Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Завдання 1. Дайте правову оцінку рішенню селищної Ради.

2, Який існує порядок відшкодування збитків при вилученні земельних ділянок для суспільних потреб.

3. Хто буде відшкодовувати збитки за знищені фруктові дерева, а також за 0,01 га землі?

Задача № 6

Громадянин Мєліков Г.О. самовільно зайняв 0,05 га орної землі, що належить тваринницькій фермі ТОВ, та посадив на ній картоплю. Восени він зібрав 1000 кг картоплі, частину якої продав.

Завдання

1.Чи законні дії Мєлікова Г.О.?

2.Перерахуйте види земельних правопорушень.

Який існує порядок відновлення самовільно зайнятих земельних ділянок?

Задача № 7

Поряд з Пр.ОСП «Докучаєвське», що створене на базі радгоспу ім. Докучаєва, КСП ім. Докучаєва та СВК ім. Докучаєва, знаходиться гранітний кар’єр «Ахматівський». Поряд розташована дробарка, стрічкова доріжка для переміщення щебню та завод по виготовленню силікатної цегли.

Грунти на полях в цій частині господарства були в основному підзолистосупіщані, що піддаються великому забрудненню від пилу. Коли гранітний кар’єр і силікатний завод були реорганізовані в акціонерні товариства, ніякої допомоги Пр.ОСП «Докучаєвське» по захисту полів вони не стали надавати.

Керівництво Пр.ОСП встановило, що урожайність на полях, близьких до цих підприємств, знизилась на 5 ц з 1 га. Вирішено було звернутись за допомогою до райдержадміністрації.

Завдання

1.Визначити повноваження місцевих державних адміністрацій в галузі земельних відносин.

2.Як вирішити викладену в задачі ситуацію.

Задача № 8

Громадяни Маймон Г.Л. та Рогуль П.І. без відповідного дозволу стали будувати житлові будинки на території національного парку. Вони також проігнорували вимогу адміністрації парку зупинити будівництво, знести житлові будинки та привести територію землі у належний стан.

Завдання

1.Дайте належну характеристику правового режиму земель природнозаповідного фонду.

2.Які дії належить вчинити адміністрації парку?

3.Що таке рекультивація порушених земель?

Задача № 9

Громадянином Войналовичем Ф.І. для приватизації земельної ділянки й оформлення державного акту на право приватної власності на землю використано всі потрібні роботи і підготовлено всі відповідні докумепнти. Але його сусід, громадянин Арнаут Ф.А. не згоден з межею, що розділяє його земельну ділянку та громадянина Войналовича Ф.І.

Завдання

1.Розкрийте поняття, зміст та види права землекористування.

2.Яким чином можна вирішити питання стосовно меж земельних ділянок вказаних громадян?

3.Які і до якого органу влади треба подати документи, щоб приватизувати земельну ділянку?

Задача № 10

Громадянин Король В.П. є власником земельної ділянки розміром 2,0 га. Він дозволив громадянину Підкуйму С.В. на частині своєї земельної ділянки побудувати жилий будинок. За це Підкуймо С.В. зобов’язався добудувати до будинку Король В.П. веранду.

Завдання

1.Чи правомірні дії громадян Король В.П. та Підкуйма С.В.?

2.Розкрийте поняття та види юридичної відповідальності за порушення земельного законодавства.

3.В чому особливість відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки?

Задача № 11

Громадянин Куценко Р.Д. звернувся із заявою до селищної ради з проханням вжити заходів до сусіднього землевласника Ражика П.Є. у зв’язку з тим, що посаджені останнім дерева на межі їх земельних ділянок перешкоджають проникненню сонячних променів та стримують ріст сільськогосподарських рослин.

Завдання

1.Яке рішення може бути прийняте по заяві Куценка Р.Д.?

2.Чи віднесено розгляд заяви Куценка Р.Д. до компетенції селищної

ради?

3. Дайте визначення земель житлової та громадської забудови.

Задача № 12

На початку 50-х років двадцятого століття в одному з районів Миколаївської області на землях колгоспу ім. Синякова стала дислокуватись військова частина з площадками для літаків, майстернями, житловим масивом. Землі належним чином були відведені. Але сама військова частина

розташувалась посередині польових масивів колгоспу. Тоді ж були побудовані очищувально-фільтрувальні споруди, які регулярно розширювались і ремонтувались. Але завжди грошей на ці роботи у військових не вистачало. І ось в 1998 р. голова сільськогосподарського виробничого кооперативу ім. Синякова Ваган А.А. в один із весняних днів загруз автомашиною на дорозі між полем № 8, де вирощувались багаторічні трави і полем № 9, де росла озима пшениця. Компетентна комісія спочатку районна, а потім і обласна встановили факт руйнування очищувально-фільтрувальних споруд, стоки із яких залили 25,3 га площі поля № 8 і № 9. Стік нечистот відвели у балку, по якій вони потекли під залізничний насип.

