Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Земельне_право_практикум

.pdf
Скачиваний:
68
Добавлен:
17.07.2016
Размер:
436.55 Кб
Скачать

Задача № 6

Голова міського житлово-будівельного кооперативу Ф. вирішив за рахунок коштів кооперативу купити земельну ділянку площею 0,10 га для будівництва кіоску по продажу продуктів харчування членам кооперативу, про що повідомив останніх на загальних зборах. Більша частина членів кооперативу з цим рішенням погодилась. Інші заперечили, мотивуючи це тим, що згоду на укладення відповідної угоди щодо придбання земельної ділянки, повинні надати всі члени кооперативу. Голова ЖБК звернувся за консультацією до приватного юриста щодо вирішення суперечки.

Завдання

1.Дайте правову оцінку діям голови житлово-будівельного кооперативу.

2.Як вирішити справу?

Задача № 7

Гр-ни Т. і Р., члени товариства власників багатоквартирного житлового будинку, вирішили за власний кошт збудувати на прибудинковій території спортивний дитячий майданчик. Отримавши у встановленому законом порядку дозвіл на будівництво, Т. і Р. почали будівництво майданчику. Члени товариства М., Ю., С. та В. звернулися до голови товариства К, з вимогою зупинити будівництво майданчику, мотивуючи це тим, що воно перешкодить будівництву в майбутньому автостоянки.

Завдання

1.Визначити правовий статус прибудинкової земельної ділянки багатоповерхового будинку.

2.Чи правомірні вимоги членів товариства М., Ю., С. та В.?

3.Яке рішення необхідно прийняти в даній справі?

Задача № 8

Два громадянина м. Черкаси проживали в мирі і злагоді до того часу, поки один із них не розпочав інтенсивно забудовувати свою земельну ділянку. Він розмістив будівництво гаража безпосередньо на межі сусідньої ділянки,

маючи на увазі використовувати його і як майстерню для ремонту машин. З цим не погоджується власник сусідньої земельної ділянки. Виник спір.

Завдання

1.Дайте правову характеристику земель житлової та громадської

забудови.

2.Який орган державної влади здійснює контроль за використанням та охороною земель комунальної власності, додержання земельного та екологічного законодавства?

3.Як вирішити вказаний спір?

Задача № 9

Громадянин Куценко Р.Д. звернувся із заявою до селищної ради з проханням вжити заходів до сусіднього землевласника Ражика П.Є. у зв’язку з тим, що посаджені останнім дерева на межі їх земельних ділянок перешкоджають проникненню сонячних променів та стримують ріст сільськогосподарських рослин на його ділянці.

Завдання

1.Дайте визначення поняття і зміст добросусідства.

2.Яке рішення може бути прийняте по заяві Куценка Р.Д.?

Задача № 10

Група іноземних громадян – співробітників посольств звернулась до міської адміністрації з проханням передати їм у власність земельну ділянку під будівництво гаражів.

Завдання

1.Назвіть підстави набуття права на землю згідно з Земельним кодексом України.

2.Який порядок надання земельних ділянок іноземним громадянам?

3.Від імені міської адміністрації дайте відповідь на звернення іноземних громадян про надання земельних ділянок.

Задача № 11

Громадянин України Лук’янов придбав будівлю – колишній житловий будинок, який був виведений з житлового фонду і проданий на аукціоні фондом комунальної власності міста. При оформленні документів на укладення договору оренди земельної ділянки, де розташована вказана будівля, проектний інститут виконав проект забудови цієї ділянки згідно з цільовим призначенням. Але Управління земельних ресурсів міста наполягає на відводі земельної ділянки у межах площі присадибної ділянки, що значилася за житловим будинком.

Завдання

1.Чи правомірна ця вимога при зміні цільового призначення земельної ділянки і що є підставою для визначення її розміру?

2.Дати аргументовану відповідь.

Задача № 12

Вісім років тому громадянину Целютіну О.Р. була надана земельна ділянка для будівництва житлового будинку. Через відсутність коштів будинок він не звів, але земельну ділянку обробляв і сплачував сільськогосподарських податок. Громадянин Целютін має намір приватизувати вказану земельну ділянку.

Завдання

1.Який порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами передбачено земельним законодавством?

