього приводу відповідних заяв.

Завдання

1.Якими нормативними актами регулюються питання паювання земель?

2.Хто має право на земельну частку (пай)?

3.Який порядок визначення середньої земельної частки (паю)?

Задача № 19

До редакції газети «Сільські вісті» звернулися вчителі-пенсіонери мешканці одного із сіл Луганської області з проханням допомогти одержати земельні паї за місцем проживання, мотивуючи це тим, що вони завжди приймали активну участь у житті колгоспу, обробляли цукрові буряки та інші культури, що доручалося їм колгоспом та сільською радою.

Завдання Яку відповідь у даному випадку необхідно дати вчителям-пенсіонерам,

посилаючись на чинні нормативні акти.

Задача № 20

Громадянка Коваленко Н багато років працювала в колгоспі і вийшла на пенсію. 29 листопада 1995 р. колективне сільськогосподарське підприємство одержало Державний акт на право колективної власності на землю. Пенсіонерка Коваленко Н. не була включена до списку осіб, який докладається до Державного акту на право власності на землю. На вимогу сина Коваленко Н.

– чому його матір не включено до вказаного списку, і таким чином вона позбавлена права на земельну частку (пай), йому керівник товариства з обмеженою відповідальністю «Високе», яке створене на базі КСП відповів, що вона не має права на земельну частку (пай). Лише в 2002 р. голова сільської ради повідомив синові Коваленко Н., що вона при складанні списку помилково не була включена до цього списку.

Завдання

1.Хто має право на земельну частку (пай)?

2.Який порядок складання списків громадян, які мають право на земельну частку (пай)?

3. Як повинно бути вирішене питання про внесення Коваленко Н. до списку осіб, що мають право на земельну частку (пай). Із яких земель їм може бути видана земельна частка?

Задача № 21

У 1988 р. сім’я Коваленко (чоловік і дружина) переїхали з Чорнобильської зони до Чернівецької області. Чоловік пішов працювати до місцевого колективного господарства «Зоря», а дружина залишилась працювати в підсобному господарстві. Заяви про вступ до колективного господарства Коваленко не подавав. Працював на договірних умовах. Лише у 1992 р. він поступив у члени колективного господарства. В 1995 р. у зв’язку з економічними негараздами в господарстві Коваленко не мав роботи. Заяви про вихід з колективного господарства Коваленко не подавав. Разом з тим йому була видана трудова книжка, у якій записано:

1.12 серпня 1992 р. Коваленка прийнято на роботу у колгосп «Зоря» Вижницького району.

2.9 лютого 1996 р. Коваленко виведений з членів спілки «Зоря» Вижницького району і звільнений з роботи.

Завдання

1.Хто має право на земельну частку (пай)?

2.Чи має право Коваленко І. на земельну частку (пай)?

Тема 5. Правові форми управління земельним фондом України

1.Поняття управління землями.

2.Система органів державного управління землями та їх повноваження.

3.Планування використання земель.

4.Здійснення обліку земель.

5.Ведення державного земельного кадастру.

6.Державний контроль за раціональним і ефективним використанням

земель.

Задача № 1

Після прийняття Верховною Радою України 18.12.1990 р. постанови «Про земельну реформу», член колгоспу «Прогрес» (жилий масив колгоспу знаходився на землях міста) Ключенко П.А. запропонував своєму сину після його одруження побудуватися на його земельній ділянці. В’їзду та виїзду до нової будови не було. Ключенко це питання узгодив із сусідами, взявши від них заяви, що вони згодні, щоб по їх території пройшов в’їзд і виїзд до земельної ділянки (будинку сина), за що одержали 300 грн. Коли формальні питання сторін були узгоджені, міська рада дала згоду виділення земельної ділянки під забудову, і Ключенко А.П. звів дім.

Коли почалась приватизація земельних ділянок на підставі Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.1992 р. «Про приватизацію земельних ділянок», громадяни Сивий А.З. і Шлюбний А.П. в своїх заявах на приватизацію вказали розмір земельних ділянок без врахування частини земельних ділянок, які вони уступили новому забудовнику.

Заяви-узгодження (як цього вимагала інструкція) були підписані, не входячи в подробиці про її розмір, і отримали Державні акти на право приватної власності на землю. З вступом у дію нового Земельного кодексу з 1.01.2002 р. Сивий і Шлюбний запропонували Ключенко П. укласти договір земельного сервітуту, або оренди. Ключенко А.П. відмовився від запропонованого, вказавши на законність попередньої усної домовленості, так як ця територія належить м.Вознесенську.

Тоді Сивий А.З. і Шлюбний В.І. перекопали проїзд, а Ключенко А.П. подав скаргу до прокуратури.