Актом комісії встановлено, що збиток СГВК був нанесений в розмірі 195 тис. гривень. Одеська залізниця виставила військовій частині і свої збитки (відвід до іншої балки стічних речовин і ремонт з насипу). На претензії СГВК і залізниці командування військової частини відповіло відмовою, вказавши, що, по-перше, у них відсутня така сума грошей, по-друге, керівництву СГВК треба було контролювати строки з фільтраційних полів і своєчасно повідомляти про це командування військової частини, і збитки були б менші і промокання земель не досягло б 2,1 метра глибини. Комісія встановила, що 25,3 га виведені із обробітку на 5 років.

Завдання

1.Дайте правову оцінку ситуації.

2.Роз’ясніть порядок відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам.

3.Яке рішення повинен прийняти суд, якщо справа буде передана на його розгляд?

ІІ. ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Тема 8. Правовий режим земель сільськогосподарського призначення

1.Поняття та характерні риси земель сільськогосподарського призначення.

2.Суб’єкти землекористування землями сільськогосподарського призначення.

3.Право землекористування сільськогосподарських підприємств.

4.Право землекористування фермерських господарств.

5.Право землекористування особистих селянських господарств.

6.Особливості і умови користування землями сільськогосподарського призначення для городництва, садівництва, сінокосіння та випасання худоби.

Задача № 1

У 1992 році громадянин Кучер Л.О. вийшов з КСП та створив фермерське господарство, членом якого стала і його бабуся. Фермерському господарству була виділена земельна ділянка площею 11 га і виданий державний акт на право приватної власності. Документ був оформлений на голову фермерського господарства.

Завдання Який порядок створення фермерських господарств передбачено

земельним законодавством?

В якому розмірі надається земельна ділянка для ведення фермерського господарства?

Задача № 2

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся за роз’ясненням громадянин Росії П., який народився та проживав в Україні з 1949 р. по 1957 р., після чого 30 років служив у радянській армії, з такого питання: після смерті його матері, яка проживала в Україні, він став спадкоємцем садового будинку (дачі) та земельної ділянки, на якій розташований цей будинок. Право на спадщину на будинок громадянин Росії П оформив. Чи може він за таких умов мати у приватній власності земельну ділянку?

Завдання Надайте юридичну консультацію громадянину Росії П.

Задача № 3

Учасникам Великої Вітчизняної війни у 1990 р. було виділено земельні ділянки для ведення городництва розміром по 0,03 га. Понад десять років вони обробляли ці ділянки, вирощуючи різноманітні овочеві культури. У 2000 р. один із громадян звернувся до сільської Ради про передачу йому вказаної земельної ділянки у власність.

Завдання 1.Який існує порядок надання земельних ділянок для ведення

городництва?

Чи можуть бути передані вказані ділянки у приватну власність учасникам війни згідно з Земельним кодексом України?

Задача № 4

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернувся мешканець Донецької області З. за роз’ясненням з питань надання земельних ділянок для городництва та можливості продажу головою об’єднання городників земельних ділянок, які виділені в оренду зазначеному об’єднанню за межами населеного пункту.

Завдання Дати юридичну консультацію громадянину.

Який порядок користування земельною ділянкою для ведення городництва?

Задача № 5

Маючи у власності земельні ділянки в садівницьких товариствах, багато киян – членів садівницьких товариств виявили бажання їх продати. Про це свідчать численні об’яви у засобах масової інформації.

Завдання 1.Який порядок організації користування земельними ділянками в

колективних садових товариствах?

Чи мають право члени садівницьких товариств продати свої земельні ділянки?

Якщо «так», то які документи їм необхідно підготувати для укладення договору купівлі-продажу?

Задача № 6

Для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель громадянці Недзельській Д.І. виділено земельну ділянку площею 0,2 га. Через дорогу від садиби Недзельської розташована земельна ділянка розміром 0,05 га. Цю ділянку сільська Рада надала їй в користування для ведення городництва.

Завдання Який порядок використання земельних ділянок наданих для ведення

городництва?

Чи може громадянка Недзельська Д.І. приватизувати 0,2 га та вказані 0,05 га як єдину присадибну ділянку, якщо загальна площа її не перевищує норми, встановленої законодавством?

Тема 9. Правовий режим земель житлової та громадської забудови

Поняття і склад земель житлової та громадської забудови.

Право користування земельними ділянками для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських будівель.

Право на земельні ділянки житлових і гаражно-будівельних кооперативів. Право користування земельними ділянками, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки і споруди державної або комунальної

власності.

Особливості права використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні приватизовані будинки.