2.Який орган влади вирішує питання про надання громадянам земельних ділянок для будівництва?

3.Чи може громадянин Целютін О.Р. приватизувати надану йому земельну ділянку?

Задача № 13

До Державного комітету України по земельних ресурсах звернулися жителі села Львівської області зі скаргою на дії священика місцевої релігійної

громади Української православної церкви Київського патріархату, який розпочав будівництво культової споруди (каплички) на місці, де раніше була школа і на якому мешканці села знову планують збудувати школу, а тому заперечують проти будівництва каплички. Рішенням сесії сільської ради від 15.03.1999 р. громаді УПЦ Київського патріархату дано дозвіл на вибір земельної ділянки під будівництво каплиці, а рішенням від 30.01.2001 р. – розглянуті і затверджені матеріали попереднього погодження місця розташування земельної ділянки під будівництво каплиці із земель громадської забудови.

Завдання Як правомірно вирішити спір? Відповідь аргументувати посиланнями на

норми чинного законодавства.

Тема 10. Правовий режим земель лісового та водного фонду

1.Поняття та особливості земель лісового та водного фонду.

2.Управління землями лісового та водного фонду.

3.Суб’єкти права користування землями лісового та водного фонду.

4.Види користування землями лісового та водного фонду.

5.Права і обов’язки землекористувачів на землях лісового та водного

фонду.

6.Правове забезпечення раціонального використання та охорони земель лісового та водного фонду.

Задача № 1

На підставі рішення адміністрації міста Шостка юридичній особі була надана в користування земельна ділянка, вкрита лісовою рослинністю, площею 7,5 га для будівництва тваринницької ферми з метою відгодівлі худоби. Розробки проекту відведення земельної ділянки не було здійснено.

Завдання

1.Розкрийте поняття та склад земель лісового фонду.

2.Чи законне дане рішення?

Задача № 2

ПП у встановленому порядку була надана у власність земельна ділянка в межах міста для створення штучної водойми. Однак ПП створенням штучної водойми не став займатися, а приступив до будівництва на земельній ділянці складських приміщень. Крім того, частина ділянки була використана під звалище промислових відходів. Про це стало відомо у міській раді.

Завдання

1.Яка відповідальність передбачена земельним законодавством за використання земель не за цільовим призначенням?

2.В якості голови міськради прийміть законне рішення по цій ситуації.

Задача № 3

Громадянин Никонов В.М. користується невеликим водним об’єктом площею 1,0 га на основі договору оренди, який він уклав із місцевою радою по місцю розташування цього об’єкта. Він провів роботи по впорядкуванню водойми, закупив і запустив до водойми малька. Риба підростала і з’явилися любителі рибної ловлі. Через два роки користування водоймою Никонов В.М. запланував вилов риби, а її у водоймі не було. Рибу виловили рибалкилюбителі. Постало питання як бути далі.

Завдання

1.Який існує порядок оренди внутрішніх водойм?

2.Чи поширюється на вказані водойми порядок ловлі риби, що встановлюється органами водного господарства у водних об’єктах України?

3.Щоб Ви порадили орендарю водойми щодо подальшого її використання?

Тема 11. Правовий режим земель природно-заповідного, оздоровчого рекреаційного та історико-культурного призначення

1. Поняття та загальна характеристика земель природно-заповідного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

2.Порядок та особливості використання земель природнозаповідного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

3.Охоронні зони на територіях оздоровчого та історико-культурного призначення.

Задача № 1

Заступник голови адміністрації природного заповідника Б. вирішив в межах заповіднику, за власні кошти, звести котедж на ділянці площею 0,02 га для влаштування місця відпочинку працівників заповіднику та уклав договір про будівництво з будівельною компанією «ТЗМ». Дізнавшись про це, гр-н К., який здійснює прогін свійських тварин по землях заповідника, попередив заступника голови, що будівництво котеджу може спричинити загрозу розвитку природного об’єкта, яким є заповідник.

Завдання

1.Визначити правовий статус та склад земель природно-заповідного

фонду.

2.Дайте правову оцінку діям заступника голови заповідника Б.

