Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sistema_osviti_Yaponiyi.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
44.67 Кб
Скачать

Характеристика вищої освіти в Японії

Термін навчання скрізь однаковий, незалежно від професії та напрямку — загальна вища освіта отримується за чотири роки. Дантисти, ветеринари і медики вчаться на два роки більше, ніж інші студенти. В кінцевому підсумку учні отримують ступінь гаку-ши, що відповідає європейському ступеню бакалавра. Зазначимо, що студенти мають право рахуватися у вузах 8 років, тому відрахувань практично не існує.

Після отримання ступеня гаку-ши студент може стати магістром (шу-ши), довчившись у вузі ще два роки, або ж отримати ступінь хаку-ши (аналог Ph.D. в європейських вузах) після закінчення магістратури.

У більшості університетів країни навчальний процес представлений у вигляді семестрової системи. Протягом двох семестрів студент повинен набрати певну кількість залікових одиниць по предмету. Кількість залікових одиниць визначається сумарною кількістю годин, відведених для вивчення дисципліни. Після цього всі показники сумуються і до закінчення четвертого курсу студент, для отримання ступеня бакалавра, повинен набрати від 124 до 150 одиниць.

Які є університети в Японії?

Найбільш престижними вузами в країні (як для іноземних студентів, так і для місцевих) є наступні:

  • Токійський університет, заснований у 1877 році (скорочено — 東京大学);

  • Університет Осакі (大阪大学), який був заснований у 1869 році;

  • Університет Васеда в Токіо (早稲田大学) — старовинний приватний університет, заснований ще у 1882 році;

  • Університет Цукуба (筑波大学), заснований у 1872 році — один з найстаріших і найпрестижніших університетів країни;

  • Приватний університет Кейо (慶應義塾大学) — заснований у 1852 році;

  • Кіотський університет (京都大学), дата заснування — 1872 рік;

  • Університет Нагої (名古屋大学), заснований у 1939 році.

Всі перераховані вище вузи — це найбільш популярні університети Японії, що приймають іноземних студентів та надають найкращий комплекс знань. Престиж даних навчальних закладів гарантує 100% працевлаштування в будь-яких компаніях і організаціях не тільки в Японії, але й інших азіатських і європейських країнах.

У чому переваги і складності навчання в Японії?

Вузи Японії мають дуже високі освітні стандарти — про це свідчать міжнародні рейтинги, які оцінюють японську систему вищої освіти однією з кращих в Азії. Так, 16 університетів країни входять в топ-50 кращих вузів Азії, 13 з яких займають високі позиції у світових рейтингах — це дуже високий показник порівняно з іншими країнами.

Можна перераховувати безліч переваг навчання в університетах Японії. Освітня система відрізняється строгістю дисципліни, що вироблялася роками у громадському і моральному регламенті, а також специфічним підходом до навчання майбутніх спеціалістів. Крім того, вища освіта передбачає не тільки навчання наукам, але і виховання здорової нації, яка шанує власні традиції, вирізняється високим рівнем освіченості, моральності, художнього виховання і етикету. Колективність та дисциплінованість японської освітньої системи не заважає індивідуальному розвитку студента — кожен може відкрити для себе додаткові можливості вивчення тих напрямків і дисциплін, які йому подобаються.