Задача № 1

Громадянин Куць Е. у 1989 р. продав будинок, який належав йому на праві приватної власності. Біля будинку розташована земельна ділянка в розмірі 0,15 га. Покупець Горець М. оселилась в будинку разом з дочкою й онукою. Протягом 10 років вони проживали в будинку й обробляли земельну ділянку. У 1999 р. Горець М. померла. Дочка – Горець М. через деякий час переїхала на проживання до м. Одеси. Будинок і земельна ділянка біля нього залишились без догляду. Вони перебувають на обліку в БТІ за померлою Горець М. В результаті цього будинок став притулком для бомжів, а земельна ділянка заростає бур’янами. У 2002 р. до Ленінської районної адміністрації м. Одеси, на території якої розташований житловий масив з вказаним будинком, звернувся громадянин Соколов М. на предмет купівлі будинку. Соколову було відмовлено, так як у вказаної садиби є спадкоємці.

Завдання Визначити правовий статус земель житлової та громадської забудови.

Які повноваження міської ради передбачено Земельним кодексом України щодо управління і розпорядження землями житлової забудови?

Протягом якого терміну спадкоємці повинні прийняти спадщину?

Задача № 2

Після прийняття Верховною Радою України 18.12.90 р. постанови «Про земельну реформу», член колгоспу «Прогрес» (жилий масив колгоспу

знаходився на землях міста) Ключенко П.А. запропонував своєму сину після його одруження побудуватися на його земельній ділянці. В’їзду та виїзду до нової будови не було. Ключенко це питання узгодив із сусідами, взявши від них заяви, що вони згодні, щоб по їх території пройшов в’їзд і виїзд до земельної ділянки (будинку сина), за що одержали 300 грн. Коли формальні питання сторін були узгоджені, міська Рада дала згоду виділення земельної ділянки під забудову і Ключенко А.П. звів дім.

Коли почалась приватизація земельних ділянок на підставі Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. «Про приватизацію земельних ділянок», громадяни Сивий А.З. і Шлюбний А.П. в своїх заявах на приватизацію вказали розмір земельних ділянок без врахування частини земельних ділянок, які вони уступили новому забудовнику.

Заяви-узгодження (як цього вимагала інструкція) були підписані, не входячи в подробиці про їх розмір і вони отримали Державні акти на право приватної власності на землю. З вступом у дію нового Земельного кодексу з 1.01.02 р. Сивий і Шлюбний запропонували Ключенку А.П. укласти договір земельного сервітуту або оренди. Ключенко А.П. відмовився від запропонованого, вказавши на законність попередньої усної домовленості.

Тоді Сивий А.З. і Шлюбний А.П. перекопали проїзд, а Ключенко А.П. подав скаргу до прокуратури.

Завдання 1. Визначте повноваження міської Ради у галузі земельних відносин.

Дайте поняття і охарактеризуйте зміст права землекористування. Визначте поняття, зміст та види права земельного сервітуту.

Задача № 3

До секретаря міської адміністрації Н. у грудні 2003 р. звернувся директор фабрики „Іграшки” із проханням посприяти у виділенні фабриці 2 га землі в межах міста для будівництва нового цеху і житлового будинку для працівників фабрики, серед яких є і чоловік Н. Секретар адміністрації відповіла директору фабрики, що питання про виділення землі повинно вирішуватися у

встановленому законом порядку і яких-небудь виключень для даної фабрики не може бути. Наприкінці грудня чоловіка Н. було звільнено з роботи на фабриці.

Завдання Який порядок виділення земель передбачено Земельним кодексом для

промисловості і будівництва житла.

Задача № 4

Громадяни М. і П. звернулися до заступника голови місцевої ради Д. з клопотанням про безоплатну передачу їм у власність земельної ділянки для спорудження двох гаражів площею 0,20 га. В рішенні місцевої ради у відповідь на клопотання було зазначено, що для спорудження гаражів земельну ділянку можна придбати лише за договором купівлі-продажу. Вважаючи рішення місцевої ради незаконним, М. і П. самостійно почали будівництво гаражів на земельній ділянці площею 0,33 га.

Завдання Дайте правову оцінку відповіді місцевої ради та діям М. і П.

Задача № 5

Гр-н О. для будівництва житлового будинку і гаража звернувся до голови сільської ради з клопотанням про безоплатне надання йому у власність двох земельних ділянок загальною площею 0,56 га. При цьому О. пообіцяв голові сільської ради, що допоможе його дочці у працевлаштуванні за кордоном. Клопотання гр-на О. головою сільської ради було задоволено.

Завдання

1.Який порядок безоплатної передачі громадянам земельних ділянок передбачено ЗК України?

2.Чи правомірні дії голови сільської ради?

Соседние файлы в предмете Земельное право