Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sistema_osviti_Yaponiyi.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
44.67 Кб
Скачать

Шкільна освіта

Школа в Японії ділиться на три ступені:

  • Початкова школа (1-6 класи) — сегакко ,

  • Середня школа (7-9 класи) — тюгакко ,

  • Старша школа (10-12 класи) — котогакко .

Нумерація класів не наскрізна, як в Україні, а внутрішня — «перший клас початкової школи», «другий клас середньої школи» і так далі. Паралелі зазвичай позначаються літерами латинського алфавіту: 1-A (перша паралель першого класу), 1-B (друга паралель першого класу) і так далі, або ж цифрами: 1-1, 1-2 і так далі.

Початкова і середня школи в Японії обов'язкові для всіх і безкоштовні. Старша школа не обов'язкова, але близько 95% учнів продовжують навчання після закінчення середньої школи. 48% учнів, які закінчили навчання у старшій школі, вступають до коледжу (навчання протягом 2 років) або в університет (навчання протягом 4 років).

Навчання в старшій школі та в університеті завжди платне, але в державних установах воно дешевше. Існують також платні приватні початкові і середні школи. У всіх платних установах можна вчитися безкоштовно або отримати більшу знижку, якщо виграти конкурс стипендій.

Матері-японки, як правило, дуже уважно ставляться до успіхів їх дітей. Вони підтримують тісний контакт з учителями, беруть участь у житті школи, у разі хвороб дітей іноді навіть ходять замість них на уроки і конспектують лекції. Таких матусь-фанатичок називають «киеику мама». Самі діти при цьому часто «сидять на шиї» батьків приблизно років до 25-30, коли вони починають заробляти достатньо, щоб прогодувати себе самі.

Навчальний рік

Навчальний рік у Японії поділяється на три триместри і починається 6 квітня. Перший триместр триває до 20 липня, потім йдуть великі літні канікули, 1 вересня починається другий триместр, зимові канікули тривають з 26 грудня, і останній, третій триместр триває з 7 січня по 25 березня. Потім йдуть невеликі весняні канікули, під час яких відбувається перехід з класу в клас. Точні дати початку і кінця триместрів бувають різні в різних школах.

Початок навчального року в квітні пов'язано з тим, що в цей час в Японії весна вступає в повну силу і починає цвісти сакура. Існує рух за перенесення початку навчального року на 1 вересня, але він не користується великою популярністю.

На час канікул учні отримують домашні завдання. Іноді вони продовжують навчатися і на канікулах (на спеціальних курсах), якщо недостатньо добре вчилися під час триместрів. Учням початкової школи рекомендується вести на канікулах «щоденники в картинках» — картинки замінюють прогалини в знанні кандзі і розвивають вміння учня писати і малювати.

Навчання в Японії шестиденне, але кожна друга субота вважається вихідним днем.

Шкільна програма

Програма викладання варіюється від школи до школи, але ґрунтується на стандартах, затверджених Міністерством Освіти. Відповідальність за фінансування, комплектацію вчителями та шкільну програму лежить на місцевій владі.

Вчитися в школі починають в Японії після досягнення шести років. До цього діти зазвичай ходять у дитячий сад. До моменту вступу до школи діти повинні володіти основами арифметики і вміти читати хирагану і катакану .

У початковій школі діти вивчають японську мову, математику, природознавство (фізику, хімію, біологію), суспільствознавство (етику, історію, етикет), музику, образотворче мистецтво, фізкультуру і домашнє господарство. До закінчення початкової школи діти повинні, зокрема, вивчити 1006 символів кандзі з 1945 символів державного переліку.

В середній школі до переліку предметів додається англійська мова та кілька спеціальних предметів за вибором. Склад цих предметів залежить від школи.

Найбільш складними предметами вважається математика та мови — японська (вивчення кандзі) та англійська.

Програма старших шкіл трохи більш різноманітна, ніж програма середніх і початкових шкіл, але учням надається більше можливостей для спеціалізації в тій чи іншій області знань.