Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Operatsiyi_na_krayniy_ploti_ta_statevomu_chleni.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
81.76 Кб
Скачать

1.3 Сечостатевий канал

Утворюється сечівником і сім'явиносними протоками, призначений для виведення сечі та сперми. Уретра починається від шийки сечового міхура і закінчується на верхівці статевого члена сечостатевим відростком. У каналі розрізняють дві частини: тазову і зовнішню. Тазова частина починається в задній стінці сечового міхура і ділянці сідничної вирізки переходить у зовнішню.

Тазова частина у самців лежить під прямою кишкою і з'єднана з нею пухкою клітковиною. Вона оточена сечостатевим мускулом. Біля виходу з таза уретра знаходиться між ніжками статевого члена і сіднично-печеристими м'язами, а потім переходить на його нижню поверхню в спеціальний жолоб.

Сечостатевий канал вистелений слизовою оболонкою, яка має повздовжні складки і уретральні залози. У задньому відділі тазової частини просвіт уретри звужується, а слизова оболонка у жуйних і свиней має серпоподібну складку, над якою формується дивертикул. Його наявність варто враховувати тому що він перешкоджає просуванню катетера до сечового міхура.

2. Анестезія

2.1 Провідникова анестезія статевого члена

Провідникова анестезія статевого члена в коня (за І.І. Магдою)

Показання. Полегшення витягування статевого члена з препуціального мішка з метою дослідження та проведення лікувальних процедур, катетеризація сечостатевого каналу і сечового міхура, екстирпація новоутворень, ампутація статевого члена та інші операції.

Техніка анестезії. Коня фіксують у стоячому положенні. Легким зусиллям пальців лівої руки в ділянці сідничної дуги зміщують вліво від серединної лінії шкіру й тканини, що лежать під ними. Цим вдається змістити сечостатевий канал і запобігти його травмуванню. Голку довжиною до 10 см і товщиною 0,75 мм уколюють справа від серединної лінії промежини на рівні сідничної дуги. Після проколу шкіри голку просувають глибше (справа на ліво і зверху до низу) до моменту стискання її з кістковою перешкодою – серединою сідничної дуги між ніжками статевого члена. Глибина уколу 2-4 см. До голки приєднують шприц і ін`єктують 20мл 3%-ного розчину новокаїну. Цією ін`єкцією забезпечують одночасну анестезію дорсальних удових нервів.

Анестезія настає через 5-7 хв і триває до двох годин. При цьому, як правило, спостерігається мимовільне випадання статевого члена та вивертання стінок препуціального мішка. Якщо статевий член не виходить самостійно, його легко витягують рукою з препуціального мішка.

Знеболюються. Втрачається чутливість вільної частини статевого члена аж до препуціального кільця. Вище препуціального кільця листки препуціального мішка зберігають часткову чутливість, оскільки в їх іннервації беруть участь гілки поперекових сегментальних нервів.

Промежинна анестезія статевого члена в бугая (за М.Ф. Фатькіним, С.Г. Ісаєвим)

Ця анестезія полягає в дії анестезувального розчину на дорсальні нерви статевого члена та ретракторні м`язи сигмоподібного вигину. Застосовують 50-100 мл 3%-ного розчину новокаїну.

Техніка анестезії. Бугая фіксують у стоячому положенні. Хірург лівою рукою через шкіру захоплює статевий член бугая в ділянці сигмоподібного вигину і відтягує назад. Правою рукою уколює голку довжиною 10 см по черзі з обох боків статевого члена таким чином, щоб кінчик голки потрапив на його дорсальну поверхню. Помічник приєднує до голки шприц і ін’єктують 3%-ний розчин новокаїну. У процесі ін`єкції голку зміщують у боки, щоб анестезувальний розчин якомога більше поширився в зазначеній ділянці й просочив тканини дорсальної та бокових поверхонь статевого члена.

Через 10-15 хв, а деяких випадках через 45-60 хв, статевий член виходить з препуціального мішка й знеболюється на 2,5-3 год. Часто пеніс самостійно не виходить з препуція, але його легко можна витягнути рукою.

Внутрішньо тазова провідникова анестезія завнішніх статевих органів у бугая (за І.І. Вороніним)

За допомогою цієї анестезії знеболюють соромітні, прямокишкові (середній і задній) нерви та гілки вегетативного тазового сплетення 2%-ним розчином новокаїну.

Техніка анестезії. Бугая фіксують в станку. Точка уколу голки знаходиться в сіднично-прямокишковій ямці з відповідного боку, на рівні середини заднього краю крижово-сідничної зв`язки. Для анестезії застосовують дві голки – напрямну (кровопускальну голку Боброва) та ін`єкційну (№ 12120), яка має вільно входити в напрямну.

Після підготовки операційного поля та відведення помічником хвоста вправо, беруть напрямну голку та прикладають до точки проколу шкіри зліва. Голці надають краніо-вентрального напрямку, щоб уявно продовжена вісь голки пройшла через вершину ліктьового горба лівої кінцівки. Після проколу шкіри та ін`єкції 2,5 мл анестезувального розчину голку просовують у тазову порожнину, весь час відчуваючи задню поверхню крижово-сідничної зв`язки. Напрямну голку вводять на всю довжину. У канал напрямної голки вводять ін`єкційну голку на глибину, що дорівнює довжині заднього краю крижово-сідничної зв`язки. Приєднавши до голки шприц, 40 мл 2%-ного розчину новокаїну. Під час ін`єкції кінчик голки злегка зміщують у сагітальній площині для більш широкого просочування тазової клітковини. При цьому знеболюють соромітний нерв й окремі гілки вегетативного тазового сплетення з лівого боку.

Після цього обидві голки відтягують і надають їм горизонтального положення (глибина введення голки така ж сама, як і при попередній ін`єкції) й ін`єктують 20 мл розчину новокаїну. Цією ін`єкцією знеболюють гемороїдальні нерви та гілки тазового сплетення, які іннервують ретрактор статевого члена.

Після анестезії нервів з лівого боку, аналогічно знеболюють нерви правого боку.

Через 5-10 хв зникають поперечні складки мошонки, сім`яники опускаються, розслабляються анус і задній відділ прямої кишки.

Знеболюються. Шкіра промежини, задня поверхня стегон і мошонки. Сигмоподібний вигин статевого члена розправляється й кінець статевого члена мимовільно виходить з препеціального мішка або його вільно витягують рукою. Бугаї зберігають стійке стояче положення. Статевий член й листки препуціального мішка втрачають чутливість на 1,5-2 години.

Після операції статевий член вправляють у порожнину препуціального мішка, а на звисаючу частину препуціального мішка надівають на 2 години гумове кільце або зав`язують її відрізком бинта, що буде перешкоджати звисанню статевого члена.

Парасакральна анестезія в собак

Техніка анестезії. Тварину фіксують у правому боковому положенні так, щоб частина таза виступала за край столу. Після проколу шкіри на серединній лінії між коренем хвоста й анусом голку зміщують в бік під кутом 6-7° і просувають по вентральній поверхні хребта до заднього краю першого крижового хребця на глибину 2-3 см у дрібних собак і 6-7 см у великих. Витягуючи голку, ін`єктують 20-30 мл 3%-ного розчину новокаїну. Так само роблять і з протилежного боку; 3-5 мл ін`єктують під шкіру в точці уколу. Загальна кількість розчину не повинна перевищувати 3 мл/кг тіла тварини. Анестезія вентральних гілок крижових нервів настає через 5-10 хв і триває 1 годину.

Соседние файлы в предмете Хирургия животных