Задача № 2

З метою організації діяльності курорту голова підприємства «ДП» запропонував адміністрації курорту свої послуги по будівництву, в межах округу санітарної охорони першої зони, пункту обслуговування автомобілів. Адміністрація курорту відмовила голові «ДП» у будівництві пункту, мотивуючи це тим, що на відповідній земельній ділянці вже збудовано котедж для проживання у літньо-осінній період дітей працівників курорту.

Завдання

1.Який порядок використання земель оздоровчого призначення?

2.Чи правомірні дії голови підприємства «ДП»?

3.Чи обґрунтована відмова голови курорту?

Задача № 3

Для будівництва в межах міста палацу спорту для дітей, БК «Мрія» звернулося до уповноважених органів з клопотанням про передачу у власність земельної ділянки площею 0,22 га. У задоволенні клопотання БК «Мрія» було відмовлено, мотивуючи тим, що землі для рекреаційного призначення можуть надаватися тільки громадянам-підприємцям у довгострокову оренду.

Завдання

1.Які землі належать до земель рекреаційного призначення?

2.Чи правомірна відмова у клопотанні? Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 4

Громадяни Г. та П. без відповідного дозволу стали будувати житлові будинки на території національного парку. Вони також проігнорували вимогу адміністрації парку зупинити будівництво, знести житлові будинки та привести територію землі у належний стан.

Завдання Які дії належить вчинити адміністрації парку? Що таке рекультивація

порушених земель?

Задача № 5

До прокурора району надійшла анонімна заява, в якій зазначалося, що за рішенням сільської ради громадянину Д. була передана у власність земельна ділянка на території музею-заповіднику площею 0,06 га для індивідуального дачного будівництва. Однак, громадянин Д. будувати дачу не став, а передану у власність земельну ділянку переуступив своєму родичу Є., який побудував на цій ділянці житловий будинок та інші споруди. За передачу земельної ділянки Є. подарував Д. автомобіль.

Завдання 1. Який порядок використання земель історико-культурного

призначення?

2. Порушення яких норм земельного законодавства Ви вбачаєте в даному випадку?

Тема 12. Правовий режим земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого спеціального призначення

1.Поняття та особливості земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого спеціального призначення.

2.Зони особливого режиму на землях промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого спеціального призначення.

Задача № 1

Заводу «Еталон» у встановленому законом порядку була надана у користування земельна ділянка сільськогосподарського призначення розміром 4,0 га для вирощування сільськогосподарської продукції. Однак завод вирощувати таку продукцію не став, а приступив до будівництва на наданій земельній ділянці складських приміщень. Крім того, частина ділянки використовувалась під звалище промислових відходів. Про це стало відомо в Державному комітеті по земельних ресурсах.

Завдання

1.Дайте характеристику правового режиму земель промисловості.

2.Яка відповідальність передбачена за використання земель не за цільовим призначенням?

3.Як вирішити справу?

Задача № 2

Підприємства паливної та вугільної промисловості, електроенергетики та металургійного комплексу мають на своєму балансі земельні ділянки (законсервовані об’єкти). На цих земельних ділянках розміщено відпрацьовану руду, золовідвали, шлаковідвали тощо.

Завдання

1.Дайте визначення земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

2.Який порядок надання у постійне користування земельних ділянок юридичним особам передбачено Земельним кодексом України?

3.Чи повинні сплачувати земельний податок підприємства за земельні ділянки під цими об’єктами?

Задача № 3

Командир військової частини, яка розміщена в лісовій місцевості, за проханням голови фермерського господарства надав цьому господарству в користування 20 га земель лісового фонду для випасання худоби.

Завдання

1.Дайте загальну характеристику правового режиму земель оборони.

2.Який порядок надання земельних ділянок для випасання худоби передбачений Земельним кодексом України?

3.Чи мав право командир військової частини вчиняти вказані дії?

Ш. СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема 13. Правове регулювання земельних відносин у зарубіжних країнах

1.Загальна характеристика правового регулювання земельних відносин в зарубіжних країнах.

2.Право власності на землю в зарубіжних країнах.

3.Орендні земельні відносини в зарубіжних країнах.

Заняття по цій темі проводяться в порядку семінарських занять.

Соседние файлы в предмете Земельное право