Завдання

1.Визначте повноваження міської ради у галузі земельних відносин.

2.Дайте поняття і охарактеризуйте зміст права землекористування.

3.Визначте поняття, зміст та види права земельного сервітуту.

Задача № 2

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся зі скаргою на дії голови сільської ради за місцем проживання житель Харківської області Ч., суть якої зводилася до того, що в 1990 р. голова сільської ради без згоди скаржника, без будь-яких законних підстав передав належну йому земельну ділянку площею 0,12 га іншим особам, незважаючи на те, що в 1987 р. рішенням цієї ж сільської ради скаржнику, як сільському вчителю, була виділена ця земельна ділянка під забудову та город. У 1994 р. сільська рада письмово підтвердила належність у законному користуванні громадянина Ч. зазначеної земельної ділянки. Звернення з цього приводу в 2002 р. до Харківського обласного управління земельних ресурсів позитивних результатів для скаржника не дало. Він отримав відповідь, що в 1987 р. земельна ділянка площею 0,14 га, якою користувався громадянин Ч., рішенням голови колгоспу була передана іншим громадянам.

Завдання Вирішіть справу згідно з чинним законодавством.

Задача № 3

Миколаївське обласне управління земельних ресурсів розглянуло звернення забудовників мікрорайону м.Вознесенська щодо повноважень міської ради у сфері регулювання земельних відносин. Зокрема, у питанні розпорядження землею, якщо у встановлений строк забудови не провели забудову, а здавали свої ділянки підприємцю Слободі П.Я., який використовував її не за призначенням. Землі громадянам під забудову були надані у власність.

Завдання

1.Які повноваження міської ради про регулювання земельних відносин?

2.Які наслідки наступають при невикористанні чи використанні земельної ділянки не за цільовим призначенням?

Задача № 4

До Херсонського обласного управління земельних ресурсів звернулася жителька області Р. із скаргою на дії однієї з районних філій Херсонського центру державного земельного кадастру на неправильне виготовлення технічної документації для приватизації земельної ділянки, наданої їй для ведення особистого селянського господарства рішенням селищної ради.

Завдання Надати скаржниці обґрунтовану відповідь.

Задача № 5

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернулися мешканці Черкаської області зі скаргою на дії органів місцевої влади, суть якої полягає в тому, що при підготовці до приватизації земельних ділянок був зроблений їх обмір, за що селянами були сплачені відповідні кошти. Через декілька місяців їм повідомили, що необхідно робити доплату за кожний кут повороту земельної ділянки, в загальній сумі більше 200 грн., в залежності від розмірів та форм земельних ділянок. На думку скаржників це є лише вказівкою органів місцевої влади, а не вимогою закону чи указу Президента.

Завдання Пояснити, який порядок визначення розміру плати за виготовлення

документації при приватизації земельних ділянок.

Задача № 6

Приватне орендне сільськогосподарське підприємство має орендованих земель 801 га, з них: 300 га зрошуваних і 501 га богарних. Орендна плата за 1 га зрошуваних земель в 2 рази вища за оренду богарних земель.

Керівник Пр.СП Ягданов, проаналізувавши наявні землі, встановив, що 300 га землі, яка вважається як зрошувана, уже 5 років не бачила поливу, бо зрошувальна система давно вийшла з ладу. Ягданов звернувся з проханням до

управління сільського господарства і продовольства Вознесенської райдержадміністрації про переведення 300 га зрошуваних земель в богарні. Начальник управління сільського господарства і продовольства Іванівський Б. доручив головному агроному управління Вазарю А.Д. вирішити це питання. Останній, після спілкування з працівниками відділу земельних ресурсів, вирішив звернутись за консультацією до юриста райдержадміністрації.

Завдання Сформулюйте зміст консультації юриста з посиланням на відповідні

нормативні акти.

Задача № 7

Голові сільської ради надійшла анонімна заява, в якій зазначалося про те, що за рішенням сільської ради громадянину Фуксу Д.Є. була передана у власність земельна ділянка розміром 0,06 га для індивідуального дачного будівництва. Однак, громадянин Фукс Д.Є. будувати дачу не став, а передану у власність земельну ділянку переуступив своєму родичу Фуксу Є.Є., який зайнятий зведенням на цій ділянці будинку та інших споруд. За передачу земельної ділянки Фукс Є.Є. подарував Фуксу Д.Є. автомобіль.

Завдання

1.Яке рішення повинна прийняти сільська рада в даній ситуації?

2.Порушення яких норм земельного законодавства Ви вбачаєте в цій

ситуації?

3.Розкрийте зміст діяльності сільської ради з питань управління

землями?

Задача № 8

Громадянка Пінчук Г. у поштовому відділенні працювала 37 років. З цієї роботи вийшла на пенсію. У 1997 р. всім працівникам соціальної сфери місцевою радою були надані земельні ділянки розміром 2 га у постійне користування. У 2000 р. громадянка Г. в порядку спадкування отримала у

власність 9,5 га земельний пай своєї бабусі. У 2002 р. вона звернулася до місцевої ради із заявою, в якій просила приватизувати надану їй у користування земельну ділянку 2 га, маючи на увазі об’єднати її з одержаною земельною ділянкою у спадок 9,5 га в один масив.

Місцева рада відмовила в приватизації земельної ділянки 2 га наданих у користування пояснивши, що громадяни, які мають у власності земельний пай приватизувати надані в користування 2 га земельні ділянки не можуть. Громадянка Пінчук Г. користується земельною ділянкою для будівництва житлового будинку та господарських будівель, що його обслуговують (придбана ділянка) у розмірі 0,6 га.

Завдання

1.Дайте визначення приватизації земельних ділянок та охарактеризуйте порядок її здійснення.

2.Якими нормативними актами регулюється порядок приватизації земельних ділянок?

3.Як вирішити дану ситуацію?

Задача № 9

Громадянин Семенко Л. звернувся до сільської ради із заявою, у якій просив виділити йому 30 га сільськогосподарських угідь для створення селянського (фермерського) господарства.

Рішенням сільської ради йому було виділено 15 га землі. Семенко Л. не погодився з таким рішенням сільської ради. Він вважає, що для ведення фермерського господарства необхідно мати мінімум 50 га даних земель. Сільська рада має у своєму розпорядженні значну площу земель резервного фонду.

Завдання 1. Який порядок надання земель для ведення фермерського

господарства?

2.В якому розмірі надаються земельні ділянки фермерським господарствам?

3.За рахунок яких земель може бути надана земельна ділянка для ведення фермерського господарства?

Задача № 10

Громадянин України Лук’янов придбав будівлю – колишній житловий будинок, який був виведений з житлового фонду і проданий на аукціоні фондом комунальної власності міста. При оформленні документів на укладення договору оренди земельної ділянки, де розташована вказана будівля, проектний інститут виконав проект забудови цієї ділянки згідно з цільовим призначенням. Але Управління земельних ресурсів міста наполягає на відводі земельної ділянки у межах площі присадибної ділянки, що значилася за житловим будинком.

Чи правомірна ця вимога при зміні цільового призначення земельної ділянки і що є підставою для визначення її розміру?

Завдання Дати аргументовану відповідь.

Задача № 11

Члени колишнього КСП виявили бажання створити фермерські господарства. Їм було надано земельні ділянки, але лише механізаторам. Всім іншим бувшим членам КСП відмовлено на тій підставі, що вони винні в доведенні господарства до банкрутства. Разом з тим, за рішенням сесії Васнівської сільської ради значну частину землі для ведення фермерських господарств було виділено робітникам та службовцям «Райсільгосптехніки».

Колишні члени КСП звернулися з колективною заявою до прокуратури, де скаржились на незаконність рішення сесії сільської ради.

Завдання

1.Який існує порядок надання земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства.

2.Складіть відповідь прокуратури на скаргу громадян.

Задача № 12

У 2003 р. жителька Полтавської області А. звернулася до Президента України з письмовою скаргою на дії сільської ради. Суть цієї скарги полягала в тому, що в 1963 р. сільська рада, на думку скаржниці, незаконно вилучила у неї та її чоловіка 0,09 га орної землі після проведення якихось геодезичних робіт, і надала цю ділянку у користування громадянину Л., який користується нею по даний час, тобто біля 40 років. Саржниця просить повернути їй цю ділянку.

Завдання

1.Визначити, чи є законні підстави повернути зазначену земельну ділянку скаржниці за умови, що вилучення в 1963 р. було законним.

2.Відповідь аргументувати посиланнями на конкретні правові норми.

Задача № 13

При реорганізації в липні 1999 р. колективного сільськогосподарського підприємства «Дружба» в сільськогосподарський виробничий кооператив «Арнаутівський». 21 член КСГП свої земельні паї (частки) передали в оренду Управлінню зрошувальних систем району, а працювати залишились по найму СГВК.

Із 21 особи володарів земельних часток (паїв) – 9 пенсіонерів.

В зв’язку з виборами в сільську раду, договорів оренди землі не було оформлено, але в журналі реєстрації договорів земельних часток (паїв) були зроблені помітки, що землі таких-то передані в оренду Управлінню зрошувальних систем. Орендодавці земельних часток (паїв) отримали хорошу орендну плату і були задоволені. Але виникло питання про сплату земельного податку.

Соседние файлы в предмете Земельное право